Sodišče-vabilo na pisni preizkus strokovne usposobljenosti

Cama  

član od: 1.10.2010

sporočila: 5

tema odprta - 17. jan 2011 12:41 | ogledi: 15.780 | odgovori: 12

Pozdravljeni!

S sodišča sem dobila vabilo na preizkus strokovne usposobljenosti za delovno mesto vodja vpisnikov.

Pisni preizkus se bo opravljal s področja organiziranosti in razmejitvene pristojnosti pravosodnih organov ter področja dela, za katerega je razpisano delovno mesto.

Se kateremu sanja za kaj gre? Vesela bi bila pomoči, da ne bom izpadla največji bedak na preizkusu.

Lp

Cama

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

17. jan 2011 15:00

Okrajno ali okrožno sodišče? Delovno morda?

 

Če kandidiraš za vodjo vpisnikov, potem bi ja morala vedeti, da je najkrajša in najbolj zanesljiva pot klic na sodišče, v kadrovsko službo /(ali pa tajnika sodišča, ki se ukvarja z operativo), in se tam pozanimaš, za kaj gre in kje naj dobiš ustrezno literaturo. S tem bi tudi pokazala, da znaš vprašat. Ker ni nič narobe, če česa ne vemo, zelo narobe je, če ne vprašamo tega, kar ne vemo. In to na pravem mestu.

 

A se bo poskus kar sam opravljal ali ga boš ti opravljala?

Če grešna spletno stran sodisce.si, boš nekak pregled nad organiziranostjo posameznih sodišč dobila že na tej strani (od ustavnega preko vrhovnega sodišča do višjih sodišč, okrožnih in okrajnih, pa katere oddelke vse imajo sodišča ...).

 

In za kaj kandidiraš? Za vodjo vpisnikov na kakem oddelku ali v osrednji sprejemni pisarni? Ker vpisničarji delajo tudi na vsakem oddelku sodišča, saj je treba vedeti, kako razporejati in dodeljevati spise. Da ne govorim o kupu drugih administrativnih opravil.

 

Razmejitvene pristojnosti pravosodnih organov: dvomim, da bo kaj veliko vprašanj s tem v zvezi, razen kakih splošnih,  to  je prezapletena zadeva. In za katere pravosodne organe vse gre pri teh razmejitvah?

Vidiš, to vse bi morali vedeti,  da ti lahko lažje odgovorimo.

 

Zato še enkrat: kličina sodišče in se pozanimaj, s tem boš tudi neko resno zavzetost pokazala.

 

Mamamia

mamamia

vesnal  

član od: 17.12.2002

sporočila: 449

17. jan 2011 16:02

Hej to je popolnoma normalno, to ima tudi veliko ministrstev, pišeš test iz področja za katerega kandidiraš, poglej si zakonodajo, ki to področje obravnava, malo je tudi splošne razgledanosti, ponavadi je nekaj vpašanj za obkroževat, nekaj pa esejskih. Nič takega ni, je pa dobro, da si malo prebereš prej. Lp Vesna

Cama  

član od: 1.10.2010

sporočila: 5

18. jan 2011 12:50

Gre za uradniško delovno mesto pravosodni sodelavec za preiskovalno kazenske zadeve-okrožno sodišče. Lp, Cama Cama

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

18. jan 2011 13:33

Torej vpisničar na preiskovalnem oddelku okrožnega sodišča? Ker v preiskavi so itak samo kazenske zadeve.

Mamamia

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. jan 2011 18:52

Cama, sicer si tule frišna in tule si ljudje malo z nasveti pomagamo in kakšno rečemo in v resnici ravno ni, da bi človek takoj z "džonom u čelo", ker to res ne gre....ampak za božjo voljo.....

A nisi preden si dopbila tole vabilo našega pravosodja ti naredila nobenega koraka? Recimo, napisala kakšne prošnje? Recimo, napisala, kakšno delo te zanima? Nisi dala nobene vloge za delo na sodišču? In ne ravno začetne? Kar za vodjo in sedaj ne veš, kaj to pomeni.... Tole je pošastno težko kupiti. Ker oprosti, malo čudno bi bilo, da bi človeku kar takole z lufta padel dopis, da se naj zglasi na nekem preskusu - je moral ta indiviudm prej dati kak znak, da ga to zanima.

Drugače je pa tako - kar ti je nakazala že mamamia - vpisničar na sodišču mora biti

a) toliko funkcionalno pismen, da, za začetek razume, kaj je njegova naloge (recimo iz dobljenega opisa bi morala sama pogledati po zakonodaji in spletu, kako je sodišče organizirano, kakšne so pristojnosti, kakšne zadeve se kje rešujejo)

b) vpisničar mora biti toliko funkcionalno pismen, da ko dobi serijo dokumentov iz te serije razbere, za kaj gre in potem zadevo pravilno vpiše.

Zdaj pa sama pri sebi oceni, kako stojiš s točkama a in b.

Vendelina jr.

danicak  

član od: 5.1.2008

sporočila: 156

18. jan 2011 19:37

Cama verjetno si se prijavila na javni razpis?! Če si se, je v slednjem natančno opisano področje dela. Malo sem pregledala na spletni strani in zasledila: http://www.sodisce.si/mma_bin.php?static_id=2011011 Jaz bi na tvojem mestu natančno pregledala za kakšno delo (naloge) gre in se "podkovala" na tem področju, kolikor se seveda da. Pisni preiskus bo verjetno sestavljen na temo tega

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

18. jan 2011 19:59

Ja, in tam lepo piše, kdo da potrebne informacije, z imenom in priimkom, celo telefon je naveden. In gospa iz kadrovske gotovo bolje ve od nas, kaj bodo na preiskusu spraševali.

In če se bodoči vidja vpisnikov ne znajde in ne pokliče prvega pristojnega - me ne čudi štala, ki vlada v pravosodju.

Naj mi cama ne zameri, ampak kandidat za tako delovno mesto pa ja mora znat vprašat na pravem mestu. Torej kadrovska služba sodišča, vsi podatki na internetu, samo www.sodisce.si vpišeš.

Kaj bo šele s spisi počela, če zdaj ne ve ali ne upa vprašat tistih, ki dajejo prave odgovore? Me to tu zagotovo nismo. Čeprav si mislim, da je moj napotek na kadrovsko  službo vendarle pravi odgovor.

 

Menda je konec dneva, pa sem že malo utrujena, ampak o tem vprašanju sem danes mozgala dobršen del dneva.

 

Mamamia

 

mamamia

danicak  

član od: 5.1.2008

sporočila: 156

18. jan 2011 20:06

Mamamia super . Cama kar pogumno pokliči na kadrovsko

anaboleyn  

član od: 18.1.2010

sporočila: 91

18. jan 2011 20:29

In ker je gotovo ogromno kandidatov ( običajno je tako za "državno" službo, sploh, ker je zahteva srednja šola ) je prva selekcija pisni preizkus, da se ni treba pogovarjati z množico. Vprašanja so s področja dela, zato je treba dobro pogledati, kaj piše v opisu dela ( poglej sporočilo od danicak ), dobro pogledati predpise, ki se nanašajo na področje in upati, da razpis ni samo zato, da službo dobi Nekdo, ki to že ve. In kadrovska nima pojma, kaj bodo na preizkusu spraševali, ker je odgovorna za formalno pravilnost postopka in ne za vsebinski del. Ta je v rokah razpisne komisije in predsednik je verjetno nekdo, pod katerega vpisničarji pašejo, če pa gre za vodjo verjetno celo kakšen sodnik, da ne bo potem "štala", ko bo treba delat. V prednosti so vsi, ki so že delali karkoli v pravosodju, v državni upravi ali lokalni samoupravi ( narava nalog ). Izbrani kandidat bo moral vedeti, kaj naj dela prvi dan, ko bo prišel v službo - ne bo nobenega posebnega izobraževanja in usposabljanja, zato bo že izbira zelo selektivna. Moje mnenje. anaboleyn

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. jan 2011 7:41

V najboljšem interesu vseh kandidatov za to mesto je,  če člani komisije za izbor NE berejo tega foruma....

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti