Božična večerja

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

21. dec 2011 17:32

tunna je napisal/a:

Jaz pa se še odločam, kaj bi potregla mami in meni. Mami se je povabila na božično večerjo, ker se ji ne da kuhat, meni pa tudi ni hudega, rada kuham.

 

Zaenkrat imam ideje samo za priloge oz. za predjed - popekla bom rezine francoske štrude, naredila tunino "pašteto" oz. namaz. Zraven seveda še francoska solata, ampak to je itak klasika in je prisotna čez cel večer, kaj večer, čez cele praznike

Zalomi pa se mi pri glavni jedi. Ne bi delala krompirja ali riža ali česa podobnega, mami ima itak raje mesne zadeve, pa ker sva samo dve in zelo nezahtevni bi priravila gratinirano cvetačo, sedaj pa ne vem, kaj bi zraven, kakšno meso. Jaz sama nisem preveč ljubiteljica, tako da mislim, da se bom omejila na purana, vprašanje je samo, kakšnega. Kakšna ideja??



tunna http://titabota.blogspot.com/

 

Če se ti ne da dosti komplicirat, vzemi že zavita puranova prsa v Evrospinu (če je to razumljeno kot reklama, prosim zbrišite), drugače pa kupi kos puranovih prsi brez kosti.

V ponvi zarumeni polovico zavitka masla, dodaj kakšnih 8 ali 10 neolupljenih strokov česna, zraven pa duši puranovo meso. Ko bo česen zadišal in ko bo puran že malo omehčan, nalij v zajemalko dober kozarec konjaka, ga že v zajemalki prižgi in gorečega polij po mesu. Pogasi z dvema zajemalkama belega vina, zajemalko juhe in majhnim kozarcem vinskega kisa. Medtem ko vre, dodaj šopek svežega ali žlico suhega pehtrana in malo paradižnikove konserve. Soli in popraj. Ko vse prevre, prestavi meso iz posode na servirni krožnik, kar ostane v kastroli, pa pretlači, oziroma zmiksaj (v tem primeru moraš česen pražiti olupljen).

Omako lahko preliješ po mesu kar tako, lahko jo pa obogatiš s smetano, v katero vmešaš kakšen rumenjak.

Lepo je videti, če vse posuješ s sesekljanim pehtranom, peteršiljem in naribano pomarančno lupino.

Tole se sliši malo dolgovezno, je pa v resnici gotovo v manj kot pol ure in je slastna jed, ki ne obleži v želodcu ne materi ne hčeri.

 

nola

tunna  

član od: 11.9.2010

sporočila: 288

21. dec 2011 20:59

Nola in borka7, hvala za nasvete, bom še malo premislila, oboje se sliši in izgleda izvrstno!

tunna http://titabota.blogspot.com/

anja27  

član od: 2.6.2005

sporočila: 1085

21. dec 2011 22:27

Pri nas bo pečena raca polnjena s kvašenim testom. Na srečo mi je uspelo prihraniti eno domačo reje od martinovega. Za sladico bo tradicionalna potica.

Anja

sonce51  

član od: 4.4.2008

sporočila: 237

21. dec 2011 22:57

Pri nas bo za božično kosilo, ki se zadnjih deset let dogaja pri meni v krogu razširjene družine (starši, moj in možev brat z družino  in to je 14 oseb) ker imamo dve vegetarijanki moram jedilnik nekoliko prilagoditi:

 

- juha bo verjetno bučna sem jih shranila v zmrzovalnik z popečenim belim kruhom s sirom,

- domača goska pečena na koncu namazana z medom in rožmarinom (Anja, kako je to polnjena s kvačenim      testom?!?!?), morda bi tudi sama poskusila,

- pečena svinjska riba/kare brez kosti  (brez kralja živali pa družinsko kosilo skoraj ne mire) - morda zavita v listnato testo,

- za prilogo pa se še odločam, enkrat sem prebrala, menda pri Mamamijinem postu o polenti z zelišči, morda rdečo svežo papriko in feta sirom, tej zadevi bi potem morala dodati za vegije neko sirovo ali kakšno omako mi priporočate?

- kakšen brokolijev ali cvetečin narastek ali zelenjavni kuskus ?!?!?!

- gratinirani široki čemaževi rezanci  z malo skute, kislo smetano in sirom (to si želijo otroci)

- solata zelena-endivija in rdeči radič z krompirjem ali fižolom, francoska in pirina z papriko, porom ...

- sladica profiteroli v petek spečem mini princeske, potem jih bom pa polnila, sem imela v mislih maskarpone z sladko smetano in oblila z polivko iz temne čokolade in sladke smetane. Upam, da bo OK, se mi zdi bolj lahko sladica. Pa ogromno drobnega peciva, ki ga pečem z manjšimi pauzami zadnjih deset dni.

V kolikor ima katera kakšen predlog za dopolnitev mojega jedilnega lista z kakšnim fensi šmensi receptom  je dobrodošla.

 

Lahko noč

 

 

 

 

sonce51

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

23. dec 2011 0:16

Midva pa letos prvič gostiva najine starše. Do zdaj sva se vedno midva prislinila, zdaj sva pa v novem domu, kjer je prostor, da za mizo sedita več kot dve osebi, in letos so oni pri nama. Ker mi je za prvo leto vseh skupaj na en večer preveč in ker se tudi sicer ne sezide, pridejo fantovi na sveti večer, moji pa na božično kosilo. Dokler sem bila v preteklih letih pri starših za večerjo samo pomagačica, se mi je fino zdelo, da smo imeli kaj drugačnega, nevsakdanjega. Danes se mi s tem ne da ukvarjat, ker sem raje bolj ziheraška, da mi ne bi kaj totalno spodletelo. Tako bojo za sv. večer na meniju filana piška in svinjska pečenka ter riž, mešana zimska solata, tašča prinese še francosko solato, (ker ji bo verjetno dolgčas popoldne), za posladek se pa itak že cel teden peče peče peče. Juhe mislim, da ne bomo rabli, če že, bo grahova ali cvetačina. Za božično kosilo bo musaka, ker je že dolgo nisva jedla in ker je sicer doma nikoli nismo jedli, po vsej verjetnosti fižolova solata in napečeno pecivo. Piščanca sicer še sama nikdar nisem filala, ampak si mislim, da zmorem :) Raje to kot kaj totalno eksotičnega, za kar niti ne bi bla povsem ziher, da jim bo všeč.



rag_doll

Sporočilo je spremenil(a) rag_doll dne 23.dec 2011 00:19

anja27  

član od: 2.6.2005

sporočila: 1085

23. dec 2011 17:37

sonce51, kvašeno testo za filo za raco:

30 g masla, 10 g svežega kvasa stopimo v mleku z malo sladkorja, 120 g moke, sol, rumenjak, orehi po želji. Pustimo vzhajati pol ure, nato pregnetemo in nafilamo v začinjeno raco.

Če boš delala, povej, kako bo ratalo. LP ::: Anja

Anja

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

20. dec 2013 14:26

Da spet privlečem malo temo na površje.

Kaj boste pa letos pripravljali.

 

Jaz imam v namenu hobotnico z avokadom, nadevana telečja prsa in francosko solato, ter sladico v kozaru (gozdno pravljico po moje).

 

Glede na to da še delam 24 kar sem izvedela zadnji hip, bom mogoče kaj spremenila da je lahko že vnaprej pripravljeno in potem samo dokončam, kar se tiče glavne jedi, ostalo pa ostane.

Če pa bodo kaki dobri predlogi pa mogoče tudi zamenjam

testeninca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. dec 2013 15:28

Če bi delala avokado, bi za nadev uporabila škampove repke, se mi zdi da bolj pašejo k avokadu kot hobotnica.

K nadevanim telečjim prsom se mi zdi francoska solata preveč, ker je že sam nadev izdaten, pri nas gre k tako pripravljenim prsim bolj v promet običajna zelena solata, radič, motovilec ...

Ampak to je vse stvar okusa.

 

Mi nadaljujemo s tradicijo: penina za aperitiv, pečen puran (polnjen s suhim sadjem), mlinci, rdeče zelje, zame solata, ker ne jem rdečega zelja.  Dobro vino za spremljavo in potem potica pa piškoti.

 

 

mamamia

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

20. dec 2013 23:28

Meni je ostal v nepozabnem spominu humorist Čkalja, ki je za Novo leto kuhal sarme. Enkratna ideja, sarme se lahko pripravi prej, pa če je pri hiši še kaj peciva in nekaj priljubljenega za popiti, se imajo vsi lepo, s kuharico vred.

 

Katrca11

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti