Božična večerja

žirafek  

član od: 23.11.2010

sporočila: 71

20. dec 2011 20:36

Hej, letos še ni takele teme. Mene pa zanima, kaj bi postregli zraven francoske solate.

žirafek

kleo  

član od: 21.10.2008

sporočila: 397

20. dec 2011 20:59

mi bomo zraven francoske ponudili mesne kanelone.

kleo

tburgar  

član od: 11.9.2009

sporočila: 435

20. dec 2011 21:36

Oj, zraven francoske meni najbolj paše kakšno pohanje, pa juha prej, to jemo za kosilo, na silvestrovo pa jemo francosko zraven pršuta, biftka in sirov., pa še kaj kislega zraven.

Sicer bo pa pri nas letos na božični večer kremna krompirjeva juha ( ta mora bit vsako leto ),

potem pa bom narezala por, korenje, krompir, začinila, v pekač, na vrh pa še kos začinjenega domačega purana,  pa v pečico da se bo lepo peklo dokler bomo mi pri maši, zraven pa solata radič, zelje.

Za sladico bo panna cota z omakco iz borovnic,malin, ribeza ( smo poleti nabirali na vrtu). Pa seveda potratna potica in drobno pecivo.

 

Tudi jaz sem se skozi leta naučila, da je najbolje za praznik skuhati kaj takega kar obvladam, je enostavno in imamo vsi radi, eksperimentiram pa ko imam čas.

tabu

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. dec 2011 22:26

Mi bomo ostali zvesti tradiciji, torej račka in goska, slednja polnjena z jabolki, račka pa s pomarančno omako. Prilog bo več, mlinci med njimi, tudi pražen krompir in rdeče zelje, pa solata (radič in zelena). Za sladico piškoti, letos ne bo potice, preveč bi bilo vsega skupaj.

Darila izpod smrečice razdelimo pred večerjo; večerjo sicer pripravljamo trije, štirje skupaj ... potem pa sedimo p ri mizi, dokler nam je, spijemo kak kozarček vina, obujamo spomine, se smejimo, ko otorci pripovedujejo o svojih lumparijaH, potem gredo otoric ven, odrasli pa ob kozarčku posedimo, dokler nas utrujenost nepremaga.

 

Mi smo itak čez leto veliko skupaj, tudi pri mizi in v kuhinji, tako da za božične praznike ničesar "noter ne spravljamo", se pač še enkrat imamo lepo. Pa naslednji dan je lep, tako v miru kosilo pripravimo. In še lepše je, ko potem niti tretji dan ni treba v službo ...

mamamia

Mme  

član od: 6.7.2010

sporočila: 165

21. dec 2011 0:15

letošnje leto prvič kuham jaz in ker so ravno počitnice in imam dovolj časa (ter volje), bom naredila ogromno različnih stvari v majhnih količinah (:

 

PREDJEDI

a)      Polnjene polovice jajčki

b)      Polnjen paradižnik s skuto in drobnjakom

 

GLAVNE JEDI

a)      Polnjen harmonika krompir (s slanino in sirom)

b)      Piščanec s curryjem in ananasom

c)       Mesna štruca s sirom

 

PRILOGE

a)      Bele kocke (jogurt in kuhana zelenjava)

b)      Lignji v solati z gorčico in majonezo

c)       Navadno skuhan pisan riž

d)      Parmezanova rižota

e)      Pire z rdečo peso

f)       Domači skutni njoki

g)      Gost sataraž

 

SLADICE

a)      Piškoti

b)      Sahar torta

+ c)      Štrudelj od babice

 

mmmmm, KOMAJ ČAKAM (:

Mme

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

21. dec 2011 4:23

Midva bova letos prvič sama s  in si bova naredila čisto netradicionalno in romantično večerjo.

Mala fižolova juha, jastogova rižota, mehka solata s pekani, jabolki in pomegranatnim jabolkom. Za desert kozarec vina in sprehod po soseski.

Tako rekoč za vogalom imamo tole in prav verjetno se bova zapeljala mimo. Še sreča, da nam tale tip ni sosed, ker bi znorela.   

 

Vanja

matejaoz  

član od: 1.6.2010

sporočila: 329

21. dec 2011 7:16

Mi smo za božično večerjo (24.12) sami trije. Mož in hči krasita smrečko, jaz pa kuham večerjo - tradicionalno ribjo. Ker sem prejšnja leta na veliko pretiravala s količinami in številom jedi, sem se letos odločila samo za sledeče:

- ribji namaz

-pršut, olive, sir

- hobotnica v solati

- škampi na buzaro

- pa seveda pecivo

Darila si ponoči nastavimo pod smrečko in potem naslednje jutro uživamo ob odpiranju daril in kavici s pecivom. Na zajtrk gremo k mojim staršem (navada še iz časov, ko je morala hči pogledat, kaj je pri babici in dedku pustil Božiček), pa kosilo pri tastu in tašči (seveda smo morali preverit, kaj je hči dobila še pri njih), potem pa zvečer prijetno druženje pri najboljših prijateljih.

Na 26.12. pa sledi uživanje doma: obisk savne in prijetne urice ob gledanju filma

Za silvestrovo si čim bolj olajšamo kuharijo, ker smo ponavadi na smučariji, pa da ne vlačimo pol trgovine s sabo: kakšno pohanje, ki se potem poje tudi mrzlo, pa kračo skuhamo, pa kakšna solata (krompirjeva, fižolova) in to je to. Na prvega pa je tudi pri nas tradicija: sarma.

pa lepe praznike želim vsem

matejaoz

tunna  

član od: 11.9.2010

sporočila: 288

21. dec 2011 7:55

Jaz pa se še odločam, kaj bi potregla mami in meni. Mami se je povabila na božično večerjo, ker se ji ne da kuhat, meni pa tudi ni hudega, rada kuham.

 

Zaenkrat imam ideje samo za priloge oz. za predjed - popekla bom rezine francoske štrude, naredila tunino "pašteto" oz. namaz. Zraven seveda še francoska solata, ampak to je itak klasika in je prisotna čez cel večer, kaj večer, čez cele praznike

Zalomi pa se mi pri glavni jedi. Ne bi delala krompirja ali riža ali česa podobnega, mami ima itak raje mesne zadeve, pa ker sva samo dve in zelo nezahtevni bi priravila gratinirano cvetačo, sedaj pa ne vem, kaj bi zraven, kakšno meso. Jaz sama nisem preveč ljubiteljica, tako da mislim, da se bom omejila na purana, vprašanje je samo, kakšnega. Kakšna ideja??

tunna http://titabota.blogspot.com/

mini vanili  

član od: 18.12.2011

sporočila: 7

21. dec 2011 12:11

Jaz sem lani pripravila piščančja stegna, polnjena s pistacijami za prilogo pa čips krompirček. Kot sladico sem postregla tarte tatin zvrnjen direkt na mizo.Letos je božična večerja v maminih rokah.

Imam pa za silvestrsko večerjo v načrtu govedino wellington z yorkshkim pudingom.

Pred prazniki ponavadi vzamam v roko vse možne sodobne kuharske knjige ki jih premorem in ponavadi od tam tudi kaj izberem, se mi zdi da se med letom premalokrat potrudim narediti nekaj malo drugačnega saj imam v glavi zmeraj sam da je hitro, enostavno pa po možnosti še zdravo.

Lp

mini vanili

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti