Trde brisače

sango  

član od: 22.1.2010

sporočila: 40

tema odprta - 25. jan 2011 9:30 | ogledi: 10.890 | odgovori: 42

Zdravo.

Mene zanima zakaj imam tako trde brisače!! Stare imam 2 leti, vse so od Svilanita na katere prisegata babi in mami. Od začetka nisem nikjer drugje mogla sušiti kot v kopalnici, ampak to je 2 leti nazaj. Ko so suhe jih takoj poberem, sploh poleti. Brala sem da naj dam manj praška in mehčalca, probala-isto. Kupila sem si Ecogine kroglo, po kateri naj bi bile tudi mehke-isto pa sem prala brez praška in brez mehčalca. Kaj je to?? Sovražim trde brisače!!

Hvala za vse nasvete.

sango

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

25. jan 2011 9:33

Mehke pa niso nič vpojne. Sicer pa poskusi še z žlico ali dvemi alkoholnega kisa (namesto mehčalca).

rrr

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

25. jan 2011 9:49

Tudi moje brisače so včasih trde (če se predolgo sušijo), zato jih takrat obvezno zlikam z parnim likalnikom in postanejo bolj mehke. Najbolj mehke pa so če jih sušim v sušilnem stroju.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. jan 2011 10:07

Ježešna, a se ti ne zdi, da vseeno malo pretiravaš? "Sovražim trde brisače" in potem še dva klicaja.

 

Poglej, fortirke se bodo (pa je vseeno, ali so Frettejeve, Svilanitove, Pradine...) zaradi lastnosti bombažnega vlakna čez nekaj pranj spremenile in bodo trše. Lahko ta proces sicer upočasniš z mehčalci, kroglicami, sušenjem v sušilki, whatever. Lahko se zafrkavaš s parnim likalnikom. Kako stojiš z likanjem ne vem - jaz z likanjem stojim čisto dobro, ampak brisač pa ne likam. Je en svojevrsten gušt sneti brisačo z vrvice (če diši po soncu, pa sploh) in malo potegniti na vse strani, malo pogrebsti vlakna med sabo in lepo zložiti. In ga tudi ni čez gušt, ko se človek stušira in se obriše z rahlo grobo frotirko, ima še masažo zraven.

 

Skratka, malo stvari poglej z drugega konca, pa gre čisto lepo naprej. In namesto, da "sovražiš", raje svojo jezo oziroma "propensity to overdramatize" usmeri v kaj produktivnega, da ne rečem seksi. Recimo v kak tečaj plesa ob štangi, kjer ti na koncu treninga trša brisača nazarensko prav pride.

 

Vendelina jr.

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

25. jan 2011 11:18

Obožujem trde brisače. Fajn obrišejo, naredijo piling in masažo. Mehke se pa samo svaljkajo po telesu. Nikoli mi ni blo jasno, zakaj se v reklamah za mehčalce vedno ovijajo v mehke, puhaste brisače, če so ravno te (po mojem mnenju in večini, ki jih poznam) neuporabne. No enim so očitno všeč.

Če hočeš imeti mehke brisače, jih enkrat na leto zamenjaj. Drugega ti ne preostane, ker se, kot je že Vendy napisala, zaradi pranja vlakna obrabijo in postanejo trde.

saša

pe3ca  

član od: 9.1.2009

sporočila: 292

25. jan 2011 11:32

Vendelina jr, sango nam je pisala ker jo trde brisače motijo (mene tudi) in zaradi tega je ni treba zdaj usmerjat kaj naj naredi s "sovraštvom". Najbrž ji je beseda sovražim pač prva prišla na misel...moja mami tudi ničkolikokrat ponovi da sovraži zimo ali pa da je sovražnik alkohola pa je zelo miroljubna oseba. Želela sem napisati samo, da ni potrebno čakati na vsako napačno (ki mogoče to sploh ni) besedo in potem dolgotveziti o njej, saj nas je vprašala za naš nasvet, o katerem se razpravlja na takih forumih. Ampak v nečem se vseeno strinjam z Vendelino jr....da se brisače spremenijo s pranjem, ker se spremeni bombaž. Lahko pa jih fajn prelikaš s paro pa bodo malo bolj mehke. Ali pa jih posušiš v sušilnem stroju in še tople zložiš, ampak če ga nimaš, ga zaradi brisač najbrž ne boš šla kupit LP, pe3ca

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

25. jan 2011 12:30

Včasih so brisače trde tudi zato, ker se v frotir ujame več ostankov pralnega sredstva in odmrle kože,  apnenec v vodi pa še dodatno pripomore, da se vse skupaj zlepi.

Malo pomaga, če brisače dajemo na dodatno splakovanje, če v boben dodamo kroglice, ki jih med pranjem "stepajo", če v zadnjo vodo za izpiranje dodamo kis, najboljše pa je sušenje v senci na prepihu, kdor ima to možnost .

Naše so ob upoštevanju gornjega uporabno mehke, tisto malo trdote, ki ostane, se mi zdi da je za pravi občutek brisanja nujna.

Imam pa nekaj malih brisačk, ki sem jih uporabljala  samo v kuhinji, izključno za brisanje rok. Te so iz neznanega vzroka resnično otrdele in jih po nobenem od gornjih postopkov ne uspem zmehčati. Postale so praktično neuporabne - skoraj kot smirkov papir.

Cila

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

25. jan 2011 12:32

A ni perilo zato trdo, ker se med vlakni nabira vodni kamen?

Sergej

sango  

član od: 22.1.2010

sporočila: 40

25. jan 2011 13:34

Hvala, pe3ca. Komentar Vandeline jr. mi ni POPOLNOMA NIČ VŠEČ! Beseda sovražim mi je prva prišla na misel, tako je. To je res, da mehke brisače pa ne brišejo, vendar me moti tisti trd občutek ko se brišem. Imam pa na primer za brisanje po tuširanju 2 brisače, ki sta jih moja starša prodajala več kot 20 let nazaj in so mehke, očitno so včasih delali boljše brisače. Očitno se bom morala sprijazniti s tem, da bodo zmeraj bolj trde. Jih bo treba pa večkrat zamenjati. To temo sem odpla, ker me je vedno motilo,da imam mami trde brisače, sedaj pa sem na svoje in je isto, mami me pa heca. :) Hvala vsem za nasvete in lep dan še naprej! sango

sango  

član od: 22.1.2010

sporočila: 40

25. jan 2011 13:37

Vendelina, se opravičujem za zgoraj storjeno napako. Za sušilni stroj sem že slišala, da so potem mehke brisače, vendar nisem pristaš sušičca, rada sušim zunaj na svežem zraku, ker ga imamo na vasi obilico. :) Glede likanja-samo nujne stvari, ampak bom probala-najlepša hvala za nasvet! LP vsem sango

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

25. jan 2011 13:41

obožujem trde brisače!! pa še mehanski piling je ;) masaža proti celulitu, povečanje prekrvavitve kože.. kaj čes lepšega. nikoli jih ne perem z mehčalcem, ker se mi zdi popolnoma nepotrebno. oz. se mi zdi da koži še dodatno škodo delam..

www.mojalbum.com/naredilaana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti