Anketa in diskusija o zamrznjenih živilih [preberite najprej prvo sporočilo]

fresher  

član od: 14.3.2005

sporočila: 26

19. jan 2011 15:43

Hvala še enkrat vsem za odgovore in tudi za dodatna pojasnila. fresher

Tanaya  

član od: 10.12.2010

sporočila: 152

21. jan 2011 16:40

Tudi jaz sem izpolnila anketo. Zamrznjena živila kupujem sproti, da imam vedno kaj na zalogi, predvsem zelenjavo za juho in razne prikuhe. Občasno kupim kakšne gozdne sadeže. Sladoled in pecivo od Pečjaka tudi kdaj pa kdaj. V Hoferju kukujem predvsem Panga file. V Eurospinu so imeli dobro Paello. V Lidlu odličen sladoled Švardvaldska torta. Tanaya

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

1. avg 2013 13:39

Mislim, da je ta tema prava za moje vprašanje:

Običajno kupujem morska/vodna živila sveža (seveda, razen ribjih konzerv) in jih takoj pripravim.

Včasih, pa ne utegnem na šoping, a bi vseeno naredila kaj morskega/vodnega – ribe ali sadeže. Kaj oziroma katere od teh živil kupujete zamrznjene (in kje) in kako jih pripravite?

rdkapica

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

1. avg 2013 13:53

Jaz kupim morske sadeže, da jih vržem na pico, imajo moški radi, pa kak paniran oslič se najde pri nas, predvsem ko greva  midva na kak dopust in sine kuha sam. Takrat pridejo v poštev tudi piščačji koketi ali dunajski ter seveda pomfri  v nepredstavljivih količinah. Prav pride tudi za brzinsko kosilo.

Kupim pa v Sparu ali Hoferju in mi je OK (oz.sinetu)

marjja

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

1. avg 2013 16:08

Vedno imam na zalogi zmrznjene repke gamberov, take, ki so že olupljeni in tiste, ki so v lupini. Kupujem jih izključno v Evrospinu. Pred pripravo jih obilno posujem s soljo in zalijem s hladno vodo in počakam, da se odtalijo. Potem jih dobro stuširam in pripravljam na razne načine, vendar nikdar surovih. Vedno ostanejo sočni in se nikoli ne skrčijo.

Poleg tega v ribarnici kupujem tudi zmrznjeno (ali tudi odtajano) hobotnico. Odtajano običajno pripravim še tisti ali naslednji dan, sem jo pa že velikokrat - seveda temeljito očiščeno- ponovno zamrznila. Jo pa vedno (tako kot tudi vsako drugo svežo ali odtajano morsko žival) pred nakupom povoham in če ne diši kot je treba, je ne vzamem.

Drugega zamrznjenega morskega življa zadnja leta ne kupujem, ker je vedno kaj svežega na voljo, pa me tisto premami. 

Velikokrat pa sama zamrznem sveže (bele) ribe, ki mi jih kdo prinese ali jih kupim s čolna. Vedno jih prej očistim in se mi ta način obnese. Pred uporabo jih vedno vsaj deloma odtajam (odvisno od velikosti), čeprav nekateri svetujejo, da jih pripraviš kar zledenele. 

Plave ribe še nisem nikoli zmrzovala niti kupovala zmrznjene, zato ne vem, kako je s tem, mislim pa, da se to skoraj ne splača, saj je je po ribarnicah vedno dovolj.

Če pomislim, verjetno dostikrat nevede kupim še kaj zmrznjenega, recimo tiste ta velike italijanske sipe so skoraj gotovo zmrznjene in odtaljene, samo nisem nikoli prebrala kaj piše na deklaraciji.

Ker nimam predsodka do zamrznjenih vodnih živali, prepričana sem celo, da so marsikdaj celo bolj kvalitetne od kakšnih postanih "divjakov" z upadlimi očmi, bledimi škrgami in BBO, me to, dokler se jih prodaja po primerni ceni nič ne moti.

Nimam slabih izkušenj z zamrznjeno morsko hrano, dvakrat sem sicer kupila zamrznjene mešane morske sadeže in niso bili nobenemu všeč, saj ne, da so bili zanič, smo mogoče malo razvajeni pa verjetno je treba poskusit različne trgovske znamke.

Pa enkrat sem pripravila zamrznjene kotlete mečarice in a si moreš mislit, niso bili taki kot leta 2 pa 3 na Siciliji! Grozno, ne? Meni so bili čisto dobri. 

nola

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

1. avg 2013 16:32

nola je napisal/a:

 

Velikokrat pa sama zamrznem sveže (bele) ribe, ki mi jih kdo prinese ali jih kupim s čolna. Vedno jih prej očistim in se mi ta način obnese. Pred uporabo jih vedno vsaj deloma odtajam (odvisno od velikosti), čeprav nekateri svetujejo, da jih pripraviš kar zledenele. 

 


nola

 

Pravzaprav stručkoti predlagajo, da pustiš ribe pa tudi ostalo meso na sobni temperaturi, preden jo/ga popečeš.

Namreč, če pečeš zmrznjeno, se bo morala sredina najprej odmrzniti, do takrat bo pa zunanji del že davno preveč pečen. 

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti