Hujšanje

Mateya :)  

član od: 7.2.2010

sporočila: 33

tema odprta - 1. jan 2011 19:27 | ogledi: 18.710 | odgovori: 118

Vem, da je na tone teh tem o hujšanju prav tule..ampak ne mi zamerit, ker sem odprla novo.

Z dragim sva se odločila, da bova v letošnjem letu začela z intenzivno dieto, ker nama je to priporočil tudi zdravnik zaradi previsoke vsebnosti holesterola pri obeh, pa tudi okoli trebuha se nama je nabral prav lep in mehek obroček :)

Iščem pa kako dobro knjigo z zdravimi recepti, kjer je veliko zelenjave, meso, stročnice itd..preiskala sem že cel google ampak ko je toliko knjig, da se ne morem odločiti katero bi kupila zato me zanima kaj/katero bi mi vi priporočali..svetovali..?? zavedam se, da bova morala spremeniti najine navade za 360 stopinj kar se hrane tiče, seveda nama tudi telovadba ne uide..

pa srečno 2011 vsem kulinaričarkam in kulinaričarjem!!!

Mateya :)

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

1. jan 2011 19:37

Ti ne znam priporočat kake posebne knjige, jaz imam sicer "South Beach dieta" in nama zelo ustreza. Se pa pridružujem novemu začetku: v zadnjem času se je nabralo enih 5kg viška in precej lenobe, tako da zdaj tudi jaz štartam. Samo še te dobrote od praznikov spravim v promet... Migat smo pa že kar danes začeli po malem, uh, kako paše!

Veliko volje vama želim, pa vse dobro v 2011!

čoko

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

1. jan 2011 19:55

Najprej ti priporočam, da se ne spreminjaš za 360 stopinj, ker boš potem na istem. 180 se sicer sliši prav in logično, a to ti lahko vzame voljo za obnašanje na dolgi rok. Če je zdravnik opozoril na holesterol, bi se bilo pametno najbolj osredotočiti na ta problem. Se pravi, da bi koristila knjiga o holesterolu in nasvetih za njegovo reguliranje. To se dobi tudi v knjižnici. (če te ni s temi stvarmi opremil že zdravnik - moral bi). Hujšanje je pa iz mojih izkušenj eno isto sranje kot sladkorna bolezen. Ko si enkrat priješ debelo rit, boš verjetno doživljenjsko moral paziti kaj in koliko poješ. Vsak greh -teža gor. In večkrat kot jo skušaš zbijati, težje gre dol. Drastične spremembe prehranjevanja pa lahko zdržiš samo na kratek rok. Zato ti priporočam 30% manjše porcije, upoštevanje nasvetov o zdravi prehrani in vsak dan vsaj uo in pol intenzivnega gibanja. Ni študiozno, a učinkuje. Lisa

Mateya :)  

član od: 7.2.2010

sporočila: 33

1. jan 2011 20:18

Zanimajo me recepti..zato bi potrebovala dobro knjigo, ker sama ne znam najbolje kombinirat hrane. Če bi bilo po moje bi vsak dan jedla pizzo in špagete :) tega pa bi se nekako rada odvadila, saj ne da potrebujem neke drastične spremembe saj so že majhne dovolj opazne, imam nekaj receptov amapk rada bi pa še dopolnila to zbirko. da bo bolj pestra. Zelo rada imam zelenjavo ampak kar nekako ne znam skuhati nič iz tega. Mateya :)

Mateya :)  

član od: 7.2.2010

sporočila: 33

1. jan 2011 20:34

čoko in lisa hvala! Mateya :)

tunna  

član od: 11.9.2010

sporočila: 288

1. jan 2011 21:02

se tudi sama pridružujem najbrž kar popularnim januarskim shujševalnim akcijam, hehe. sicer problemov s holesterolom in ostalimi zadevami na srečo nimam, vendar sem se vseeno odločila za hujšanje. nasploh se mi zdi da pri je pri ljudeh problematičen odnos do hrane - večina ima vedno vse na dosegu roke in čim človek ne drži neke discipline, potem lahko hitro zabrede v dobrote kot so pica, špageti, čipi in sladkarije. saj sem sama enako. že nekaj let zapored vsak januar začnem z 90-dnevno ločevalno dieto, ki jo seveda mnogo ljudi kritizira, a meni je pomagala predvsem v tem sprememnjenem odnosu do hrane. seveda sem tudi shujšala (no, tale jesen in december sta bila ubijalska tako da sem se malo nazaj zredila) ampak predvsem sem se bolj naučila razumeti moje telo. pri uspešnem prehranjevanju je bolj pomembno, da človek je, ko ve, da je treba jesti in ne ko začuti. torej treba je imeti nek urnik redne prehrane. kot pravim, mnogi ločevalno dieto blazno kritizirajo, zame je postala način življenja in prav uspešno živim z njo, tako da jo absolutno priporočam, je pa dokaj radikalna, sploh če je človek navajen da lahko je vse kadarkoli si nečesa zaželi. pri tej dieti je treba biti discipliniran in vztrajen, a za nagrado prejme lepe rezultate. je dobra šola - ne samo kar se tiče hujšanja ampak nasploh glede odnosa hrane. pa veliko uspeha vsem, ki ste se odločili nekaj spremeniti glede tvoje teže in počutja :) tunna http://titabota.blogspot.com/

MOON  

član od: 18.6.2008

sporočila: 187

1. jan 2011 21:04

Mateya,povem ti preizkušeno dieto.jaz sem poleti shujšala malo manj kot 10kg, z dieto zeleni slap se ji reče, dobiš jo tudi na internetu. To je dieta brez ogljikovih hidratov in mlečnih izdelkov.Pravijo da to ni zdrava dieta, samo meni je bila ok.dva meseca sem bila na dieti, s tem da sem se en mesec zelo intenzivno držala diete, pol pa sem pojedla še malenkost kakšnih lahkih OH, telovadila sem tudi vsak dan.Znižal se mi je tudi holesterol.No zadnje dva meseca sem spet pridobila nekaj kg, tako da se bom zdaj spet spravila na to dieto.Vama proporočam, jaz sem se po tej dieti zelo dobro počutila. MOON

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

1. jan 2011 22:11

Moja zdravnica pravi, da z dieto lahko na holesterol vplivaš maksimalno 10-20%.

tulka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. jan 2011 5:34

Metaja, predlagam ti, da kuhaš tisto, kar znaš...z nekaj spremembami. Zmanjšaj količino olja na minimum ali pa ga popolnoma izloči, zamenjaj večino paste, krompirja ali riža z zelenjavo, ki ima malo OH (zelen fižol, brokoli, cvetača, poletne bučke, zukini). Piščancu odstrani kožo, govejemu in ostalemu meso obreži maščobo.

Postani najboljša prijateljica z začimbami in zelišči, ker te naredijo krasen okus. Nauči se, katere začimbe so značilne za določene regije (azijska, mehiška, karibska, španska, francoska, italijanska kuhunja) in mariniraj meso in zelenjavo. Skuhaj juho in jo spravi z zmrzovalnik in to uporabi za pripravo pireja iz bučk, repe, cvetače ali gomolja zelene.

Izloči večino sladkorja iz diete, pazi na kalorije, ki jih popiješ. 1 dl sokov ima vsaj 40 kalorij! Počisti hladilnik in shrambo vseh piškotov in sladkarij in druge procesirane hrane. Če se ti zalušta česa sladkega, posezi po sadju. Najbolj pogosta sladica v naši hiši je Sladoled na hitro, ker imam mešano jagodičevje vedno v zmrzovalniku. Za hude čase se vedno najde dobra temna čokolada. Nabavi si navaden jogurt in mu sama dodaj sadje. Vem da se nekateri absolutno ne strinjajo z mano, ampak jaz sem zaprisežena uporabnica umetnih sladil že več kot 25 let (in smo vsi več kot zdravi). Če se le da, zamenjam vsaj nekaj sladkorja za sladilo. Pa s tem ne mislim na fruktozo, med ali rjav sladkor. Moje telo ne pozna razlike med enim, drugim ali tretjim.

Tak način, da spremeniš tisto, kar že poznaš, je to dosti enostavnejši način, kot pa se na "novo" učiti kuhati nekaj, kar ti sploh ni poznano. Preden se boš v resnici zavedala, boš imela čisto drugačen način prehranjevanja in vzdrževanje teže ne bo več problem. Ko boš imela kak poseben dan s preveč nezdrave hrane se boš naslednji dan precej slabo počutila in si boš resnično zaželela solatni dan.

MIslim, da nisem edina, ki bi rada vedela, o kakih številkah let,  prevelike teže in tudi povišanega holesterola govoriš. Ker, kar je nekomu preveč, je drugemu normalno. Če samo pomislim na sebe in mojo zdravnico. Ona je z mano več kot zadovoljna, jaz pa vedno jamram.

Pa veselo pustolovščino ti želim!

 

Vanja

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

2. jan 2011 9:19

Iz tvojega zapisa je moč prebrati, da imaš vsaj tri zahteve. Znižati holesterol, spremeniti prehranjevalne navade in shujšati. O znižanju holesterola ti ne znam svetovati, o hujšanju si lahko sama ogromno prebereš, mislim pa, da je sprememba prehranjevalnih navad tisto najtežje.
Glede tega tretjega ti priporočam, da si dva tedna zapisujeta, kaj jesta vsak obrok in koliko (vsaj približno) in kaj ter koliko spijeta.

Mislim, da nas večina misli, da ne pojemo dosti, v smislu. Saj je bil samo en piškot, v bistvu jih je bilo pa pet ali celo več. Pa pri kosilu spijem samo kozarec vina, sta pa dva ali celo trije. Ko bosta zapisovala, boš hitro ugotovila svoje pregrehe pri hrani in pijači.

Sama sem se tega lotila in moram priznat, da sem se kar malo zgorzila ob vseh teh sladkarijah, ki jih pojem po kosilu. Sploh ta praznični čas je bil kr intenziven kar se sladic tiče.

Pa porcije...včeraj na primer sem si naredila polento z mlekom za zajtrk. Se mi ni zdelo veliko, ko sem dala krožnik na kuhinjsko tehtnico, je pokazalo 350 gramov.  

Sama se ne bom lotila nobene diete, samo zmanjšala bom porcije, jedla bom 5x na dan ob istem času (počasi in z užitkom), pila bom veliko vode in spila bom samo EN kozarec vina pri kosilu.

Pa porcije bom zmanjšala. Vse, tudi solato, ker tista ena veliiika skleda solate je en larifari.

Pa brez prigrizkov zvečer pred televizijo.- Če že, potem pest oreškov, ampak res pest, ne celo 200 gramsko vrečko. Pa več navadnih jogurtov bo v moji prehrani, vse ostalo ostane  

Poskusi z zapisovanjem, pa bosta vidla. Sprememba prehranjevalnih navad bo na dolgi rok prinesla tudi manj kil, holesterol bo pa verjetno tudi nižji.


 

Vilma

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti