Problem

archieal  

član od: 6.1.2011

sporočila: 4

tema odprta - 6. jan 2011 19:29 | ogledi: 7.798 | odgovori: 23

Pozdravljeni,

Vem, da sem bolj outsiderka, a ne vem kam se obrniti, pa glede na to, da več glav več ve, mi boste morda znali podati kak pameten nasvet.

Moj problem je sledeč....

Živim v manjšem bloku v pritličju. Izza našega vhoda se nahaja gostilna in ena zelo posebna soseda.

Naša soseska je že tako ali drugače problematična zaradi podgan, ki rade pogledajo v okolico gostilne, če je kej za pod zob. A smo se z njimi borili na tak ali drugačen način in kvečjemu prilagodili svoj vsakdan (ne mečemo odpadkov, ptičem dajemo manj krme oz. samo čez dan, da utegnejo vse pojesti, zapiramo vrata, wc školjko itd.). Odkar pa se je v našo sosesko priselila posebna soseda, svojih 70 let stara, je naše ravnovesje povsem porušeno.

Moje oseno mnenje je, da ima nekaj psihičnih travm, ampak se me to ne tiče, dokler ne pridemo do našega problema. Gospa namreč zvečer nabira po smeteh star (plesniv) kruh, kosti in razne pomije, katere se ji zdijo primerne za porabiti. Vso to svojo kramo baje skladišči na verandi in jo meče pred stanovanjem, češ hrani našega psička.

Moj psiček je pudeljček, nadvse radoveden, ki rad vse pospravi v gobec in kadar le izgubimo trenutek pozornosti nad njim, pobegne h gostilni - seveda, ker diši po čevapčičih in drugih dobrotah. Z gostilničarji, ki razmišljajo s trezno glavo, smo že zdavnaj dorekli, da ga ne hranijo, saj mu to škoduje, ker ima občutljiv želodec.

Naši sosedi pa smo na milijone načinov poskusili enako stvar dopovedati, pa ji nikakor ne moremo dopovedati. Rezultat vsega je večje število podgan, ki se prihajajo gostiti pred njena vrata in moj pes, ki rad poseže po kosteh, kadar nima nadzora, nato pa doma bruha, po 2 dni trpi na dieti in posledično ga manj puščamo ven, kar pa navadno rad počne skozi cel dan, kljub sprehodom.

Dejanja naše sosede nas zelo motijo, moteče je za celotno sosesko, a ji ne moremo dopovedati, da tega ne sme početi. Na zadnje smo pomislili na prijavo kaki inšpekciji, ki bi jo vsaj opozorila, da se malo umiri. Zanima me, kako to poteka, če ima kdo izkušnjo s tem?

Rada bi omenila še to, da ne želimo, da bi soseda dobila kako globo za poravnati, saj izgleda, kakor, da je na socialnem robu. Želeli bi samo, da pride neka pristojna oseba, ki bi kraj pogledala, podala svojo oceno in kako opozorilo, da se spametuje....

Hvaležna vam bom za kakršno koli informacijo.

Lep pozdrav

archieal

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

6. jan 2011 23:36

Najbrž bi bila sanitarna inšpekcija tista, ki bi lahko izrekla sosedi ustrezno opozorilo. Res ni primerno, da odpadke stresa naokoli (in isto velja za naše sosede, ki "hranijo" uboge zapuščene muce...).

 

Pes se pa prav tako  ne sme nenadzorovan potikati naokoli.

Nasja

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

7. jan 2011 2:48

Ja, pes mora biti absolutno pod nadzorom. (tista, da moraš z gostilničarjem dorečt, da ga ne hrani. Ja, kaj pa kuža dela tam, anyway?) Potem tudi soseda več ne bi tako zelo motila, ne?

lidka

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

7. jan 2011 8:25

Če se ti zdi stara gospa na socialnem robu, naj pride potem pogledat socialna služba kako je z njo. Je lahko gmotno na dnu, mogoče starostna demenca. Ni, da bi kar ne vem kakšne inšpektorje vabili. Ker če ji sami sosedje ne morete dopovedati, ji tudi inšpektor ne bo. Se pa tudi strinjam z zgoraj povedanim; pse imeti pod kontrolo, pa ni važno kako je velik. Preveč je bilo zaradi takih odnosov hude krvi. Lep dan. janko1

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

7. jan 2011 8:33

Podgane pred blokom? Tega si sploh ne predstavljam. Miši mogoče še, podgan pa že celo večnost nisem vidla, pa živim od veke vekomaj v blokih.

Pišeš, da ste sosedi na milijone načinov poskusili dopovedati, pa ji nikakor ne morete dopovedati. Jaz bi zagotovo šla do gostilničarja in tudi njega opozorila, da so v bližini podgane. Tudi njemu je verjetno v interesu, da se podngane ne zadržujejo v bližini gostilne. Naj ji še on reče, da se to ne dela. In če gospa živi na socialnem robu, naj ji namesto da pobira ostanke hrane po smeteh, gostilničar prinese vsak dan kak topel obrok.

Pred inšpekcijo pa bi jaz zagotovo stopila še do upravnika bloka in mu povedala za problem. Naj še on stopi do nje in jo opozori, pisno ali ustno.

Kar pa se tiče tvojega psička pa samo to, da ga imej non stop pod kontrolo. Vsaj v trenutnikh, ko je v bližini vrat od sosede.

Vilma

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

7. jan 2011 8:39

Tole je zadeva, ki jo mora reševati Center za socialno delo, higienske minimume mora pa pogledati sanitarni inšpektor. Kar pomeni, da boš morala narediti prijavo na obe službi.

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

7. jan 2011 10:00

Za začetek, tudi če je pudeljček, ne smeš niti za trenutek izgubiti nadzora nad psom. Iz tvojega pisanja sklepam, da se kuža prosto sprehaja po bližnji soseski, torej ima ženica priložnost, da počne, kar počne. Poskrbi, da kuža ne bo hodil sam naokoli, in bodo tudi nejgove težave zaradi uživanja hrane manjše.

Sicer so pa že drugi napisali ustrezne ukrepe.

 

Vilma, podgan je kar precej naokoli, tudi blizu blokov. Mi smo sicer v hiši, pa je iz enega prostora v manjšem prizidku, iz jaška za eno napeljavo, naš višavski terier izbezal eno. Druga se je ujela v past. Kar pomeni, da je naokoli vsaj še nekaj in nekaj podgan .... pa nimamo nobenega smetišča blizu, soseska je urejena, čista, smeti redno odvažajo, ločujemo odpadke. Ampak vseeno so.

In tudi v okolici nekaterih blokov v MB, v središču mesta, so jih opazili in ustrezno ukrepali.

 

Mamamia

 

 

mamamia

neznan uporabnik

7. jan 2011 11:00

Menda je v Ljubljani 2x več podgan kot prebivalcev.

 

japaja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

7. jan 2011 12:29

Ja, in čeprav imamo tudi temo o ločevanju odpadkov, bi napisala  tudi na tem mestu, da ne mečite hrane v školjko, ker s tem hranite podgane. Jaz sem pred leti kar znala vreči kakšne ostanke v kanalizacijo, ker je bilo to hitro in enostavno. Zdaj imamo bio kante, pa tudi osveščeni smo bolj.

naor

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

7. jan 2011 13:10

lidka je napisal/a:

Ja, pes mora biti absolutno pod nadzorom. (tista, da moraš z gostilničarjem dorečt, da ga ne hrani. Ja, kaj pa kuža dela tam, anyway?) Potem tudi soseda več ne bi tako zelo motila, ne?

lidka
Se strinjam. Za psa si vzamite več časa, na mesto, da razmišljate v stilu, da ga manj spuščate ven,.. raje pojdite vi z njim na sprehod in ga imejte pod nadzorom. Pes rabi veliko gibanja in svežega zraka. če bo pod nadzorom, pol ne bo jedel ostankov od gostilne in od vaše sosede. soseda pa ne bo imela komu nastavljat hrano, ker vašega psa ne bo. Katarina K http://katarinaktorteprisalmoneli.blogspot.com/ http://katarinak.moj-album.com/

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

7. jan 2011 14:15

Ne leti na nikogar, ampak čisto tako se mi vsiljuje vprašanje - zakaj gospa stika po smetnjakih in pobira iz njih hrano? Zakaj je "čudna"? Zakaj nihče ne plane pokonci, ker je ženska očitno povsem sama, na socialnem, mogoče tudi mentalnem in tudi drugače zdravstvenem dnu, pač pa zato, ker radoživi pudlejček jemlje v gobček nečedne stvari? Podgane so po mestih povsod; če pa gostilničarja ne moti, da se mu sprehajajo okrog vogalov, potem tako ali tako njegova ošarija ne bo dolgo živela in bo kmalu mir. Lep dan, Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti