Pečenka divjega prašiča

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

17. dec 2010 12:26

Lahko probam sam ti ne garantiram da bo delovalo. lp hedonist

auachiuaua  

član od: 1.11.2006

sporočila: 261

15. nov 2012 10:00

mamamia je napisal/a:

Meso natri z oljem, poprom, strtimi brinovimi jagodami, šetrajem, timijanom, lahko vse to zmešaš s kakšno pripravjeno začimbno mešanico. Zavij v prozorno folijo in pusti čez noč.

Meso potem opečeš na štedilniku, v maščobi, da je malo zapečeno z vseh strani. Premestiš ga v pekač. Jaz bi meso pekla na 60-do 70 stopinjah tri do štiri ure, morda še kakšno uro več (sem namreč od nedavnega navdušenec nad počasno peko v pečici, še najbolj pusta govedina je tako ratala mehka in sočna pečenka). Vmes obačno zaliješ z malčno vodo in malo vina, lahko dodaš tudi nekaj klinčkov. Seveda vsake toliko pečenko zaliješ s sokom, ki nastaja pri pečenju.

Po dveh urah pečenja daj v pekač zrezano čebulo, česen, korenje, koren peteršilja, dodaj začimbe - obvezno brinove jagode, šetraj, majaron,timijan, sol, poper. malo koriandra in pimenta tudi lahko dodaš, ščepec mlete rdeče paprike.

Meso lahko po predvideni polovici pečenja tudi pokriješ s folijo.

Ko pečico ugasneš, naj se meso v njej umiri, gatorejpusti vsaj deset, 15 minut. Vzemi gaiz pekačain shranina toplem. Zelenjavo in sok od pečenja zmiksaj in daj v posodo ter na štedilniku dokončaj: dodaj ošček masla, po potrebi še začiniš s soljo in kakšnim zeliščem, doliješ lahko še malo vina, to je vse stvar okusa.

Meso lahko narežeš na kose in ga daš v omako, lahko ga daš na servirni pladen v celem in omako postrežeš v posebno skodelici.

 

Zraven bi postregla hruško, kuhano v vinu in z brusnično marmelado v hruški, ali pa pečena jabolka - ta lahko pečeš kar v pekaču ob mesu. Tudi skutni cmok, sploh pa rolada iz palačink je odlična priloga k taki pečenki.

Mamamia



mamamia

 

Mama, vrhunsko, to sem iskal. Samo - 60-70 stopinj?? In se speče?

Zelene ne daš za omako?

@Hedonist - brez nadaljnjega je divja svinja tudi zame na samem vrhu med divjačino.

auachiuaua

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

15. nov 2012 15:26

Ja, auachiuaua, na 60 do 70 stopinj, kake štiri ure, kot piše. Sem namreč precej navdušena nad počasnim in dolgotrajnim pečenjem na nizki temperaturi, kot v tem primeru (ko ni divjačine pri roki) -

http://www.kulinarika.net/recepti/12778/mesne-jedi/poca

 

Zeleno seveda dam, očitno je pomotoma nisem naštela.

mamamia

auachiuaua  

član od: 1.11.2006

sporočila: 261

15. nov 2012 15:38

mamamia je napisal/a:

Ja, auachiuaua, na 60 do 70 stopinj, kake štiri ure, kot piše. Sem namreč precej navdušena nad počasnim in dolgotrajnim pečenjem na nizki temperaturi, kot v tem primeru (ko ni divjačine pri roki) -

http://www.kulinarika.net/recepti/12778/mesne-jedi/poca

 

Zeleno seveda dam, očitno je pomotoma nisem naštela.



mamamia

 

Sem mislil, da je tudi za počasno pečenje potrebnih vsaj ene 100 - 120 stopinj...

Sem se pa z divjačinsko omako že parkrat matral, pa ni ratalo kar sem pričakoval, čeprav sem delal zelo podobno kot opisuješ - navedena zelenjava ob pečenki, na koncu zmiksal,.... ampak se mi zdi da je ravno zelena prevladala in v bistvu vse pokvarila, zato sem mislil, da je pri tebi namenoma ni...

Skratka, totalen misterij mi je, kako na koncu narediti ta slasten zos, ki je krona vsega, poleg brusnic seveda...

Od tašče mama, dokler je še kuhala, je naredila to omako da smo se tepli zanjo, meni do zdaj 3x niti podobna ni ratala, pa sem kao delal po istem principu... Me tok jezi, grrrr :)


PS: nobenih smetan, ne?
auachiuaua

Sporočilo je spremenil(a) auachiuaua dne 15.nov 2012 15:41

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

15. nov 2012 15:58

Ne, pri divjačini ne dodajam smetane. Morda si dal preveč zelene? Jaz jo zelo previdno uporabljam, raje malo manj kot čisto malo preveč. Morda ti ni ustrezalo razmerje začimb? Brinove jagode, šetraj, timijan, poper, lahko tudi piment, ne smejo manjkati, vsaj po mojih izkušnjah ne - seveda so prilagojene našemu okusu, tako da ni nujno, da bi ti bila moja omaka všeč. Pa rdeče vino uporabim pri divjačini, ne belega.

Ni drugega kot preizkušat, dokler ne najdeš, kar ti najbolj ustreza.

mamamia

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

16. nov 2012 9:36

Nobene smetane pa pazi pri začimbah. Brinove jagode so nevarne, hitro jih je preveč in potem njihov okus prevladuje. Ni pa problematičen timijan, majaron, to ti nikoli ne skazi arome. Čeprav sam vse bolj uporabljam kar pripravljene mešanice začimb kjer je razmerje ponavadi v redu sicer pa še kakšno od njih dodam posebej. Za vino je že Mamamia napisala vedno rdeče ne pa kakega močno temnega, ker ti pokvari barvo omake  Povsem na koncu,ko je omaka še narejena , pretlačena in precejena dodam še majhne košček jedilne čokolade, ki da piko na i in poveže vse skupaj.

Če si do sedaj pečenko pripravljal zgolj trikrat je jasno, da ti še ne more ratati zagotovo ti pa bo, ko jo boš vsaj 30 X :)

hedonist

auachiuaua  

član od: 1.11.2006

sporočila: 261

16. nov 2012 9:51

Meso sploh ni problem, samo zos. Ta debela velika pika na i. 

auachiuaua

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15151

16. nov 2012 10:28

Naj ti jaz pomagam z receptom moje babice.

Meso je pretaknila z slanino. Solila popoprala, namazala z gorčico in prelila z oljem, pustila čez noč.

Naslednji dan je meso naprej opekla na pretaknjeni strani in nato na drugi. Na maščobi je prepražila koščke zelene ( malo- recimo razmerje zelena korenje 1:3), korenja in korenine peteršilja. Ko je napol prepražena dodaš grobo zrezano čebulo, česen, dodaš meso, timijan, majaron, kumina, poper) zaliješ z juho in pokrito dušiš. Vmes zalivamo z omako.Na pol dušeno meso odkrijemo, pustimo, da se meso zapeče in tekočina izpari. Meso preložimo, omaki dodamo žličko senfa, potresemo z žličko moke, zalijemo z juhi, dodamo še meso in še malo podušimo. Na koncu omako zmiksamo, omako pa izboljšamo z vinom ali limonim sokom. Po želji pa kislo smetano.

Jaz sem to večkrat jedla in za prste obliznit. Je pa treba pazit na količino zelene in peteršilja.

Sem pa slišala od drugih, da tej mešanici dodajajo malo kocke Maggi za pečenko, da naredi tisti polni okus, ampak stvar posameznika.



Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 16.nov 2012 10:30

auachiuaua  

član od: 1.11.2006

sporočila: 261

16. nov 2012 11:48

Trixi, hvala, ampak - brez zamere - postopek mi je precej nejasen. Kje se dogajajo te popeke in dušenja? Kdaj pride zadeva v pečico?

Praviš da odkrijemo, da se zapeče meso, tekočina izpari. Torej ne ostane nobene omake, ki bi ji dodali zenf...? In potem, ko izpari, pa spet zalijemo z juho in spet dušimo..?

Skratka, malo sem zbegan. Če imaš voljo bolj natančno opisati postopek...

Kar se tiče maggi kock, vegete in podobnih zadev, jih globoko preziram in tudi v hrani takoj zaznam. Se me ne da nategnit z ojačevalci okusov. Kdor mi postreže maggi okuse, me je zadnjič imel v gosteh. Prisegam na prvinske okuse sestavin z minimalnim niansiranjem z naravnimi začimbami. In na osnovno pravilo: manj je več. :)

 

lp!

auachiuaua

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

16. nov 2012 12:42

Če sem jaz prav razumela, je babica od trixi pečenko pripravljala v ponvi na štedilniku, ne v pečici. Tudi gre.

Pri peki mesa je vleikokrat tako, da ga najprej malo dušiš  na majhnem ognju in v pokiriti posodi. Potem odkriješ in pustiš, da vsa tekočina izpari, meso se potem lepo zapeče, potem pa znova po potrebi zalivaš in tako nastaja omaka (zalivaš lahko z juho - mesno ali zelenjavno, lahko z vodo pa potem pač malo močneje začniš, seveda naj ne manjka malo vina). Taka priprava terja svoj čas, okus je pa res odličen.

Lahko pa narediš tako, da meso z vseh strani opečeš v ponvi na štedilniku, ga potem premestiš na pekač in dalje delaš v pečici.

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti