Eko, bio zelenjava in meso ter jajca

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8686

14. jan 2011 20:46

kuharica Mici je napisal/a:

dragička je napisal/a:

Draga moja, priporočam ti, da dojenčico pripravljaš za ta naš "kruti" planet. Zato lepo pojdi na tržnico in kupi zelenjavo ter otročku pripravljaj hrano. Vsi mi želimo pripravljati čim bolj zdrave obroke.

Ni treba že v naprej vabit in živeti v strahu pred alergijami.

 

Pozdravček!

 

Se ne morem strinjati s teboj, Dragička!

Razvoj otrok je neprimerljivo hitrejši, kot razvoj odraslega človeka - že sama delitev celic poteka hitreje. Ob hitrejši delitvi celic je vpliv pesticidov in ostalih kemikalij (pralni praški, mehčalci) toliko večji. Še posebej je to pomembno do približno petega leta otrokove starosti.

Pri nas kar nekaj zelenjave in sadja pridelamo sami, včasih tudi s presežki. Seveda brez enega škropiva. Nismo pa iz vašega konca. 

Pri nakupovanju vedno najprej preverim kaj imajo bio, kar nimajo pač kupim klasično. Korenje je skoraj vedno na voljo tudi bio, jabolka topaz so znana po tem, da jih je potrbno zelo malo škropiti, včasih jih imajo tudi bio. V Italiji dobim kaj več bio kot pri nas. Ampak, kot sem že rekla, čez domač vrt ga ni.

LP

     



kuharica Mici

Saj  se ni treba strinjati z menoj ... Kaj mi ne poveš, da je razvoj otroka neprimerljivo hitrejši... Verjamem, mene je moj sin prerastel za 35 cm, vnuk pa že za 3 centimetre... 

Pozdravček!

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

14. jan 2011 23:21

nola je napisal/a:

Kako mi je tole uspelo nimam pojma, me pa res zanima ali je razlog za odsvetovanje rib onesnaženje morja ali kaj drugega in ali niso priporočljive le sredozemske ali celo samo jadranske ribe ali ribe nasploh.

Za školjke vem, da so kot goba za marsikaj in mi je razumljivo, da niso za otroke, za ribe sem bila pa prepričana, da so za vse celo zelo primerne.



nola

 

Ja, nola, v eni podobni debati pred nekaj leti so me mlade mame podučile, da so se spoznanja o primerni prehrani otrok spremenila in da nisem v koraku s časom. Med ta spoznanja sodi ugotovitev, da se naj otrokom do enega leta ne daje rib (Vanja je nekaj napisala o razlogih za taka priporočila), naj se hrana ne soli, kaj šele sladka in še nekaj podukov sem dobila. In sem jih vzela na znanje. Čeprav mislim, da osem mesečnemu otroku ena porcija dobre kuhane ribice z malo krompirčka res ne bi škodila... Pa dobro, stvar percepcije. In mojemlade sodelavke svoje otroke,  stare pod enim letom, med navajanjem na običajno hranijo nahranijo tudi z ribami, perutnino, teletino ... in tudi z govejo juho, slano, in z rezanci z jajcem.

 

Strelka,

se strinjam s teboj, da smo mi in tudi moji otroci (ki so po letih gotovo bližje tebi kot ti meni) rasli v času, ko je bila hrana nasploh bolj zdrava (sicer sem tudi sama omenila, da je bilo okolje v naših časih bistveno manj onesnaženo, kar je pripomoglo tudi k temu, da smo jedli bolj zdravo hrano). In nikakor nisem posploševala,  sem pa proti vsakršnemu pretiravanjau, v katero koli smer že.

 

In res je še nekaj: ves sladkor in maščobe smo mi pokurili med letanjem po dvorišču in v igri s prijatelji na prostem, s sedenjem pred računalnikom in televizijo pa gre to bolj težko. Pa smo pri predebeli generaciji.

 

Saj vsak po svoje pazimo, da se kolikor tolikor zdravo hranimo. Zdravje danes je pa draga reč, cene vsi ne zmorejo plačati. Žal.

 

Kaj vem, kaj me čaka, ko bodo moji otroci imeli otroke.

 

Mamamia

mamamia

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

15. jan 2011 15:41

Mamamia, s posploševanjem sem mislila na avtorico višje gor:) strelka

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

15. jan 2011 18:47

Eh, priporočila se menjajo vsaki dve leti. Pri tretjem otroku je spet vse drugače. Jaz vseeno delam po svojem občutku.

Ribe pa menda spet lahko že po 6-em mesecu.

Atina

melisa1  

član od: 23.4.2010

sporočila: 1

22. jan 2011 20:08

Vsi, ki ne verjamete, da je nekaj bio... lahko prodajalca prosite za ogled certifikat-a, katerega pa kmetje ne dobijo tako zlahka... mi prav dlake vstanejo pokonci, ko se kakšen oglasi... ah to je bav bav... povohajte navadne in bio limone! Probajte papat navadno 'konvencionalno' solato in nato tisto, katera ne raste na 'vodi'... jaaaaj... in ne to... raje se vprašajte, kaj vam 'višje sile' silijo v usta... koliko pesticidov, insekticidov, herbicidov... in vedite, da to kar ubija žuželke škoduje tudi človeku! melisa1

Dobrojedka  

član od: 11.4.2010

sporočila: 282

22. jan 2011 20:30

Melisa1, jaz največjo razliko v okusu in vonju čutim pri korenčku in mesu. Meso raje jem enkrat tedensko z ekološke kmetije ali sploh ne kot pa tisto, ki ga dobiš pri mesarju. Dobrojedka

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

22. jan 2011 20:59

Ja Melisa, že res. Samo 'benzenove obročke' iz 'auspuhov' pa tudi ti veselo papaš... bio gor, bio dol. Vprašanje je samo, do katere mere lahko omejiš vnos in kaj bolj ogroža? Nekaj več 'pesticidov' ali stres zaradi večnega strahu pred njimi?

LP

Sergej

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

24. jan 2011 7:30

Vsak dan sproti se mi bolj fajn zdi, da sem sicer še vedno iz mesta, a doma na kmetiji. Taki mali, hribovski, kjer pridelamo skoraj vse. Bio je kolikor toliko, ampak je pa domače. Kako so bila dobra jetrca prejšnji teden po kolinah, sadja (razen banan) nisem kupila že ulala časa, trenutno sem na kiviju in jabolkih ter zamrznjenem jagodičju. Meso pa tudi vse od doma.  

Ampak to ne pomeni, da ne bom zavila do mesarja ali kakega štanta na tržnici. In ne bom komplicirala. Pri nas doma se lahko še ne vem koliko trudimo, da je vse bolj ali manj bio. Kaj pa sosedovi, da ne omenjam stoletij kopanja živosrebrne rude, doma smo zelo blizu bivše topilnice. Pa smo spet tam. Vedno rečem, da je naša solata izredno bogata z vsemi možnimi minerali.  

Loni Makaroni

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15151

25. jan 2011 13:59

Jaz bi tudi kupovala domače meso, pa imamo le en zamrzovalnik in nimaš kam pospravit malo več kg mesa. Kolikor vem pa še ni takšne domače mesnice - prodajalne, kmetije, da bi šel recimo po kg tega in tega mesa ali pa se motim? Prav rada bi vsakič, ko kuham juho imela domačo govedino, ki bi jo vsaj pojedli. Videla sem sicer v hipermarketu Mercator bio meso, ampak so cene tako zasoljene, da si tega ne moremo privoščiti.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

25. jan 2011 18:38

Se motiš, v Celju, recimo, na tržnici je taka prodajalna, kmetija je nekje okoli Šentjurja, se mi zdi, da blizu Rifnika. In to gotovo ni edini primer.

Pa tukaj se tudi marsikaj najde.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti