Vitaminski dodatki k prehrani

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

tema odprta - 10. jan 2011 7:11 | ogledi: 11.730 | odgovori: 46

Rada bi kupila nekaj vitaminov kot dodatek k prehrani, pa ne vem kje naj jih kupim, da bodo naravni.

Mogoče DM, ali pa mogoče od znamk, ki jih prodajajo le na domu? Kako naj vem ali so naravni?

Aja pa videla sem reklamo za BION 3, da ima eliko vitaminov in mineralov?

Hvala



Teka

Temo je spremenil(a) Teka dne 10. jan 2011 7:32

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

10. jan 2011 8:19

Saj me nič ne briga, pa s kančkom žlehtnobe: kaj pa če bi začela jest zelenjavo, sadje.........., tam so zagotovo veliko bolj naravni, kot kakšne tablete kemijske/farmacevtske industrije.

ežoj

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

10. jan 2011 8:24

Ežoj, sapridno jem sadje in zelenjavo. Imam pa še vedno premalo železa, joda, cinka

Teka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. jan 2011 9:33

Teka, jaz bi se na tvojem mestu posvetovala z zdravnikom. Če ješ veliko sadaj in zelenjave, z vitamini ni problem. Malo poglej po tabelah, katera hrana vsebuje katere vitamine in jih boš na ta način dobila dovolj. Pa sveže stisnjen sadni ali sadno-zelenjavni sok bo tudi dobrodošel. To terja sicer malo več truda kot zgolj pogoltnit tableto, a vseeno.

Sicer pa dobiš v lekarnah tako imenovani B kompleks. Jaz bi se tudi v lekarni s farmacevtom posvetovala, kaj dodajati prehrani glede na težave, ki jih imaš. Ti bodo gotovo vedeli bolje povedati kot v trgovinah, ki zgolj prodajajo izdelke.

Glede mineralov ti pa svetujem donat- ta ni samo za prebnavo. Bogat je z minerali, ki nam jih v hrani sicer primanjkuje, a piti ga moraš hladnega (in ne toplega na tešče, kot je potrebno za izboljšanje prebave) in počasi, zadostujeta dva dl na dan. Meni je to svetoval zdravnik.

 

Če imaš premalo železa, joda in cinka, potem potrebuješ kaj drugega kot zgolj vitaminske dodatke. Zato pravim, da je prava pot lekarna.

Mamamia

 

 

mamamia

masters  

član od: 23.5.2009

sporočila: 188

10. jan 2011 9:49

dejansko ni razlike med "naravnimi" in "umetnimi" vitamini, struktura je ista, zato tudi efekt. Je pa razlika med vitamini v sadju/zelenjavi in tistimi v tabletah, ker so prvi v kombinaciji s še drugimi snovmi, ki pomagajo pri samem absorbiranju. Je pa dejstvo, da so današnja živila bolj revna z vitamini/minerali, kot so bila včasih, zato ti tudi kakšna vitaminsko mineralna tableta ne bo škodila. Ozri se tudi malo po trgovinah s športno prehrano, saj tudi tam ponujajo to kar ti iščeš, le po nižjih cenah. masters

tinnna  

član od: 18.4.2010

sporočila: 83

10. jan 2011 10:31

ena fajn trgovina,ki je kao naravna, je na bavarcu (tm nekje med evropo pa lekarno). Pa magar mal prodajalko praši pa ti bo že znala svetovat ;) osebno velik rajš grem po take stvari v take trgovine, kot v lekarno... lekarni se zadne čase gre sam še za dnar.... http://www.facebook.com/fizzimizzi

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

10. jan 2011 10:50

Se strinjam z zgoraj napisanim - z raznoliko prehrano ne bi smela trpeti pomanjkanja vitaminov in mineralov, razen če ne gre za bolezensko pogojene težave. (Mimogrede, sprašuješ po vitaminih, potem pa omenjaš železo, jod in cink.) Celo v nosečnosti, ko so potrebe precej povečane, mi ne primanjkuje ničesar, niti železa. Če bi mi česa primanjkovalo, bi najprej posegla po cvetnem prahu in algah (Algea). Res je pa tudi, da umetno proizvedenih vitaminov in elementov telo dostikrat ne more izkoristiti, ker pomembno vlogo pri absorbciji igrajo druge snovi, ki so naravno prisotne v prehrani, v umetnih izdelkih pač ne. Poleg tega povečane količine določenega elementa / vitamina, zavirajo absorbcijo drugega, tako da je malo treba paziti tudi na to, kakšno hrano kombiniramo. Je precej napisanega o tem, poskusi z iskalnikom. strelka

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

10. jan 2011 11:19

Nekoč je s severa prišla ena ponudba novih oh in ah multivitaminskih napitkov. Potem se je naš farmacevt tega lotil malo bolj strokovno in ugotovil, da so precej šibkejši in precej dražji od Cedevite! Šibkejši vsaj pri tistih učinkovinah, ki so res nekaj vredne in dražje. Lahko, da je danes kaj drugače. Vsekakor preveri in primerjaj sestavo. Če pa hočeš res popolnoma naraven multivitaminski napitek, imaš pa baobab.

Sergej

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. jan 2011 11:35

strelka, citiram: "Res je pa tudi, da umetno proizvedenih vitaminov in elementov telo dostikrat ne more izkoristiti, ker pomembno vlogo pri absorbciji igrajo druge snovi, ki so naravno prisotne v prehrani, v umetnih izdelkih pač ne. Poleg tega povečane količine določenega elementa / vitamina, zavirajo absorbcijo drugega, tako da je malo treba paziti tudi na to, kakšno hrano kombiniramo. Je precej napisanega o tem, poskusi z iskalnikom."

 

Saj, ravno zaradi tega, ker se določeni vitamini absorbirajo v odvisnosti od drugih sestavin, je prava pot lekarna.

 

Ker, draga tinna, sicer praviš  "osebno velik rajš grem po take stvari v take trgovine, kot v lekarno... lekarni se zadne čase gre sam še za dnar " - a tem trgovinam se pa ne gre za denar? Še bolj kot lekarnam, verjemi, razlika je pa v tem, da ti v lekarni (ali pa podobni prodajalni, saj ne gre samo za javne zavode) farmacevt, ki je strokovno usposobljen, lažje svetuje kot prodajalka, ki take izobrazbe oziroma potrebnih znanj, nima.

 

Žlica cedevite na dan pa tudi zadosti potrebam po vitaminih.

 

Mamamia

mamamia

tinnna  

član od: 18.4.2010

sporočila: 83

10. jan 2011 12:06

ups mamamia maš prav :D mogoče se mi je lekarna sam zamerla, ker sem tam 2x prosila za nasvet... pa sem dobila tak "nasvet", da bi blo vseen če bi sama seb svetovala :D Trenutno ne jemlem nobenih dodatkov pa mi nč ne manjka.. se mi zdijo pa alge zlo fajn sam so pa kr drage :/ http://www.facebook.com/fizzimizzi

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. jan 2011 12:46

Ja, saj vem, da te tudi v lekarni včasih odpravijo z levo roko, tako kot povsod tudi tam vsi ne ljubijo dela, za katerega so se odločili. Ampak v MB imamo precej dobre izkušnje s tem, sploh v lekarnah, v katerih ni veliko gneče in imajo zaposleni čas, da ti povedo še kaj več kot le, koliko moraš plačati ...

 Pozdravček, mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti