Ostanki v hladilniku

maurina  

član od: 20.10.2003

sporočila: 58

tema odprta - 12. nov 2003 11:25 | ogledi: 7.380 | odgovori: 12

Pozdravljeni!

Ob pogledu na svoj hladilnik imam zadnje case dilemo: ce ni prazen, je poln ostankov. Z mozem sva trenutno se dva in v glavnem kuhava le vecerjo, vsak dan. Ce skuham vecje kolicine hrane, je potem nekaj shranim v skrinjo, za rezervo. Vseeno pa mi ostane pogosto vec "kupckov" hrane. Za to imam za zdaj le tri variante:

ponovitvena vecerja z ostanki

enkrat sem naredila piroske z ostanki mesa itd., vendar so bili precej tezki za prebavo

zadeve dobijo po predolgem bivanju v hladilniku kokosi pri nasih.

Ima kdo kako dodatno izvirnejso varianto?

Lp

mc maya  

član od: 28.11.2001

sporočila: 474

12. nov 2003 12:23

hojla, kaj bosta naredila z ostanki, je sicer odvisno od tega, kaj ostane, ampak vseeno nekaj predlogov 1. KUHAN, DUŠEN RIŽ/RIŽOTA - če dodaš mleto meso/zelenjavo + kako začimbo po okusu, lahko ostanke riževih jedi uporabiš za nadev za zelenjavo - npr. nadevane paprike, jajčevci, bučke...nastane čisto nova jed - spet z nekaj dodatki po tvojem okusu (sveža ali kuhana zelenjava/ ostanki pečenega ali kuhanega mesa/sir/jajček/šunka) lahko pripraviš pečen riž (meni je blazno všeč, če v pečen riž narediš jamico, noter ubiješ jajček (na oko) in ga spečeš v pečici, da se tudi rumenjak skoraj do konca skuha) - kuhan riž lahko uporabiš za pripravo riževe solate - če ti ostane nekaj žlic kuhanega riža, ga lahko uporabiš za zakuho za juhe, mineštre... 2. KUHAN KROMPIR- sicer pravijo, da naj krompirja ne bi pogrevali, ampak jaz nimam težav s tem: - cel kuhan krompir (olupljen ali ne) lahko nadevaš (s sirom/špinačo/mesom/ gobami/ zelenjavo itd.) in zapečeš v pečici - cel kuhan krompir zrežeš na polovičke in ga obložiš s sirom, šunko, gobicami (po želji) ter zapečeš v pečici, da se sir stopi ponudiš s skuto/solato/kako omako.... - na listke narezan kuhan krompir uporabi za musako, različne narastke... 3. KUHANE TESTENINE: - (lahko tudi z omako vred) če dodaš meso/sir/zelenjavo.... lahko pripraviš narastek. če imaš testenine z omako, pazi, da se bodo okusi omake in dodatkov ujemali - čiste kuhane testenine brez omake za solate - za zapečene makarone - zakuhe za mineštre (pašta fižol, fižolova juha, mineštra...) - rezance lahko za sladke/slane rezančne narastke 4. KUHANA, DUŠENA ZELENJAVA: - za narastke - če dodaš sir+bešamel in zapečeš v pečici dobiš gratinirano zelenjavo (posebno dobro pri kuhani cvetači, brokoliju...) - kuhana zel. za solate - za nadev za lazanjo 5. SIR - za omake, narastke, gratiniranje, lazanje, nadev za mesne roladice...(običajno lahko uporabiš tudi več vrst sira hkrati - če ti recimo ostane od narezka) 6. KUHANO MESO: - že zelo dolgo nazaj je bila na forumu ena tema jedi iz kuhane govedine, poišči jo to mi je zaenkrat padlo na misel pri uporabi ostankov mogoče rabiš nekaj več domišljije, ker si moraš pogosto sam izmislit recept ali ga priredit, ampak rezultati so pa presenetljivo dobri pa še ena dobra stran kuhanja z ostanki : jeid pripraviš hitreje (ker odpade kuhanje/rezanje posameznih sestavin) pa dober tek, maja

maurina  

član od: 20.10.2003

sporočila: 58

12. nov 2003 13:01

Hm, poskusila bom tole s krompirjem - bom skuhala in nadevala z ostanki + gratinirala. Zraven bom skuhala se klobaso, da bo moz zadovoljen Ja, rabis kar nakaj domislije, ker v normalnih receptih ni vseh sestavin in potem moras kombinirat.

kozamurnik

sporočila: 2311

13. jan 2010 7:23

Morda ne spada k tej temi, ampak da ne bi odpirala nove, bi rada vedela, koliko časa sploh lahko hranim v hladilniku odprt kozarec kislih kumaric in majonezo? Enkrat sem jih pozabila zadaj, po enem mesecu so bile videti dobre, pa vendar? Kumaric razen v francoski moji sploh marajo. Hvala vnaprej. murnik

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8697

13. jan 2010 7:32

Maurina, predvsem se nauči kuhat v manjših količinah tako, da ti nič ne ostaja.

 

Pozdravček!

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

13. jan 2010 8:22

Sem prepričan, da se je Maurina v devetih (9) letih že naučila kuhati tako, da ostankov nima skoraj več. So pa fajn taki zapozneli nasveti, ni kaj. LP hedonist

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

13. jan 2010 8:28

Šestih letih in nekaj mesecih, če smo že ravno natančni. lp, proxima

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8697

13. jan 2010 8:37

Ha-ha-ha...  - ekspeditivnost pa taka!

Poznala sem nekoga, ki je zelo rad bral časopis na WCju. Enega decembrskega dne sedi dolgo tam... in zaupije ženi v kuhinjo: "Marijaaa, a veš, da je v Vojvodini žetev!".

Seveda, v škatli je bil nekaj mesecev star časopis.  

 

Pozdravček!

neznan uporabnik

13. jan 2010 9:06

Ampak Kozamurnik je pa danes spraševala za nasvet. Jaz kumarice tudi uporabljam zelo redko, zato so običajno zelo dolgo že odprte v hladilniku. Še nikoli se mi niso pokvarile (glede na okus). Majoneze pa ne uporabljam, ampak se je ne bi upala imeti predolgo (jajca, olje). ajda66

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

13. jan 2010 9:16

Odprte kisle kuamrice se mi valjajo po hladilniku kar dolgo, po več tednov (ker jih samo jaz jem), pa se nič ne zgodi, so še vedno za pojest.

Za majonezo ne vem prav, tubo porabimo v nekaj dneh, sicer jo pa vržem stran, ko na njej opazim plesen. Če je slučajno skrita v kakšnem kotu in  je dalj časa ne opazimo.

Mamamia

mamamia

tejkica  

član od: 10.3.2008

sporočila: 151

13. jan 2010 9:43

Majonezo v kozarcu imam včasih zelo dolgo, ker jo bolj malo uporabljam, tudi 4-6 mesecev in se mi še nikoli ni pokvarila. Včasih se ob robu kozarca malo zasuši, drugače pa sta okus in videz nespremenjena. Saj so tudi v majonezi konzervansi, tako kot povsod drugod. Enkrat sem jo pa sama pripravila, tisto sem pa pazila, da sem jo takoj porabila.

tejkica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti