Poročna vabila

kača  

član od: 11.1.2004

sporočila: 829

tema odprta - 10. jan 2011 21:55 | ogledi: 10.722 | odgovori: 28

Ponovno potebujem pomoč: kako na vabilu za poroko napisati, da naj svati pridejo brez naraščaja?  Poroka bo pozno popoldan, večerja je predvidena šele po 19. uri, ko bodo malčki že močno utrujeni. Gre pa za otroke , mlajše od 4 let. Izkušnje ženina in neveste (seveda na drugih porokah) je, da je bil vedno problem, ko niti starši niti otroci niso mogli uživati, pa še motili so svate. Ve pa se, da imajo vsi predvideni povabljenci možnost varstva otrok! Torej, kako navesti, da naj pridejo sami? Drug problem ženina in neveste pa  je, kako navesti, da ne potrebujeta materialnih dobrin, saj imata že nekaj let urejeno samostojno gospodinjstvo, da bi želela, da svati namesto darin darujejo  €. Saj staršem in ožji družini je to že kristalno jasno, pa vendar.....Nekaj idej o tem, da imata rada potovanja oz. da zbirata prispevke za poročno potovanje smo sicer že našli, mogoče pa se pojavi še kakšna nova ideja, ki je vsekakor zelo dobrodošla.

Že v naprej hvala za ideje, saj sploh ne dvomim, da bom tukaj dobila pomoč.

kača

_tmickena_  

član od: 20.6.2006

sporočila: 293

10. jan 2011 23:27

Ah to se lepo pove, tiste ki jih na poroko/ohcet povabiš verjetno tudi z njimi komunicirraš normalno. Tako da lepa beseda lepo mesto najde. Takih zadev se na vabila ne piše, ampak ustno izroči kolikor vem, za denar se pa tudi namigne, čče ne drugače je to nekako naloga priče. Noh tako bi rekla, zato ne vabiš vsakega, ki ga poznaš, ampak bližnjo družino potem pa še druge najbližje in je to to. Pa brez zamere. _tmickena_

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

11. jan 2011 2:35

Kača, Uf, tale je pa delikatna! Na vabilo vsekakor ne smete napisati, da otroci niso vabljani.

Ker je slovenščina fenomenalna s svojo dvojino, boste verjetno napisali nekaj takega: Prisrčno VAJU vabimo na veselo (yada, yada, yada - prosto po Sainfeldu). To bi verjetno večini naslovljencem dalo vedeti, da sta vabljena samo odrasla.

Če bodo vabila tiskana za vse enako, se stvar malo zakomplicira.

 

Ker boste verjetno zahtevali, da sporočijo, koliko jih bo prišlo na poroko, je najbolje, da se goste, ki recimo napišejo, da se bodo udeležili štirje, pokliče in se jim razloži, da bo to zabava samo za odrasle. Pri vsem tem se morate dosledno držati pravila. Težava bi nastala, če bi nekomu, ki tečnari, dovolili, da pride z naraščajem in drugi, manj potrucan, bi jih pustil v varstvu. Na srečo imate dovolj časa, da lahko vnaprej pripravite scenarij, kako boste tistim, ki jih boste poklicali, vse to povedali. Dobro bi pa bilo, če "se že prej razve", da bosta poroka in zabava samo za recimo, otroke nad 15 let (ali kakorkoli se odločite). Potem vas bodo povabljeni verjetno poklicali in vprašali, če je to res. Evo, situacija ena rešena.

Meni najhujša možnost je, da se na vabilo napiše: Samo za odrasle (oz. kaj podobnega).

 

Darila so nekoliko bolj delikatna. Vabila so vabila za na poroko, ne zahtevki za darila. Prav tako ni spodobno, da se na vabila napiše, v kateri trgovini sta zaročenca "registrirana" za darila (so mi povedali, da se to v SLO že kar množično dogaja in prav je tako! V tem primeru se lahko natipka ena dodatna kartica in priloži vabilu. Ta kartica naj izgleda, kot da jo je natisnila trgovina)

Ker pa vemo, da vsi povabljeni pridejo z darili, istočasno z "govoricami", da je fešta brez otrok, razglasite, da bi mladima, ker že imata vse, bolj odgovarjalo darilo v obliki gotovine.

 

Boljša varianta je ta, da nekdo (malo bolj korajžen), pokliče vse povabljene (lahko priča, lahko eden od staršev ali nekdo z malo smisla za te zadeve) in obrazloži povabljenim tole:

"Janko in Metka" imata svoje gnezdo lepo postlano (no, ni treba biti tako poetičen ). Namesto z darili bi ju radi presenetili in jima omogočili, da gresta na lepo poročno potovanje. V ta namen zbiramo denar.

 

Koliko kdo prispeva, je njihova odločitev. Nekdo bi zmogel dati 500E, drugi samo 25E. Predlagaj jim, da naj pomislijo, kaj bi kupili in tak znesek namenijo v skupni mošnjiček. Razloži, da je veliko enostavneje dati recimo 50E v skupno blagajno, kot pa v nedogled tavati po mestu in razmišljati, kaj kupiti. Pojasni, da res ni važno, koliko prispevajo. Če pa recimo rečeš, da zbirate 100E na par, se lahko zgodi, da s tem nekoga avtomatsko izključite.

Razloži gostom oz. povabljenim, da boste šli s tem denarjem na turistično agencijo in tam kupili darilni bon v vsoti zbranega denarja. Kupili boste samo nominalni bon, ne potovanja! Ker, če recimo, zberete 2000E in za to vsoto kupite bon, je bolje da se novoporočenca sama odločita, kam bosta šla. Poleg tega se ne boste vi "prepirali", kam ju poslati. V primeru, ko jima daste bon, bosta sama odločila, če (in koliko) bosta doplačala za sanjski izlet ali pa, da bosta šla na 2 potovanji. Agencije so precej fleksibilne, kar se tega tiče.

Nekoga boste morali določiti, da bo denar zbiral.  Predlagam, da je na vsaki strani družine nekdo, ki je zadolžen za to v njihovi žlahti oz. po njihovi strani (rabiš vsaj 2 za ženina in 2 za nevesto, po očetovi in po mamini strani).

Verjetno se bo kdo našel, ki bo denar prinesel šele na poroko (za te osebke enostavno založiš denar). Skratka, nekoliko se morate pripraviti na to. Prepričana sem, da se bo našel kdo, ki bo kompliciral, ampak njim bo treba res potrpežljivo razložiti, zakaj ste starši in prijatelji razmišljali v tej smeri. Ni treba povedati, da je to samo tvoja ideja, bistvo je, da govoriš v množini. (Veš, od moje znanke TePaTe, so se pa res znašli...) Za začetek najdi nekoga, za katerega si prepričana, da te bo pri tem podprl. Potem pa na delo oz. klicanje povabljencev. To se seveda naredi šele takrat, ko so vabila že odposlana. Veliko pomaga pri tem spet primerno "širjenje govoric".

Ko boste imeli bon, kupi še zlat ali srebrn flomaster in vsi, ki so prispevali denar, naj se podpišejo na zadnjo stran. Turistična agencija jima bo (vsaj po mojih ikušnjah), dovolila obdržati bon. Jaz bi jima certifikat uokvirila in profesionalno zavila, tako da jima ne boste dali kar tako nekega kosa paprija. Aja, pa par Evrov bi dala in kupila v papirnici res lep papir za bon. Če imate koga, ki je spreten pri izdelovanju takih zadev na računalniku, jih zadolži za to, da sami skreirajo nekaj primernega. Povem ti, da vam bodo v agenciji z veseljem šli na roko.

 

Lepo fešto vam želim, mladoporočencema pa veliko sreče na skupni poti.

 

 

 

 

Vanja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

11. jan 2011 9:40

Pri turističnio agenciji odprite račun, to zlahka naredijo, in povabljenim poveš, da se tam in tam zbira denar za poročno potovanje. Mi tako ravnamo za kakšne rosjtne dneve; agencija  potem izda bon, mi pripravimo tudi primerno besedilo, in slavljenec si potem sam izbere , kam bo šel. Če pa gre za nekoga, za katerega natzanko vemo, kam si želi, mu  na šaljiv način napišemo nekaj stavkov, prirpavimo lažno letalsko karto ali kaj podobnega.

 

Se pa spodobi povabljene ustno opozoriti, naj pridejo samo odrasli.

 

Glede darila bio jaz za pomoč prosila nekoga, ki vam je blizzu (sicer  je pa odvisno od ševila povabljenih), da pokliče naokoli in pove, kako je glede darila.

 

Če se vam odprtje računa pri agenciji ne zdi ok, potem naredite, kot je predlagala Vanja: lična škatlica ali pujsek (ali pa ladjica, če gresta kam v tople kraje), v katero gostje spustijo kuverto. Na škatlo se pač napiše Najini medeni tedni ali kaj drugega, malo razmislite, pa bo.

 

Kak komplikator se bo pa vedno našel in soliral z darilom mimo želje mladoporočencev. Vzameš v zakup in sprejmeš darilo z nasmeškom, navsezadnje to počne z najboljšim namenom.

 

Mamamia

 

 

mamamia

.deklica  

član od: 27.1.2009

sporočila: 107

11. jan 2011 10:07

Se strinjam z zgornjimi prispevki. Navadno se povabljenci že pozanimajo pri starših ali pričah kako je z darilom in kaj se pričakuje. Navsezadnje vsak povabljenec prinese darilo z namenom, da bi razveselil obdarovanca. In ko se svatje pozanimajo kako je z darilom, se pač pove, da "hvaležno sprejemata vaše dobre želje - tudi v obliki energije denarnih prispevkov za poročno potovanje". .deklica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

11. jan 2011 11:41

Potem pogostitev ne bo taka, da bi se lahko sedelo na tleh......Sorči, si nisem mogla kaj.....

Pri takih stvareh se po navadi rešuje tako, da se naredi en sprejem popoldne, medtem ko je večerja ob 20.uri (ker ob tej uri pa bi morali že vsi vedeti, da to ni za majhne otroke).  Skratka, prestavite uro večerje. Če kdo še kar ne bo ukapiral, pač ne bo.

Vendelina jr.

kača  

član od: 11.1.2004

sporočila: 829

11. jan 2011 18:43

Hvala za namige, ste mi že s tem kar dosti pomagale. Torej, gremo po vrsti:

Vendelina jr. seveda pogostitev ne bo takšna, da bi se lahko sedelo na tleh, zato pa imamo problem. Žal pa lokacija ni tako blizu, da bi po poročni ceremoniji, med slikanjem mladoporočencev, lahko otroke odpeljali domov. Dodaten sprejem ni možen, ker bo poroka bolj pozno, sledilo bo slikanje takoj zatem pa večerja ob zvokih pianistke, kasneje tudi zabava s plesom. Za otroke vemo, da so zelo razvajeni in vemo tudi, da starši v glavnem ne bodo (ali pa ne bodo hoteli) ukapirati, kako stvari stojijo.

Vanja, najbljižje so mi tvoji nasveti - ....Vaju....itd. Saj sem tudi razmišljala, da naj bi se zadeva uredila najkasneje takrat, ko bodo svatje potrjevali "udeležbo". Pa vendar je kakšen pameten nasvet vedno dobrodošel. S širjenjem govoric smo pa tudi že začeli, takoj ko je hči povedala za datum poroke - v tem smislu, kako lepo je poročno potovanje na Maldive ali Sejšele, a je kar precej drago.... Zato mi je všeč tudi ideja  .deklice, da "hvaležno sprejemata vaše dobre želje - tudi (oz. po moje bi pisalo predvsem) v obliki energije denarnih prispevkov za poročno potovanje.

Mamamia, sem sina že kar malo okupirala z idejo, da bo pripravil "lažni darilni bon" (njemu smo za r.d. tako podarili letno karto za hokej, na katero smo se podpisali in na začetku ni videl, da gre za fotokopijo), ki naj bi ga potem dali v nekakno ladjico, v katero bodo lahko prispevali tudi drugi svoje kuverte. Gre ravno za to, da nikogar ne želimo obremenjevati z višino zneska..

Res je, da je do poroke še kar daleč, a bi hči rada imela zadeve čimprej pošlihtane, saj imamo pred tem še dve okrogli obletnici, na koncu nam pa vedno zmanjka časa.

Zavedam pa se, da se bo  vedno našel še kdo, ki mu noben namig glede daril ne bo zalegel, ampak to bo treba vzeti v zakup. Je pa na vsaki strani žlahte nekaj takih primerkov, a sem prepričana, da bomo kljub temu zadeve speljali v zadovoljstvo vseh.

LP

kača

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

11. jan 2011 19:02

kača je napisal/a:

Izkušnje ženina in neveste (seveda na drugih porokah) je, da je bil vedno problem, ko niti starši niti otroci niso mogli uživati, pa še motili so svate.

kača

Moje mnenje pa je, da na ohcet otroci vsekakor sodijo. Po neki stari šegi se da nevesti otroka v naročje ('nakolenče' pri nas), kar naj bi zagotovilo, da bo nevesta nekoč imela svoje otroke. Seveda, vsak po svoje, če otrok na poroki nočete, v redu, le svoje mnenje sem povedala. Mi je pa všeč nasvet Vanje, da se tole ustno 'razglasi'.

Mi smo na eni ohceti imeli dveletnico s sabo, pa smo čisto uživali, ona pa tudi. Ob dveh ponoči je bila še bolj živahna kot mi, pa nič ni motila svatov (ne vem s čim???) Nekako je pri nas v navadi, da otroke vzameš s sabo na družinske poroke, na poroke prijateljev pa ne (enega sem sicer imela vedno s sabo - skoraj na vseh porokah do sedaj sem bila noseča :) )

Je pa tudi odvisno od starosti otrok - recimo do kakega petega, šestega leta še razumem, da niso 'zaželeni', recimo kaki desetletniki se pa že fino sami zamotijo in prav uživajo (posebej, če jih je več iste starosti in se že od prej poznajo).

Bi pa jaz, če bi dobila tako vabilo, otroke vsekakor pustila doma v varstvu brez pripomb, a malo čudno bi se mi pa vseeno zdelo

Atina

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

11. jan 2011 19:37

Tudi jaz se strinjam z Atino. Bi mi bilo res zelo čudno, če bi bila povabljena jaz in mož otroci pa nezaželjeni.   Najbrž mladoporočenca še nimata otrok pa gledata drugače na to, ko jih bosta enkrat imela bosta spremenila mnenje. Bosta morala zelo previdno to napisati, ker se hitro lahko zgodi, da bo kdo zaradi tega užaljen in ga mogoče zaradi tega na poroko sploh ne bo.

jade

irena66  

član od: 22.4.2009

sporočila: 747

11. jan 2011 19:38

Moj sorodnik je pa kar naravnost povedal da vabi samo mene brez prikolice (moža)  in tako je povedal še vsem ostalim bratrancem in sestričnam. mal čudno se mi je zdelo.

irena66

kafetarca  

član od: 30.9.2009

sporočila: 277

11. jan 2011 20:00

Odgovori predhodnic so bili na mestu , bravo Vanja Ker sem se v lanskem letu tudi sama poročila in na nekem drugem forumu kar veliko prebrala o vsem mogočem povezanem s poročnim dnem, bi dodala naslednje... Nekateri pari (najbrž grejo pri tem večje zasluge nežnejšemu spolu ), skratka, nekateri pari v snovanju svojega popolnega poročnega dne pozabijo na svate, ki pa so nepogrešljiv del scenarija teh zagrizenih nevest & ženinov. Hočem reči, da je nepošteno pričakovati, da se bodo na vabilo vsi odzvali, hkrati pa si zamisliti, da se bo nevesto prevzelo na njenem domu v Gorici, civilno poročilo v..., cerkveno na blejskem otoku, spotoma zavilo v Lipico na fotografiranje in se po pribl. 10 urah sedlo k večerji v ženinovem rojstnem Ljutomeru . Zelo sem pretiravala, ampak resnica včasih niti ni tako daleč . Ne da bi imela karkoli proti sugeriranju o darilih in poroki brez majhnih otrok pravim: tako kot imata mladoporočenca "pravico" izraziti svojo željo, tako imajo svatje "pravico" sprejeti "pravila" igre ali se brez slabe vesti in slabe volje (na drugi strani!) prijazno le zahvaliti Na srečo nisem imela težav ne z vabili, ne z darili kafetarca Sovica Oka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti