Anketa in diskusija o zamrznjenih živilih [preberite najprej prvo sporočilo]

fresher  

član od: 14.3.2005

sporočila: 26

tema odprta - 14. jan 2011 7:30 | ogledi: 10.108 | odgovori: 16

Pozdravljene uporabnice, pozdravljeni uporabniki Kulinarike!

Že nekaj časa nazaj, sem se na vaš forum obrnil s prošnjo in ker sem takrat naletel na zelo pozitiven odziv, se vračam nazaj. Skupina študentov Mednarodnega magistrskega programa IMB Poslovodenje in organizacija na Ekonomski fakulteti pripravljamo projekt na temo zamrznjenih živil (gre za marketinško-raziskovalni projekt). Projekt, ki bo del naše ocene bomo predstavili tudi enemu izmed večjih slovenskih trgovcev, zato je za nas to še toliko večjega pomena.

Pred vami sta povezava do anketnega vprašalnika in pa diskusija v tej temi.

Kar zadeva anketni vprašalnik: je popolnoma anonimen, traja približno 5 minut in je precej lahke tematike, tako da mislim, da se boste lahko zelo hitro prebili čez. V kolikor se boste odločili, da anketo rešite, jo rešite preden se lotite branja diskusije.

POVEZAVA DO ANKETE: http://anketa.prostipad.si/index.php?sid=81832&lang=sl

Kar zadeva diskusijo o zamrznjeni prehrani: z diskusijo začnite po tem, ko rešite vprašalnik, zanima pa nas predvsem:

1. Kako se odločate za nakupovanje zamrznjenih živil (npr. zelenjave, sadja ipd.) - ali vam je pomembna cena, embalaža, okus ...

2. Kako pogosto in ob kakšnih priložnostih kupujete zamrznjena živila?

3. Kako pomembne so blagovne znamke za vas?

4. Je zamrznjena zelenjava po vašem mnenju zdrava/manj zdrava/bolj zdrava?

5. V kakšnih prilikah kupujete zamrznjeno testo, pizze ...?

6. Drugo, kar je povezano z vašo uporabo in nakupovanjem zamrznjene prehrane (posebej zelenjave, predpripravljenih živil in testa ipd.)

Hvala za vašo pomoč!

fresher

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

14. jan 2011 10:36

Anketo sem rešila, kot je velel fresher!

naor

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

14. jan 2011 10:53

Kolega Fresher, sem jo izpolnil tudi jaz. Obilo sreče pri tvojem študiju. lp hedonist

fresher  

član od: 14.3.2005

sporočila: 26

14. jan 2011 11:11

Ima kdo mogoče kakšno dodatno mnenje o zamrznjeni hrani? O vprašanjih, ki sem jih napisal. fresher

fresher  

član od: 14.3.2005

sporočila: 26

15. jan 2011 9:14

Hvala vsem tistim, ki ste izpolnili anketo. Do sedaj vas je bilo že kar nekaj. Bi pa se zelo veselil tudi kakšnega dodatnega mnenja o tem, zaradi katerih razlogov in kako kupujete zamrznjeno hrano, kadar jo kupujete. fresher

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

15. jan 2011 12:15

iz časovnih in cenovnih razlogov - ker je zmrznjena zelenjava ponavadi taka, da jo samo vsuješ v lonec brez čiščenja, rezanja itd. Včasih je zmrznjena zelenjava in sadje dobre kvalitete veliko cenejše kot sveže; pa zato, ker je praktično kdaj imeti kaj na zalogi, da sežeš samo v zmrzovalnik in imaš takoj scoprano kako prilogo ali zelenjavno juho; ali pa, ko te v nedeljo popoldne obide, da bi spekel kaj sladkega in sočnega. Kupujem pa kakor kdaj: k Hoferju se spravim čisto načrtno s hladilno torbo, ker imajo tam nekaj zmrznjenih stvari, ki jih želim imeti vedno na zalogi (recimo zmrznjene ribe in rakce kupujem redno pri njih). Podobne ekspedicije občasno naredim do Ljubljanskih mlekarn, kjer se oskrbujemo z zmrznjenimi višnjami, malinami in borovnicami. Všasih pa med rednim nakupom pač kaj vidim in vzamem, ampak to so kakšne manjše stvari (recimo kak grah ali kaj podobnega), ki so za sproti, ne na zalogo. Sladoled si pa tako ali tako privoščimo vsake kvatre enkrat in takrat ga gremo čisto namensko iskat, če ga že ne naredimo sami, ker nam je domač pač veliko bolj všeč. Lep pozdrav! Sonja

fresher  

član od: 14.3.2005

sporočila: 26

15. jan 2011 12:29

Hvala za malo bolj izčrpno mnenje ... mogoče se še kdo opogumi in da kakšno repliko. fresher

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

15. jan 2011 13:45

Tudi jaz kupujem zmrznjeno hrano čisto načrtno: v Evrospinu redno  vzamem zmrznjene repke gamberov. Te (oluščene in tiste z lupino) kupujem izključno tam, kjerkoli pa grah, male korenčke in maline ali gozdne sadeže. Kupim tudi že pripravljeno zelenjavo za francosko solato.

Zelo občasno kupim tudi sladoled, navadno padem na privlačno embalažo.

Se mi je že zgodilo, da so me premamili kakšni rogljički, mešana zelenjava ali gobe, ampak so v glavnem končali v smeteh, kar me pa seveda ni izučilo in občasno še vedno kupim kakšen paketek, ki se potem do onemoglosti valja po zamrzovalniku.

nola

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

15. jan 2011 21:39

Mi kupujemo zelenjavo in sadje, po potrebi ali kadar gremo mimo diskontnih trgovin (Eta).  Navadno najprej porabimo domače zaloge, nato kupujemo, čeprav iz leta v leto manj. Sadje gre večinoma v čaj, delno v marmelade in malo v peciva. Nekaj tudi v cmoke, zavitke... Zelenjava v juhe, za priloge - grah, korenje, koruza, ostalo imamo povečini sami. Radi imamo pa sladoled. Navadno ga kupimo malo več, ko je v akciji ali v diskontnih prodajalnah (LM). Pripravljenih jedi ne kupujemo več, nekako nam ne prija okus - slano, mastno, premočno vse skupaj. Ne kupujemo niti testa - sami znamo in zmoremo bolje, razen listnato enkrat na leto.

Cenovno mi je najbolj zanimiv primer borovnic. Zamrznjene so tudi do pol cenejše kot sveže, uporabnost in kakovost pa po mojem mnenju enaka (razen če jih ješ same).

peter

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

15. jan 2011 22:23

Izponila, zdaj pa še kaj povem.

Zamrznjeno zelenjavo kupujem občasno, pri Bo Frostu na primer grašek, mi je daleč najboljši od vsega, kar smo kupovali in poskušali (ohrani lepo zeleno barvo, je sladkast, nam je pač dober), mešanico julieene, kakšne mešane stročnice in bob. Pa njihov pomfrit mi je odličen in krompirjevi kroketi tudi. To imam vedno doma.

Sicer zamrznjeno zelenjavo kupujem v trgovinah po trenutnem navdihu oziroma po potrebi, kakšno mešanico brokoli-cvetača -korenje, ali koruzo, morda kdaj baby korenček. Tu se večinoma konča, saj bolj kupujemo svežo zelenjavo. Od zamrznjenega sadja imam doma le slive in maline.

Nikdar ne kupim kakih mešanic za mehiško ali kitajsko kuhinjo, za take jedi dosledno uporabljam sveže sesatvine, nobenih zamrznjenih mešanic.

Kupujem zamrznjene morske sadeže in lignje, tudi rakove repke. Eurispinovi gamberi so odlični, čeprav sama največ krat kupim repke v Leclercu. Lignje kupim, ko so v akciji, očiščene seveda, občasno kak ribji file, ampak res izjemoma (za ribje tortice napriemr), sicer smo mi pristaši svežh rib.

 

Včasih sem kupovala zamrzneje in predpečene kruhke, žemlje in podobno,  pa sem jih vedno prepekla in niso bili za uporabo, tako da tega ne kupujem več. Testo za pico iz zamrzovalnika me ne navduši, gre hitreje s svežim, kakšno pecivo tudi ne (jih pa veliko poznam, ki so nabdušeni nad rogljiči, kakšnimi žepki itd). Mi tega ne jemo in tudi ne kupujemo.

 

Od zamrznjenega mesnega programa kupujem piščančje kokete (oziroma sem jih nekaj časa nazaj, zdaj otroci tega nejedo več), imam pa občasno na zalogi kake dunajske, če je sila pa ni dovolj časa za spodoben obrok iz svežih sestavin.

 

Jušno zelenjavo, sploh korenino peteršilja, tudi spravim v zamrzovalnik.

 

NImam predsodkov predzamrznjenimi živili. Res pa je, da ne maramo hrane, ki gre v zamrzovanje že gotova in da se potem pogreje in je. To nam nekako nikdar ni šlo od rok, tu  in tam smo spravili le kak segedin, da si ga je študentka peljala v Lj, ker ga ima pač zelo rada in ji ga damo na stran. Če že kaj zamrznemo, da pač ne bi metali stran, se je veliko krat končalo tako, da smo stran metali pač zamrznjeno, po nekaj mesecih valjanja po zamrzovalniku sem ter tja. Sicer pa nekako zadenem količino potrebne hrane in je ne ostaja veliko, za sproti pa raje zjutraj kuham kot da moji, ki so vedno doma pred menoj, pogrevajo zamrznjeno hrano. Nam pač to neznese.

 

Mamamia

 

 

 

mamamia

fresher  

član od: 14.3.2005

sporočila: 26

16. jan 2011 13:03

Hvala za izčrpne odgovore in za izpolnjeno anketo! :) fresher

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti