Torta za vse okuse

barty  

član od: 13.10.2010

sporočila: 48

tema odprta - 17. jan 2011 8:34 | ogledi: 8.248 | odgovori: 11

Za slavje konec tega tedna bom spekla torto. Ker pa slavljenec in še nekaj gostov ne mara sladkih okusov, sem razmišljala, da bi naredila torto-knjigo, ki ima dve strani: sladko in slano. Ogledala sem si recept za slano torto in pa čokoladno mascarponenejevo torto. Mislite, da bi lahko tako kombinirala okuse? Ne vem tudi, s čim naj jo okrasim, da bo slani in sladki del deloval enotno in sploh, da bo torta imela lep izgled.

barty

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

17. jan 2011 9:35

Napis na torti naj vsebuje besedi sladko in slano ... Mamamia

mamamia

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

17. jan 2011 9:59

Oh men pa to s slano torto ni preveč všeč.

Na tvojem mestu ne bi delala slane, če se prej je že kosilo, večerjo ali narezek ali kaj podobnega. Raje bi eno polovico naredila npr. s skuto ali kavo (manj sladko)



katti

Sporočilo je spremenil(a) katti dne 17. 2011 10:00

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

17. jan 2011 10:11

Kakšen bo pa slani del? Lažje je predlagati okras, če veš natančno, kakšnim okusom se moraš prilagajat. Tako na prvo žogo bi morda lahko celo torto premazala z mascarponejem brez dodatkov, nato pa na sladki del dala okraske (rožice) iz čokolade, na slani pa nabrizgala rožice iz masla (npr. listki zeliščno maslo, cvetovi maslo s papriko) ali svežega sira z dodatki (npr. sveži sir s papriko). Bi pa pri slanih okraskih zelo pazila, da ne bi bili preveliki, ker je težko pojesti cel cvet vrtnice iz masla. Na sredini bi torti "razmejila" s črto ali okrasom (knjižno kazalo) iz mascarponeja brez dodatkov, ki spremenijo okus (morda le malo jedilne barve). Ob stiku bi bilo torti celo fajn fizično razmejiti, a ne vem, kako. Tudi mamamiina ideja z besedama sladko in slano se mi zdi super. Jaz bi si skušala izmisliti misel za na torto, ki bi vsebovala ti dve besedi oz. njuni izpeljanki. Recimo: Želimo ti sladko življenje z ne preveč zasoljenimi cenami. Ta verz ni dober, a morda bo komu dal idejo za kaj boljšega. Pa na sladkem delu bi pisala s sladkim okrasom, na slanem pa s slanim. motovilčica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. jan 2011 10:28

barty je napisal/a:

. Ker pa slavljenec in še nekaj gostov ne mara sladkih okusov,...barty

 

Ne vem, kako naj tole rečem.....ampak, kateri del tekst pa ni razumljiv? Človek ne mara sladkega. Ergo, zakaj človeku, za katerega je popolnom jasno, da mu sladko kaj silno ne pomeni, zakaj mu dajati nekaj, kar se po definiciji povezuje s sladkim. Pa še za njegov praznik?  Pa saj je že težko kaj tako neprijetnega kot če odraslega človeka okolica sili, da naj "vendarle tole poskusi, a veš kako je dobro", človek pa tega res ne mara.

 

Slanih tort ni. So npr pite, pa francoska verzija tega in se reče quiche, pa potrem je še španska verzija tortilla (s krompirjem), ampak kakor obračamo, kombinacija testa lai krompirja z drugimi slanimi dodatki, to je ena zgodba.  Torta (testo+sladka krema in drugi sladki dodatki), to je pa druga zgodba. In ne gre teh dveh zgodb na silo metati v isto knjigo.

 

Če hočete imeti na vsak način nekaj tortastega - potem je še najbolj srečna rešitev, če se ponudi kaka kombinacija mehkih sirov). Tisti hlebčki imano vsaj orkoglo obliko in naj potem slavljenec reže sir. lahko date gor tudi kakšno svečko

 

Vendelina jr.

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

17. jan 2011 10:34

Ne bi kombinirala sladkega in slanega - tisti srednji koščki lahko izpadejo katastrofalnega okusa. Raje naredi majhno torto, če jo že moraš, za slavljenca pa kaj dobrega, slanega, kar se da pojest po kosilu.

tulka

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

17. jan 2011 10:50

Ja, to sem še pozabila napisat: slana torta se sicer tudi meni ne zdi najbolj posrečena ideja. Prvič zato, ker si ne predstavljam slanega posladka oz. poobedka, drugič pa zato, ker slavljenec očitno nič ne da na torte. Mogoče bi res lahko naredili, kot predlaga Vendelina: svečke na en (ne velik) hlebček zelo dobrega (francoskega) sira, nato pa se ta sir razdeli kot poobedek za tiste, ki ne marajo sladkega, sladkosnede se pa razveseli s tortico. Na "sir- torto" lahko morda za okras daste kako orehovo polovičko, ki se ravno tako lahko poje kot poobedek. motovilčica

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

17. jan 2011 11:19

Tudi jaz ne bi kombinirala okusov. Slane torte so bolj ali manj narejene kot en velik sendvic, sicer se lahko zamaskirajo (jih premazes s skuto/kislo smetano/majonezo/pire krompirjem,...) vendar to ni nekaj kar bi ponudil kot sladico. Ideja o siru mi je pa zelo vsec.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

17. jan 2011 12:25

Mogoče poskusiš takole - na ločenih pladnjih ponudiš izbrane slane prigrizke - recimo popečene suhe slive v slanini, camembertove kroglice, nabodalca z gamberi in mangom ali ananasom, majhne ajdove bline s kaviarjem, skratka različne zelo okusne ampak zelo majhne grižljajčke - (nepregledno število idej za take oblizke dobiš na Googlu, če odtipkaš savouries ali savoury recipes).

Tule jih je že nekaj:  http://www.bbcgoodfood.com/search.do?keywords=savoury

Na drugem pladnju ali pladnjih pa pripraviš minjone, take in drugačne kroglice in rezine, poljubčke in bombone.

Tako bodo potešeni sladko in slanoljubci.

Sir pa ponudi po tem razkošju, komur bo prijal, si bo postregel z njim, slavljenec pa ne bo primoran iz vljudnosti odrezati in pojesti zajetnega kosa nasitnega sira.

Če se zelo želiš izkazati s torto, jo seveda pripravi in postrezi ob  popoldanskem čaju ali kavi, takrat bo gotovo bolj dobrodošla, kot na polne želodce neposredno po obilnem obedu.

 

nola

barty  

član od: 13.10.2010

sporočila: 48

17. jan 2011 12:39

Nanizale ste mi toliko idej , da bom sigurno lahko izbrala pravo idejo . Nisem omenila, da bomo imeli večerjo s sladico v gostilni okrog 20.ure, torta pa pride na vrsto šele med 22. in 23.uro. Slavljenec rad reže torto in piha svečke (vemo še od prejšnjega slavja), ampak sladko mu na splošno ne ugaja. Po vaših nasvetih pa bom verjetno naredila dve torti - eno sladko in eno slano, ki bo mogoče ustrezala tudi kakšnemu sladkosnedu 2-3 ure po večerji... barty

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

17. jan 2011 14:24

Če ne mara sladke torte, mu naredi Kaviarjevo. NIč ne smrdi po ribah in dosledno je prva zadvea, ki skoraj v trenutku izgine.

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti