Manj soli

repica  

član od: 2.10.2008

sporočila: 27

tema odprta - 9. jan 2011 10:59 | ogledi: 8.094 | odgovori: 22

v roke sem dobila zloženko PREVEČ SOLI ŠKODI

v kosu pice človek na dan dobi že dovolj soli,ali pet rezin salame,ali z dvema kosoma kruha

seveda,če kupimo izdelke v trgovini,če doma spečemo kruh z manj soli je to pohvalno

če hočemo shujšati,tudi pomaga da uživamo manj slano hrano(PREVERJENO)

o tem si lahko preberemo na spletni strani

www.nesoli.si

repica

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

9. jan 2011 11:54

Zanimivo, pravkar berem knjigo 'Telo kliče po vodi', ki trdi nasprotno. Telo naj bi sol nujno potrebovalo in kdor dnevno zaužije dovolj vode, naj bi lahko vse normalno solil.

Tudi ko sem se zdravila (težave s presnovo), sem morala dnevno popiti najmanj liter slane vode. Naj dodam, da je bilo zdravljenje uspešno.

Kljub temu smo se doma navadili na manj slano ter manj sladko hrano ter se raje poslužujemo začimb ter zelišč.

Dandanes smo z vseh strani zbombardirani s toliko informacijami, da se strokovno nepodkovanemu človeku lahko še zmeša .

Zelo me zanima, kaj menite ostali.

tulka

Riddle  

član od: 15.1.2009

sporočila: 418

9. jan 2011 12:01

Poleti spijem nekje do 5 litrov vode (ker hitro dehidriram), pozimi malo manj, glede soli pa se zanašam na svoj okus. Je pa tako, da mi preveč slana hrana ne gre po goltu. Imam raje manj slano, začinjeno z zelišči in začimbami.

Lp od R.

tinnna  

član od: 18.4.2010

sporočila: 83

9. jan 2011 12:07

js sm sol zmanšala k sm bla stara ene 7-8 let, k sm zvedla d ni zdrava :D drugač je pa zdrava zamenjava za sol pr kakšnih omakah sojina omaka... je tud zelo slana, same soli pa ma le okol 5-10% če se ne motm.. ;) http://www.facebook.com/fizzimizzi

kafetarca  

član od: 30.9.2009

sporočila: 277

9. jan 2011 12:37

Jaz menim, da je uživanje soli velilk in resen PROBLEM , zlasti pri kupljeni hrani. Sol je naravni ojačevalec okusa, pa vendar... Slovenci smo od Martina Krpana dalje obsedeni ž' njo . Sol je edini aditiv, ki ni uvrščen na listo aditivov in potemtakem nima E-oznake. To je dodatni razlog, da ga živilska industrija tako zelo ljubi. Pa še poceni je. Sol je tudi konzervans: slab(š)a surovina + veliko soli = pot do relativno obstojnega "natur" izdelka ... z izrazitim okusom. Najverjetneje industrija (No. 1 pekarska ind., No. 2 mesno-predelovalna ind.) ne bo storila nič v smeri zmanjšane porabe soli, strokovnjaki so si enotni, da čakamo na zakonske omejitve. A če smo se pripravljeni odpovedati ali vsaj zmerno uživati suhomesne izdelke , se večina ne more odreči kupljenemu kruhu - ta je najbolj sporen prav zato, ker kruh uživa množica, tudi otroci in njih bi morali najprej "zaščititi". Pred časom sem bila na enem seminarju. Med slušatelji je bila gospa, ki je delala kot tehnolog v pekarni. Povedala je, da zna biti sodelovanje s peki v proizvodnji včasih prav nemogoče. V recepturi npr. jasno piše, da se v mešalec doda 1 lopata soli, pek pa jih da včasih 2 lopati in pol, drugič eno in pol, če ima dober dan pa 3 . Nekatere prehranske tabele že vključujejo informacijo o vsebnosti natrija (kar za mnoge potrošnike sicer ni najbolj relevantno, saj: sol =/= natrij). Vseeno dodajam, da v praksi prihaja do precejšnjih odstopanj med deklariranimi in dejanskimi vrednostmi . Sol je problematika, ki ji je potrebno posvetiti pozornost . kafetarca

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

9. jan 2011 13:20

Riddle je napisal/a:

Poleti spijem nekje do 5 litrov vode (ker hitro dehidriram), pozimi malo manj, glede soli pa se zanašam na svoj okus.

Lp od R.

Normalno, da dehidriraš, če spiješ toliko vode. Voda spira sol iz telesa (znoj in urin sta slana) in ker se voda nima kam vezat v telesu, ga veselo zapušča skozi najrazličnejše odprtine ), s seboj pa odnaša še preostanek soli.

S soljo je tako, kot z vsako podobno stvarjo - preveč in premalo škodi.

lp

cervus

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

9. jan 2011 15:08

Ja, se strinjam, problem je, kdaj  (komu) je preveč in kdaj premalo, mogoče je pa tista meja malo bolj svobodne narave

Prepričana sem bila, da ne ravno "šparam" s soljo, a kot kaže, sem kar pridna: večina gostov si pri nas dosoli, v gostilni  nam je večinoma preslano. Uporabljam veliko začimb, a brez soli, vsaj dokler dieta ne zahteva, ne bi kuhala. Izogibamo se polpripravljenim (da o pripravljenih ne govorim) izdelkom in spijemo veliko tekočine, no, večinoma vode (teran je izjema ) Upam, da je to tisto "zmerno".

lp

mzm

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

9. jan 2011 15:20

@kafetarca: Martin Krpan ni švercal NaCl, ker je bilo tega od nekdaj na pretek - odpariš morje in to je to, pa kmalu so jo začeli tudi kopati v rudnikih (Salzburg - solno mesto). Je pa švercal angleško sol, kar piše tudi v knjigi - gre za KNO3 oz. kalijev nitrat, ki je glavna surovina za smodnik. Ime angleška zato, ker so dolga stoletja nad njo imeli monopol angleži, ki so jo kopali v južnem Čilu (kolonija). Monopol je prenehal šele, ko so nemci pogruntali umetno sintezo te spojine.

Je pa sol konzervans, zato se jo s pridom uporablja v prehrambeni industriji. Količina? Če se posluša lastno telo, vsak točno ve, kje je meja ...

LP

Drejček

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

9. jan 2011 15:26

MIslim, da normalno ne presolim hrane, ampak če pojem preveč slanega v smislu salamic, suhega mesa ali sira, potem me bo itak žejalo in bom popila še več vode, kot normalno, da bom sol splaknila. Ne vem, tako pač jaz mislim. Mogoče ravno zaradi tega paše veliko k pizzi. Je pa sreča, da nimam problema s pritiskom.

 

Vanja

kafetarca  

član od: 30.9.2009

sporočila: 277

9. jan 2011 16:07

drejcek je napisal/a:

@kafetarca: Martin Krpan ni švercal NaCl, ... Je pa švercal angleško sol, kar piše tudi v knjigi - gre za KNO3 oz. kalijev nitrat, ki je glavna surovina za smodnik... Drejček

Ojoj, lapsus , se opravičujem. Za vse ostalo menim, da kar drži kafetarca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. jan 2011 16:21

Brez soli ne gre, s preveč soli so težave, torej zmerno in po pameti, pa bo vse ok. Nam že telo pove, kaj je prav in kaj ne, včasih še zdravnik pomaga.

Pri nas hrano solimo bolj manj kot preveč, čeprav sem jaz včasih rada jedla dokaj slano hrano. Zdaj rajesolim manj kot več, če je komu kakšna jed premalo slana, jo še vedno lahko dosoli. Da bi se pa soli čisto odrekla, se mi pa zdi pretiravanje (razen v bolezenskih primerih seveda). Je pa res, da za nekatere jedi namesto dela soli uporabim sojino ali ribjo omako, ki sta slani in tako včasih malo kombiniram.

 

Jaz sicer sploh nisem komplikator ne pri soli, ne pri sladkorju, ne pri e-jih, ker itak jemo pretežno doma pripravljeno hrano in kljub kakšnim sladkim jogurtom, bonbonom, kupljenemu kruhu in še čemu, kar naj bi vsebovalo kaj vem kakšne sumljive dodatke, še vedno veselo tlačim to zemljico, pa tudi zdravje nas vse služi.

Itak smo ljudje kot podgane, saj se sproti prilagajamo vsem spremembam.

 

Upam, da se bo še kdo od stroke oglasil, ker tele moje zgornje opazke so tako po občutku, nič podkrepljene s kakšnimi strokovnimi izsledki.

 

Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti