Ročna stiskalnica za stiskanje olja iz semen

negluten  

član od: 26.10.2011

sporočila: 13

21. jan 2012 0:07

simon99: sam sem uporabil kar cela semena (z lupino), le pleve smo prebrali. Olje je dejansko bilo sivo-rumeno, skoraj črno, s časom pa se je ta "zabarvanost" usedla in olje je dejansko bledo rumene barve ter popolnoma čisto. Glede oluščenih semen je izkoristek verjetno večji, menim pa, da je v oljarnah to del tehnologije, ki omogoča kombinacijo večih tehnoloških in kemijskih korakov pri pridobivanju olja, lahko pa da je glavni razlog zgolj obarvanost iztisnjenega olja.

Skratka, tudi mene siva obarvanost na samem začetku ni motila, okus pa je, kot sem že omenil, dejansko neprimerljiv s konvencionalnim. Pri nas ga uporabljamo za hladne jedi (solate, majoneza, polivke ...) in jedem pridoda posebno noto v okusu.

mplaninc: bučno seme sam ne pražim in verjetno je to glavni razlog za različnost okusa, pa tudi manj ga je na ta rečun. Meni osebno igra večjo težo okus, ker sicer bučnega olje ne maram.

Glede praženja semena sem zasledil zanimiv in razumljiv zapis na to temo, in sicer na http://helena-golenhofen.blogspot.com/2011/

V kontekstu tega zapisa o lanenem olju bi dodal še svoje mnenje in izkušnje, če temu lahko tako rečem. Okus lanenega olja takoj po stiskanju je bil prav fascinanten, spominjal je na okus po ribjem mesu (prijetno) in mislim, da so razlog za to omega3. Kar pa je zanimivo je to, da je ta prijeten okus izginil v približno treh tednih, kljub hrambi v hladilniku in temi. Iz tega sklepam ali pa predvidevam, da ima olje rok uporabnosti (logično), v mojem primeru (glede okusa) tri tedne, konvencionalno olje pa ima uporabnost eno leto ali več. Torej?

Pa še to.

Orehovo in lešnikovo olje je super za pripravo kakšnih sladic, kjer se potrebuje rastlinska maščoba. Zanimiva iztočnica za sladice se mi zdi enostavna, in sicer prosena kaša, lahko riž ali pa polenta, kateri se doda nekaj tega olja, malce (dobesedno) sladkorja, lahko pa tudi še zdrobljena pogača od stiskanja. (če je pri rokah) Seveda je to zgolj izhodišče za kakšne kuharske entuziaste in dodelavo v končno sladico, kar pa je meni zanimivo je to, da preveč sladkorja dobesedno preplavi okus olja.

Zaključek: z nekritičnim, predvsem pa s preveč izraženim pristopom k življenju na osnovi zakona "ekonomije"  (krajša in lažja pot) smo često ali pa na splošno oropani vrednosti, ki so povsem običajne in dosegljive, le iztegniti je potrebno roke. Pri slednjem sem imel predvsem v mislih hrano, s tem pa substance in izolate, ki dandanašnji dan prevladujejo v jedilnikih sodobnega človeka.

Toliko.

Aleš

negluten

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

21. jan 2012 10:42

rimljanka,

se mi zdi, da se je neglutenu tako zapisalo, verjetno misli, da so prebrali " smeti ", ne pa plevo dobesedno.

Pa drugač, nekje sem prebral ( sedaj ne najdem/se  ne spomnem kje ), da segrevanje pri nižjih temperaturah (do  cca 100 stopinj ) nič ne vpliva na kvaliteto olja, je le reklamni trik, češ, poglejte, mi stiskamo na hladno in je zato bolj kvalitetno/drago.........

ežoj

hercul  

član od: 27.11.2009

sporočila: 13

26. jan 2012 12:49

...mislim, da je bistevena temperatura semen, ki pa nikakor ne doseže tako visokih temperatur, saj ni toliko časa v valju... ne vem kako bi izberili temperaturo semen v valju...

 

Še informacija za tiste, ki kupujete stisklanico...

Žal, je Piteba "malo" dvignila cene in tako jih z novo pošiljko malo dvgujemo tudi mi. 

Nova cena je 99€ + poštnina 4,96. Plačate po povzetju.

Info in naročila na dejan@biobono.si.

 

p.s. še odgovor Pitebe na moje vprašanje zakaj dvig cen!

"From: Piteba [mailto:postmaster@piteba.com]
Sent: Tuesday, January 24, 2012 5:50 PM
To: Bio Bono d.o.o.
Subject: Re: Piteba - Order confirmation

All prices went up a little because of higher steel prices, energy, parts etc. I managed to keep the price still very low, but could not avaoid a small price increase."

hercul

tin10  

član od: 22.2.2012

sporočila: 1

16. dec 2012 18:29

Spoštovani!

 

Kupil sem stiskslnico za olje Piteba,spravil sem se na izdelavo le tega,pa moram povedat,da mi ni šlo nič kaj dobro od rok,ker se je sistem pri vrtenju zamašil in olje praktično ni teklo ven pri zarezi za to,marveč spredaj pri navoju.

prosim,naj mi kdo,ki ima že izkušnje z izdelavo,pove najbolj simpl sistem.Sam sem nameraval naredit olje iz bučnega semena,pa ni šlo.Kaj uporabljate za ogenj,sam sem uporabil špirit,semena pa sem zdrobil.Na koncu kjer bi moralo leteti ven vse kar ostane od semen,se je vse skupaj zamašilo,tako da je bilo za prvič,vse ena sama velika polomija.

Za morebitne odgovore in nasvet,že v naprej iskrena hvala.

Marko

 

tin10

Matej 7  

član od: 22.11.2011

sporočila: 4

2. feb 2013 10:14

Pozdravljeni!

 

Doma smo se odločili, da ne bomo več stiskali hladno stiskanega olja, zato prodajam to siskalnico Piteba. Prodajam jo skupaj z elektromotorjem in reduktorjem, zato lahko stisnete več olja z manj truda in veliko hitereje. Cena stiskalnice z elektromotorjem in reduktorjem je 330€. Če koga zanima naj piše na meail: Matey.krumpak@gmail.com, lahko vam pošljem kako sliko.

 

LP

Matej

Matej 7

simon99  

član od: 20.11.2011

sporočila: 7

17. feb 2013 16:47

Tin10: upam, da še spremljaš to temo. Glede na navodila bi rekel, da je seme presuho. Jaz sem imel iste težave, ampak jih tudi še nisem rešil (se pa nisem kaj dosti ukvarjal s tem v zadnjem času). Kot pravijo navodila, zamešaj med seme malo vode. Kot lahko vidiš, nekateri poročajo o kar lepem uspehu. Pa na youtubu si lahko kaj pogledaš.

simon99

Matej 7  

član od: 22.11.2011

sporočila: 4

20. feb 2013 17:17

Tin10 in simon99, če imata seme presuho, morata v kilogram bučnega semena dodati 40 ml vode in pustiti stati dva dni v plastični vrečki. Ne smeta ga zdrobiti, ampak kr celega mleti. Za ogenj sem uporabljal parafinsko olje. Vendar moreš mleti brez regulacijskega vijaka.

 

LP

Matej

Matej 7

mrmi  

član od: 25.1.2005

sporočila: 17

26. feb 2013 23:23

Ojla!

Če koga zanima bi prodal svojo stiskalnico za stiskanje olja. Zaradi pomanjkanja časa je bolj malo rabljena in popolnoma brezhibna. Montirana je na podstavek in ima dodaten lijak, ki omogoča lažje polnenje.

Prevzem v Ljubljani ali na Primorskem.

Dodatne informacije na telefonski številki 041 558 384

Cena 100 €

 

mrmi

Harka  

član od: 7.11.2011

sporočila: 1

25. avg 2013 11:55

Ima kdo trenutno viška tole stiskalnico? Bi jo kupila: sloharka@gmail.com

Harka

kzoki  

član od: 20.1.2015

sporočila: 1

20. jan 2015 23:03

Opravicujem se ze vnaprej da obujam tole staro temo, ampak dobil sem tocno taksno stiskalnico Piteba kot je na sliki uporabnika MRMI in imam par vprasanj.

Zanima me predvsem glede mletja orehov ?

Moje razumevanje je bilo, da je potrebno segrevati cev ca. 5 minut, cep pa da mora biti privit da gre stisnjena masa samo skozi 2 luknjici - ko sem tako naredil se mi je zadeva zamasila , pa se tisti reducir sem odmakal par dni da sem ga lahko ocistil. Ce cep odstranim pa gre zelo trda in suha masa ven, olje pa bolj tak tak. 

Zanima me ali ima kdo kaksen nasvet (tips & tricks..) glede mletja orehov in se to ali cedite olje ki tece ven?

 

Hvala in lep pozdrav

 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti