Božična večerja

romanad  

član od: 18.1.2006

sporočila: 340

tema odprta - 13. dec 2010 14:39 | ogledi: 58.065 | odgovori: 72

Pozdravljeni!

Kaj pripravite za božično večerjo? Jaz bi rada pripravila nekaj kar ne jemo vsak dan.Nismo pretirani ljubitelji rib imamo rajši meso-vseh vrst.Gre bolj za način priprave in priloge.Lani sem pripravila pečeno račko,predlani piščančji žur,še prej mesno rulado itd. Letos pa nekako nimam ideje.Mi lahko pomagate?

Lep pozdrav in hvala!

 

Romanad

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

13. dec 2010 15:37

Mi smo pri tej večerji zadrti tradicionalisti, obvezno torej puran, spreminja se le nadev ....

 

Morda poskusiš tole:

puranje zrezke malo poečeš na maslu. Potem jih obložiš s tatarskim biftekom, v katerega zmešaš malo kisle smetane in sesekljanega peteršilja, dodaš šekakšno zači,bo, pač po okusu. Vsak zrezek zaviješ v listnato testo in spečeš v pečici.

Zraven ponudiš glazirano zelenjavo: mlado korenje in brokoli, da je barvni kontrast.

Sem pa nedavno odkrila eno krasno prilogo, seved aza tiste, ki imajo radi grašek. Tega skuhaš in spasiraš z malo sladke smetane. Posebej skuhaš krompir in ga narediš kot pire, z maslom in malo sladke smetane. Obe masi zmešaš, dodaš še sol in poper, in dobiš tak zelenkast pire.

 

Spečeš jagnječje stegno, začinjeno z mešanico olivnega olja, česna in rožmarina (pa sol in poper seveda - vse to sesekljaš s paličnim mešalnikom in natreš stegno). Ta mešanica začimb se dobro obnese tudi pri teletini.

 

Za prilogo pa poskusi mešanico riža in ajdove kaše: vzameš vsakega pol, ind elaš kot rižoto: na olju prepražiš čebulo, dodaš malo vina, ko izpari streseš na čebulo riž in ajdovo kašo, prepražiš, da riž postekleni, soliš, popraš in postopma zalivaš z vodo, dokler riž in ajdova kaša nisatkuhan (ko dodana tekočina izapri, dodaš novo). Tik pred koncem kuhanja dodaš majaron. Ali pa dodaš čisto na drobno sesekljan por.

 

Mamamia

mamamia

swarovski  

član od: 26.10.2006

sporočila: 290

13. dec 2010 15:49

No pri nas skuhamo tudi bogato. Lani smo imeli sicer ribe, ki jih vi ne obožujete. Sicer bi bilo pa fino, če bi naredila kakšno pečeno kračo, ki je lahko svinjska ali telečja, poleg pa pražen krompir in rdeče zelje s pomarančo. Drugi predlog je kakšna pljučna pečenka (goveja ali žrebičkova), v poprovi omaki (omak je veliko vrst), zraven pa kakšen smetanov kipnik. Tretji predlog je svinjski file v listnatem testu, poleg sirovi štruklji in kuhana zelenjava ali gratinirana zelenjava... jaz pripravim vsako leto večerjo za 12 oseb, ki je sicer v adventnem času s 5 hodi. Del je tukaj predstavljen. swarovski

ribica  

član od: 31.10.2002

sporočila: 525

13. dec 2010 17:18

Mi imamo glavni obrok na bozivni dan za kosilo. Meni sestavi eden iz med druzinskih clanov, jaz pa ga uresnicim. Zbere se nas siroka druzina, skupaj 11 do 12 oseb. Letos sta meni sestavili nasi (ze skoraj) najstnici: goveja juha z zdrobovimi cmocki puran v mandeljnovi omaki (iz baze) pire krompir, spinaca in grah kot priloga profiteroles (za otroke) in tiramisu (za njunega ocka). Kot vidite, bo to izredno tradicionalen obrok, pa ce si oni dve tako zelita, jim z veseljem ustrezem. Lani je meni sestavljala njuna mama. Imeli smo seveda govejo juho z domacimi rezanci, govejo pecenko in spaetzle z raznimi prikuhami ter za konec (da ne bi omagali) se (obvezen) tiramisu. Kdo bo sestavljal meni naslednje leto, nismo se dolocili. ribica

sonce51  

član od: 4.4.2008

sporočila: 237

13. dec 2010 18:30

Tudi mi se zberemo za božično kosilo in sicer nas je okrog 14 družinskih članov (starši,moj in možev brat z družino). Ker je en član druščine vegetarianec jedilnik vedno malo prilagodim in sicer je bilo lansko leto: - čebulna juha, popečen rženi kruh - svinjska pečenka, - piščančji žur, - ajdovi in beli sirovi štruklji z gobovo omako (lisičke in jurčki), - pražen krompir, - mešana solata z dodanim sadjem, - šarlota iz sklede obložene z roladami, - veliko drobnega peciva letos pa razmišljam v to smer: - bučna juha, - goveja pečenka, - ocvrti mini puranji zrezki, - gratinirana ajdova kaša z brokolijem, - o drugi prilogi še razmišljam (morda dodoli s sirom) - tudi o sladici še razmišljam, sem mislila tufahije, pa smo jih imeli pri Martinovem kosilu, morda profiteroli, če si bom prej uspela speči mini princeske in jih potem sam dopoldne nadeti in preliti, razmišljam tudi o torti črni gozdiček oz. nekaj na temo višenj, ali morda šarlota torto z malinami, še nevem, morda bom tu dobila še kakšno idejo. Na našem jedilniku je vedno nekaj klasike(za mojega očeta), samostojna brezmesna jed itd. lp Sonce sonce51

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. dec 2010 9:00

Imam en ponesrečen občutek, da si ženske same zadajamo neke naloge, za katere msilimo, da bo njihova realizacija blazno pripomogla k naši promocij. Da si mislimo, oh, tole naredim, potem bodo pa vsi v okolici videli, kako obvladam, stvar bo nepozabna, ne bo se dalo tega pečata izbrisati in še leta po tem se bo o tem govorilo v presežkih.

Pa je bridka resnica, da ponavadi ni tako.

Tule se že leta pojavljajo vprašanja o tem, kaj se posebej silnega in nepozabnega naredi za to-in-to priložnost in iz osnovnega vprašanja se čuti, da je tisti, ki je vprašal, v to vprašanje vložil ogromno upanja in da blazno veliko pričakuje.

Bi rekla takole: Romana, če tvoje pleme je mesno klasiko, pač je mesno klasiko. Pa naj to je še za božično večerjo. V letu je ogromno dni, ko lahko do mile volje in z manj emocionalne presije eksperimentiaš in kombiniraš. In v letu je ogromno dni, ko boš lahko plemenu, če se bo kaj frgulilo in zmrdovalo, da tega pa da ne bo jedlo, pa da ni dobro in take stvari, mirno razložiš (tule ponavljam modre besede svoje mame), da tole ni `a la carte restavracija, skuhano je tole, kdor je lačen bo pojedel, kdor ni lačen pa lahko nemudoma prevzame kuhalnico ali pa čez nekaj ur razmisli, če bo pojedel tole, ker drugega pač ne bo......

Hočem reči, pusti čez leto svoji domišliji (evo, pa imaš izziv za naslednje leto) prosto kulinarično pot in nanjo postopoma navajaj tudi svoje pleme. Pa boš ob letu osorej suverena v eksperimentiranju in sestavljanju jedilnikov.

Ker ni ga hujšega, kot da človek za svečan trenutek nekaj pripravi, potem se pa stvar bodisi sfiži, bodisi ni čisto tako, kot bi moralo biti (pa se potem po nepotrebnem opravičuje ob hrane polni mizi), na koncu pa še pleme reče, da bi raje nekaj pohanega in na tak način kot lani.

 

Vendelina jr.

romanad  

član od: 18.1.2006

sporočila: 340

14. dec 2010 9:20

Hvala vsem za nasvete.Vendelina bolj ko berem tvoj post bolj ti dam prav.Verjetno res ne bom komplicirala,mogoče naredim pečenko pa kakšen dober riž pa nekaj zelenjave zraven,solatko pa je to to.Peciva bo dovolj.

Bo najmanj dela pa vsaj vem da bodo pojedli z veseljem, čeprav me malo mika pečena govedina pa se bojim da bo ali pretrda ali pa premalo pečena.Nimam izkušenj.Mogoče ne vem še.

Lep pozdrav!

Romanad

neznan uporabnik

14. dec 2010 9:35

V zadnjih dneh leta je treba jesti nekaj, kar je v živem stanju brcalo nazaj, ker na ta način simbolično pustimo vse slabo za seboj.

Ob novem letu je potrebno jesti nekaj, kar v živem stanju grebe in rije naprej, ker s tem simbolično napredujemo tudi sami.

Torej ob Božiču kure in ob Novem letu prašič.

 

Ker se jaz s polnimi usti, kadar je vsega preveč in predolgo traja, težko pogovarjam o tem, kako sem vesela, da smo skupaj, kako imam koga rada in zakaj ga imam rada in ker nimam časa za lupčkanje, če je treba nonstop nekaj gor in dol z mize in ven in not iz kuhinje in ker mi gre na živce, da bi se vsi prenažirali in s polnimi usti govorili o shujševalnih dietah "takoj po praznikih" ali pa o receptih "kako pa ti to narediš? kje si dobila recept?"....sem stvar že zdavnaj poenostavila:

Piščančji žur, solata, brezalkoholne in alkoholne pijače, Sacher torta, ruski čaj z rumom.

Na odstavnem pasu narezek in piškoti za na mimgrede.

Sicer pa glasba, ples, pogovor, morda še dodatno okraševanje....

Odklop mobitelov in izklop TV.

Tradicionalno polnočnica.

 

 

 

 

 



japaja

Sporočilo je spremenil(a) japaja dne 14.dec 2010 09:59

mina20  

član od: 19.4.2007

sporočila: 389

14. dec 2010 10:00

Pri nas bo svinjska ribica, saj je čez leto ne jemo in je namenjena božiču ter novemu letu. Spekla jo bom v glinenem pekaču kar skupaj s prilogo (veliko vrst zelenjave). Priloga? Kaj pa vem, krompirja nebi, riža tudi ne, hja mogoče sirovi štruklji, kot razmišljam. Zraven solata (več različnih vrst) za posladek pa kar domači piškotki. Priavijo da je to boljše od torte :) Aja, pa juha seveda. Odločam se med ohrovtovo ali jurčkovo. Tako da ne kompliciram prav veliko. Edina skrb vsako leto je priloga k mesu. Tako da si malo olajšam delo, saj je zadnji teden pred božičem pri meni precej delaven. LP mina20

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

14. dec 2010 10:48

Imam eno vprašanje: kaj smatramo za božični večer- je to večer pred božičem ali večer na božični dan ? Spomnim se, da smo, ko sem bil še otrok dan pred božičem imeli nič kaj posebno večerjo, ok bila je potica, pa kakšne klobase-koline, naslednji dan to je na božični dan pa smo imei družinsko srečanje v širšem pomenu in pa seveda obilno kosilo. Ta običaj prakticiram tudi sedaj z mojo družino . Mislim, da je tako tudi po svetu zato mi ni čisto jasno vse skupaj. Hvala za kak pameten odgovor. lp hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti