Hujšanje

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

2. jan 2011 21:53

Tunna, ne uspe mi vse. Tisto, kar mi uspe, mi uspe zaradi discipline. Ni mi treba zadirati nožev v hrbet, ni mi treba spotikovati in kar je še tega.  Če te ravno zanima moj psihoprofil, čeprav mi ni jasno zakaj.

 

Ampak grem nazaj na temo: ko nekomu zdravnik pove, da ima nek indikator previsok, potem ga je treba resno vzeti in ne interpretirati nečesa, česar se bomo lotili po novem letu do ad calendas grecas. In ne živeti v z mislijo, da zato, ker "sem pa nekaj vprašala na spletu, se pa že rešuje" in kar je še tega. Previsok holesterol ubija in to zanesljivo. In tega se ne da lepše povedati. Sama sem bila prejšnji mesec na pogrebu sošolca, ki je tudi zelo pišmeuhovsko jemal svoj holesterol, sedaj ima pa parcelo na žalah. In dajte no, ne stalno nekaj dajati v vato in "tale je hotela samo nasvet...." Čisto vsi nasveti žal niso milozvočni.Včasih je treba dati tudi kakšne push, da se kdo resnično zave, kakšen problem ima.  In bolezni - to ni nekaj, kar se dogaja drugim. Čisto vsakega bo kaj počakalo, ampak res ni treba, da se gre tej zadevi še dodatno naproti.

Vendelina jr.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. jan 2011 22:01

Tunna, meni se pa zdi, da Vendelina Jr. le ni tako mimo brcnila.

Mogoče ona z vsemi zavidljivimi cm višine in glih ta pravim metabolizmom res ni nikoli imela težave s težo, veliko resnice je verjetno tudi na tem, da je pogruntala, kaj je za njo pravilno prehranjevanje.

Po drugi strani smo pa tisti, ki nam nekako (z muko) uspe obdržati neko "normalno" težo, sami ugotovili in našli neko ravnotežje. Tisti, tudi jaz sem med njimi, smo velikokrat zmerjani kot "izbirčneži", ker ne jemo in se ne dotaknemo določenih jedi.

Ob vseh milijonih informacij je nekaj povsem jasno: Zmanjšaj (ampak res zmanjšaj) količino maščob, sladkorja in enostavnih OH in jih nadomesti z zelenjavo in nemastnimi proteini. Počisti shrambo vseh sladkarij , čipsov in podobnih "dobrot", nabavi pa nekaj orehov, lešnikov ali mandeljev za čase, ko bi rada kaj pogrickala. Štej vsako kalorijo in zmanjšaj količino hrane na recimo 1500kalorij. (ajd, kilokalorij, koliko je to Julov, še vedno ne vem, da me ne bo kdo prehitro popravljal). Vsak dan poskrbi za pol ure poštenega potenja, pa ne v savni. Teža bo garantirano padla, za holesterol ti pa, prav tako iz izkušenj povem, ne preveč.

Tudi za hujšanje pod zdravniško kontrolo ni rečeno, da bo dolgoročno uspešno. Po moje se je res lahko držati diete, dokler se hodiš nekam vagat vsak teden.

 

Ravno ob pravem času bo tako prehranjevanje brez gromozanskega odrekanja, postalo življenski stil.

 

 

 

Vanja

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

2. jan 2011 22:05

Prav rada bi imela tako prijateljico, kot je Vendelina, da bi me ob pravem času brcnila v rit in bi naredila nekaj zase ter nehala nakladati ter iskati izgovore. Zna nastaviti ogledalo, zna. Govorim zase.

tulka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

2. jan 2011 22:27

okej, predraga in velecenjena tunna, Mateja ima morda problem s tem, kakšno dieto izbrati in kako spremeniti način življenja, ti pa imaš, po mojem skromnem mnenju, velik problem s tem, da blazno rada  omejiš nekogar, da pove svoje mnenje in videnje problema, kajti Vendelina je povedala le svoje mnenje. Ona je stvar predstavila, kako je ona vidi, lahko bi tudi čisto enostavno svetovala: manj žri, več migaj ( pred kratkim nekje prebral tukaj na kulinariki ). A bi ti to bilo bolj všeč?

Tukaj na forumih smo anonimni ( ali pa mislimo, da smo ), in ko se pojavimo s vprašanjem, mnenjem  ( kakršnim koli ) moramo dopustit, da vsak od nas ima svoje mnenje o problemu. Lahko odmahnemo z roko, saj kaj to sprašuje, bo že kako, lahko ji svetuješ knjigo, ki se meni zdi zelo dobra ( pa je nekomu drugemu čisto za nič ), lahko se tudi mal poglobiš in odgovoriš tako kot je Vendelina. Meni so forumi ravno zaradi tega všeč, ker se ( večkrat ) pojavi cel spekter mnenj, vidiš pravzaprav, koliko smo si različni. Eni bi nam hoteli nadeti plašnice na glavo, češ, če nekdo vpraša ( recimo ) katero knjigo mi svetujete, sprejemljivi so le odgovori ki kažejo na konkretno knjigo, noben odgovor v stilu, kaj pa če bi poskusila..........

Pa še moj osebni primer: pred nekaj časa so mi najdli povišan sladkor, ponovili teste, me razglasili za sladkornega bolnika, predpisali dieto, ki sem se je ( manj ali več ) tudi držal in po treh mesecih na kontroli, ugotovijo, da je dieta zalegla in me dajo na kontrolo čez eno leto. Kaj sem jaz naredil? Najprej sem spekel en majhen pekač baklav, pred nekaj dnevi drugega ( mal večjega )............. kam me bo pripeljalo tako pišmeuhovstvo?

ežoj

tunna  

član od: 11.9.2010

sporočila: 288

2. jan 2011 23:06

aha, očitno bi morala v prejšnjem postu napisati, da me lahko tudi vsi ostali (privriženci V. jr.) napadete. nimam nobenega problema s tem, da ljudje podajajo mnenja na vprašanje, ki ga določen posameznik zastavi. temu je forum konec koncev namenjen. moti me le način, na katerega je V. to storila. ja, vsak ima svoj slog pisanja in svoj način, ki se mu najverjetneje zdi idealen in je zagotovo z njim zadovoljen, drugače ga ne bi uporabljal. ampak vseeno, če se jaz skušam postaviti v vlogo Mateje ali kogarkoli, ki se sooča s takim problemom (tudi jaz se mogoče, ne vem, sem še mlada in skrbim zase), ki išče nasvet in podporo, motivacijo, potem bi me komentar Vendeline malo zbodel oz. ne bi bil to, kar iščem. ampak saj, to sem jaz, Mateji je mogoče ta komentar všeč. kot je napisala tulka, tudi ona pač rabi brco v rit. jaz osebno ne rabim takih komentarjev oz. se mi zdijo žaljivi. če bi sama vprašala za nasvet, katere diete bi se lotila, bi bila to samo začetna dilema, motivacijo, tisto poglavitno motivacijo, ki pa drži pokonci skozi celoten potek, pa mora človek poiskati sam. sama sem disciplinirana, ampak če mi moja zdravnica reče, da imam preveč kil (kar mi na vsakem sistemastkem pregledu tudi pove), me to ne bo spodbudilo. nek splošni zdravnik, ki v ordinaciji sedi cel dan in ima teoretično za pacienta na voljo 7min (se mi zdi), ne more vedeti ne kako se jaz prehranjujem, ne kakšna je moja konstitucija. zato me noben vrag ne more prepričati naj začnem hujšati, če se sama ne bom tako počutila. ampak to sem pač jaz. in da ne bo pomote - še enkrat ponavaljam, preden me skatapultirate in totalka skritizirate, Vendelinino mnenje se mi nikakor ne zdi napačno, pravzaprav se strinjam z večino njenih besed, moje skromno mnenje je le, da so postavljene na napačen način. kot sem rekla, to je njen stil. in to je pač tipičen vojaški stil, kjer je treba vse zbrcati v rit in ljudi stisniti do kritične točke z besedami "ljudje umirajo". ampak to ne deluje pri vseh ljudeh. Mateje ne poznam, ampak če ne želi ravno naslednje leto preteči Ljubljanskega maratona in se stlačiti v konfekcijo št. 36, potem to ni način zanjo. in še to, če že toliko govorimo o tem, da dopuščajmo vsakemu svoje mnenje, ežoj, kaj natančno si ti storil z mojim mnenjem o Vendelininem postu? toliko o tem ... tunna http://titabota.blogspot.com/

tunna  

član od: 11.9.2010

sporočila: 288

2. jan 2011 23:42

kaj vam da misliti, da si želim pentljo in celofan in ne vem kakšne zlate mašne od dotičnih oseb? jaz vas ne poznam, na moje življenje nimate povsem nikakršnega vpliva in vaše mnenje poteka mojega življenja niti za malenkost ne bo spremenilo. (in tudi jaz nimam nikakršne želje po talanju pentelj - niti tega ne počnem. če bi to počela, te debate ne bi bilo, ker bi se klanjala veleumom, ki smo jim priča v tej debati) seveda sem prebrala, kakšne kritike so letele na moj post, za razliko od nekaterih, ki tega očitno niso storili, ker drugače bi dojeli, da sem tudi sama samo podajala moje skromno mnenje ... glasbo, ki jo poslušam, si izbiram sama. sicer ne vem, kaj delaš v življenju, ampak morda bi lahko razmislil o poklicu DJ-a? tunna http://titabota.blogspot.com/ Sporočilo je spremenil(a) tunna dne 02. 2011 23:44

tunna  

član od: 11.9.2010

sporočila: 288

3. jan 2011 0:01

no, oprosti, "veleumi" je moja subjektivna ocena o posameznikih, ki so vpleteni v to debato in je postavljena samo na podlagi vtisa, ki sem ga dobila o njih, pa ne samo na podlagi njihovih komentarjev v tej debati. in če bi bilo vse skupaj whatever, bi že v prvem postu napisala samo whatever in ne še vsega ostalega. tunna http://titabota.blogspot.com/

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

3. jan 2011 8:57

tunna, med drugim je napisal/a:
aha, očitno bi morala v prejšnjem postu napisati, da me lahko tudi vsi ostali (privriženci V. jr.) napadete.

 ................................................................................

................................................................................. sem še mlada in skrbim zase , ...



...................................................................................

 ..................................................................................


...................................................................................

in še to, če že toliko govorimo o tem, da dopuščajmo vsakemu svoje mnenje, ežoj, kaj natančno si ti storil z mojim mnenjem o Vendelininem postu? toliko o tem ...

tunna http://titabota.blogspot.com/

Ja tunna sweet heart, kdo te pa napada, pa tukaj se ( menda ) ne delimo na privržence kogar koli, čeprav jaz mislim, da mi mladi moramo držat skupaj, in kot praviš skrbeti za sebe, *ebeš ti to, ko ostariš, plačevat ceho za nespametno obnašanje v mladosti. Pa drugač, ne se razburjat, kot bi rekla ljuba nam prijateljica ( ki predvidevam, je starejša, ni študentka ) to ni sexi, pa vpliva na lepoto ( dodajam jaz ).

Seveda ti dam popolnoma prav, da imaš svoje mnenje, le dopusti meni, da se sem ter tja s njim ( tvojim mnenjem ) ne strinjam.

Jaz danes ne bom nič hodil na fax, danes nimam predavanj.

ežoj

neznan uporabnik

3. jan 2011 9:30

Eh, kaj bi sploh hodili na predavanja, saj jih je tukaj dovolj

japaja

tunna  

član od: 11.9.2010

sporočila: 288

3. jan 2011 9:35

takele debate so zame sila stimulativne, (glede na to, da nimam faksa, imam pa za napisat eno neprijetno seminarsko) tako da vso razburjenost oz. vnemo po diskusiranju o rečeh, katerim ni ne konca ne kraja, lepo preusmerim v bolj koristne namene. glede na to, da smo popolnoma zašli z bistva te teme lahko počasi zaključimo. pa lep dan še naprej tunna http://titabota.blogspot.com/

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti