Ločevanje odpadkov

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

7. jan 2011 10:45

Joj, te plastične vrečke. Včeraj sem se prav slabo počutila v trgovini našega dobrega soseda. V isto vrečko sem dala limono, kos zelene, papriko in malo svetačo, na vrečko nalepila cene in šla na samoplačniško blagajno. In mi odčita prvo kodo in ukaže, naj izdelek položim v vrečko. In pol sem poiskala ta izdelek in preložila v veliko vrečko in tako naprej. Ja, kar zapleteno, lažje bi bilo vsako zelenjavco postavit v svojo vrečko, na blagajni pa vse skupaj postavit v še eno ogromno. Za tale moj mali nakup sem plačala okrog 3€, poleg pa bi dobila še 5 najlon vrečk.

mejačka

Alenka Š  

član od: 5.9.2001

sporočila: 194

7. jan 2011 10:53

Reca: "Pa še nekaj se mi zdi pomembno, da ne kupujemo razno raznih praškov za pranje perila, ker peremo s pralnimi oreščki." Reca, kako se obnese tovrstno pranje pri belem perilu? Katere kroglice uporabljaš in kakšna je cena? Lep pozdrav. Alenka

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

7. jan 2011 10:54

Na tržnici teh problemov nebi imela. Sicer pa jaz že lep čas hodim po nakupih s pleteno ribnško košaro, tako da nimam problemov z vrečkami. 2 dni nazaj sem kupovala knjige v MK in tam imajo pred blagajno lepo napisano kako in kaj je s plastičnimi vrečkami, na blagajni pa te potem še vljudno vprašajo. če kljub temu želiš vrečko. lp Vesna

irena66  

član od: 22.4.2009

sporočila: 747

7. jan 2011 14:30

Mi imamo pod umivalnim koritom 2 koša in sicer za mešane odpadke ki jih je zelo zelo malo in pa za plastiko, pločevinke, embalažo od mleka in podobno. To nam odvažajo smetarji na tri tedne in moram povedat da od 5 oseb ni nikoli poln zabojnik. Bio odpadke- imam v shrambi plasično posodo in jo sproti praznim na kompost (plastično zato da jo lahko pomijem), v kurilnici imamo škatlo za časopis in pa škatlo za steklo to pa nosimo na ekološki otok. Mi tako smeti ločujemo že sigurno več kot 10 let in nam ni to nič posebnega, vem pa da so eni še slabo seznanjeni s temi stvarmi. Če se malo zamislimo je to kar problem.

irena66

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

7. jan 2011 16:50

  • ločujemo stare baterije in žarnice - pri računalniku je škatlica, nosimo v trgovino v posebno škatlo
  • plastične pokrovčke zbiramo v škatli od Jaffa keksov, ko je polna, nese sin v vrtec
  • papir zbiramo najprej v škatli pri računalniku, potem nesemo dol v delavnico, ko je polno, na ekološki otok
  • v kuhinji imam dva koša: plastika in ostalo. Plastiko (te je zagotovo največ) nosimo na ekološki otok, ostalo v kontejner na vasi.
  • biološke odpadke večinoma pojedo domače živali (olupke in podobno), kar je res za stran, gre na kompost
  • ostanke olj zbiram v plastenko, dvakrat na leto je odvoz iz vasi
  • v torbi imam v posebnem žepu več vrečk - eno platneno, par plastičnih, v trgovini že dolgo ne kupujem vrečk, pa tudi tistih malih ne jemljem pri blagajni. Všeč mi je Leclercova vrečka - močna je, prostorna in ko je uničena, jo menjajo brezplačno. V moji torbi je ves čas.
Atina

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

8. jan 2011 15:35

Pri nas ločujemo žarnice, baterije, papir, ki ga fanta nosita v šolo, plastiko, ki jo sproti nosimo v kanto pred hišo, steklo, ki ga zbiramo v kleti in nosimo na ekološki otok, biološki sproti na kompost ... tako da nesortiranih ostane res bolj malo, v glavnem plenice, pa še te kupujem eko, ki so lažje razgradljive  ... in tako je že dobrih 7 let z razliko, da smo še pred kratkim tudi plastiko nosili na ekološki otok ...

katjushka

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

9. jan 2011 9:47

Ko sem ob novem letu premišljevala kaj naj bo moja zaobljuba v letu 2011, seveda, da bom lahko uresničila, je to bilo "dosledno ločevanje odpadkov mojega gospodinjstva" in vsaj malo pomagati pri ohranjanju naše lepe Zemlje. V naši občini in sosednjih nekaj, imamo že nekaj let dosledno ločevanje plastike od ostalih odpadkov na osnovi plastične vreče in ločenega odvoza smeti. Papir tako in tako zbiramo za otroke v šolah, olja in ostale maščobe, steklo in baterije pa na ekoloških otokih. Tako, da mi ne bo težko, samo držati se moram pravil, ki so že prepisana in omogočena.[8) Biološke odpadke že od nekdaj kompostiram.]

leiiča  

član od: 20.9.2008

sporočila: 55

18. jan 2011 15:00

Pri nas doma tudi ločujemo odpadke.

-Nekajkrat letno otroci iz vasi zbirajo papir, ki ga vozijo v šolo kjer imajo nekakšno med razredno tekmovanje kdo zbere več papirja in šola potem organizira odvoz (če je papirja preveč ga vmes odnesemo na ekološki otok). 

-Za biološke odpadke imamo poseben smetnjak v shrambi in jih praznimo na kompost.

-Embalažo ločeno zbiramo ravno tako v poseben koš, ki ga praznimo v smetnjak zunaj.

-Posebej ločujemo stvari za enkratno uporabo (robčki, higienske vložke...)

Ker imamo v našem naselju vsaka hiša svoje smetnjake nima noben izgovora, da ne more ločevati ker je predaleč in podobno. V občini imamo tudi organizirano tako, da se en teden praznijo smetnjaki z embalažo naslednji teden pa smetnjaki z odpadki za enkratno embalažo. Ljudje so imeli premisleke, ko so to začeli izvajati vendar se mi zdi to zelo koristna zadeva.

-Plastične steklenice mečemo v poseben koš in jih odnesemo na ekološki otok, ki ga imamo 300m oddaljenega od hiše. 

LP, Lea

_tisa_  

član od: 20.1.2010

sporočila: 343

18. jan 2011 17:07

Pri nas je obvezno ločevanje (kazen 200eur-sicer podpiram, ker se ljudi drugače v par letih ni dalo prepričat) -plastične embalaže -pločevink -papirja -bioloških odpadkov -stekla Skupaj z mešanimi bi to pomenilo 6 kant/vreč, škatel. Ker imam pod koritom jeklenko za plin, pa tudi sicer so kuhinjske omarice pooolne, balkona ni, se še tudi nisem uspela organizirat. Težave imam tudi (sedaj v zimskem času) z olupki citrusov, ki so prepojeni s strupenimi kemikalijami in jih ni najbolj pametno metati po vrtu... Kaka ideja? LP

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

18. jan 2011 17:42

Olupke kupljenih citrusov posušim, suhe pa potem pokurim bodisi v peči ali pa na ognjišču. Tudi če nimaš peči na trda goriva, jih lahko posušiš in uporabiš za peko na žaru ali pa jih preprosto pokuriš skupaj z ostalimi vrtnimi odpadki, pepel pa posuješ po gredah ali  na kompost.

Zaradi  eteričnih olj suhi olupki citrusov zelo lepo gorijo in dišijo.

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti