Prva tičino torta

evelinka  

član od: 17.8.2008

sporočila: 1

tema odprta - 12. dec 2010 20:11 | ogledi: 6.620 | odgovori: 2

V zadnjem tednu sem prebrala vse kar sem našla o tičino masi, pregledala cel kup filmčkov, poskusno izdelala nekaj figuric in...mislim, da sem pripravljena :) Maso imam (iz Ljubljanske slaščičarne v podhodu Ajdovščina) barve prav tako, volje in idej pa za 10, ne le 1 torto:)... Ker pa bi res rada, da mi uspe (je le sinov prvi rojstni dan), bi vas, izkušene 'tortarice' :) prosila še za nekaj zadnjih napotokov..

Torej...

- če torto naredim prejšnji dan ali jo oblečem v masleno kremo takrat ali naslednji dan, malo pred nanosom tičino mase?

- kakšno razmerje masla in sladkorja uporabljate za masleno kremo in koliko je porabite za 1 nanos? (sama sem nameravala nekje 150 g masla in 100 g sladkorja v prahu)

- ali je res vseeno, če namesto maslene kreme uporabim čokoladni obliv?

- v forumu sem brala,da barve v prahu razredčite z malo vode, da se lažje zmešajo. Mi lahko prosim podrobneje razložite koliko vode (predvidevam,da le kakšno kapljico) in kje mešate barvo (glede na to, da jo je čisto malo)?

- kako dobite res črno barvo?

- ali lahko že obarvano maso v neprodušni vrečki shranim za nekaj dni?

- ali bo dekorirana torta normalno obstojna v hladilniku?

Toliko zaenkrat, upam, da se najde katera (ali kateri, seveda), ki se mu/ji bo dalo odgovoriti....

Lp

evelinka

cukrpekrca  

član od: 5.11.2009

sporočila: 311

12. dec 2010 22:10

- Jaz naredim tako: torto sestavim, dam za malo v hladilnik, da se strdi, nato vzamem ven in premažem z masleno kremo in oblikujem, da je res ravna. Gladim, gladim. Če je potrebno, vmes postavim v hladilnik in potem še malo maslene gor in nato zgladim. Dam v hladilnik za toliko, da se maslena krema strdi, nato pa oblečem v tičino. - Receptov za maslene kreme je precej, načeloma naj bi bilo maslo in sladkor v razmerju 1:1, ampak meni je to presladko in dam sladkorja pol manj... v bistvu bolj po občutku. - Ja, lahko uporabiš čokoladni obliv, ampak potem moraš imet torto že prej ful lepo ravno, saj z oblivom ne moreš ravno oblikovat, popravljat, za tičino pa je važno, da je torta ravna, pravilnhih oblik in gladka. - Ja, le kapljico ali dve vode, jaz jih zmešam v kozarčku ali pa kar na večji žlici. Sicer pa ne uporabljam toliko barv v prahu, ampak rajši v gelu. - Črno barvo dobiš tako, da pa toliko časa dodajaš črno barvo, da pride tičina res črna-ponavadi je treba dat kar precej. - Obarvano maso lahko shraniš ne le nekaj dni, tudi mesecev. - Ja, torta bo normalno obstojna, jaz jo vedno hranim v hladilniku. Možno je edino, da malo zašvica. Upam, da sem pomagala. Srečno!!!! cukrpekrca

evelinka  

član od: 17.8.2008

sporočila: 1

13. dec 2010 12:51

Cukrpekarca (mimogrede, super nick:)), najlepša hvala.... Ja, upam, da rata...bom poročala:) evelinka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti