Razgovor za službo...

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

tema odprta - 25. jan 2011 18:35 | ogledi: 7.811 | odgovori: 18

Pozdravljeni.

Danes sem bil na razgovoru za službo. Sploh ni bilo tako slabo, glede na to, da je bil to moj prvi razgovor s kadrovniki sploh, do sedaj sem opravil vse razgovore samo z direktorji in tajnicami.

Zanima me pa sledeče: ali sme kadrovnik spraševati o družini (če jo imaš, če je partner zaposlen in kaj in kje dela) in o tem, če imaš kakšne zdravstvene težave. Namreč, pred par leti sem zasledil, da se taka vprašanja ne smejo postavljati, ne vem pa, kako je sedaj. Kar se tiče zdravstvenih zadev, naj bi bil pristojen zdravnik MDPŠ, ki oceni primernost za določeno delovno mesto.

Lepo prosim za vaše izkušnje, pa tudi za kakšen uporaben link do uradnega stališča pristojnih za tovrsten nadzor.

Saj nimam namena delati kažina, samo tako, zanima me...

Hvala.

peter

anaboleyn  

član od: 18.1.2010

sporočila: 91

25. jan 2011 21:00

Ibiza, malo poglej Zakon o delovnih razmerjih in če ti bo vse jasno, potem prijavi ninšpekciji za delo. Ampak 1. na določena vprašanja ti ni treba odgovarjati in to kar na glas povej 2. kako se boš odločil, če si službe želiš, je pa tvoj problem. Zakon ti daje pravice, uveljaviti jih moraš pa sam. anaboleyn

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

25. jan 2011 21:13

Anaboleyn, hvala za napotek. Saj, rabil sem vsaj namig, kje naj začnem iskati, v teh zadevah sem nov.

Nimam pa nemena prijavljati nikogar nikomur, v kolikor se mi ne bo zdelo, da so tovrstne informacije odločale o zasedbi delovnega mesta.

peter

Desanka  

član od: 15.6.2007

sporočila: 134

25. jan 2011 21:43

Ibiza, ne vem, kako je potekal ta pogovor; pri nas je praksa...da se sprašuje. Da zveš čim več o človeku, da ga opazuješ pri govorjenju, pri ... ne vem; ko boš nekoč v službi, ko boš videl "modele" ki pošljejo čudovito napisan življenjepis in potem ugotoviš, da so v bistvu polpismen in da je "računalniška pismenost" to, da ve poslati mail in pogooglat. Veliko jih ob pogovoru sploh ne gleda v oči. Zato sprašuješ. Čim več. Da vidiš odziv. Ne direktno, če ima zdravstvene težave, ampak skozi kaj je vse v življenju šel, da je tak, kakšen je. Je pa odvisno, za kakšno delovno mesto se poteguješ. Ni vseeno, če boš kuhar ali pa boš delal z ljudmi s posebnimi potrebami ali pa boš stevard. In vprašati se moraš, kaj je bil interes kadrovnika, da te je to spraševal? Morebiti...si bolj "primeren" če imaš spremljevalca, morebiti...si ga asociral na istospolno usmerjenega in ima predsodek /iz takšnega ali drugačnega razloga/; skratka...poskušaj se postaviti v vlogo kadrovnika, ki je odgovoren, da ne nasede tistemu papirju (življenjepisu, prošnji) ampak da presodi na podlagi povedanega. Na razgovoru so tudi mene vprašali, če sem morebiti noseča (in bi me ne smeli) pa se je meni osebno zdelo "normalno" da me vprašajo, saj bi se jim lahko zgodilo, da me zaposlijo, potem pa - potegnem na porodniško. Imam sodelavko, 6 mesecev je bila v službi, zlomila si je nogo. Nekaj mesecev je bila na bolniškem, med bolniško zanosila. Prvič. Rizična nosečnost. 8 mesecev bolniške, 15 mesecev porodniške, dopust, javi da je ponovno zanosila, ponovno bolniška, porodniška, podaljšana porodniška...kmalu bo šla na dopust. Pravi, da razmišljata še o tretjem otroku... Nekaj zaposlenih je kljub temu, da je že nekaj let pri nas v službi še sploh ni videlo... Desanka

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

25. jan 2011 21:58

Desanka je napisal/a:
..zlomila si je nogo. Nekaj mesecev je bila na bolniškem, med bolniško zanosila. Prvič. Rizična nosečnost. 8 mesecev bolniške, 15 mesecev porodniške, dopust, javi da je ponovno zanosila, ponovno bolniška, porodniška, podaljšana porodniška...kmalu bo šla na dopust. Pravi, da razmišljata še o tretjem otroku...
Kako si drzne!!! perpetua

Desanka  

član od: 15.6.2007

sporočila: 134

25. jan 2011 22:14

Perpetua...mogoče si me narobe razumela. Niti pod razno mi ni padlo na misel "kako si drzne"; čisto prav je tako. Kdaj bo, če ne sedaj... :D (ko/če bomo propadli bo morebiti tudi zato prepozno) Zato pa kadrovnik tipa...kaj je na drugi strani...; tudi če je moški...porodniško lahko dandanes koristi tudi moški... Desanka

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

25. jan 2011 22:35

Uhh, še sreča, da sem te narobe razumela! perpetua

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

26. jan 2011 8:38

Ne, saj me niti ne moti toliko. Po drugi strani pa...mogoče bi res lahko bolj elegantno vprašala, ne ravno direkt, to nekaj pove tudi o izpraševalcu, ane?

peter

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

26. jan 2011 8:39

In ponavljem še enkrat: nočem prepira, bolj debato!

peter

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

26. jan 2011 8:46

Sem pa danes tako jezen sam nase....

Da se pustim zmesti ob vprašanju, s čim se še lahko pohvalim: izdaviti mi je uspelo celi dve stvari! Pa vem, da imam več odlik, samo....pohvaliti se mi je tako težko, sploh iz oči v oči. Grrrrrrrrr.

peter

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

26. jan 2011 9:07

Ibiza, če se ti zdi, da kak kadrovik sprašuje stvari, ki se ga ne tičejo - in tvoje zdravstveno stanje se ga ne tiče - razen, če ni za delovno mesto potrebno posebej dobra fizična pripravljenost ali pa, če gre za podatke, za katere daš pristanek. Recimo, pri nas dobijo ljudje ob napotilu na zdravniški pregled (takrat, ko se jih sprejema) obrazec, kjer podpišejo, da pristajajo na to, da ob pregledu urina naredijo še test na droge.

Skratka, če se ti zdi, da gre kadrovik odločno v zasebno sfero, potem vrneš s protivprašanje - v smislu, zakaj to sprašujete.

Ker nisi ženska in ne moreš zanositi, te tega ne bodo vprašali. Je pa res, da to non-stop sprašujejo ženske. Jaz sem nekoč na tako vprašanje (v komisiji so bile same ženske in nekako nismo razvile kemije) rekla, da sem tako jaz kot čisto vse v komisiji v rodni dobi in če dobro premislimo, smo v sobi tule štiri fertilne bombe in če je njih tudi kdo spraševal, koliko otrok še mislijo imeti, ali pa to sprašujejo samo mene.... No, potem me tja niso sprejeli. Nič hudega.

Tudi je res, da bi morali imeti kadroviki v sebi eno hudičevo močno moralno vertikalo, pa je nimajo. Je žal res, da človek največ tračev sliši iz krogov blizu kadrovske. Tudi je žal res, da je malo kadrovikov, ki jih zanimajo opravila, razvoji kadrov, karierni načrti in te stvari - še tisti, ki pa so, so nekako skriti v masu brbrajočih kadrovic. Ki vedo, kolikokrat je katera imela spontani splav, tudi po pomoti pa ne znajo povedati nabora opravil, ki ga ta ista gospa opravlja.

A propos tistega, "kako si ena drzne iz ene porodniške v drugo in nato še v tretjo". Zadeva je takšna, tam kjer je v kolektivu veliko mlajših žensk, je -  pa kolikor ima kdo blazno polna usta o tem, kako je treba povečevati rodnost in te stvari - stalno tveganje, da bo delovni proces dobil več kritičnih točk. Dve-tri porodniške v oddelku desetih ljudi - to se salamensko pozna. Pa tudi, če bi te nosečnice imele partnerje, ki ne bi samo "asistirali v gospodinjstvu", temveč se šli partnerstvo v vseh pomenih te besede (pa takih ni blazno veliko) - dokler ima nekdo majhne otroke, temu/tej se glava in telo tudi med delovnim procesom nekako vrača med plenice. In preden začne na tole leteti perje - to zadnje je citat ene punce, ki je v štirih letih rodila tri otroke in vmes naredila magisterij - in bi rekla, da ve, o čem govori. 

Seveda to pomeni, da bi bilo treba oddelke tako kadrovsko zapolnjevati, da bi bile v oddelku različne generacije in kolikor toliko enaka zastopanost spolov (ker v taki skupini se najlažje dela), samo vedno se tega ne da realizirati. Vse službe tega ne zmorejo. Tudi večina služb ne zmore opravil iz nabora "družini prijaznega podjetja", kjer naj bi se družinske stvari in delovne obveznosti bolj prijazno usklajevale.  Ker, socializma že dolgo ni več.

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti