Ročna stiskalnica za stiskanje olja iz semen

hercul  

član od: 27.11.2009

sporočila: 13

16. dec 2011 14:17

Pozdravljeni.

 

Ker je bilo zanimanje izredno, smo se odločili, da se bomo dogovorili s Pitebo in jih zastopali v Sloveniji. Tako boste lahko naslednji teden pri nas dobili stiskalnice (z računom in garancijo), vendar jih je iz 1. naročila ostalo le še nekaj, ker so jih ljudje dobesedno razgrabili (rezerviralni), čeprav še nismo zadeve nič reklamirali.

Cena je 95 €, kar je vseeno ceneje kot če naročite direktno in dobite slovenski račun in garancijo. Moram reči, da so trdi pogajalci in da se trudimo, da bi še znižali ceno ;-).

Naročite jih tako, da pošljete svoje podatke na dejan@biobono.si in napišete število kosov, ki bi jih naročili, PLAČALI BOSTE, KO NAROČENO PREJMETE NA DOM - PO POVZETJU!

Verjetno bo že naslednji teden zmanjkalo 1. zaloge, vendar smo že naročili novo, ki se izdeluje in bo tu predvidoma čez 14 dni.

Hval in LP

hercul

negluten  

član od: 26.10.2011

sporočila: 13

26. dec 2011 11:56

Pozdravljeni

 

Stiskalnica je že prispela, seveda smo jo kar takoj sestavili in zavrteli.

Bučno seme, sončnice, orehi in lešniki, vsega po 1 kg.

Za 1 kg semen je bilo potrebnih od 20 do 30 minut stiskanja, olje pa je po okusu in izgledu dejansko neprimerljivo s "trgovinskim". Zlasti sem pozitivno presenečen nad bučnim oljem, saj mi originalen prekmurski nekako ni všeč, me spominja na strojno olje in je neužiten, ta pa ima okus po semenu, resnično NJAMI.

REZULTAT:

1 kg bučnega semena = 3,8 dcl olja

1 kg sončnice= 3,5 dcl olja 

1 kg orehova jedrca = 5 dcl olja

1 kg lešnikov = 6 dcl olja

Morda še to, z orehovimi jedrci je bilo nekaj težav, po razbranem iz navodil so bila (jedrca) očitno še čisto sveža in preveč vlažna, zato smo jih vmes malo sušili v štedilniku, verjetno zaradi tega tudi malce manj olja. So pa vse te količine izmerjene takoj po stiskanju, sledi še ločevanje gostega dela- usedlin, katere pa mene osebno ne motijo. (trenutno)

Pod črto: majhna, a zelo uporabna, enostavna ter koristna igrača za tiste, ki jim domače in okusno pomeni dovolj, da si, "vsake kvatre" oddelijo kakšno urico za lastno dobrobit.

ODLIČNA OCENA

lp., Aleš 

negluten

hercul  

član od: 27.11.2009

sporočila: 13

28. dec 2011 14:17

Hej Aleš,

 

super ocena. Ne morem verjeti, kako veliko olja se stisne! Sam še nisem prišel zraven, da bi jo sprobal, pa komaj čakam naslednjih praznikov, da jo zavrtim.

Je pa eden od prijaznih uporabnikov, prevedel navodila, ki vam jih bom vsem poslal po e-mailu, ker se je res potrudil in so navodila odlična ter bodo rešila marsikakšen zaplet.

Še enkrat hvala Simonu.

LP

hercul

Matej 7  

član od: 22.11.2011

sporočila: 4

28. dec 2011 17:56

Ja res je super zadeva, me je na začetku malo matralo, da sem ugotovil kako se prav z njo dela.

Mi ni nič žal, da sem jo kupil.

Hercul, bi pa lepo prosil za prevedena navodila.

 

LP

Matej 7

mplaninc  

član od: 18.10.2011

sporočila: 4

11. jan 2012 9:08

Stiskalnica je bila kar dober nakup.

 

Zanima pa me, kako stiskate bučno seme. Ali ga zdrobite in popražite? Hvala za nasvete

 

lp

mplaninc

mplaninc  

član od: 18.10.2011

sporočila: 4

12. jan 2012 9:44

Jaz orehova jedrca malo zdrobim v multipraktiku in potem jih stisnem. Res pa je, da morajo imeti ravno prav vlažnosti,  sicer je kakor v navodilih -  če so presuha je pulpa tako trda da se nič ne izloča, če pa so jedrca prevlažna pa tudi ni pravega izkoristka.

 

lp

mplaninc

simon99  

član od: 20.11.2011

sporočila: 7

17. jan 2012 21:44

Vprašanje predvsem za neglutena: zanima me glede sončničnega semena. V navodilih piše, da semen ni treba luščiti, ampak v profi oljarnah stiskajo izluščeno sončnično seme, ker je olje iz neizluščenih semen najbrž črno. Če je razlika samo v barvi, je to najmanjši problem. Kako je pa z okusom?

simon99

negluten  

član od: 26.10.2011

sporočila: 13

20. jan 2012 21:27

simon99: sam sem uporabil kar cela semena (z lupino), le pleve smo prebrali. Olje je dejansko bilo sivo-rumeno, skoraj črno, s časom pa se je ta "zabarvanost" usedla in olje je dejansko bledo rumene barve ter popolnoma čisto. Glede oluščenih semen je izkoristek verjetno večji, menim pa, da je v oljarnah to del tehnologije, ki omogoča kombinacijo večih tehnoloških in kemijskih korakov pri pridobivanju olja, lahko pa da je glavni razlog zgolj obarvanost iztisnjenega olja.

Skratka, tudi mene siva obarvanost na samem začetku ni motila, okus pa je, kot sem že omenil, dejansko neprimerljiv s konvencionalnim. Pri nas ga uporabljamo za hladne jedi (solate, majoneza, polivke ...) in jedem pridoda posebno noto v okusu.

mplaninc: bučno seme sam ne pražim in verjetno je to glavni razlog za različnost okusa, pa tudi manj ga je na ta rečun. Meni osebno igra večjo težo okus, ker sicer bučnega olje ne maram.

Glede praženja semena sem zasledil zanimiv in razumljiv zapis na to temo, in sicer na http://helena-golenhofen.blogspot.com/2011/

V kontekstu tega zapisa o lanenem olju bi dodal še svoje mnenje in izkušnje, če temu lahko tako rečem. Okus lanenega olja takoj po stiskanju je bil prav fascinanten, spominjal je na okus po ribjem mesu (prijetno) in mislim, da so razlog za to omega3. Kar pa je zanimivo je to, da je ta prijeten okus izginil v približno treh tednih, kljub hrambi v hladilniku in temi. Iz tega sklepam ali pa predvidevam, da ima olje rok uporabnosti (logično), v mojem primeru (glede okusa) tri tedne, konvencionalno olje pa ima uporabnost eno leto ali več. Torej?

Pa še to.

Orehovo in lešnikovo olje je super za pripravo kakšnih sladic, kjer se potrebuje rastlinska maščoba. Zanimiva iztočnica za sladice se mi zdi enostavna, in sicer prosena kaša, lahko riž ali pa polenta, kateri se doda nekaj tega olja, malce (dobesedno) sladkorja, lahko pa tudi še zdrobljena pogača od stiskanja. (če je pri rokah) Seveda je to zgolj izhodišče za kakšne kuharske entuziaste in dodelavo v končno sladico, kar pa je meni zanimivo je to, da preveč sladkorja dobesedno preplavi okus olja.

Zaključek: z nekritičnim, predvsem pa s preveč izraženim pristopom k življenju na osnovi zakona "ekonomije"  (krajša in lažja pot) smo često ali pa na splošno oropani vrednosti, ki so povsem običajne in dosegljive, le iztegniti je potrebno roke. Pri slednjem sem imel predvsem v mislih hrano, s tem pa substance in izolate, ki dandanašnji dan prevladujejo v jedilnikih sodobnega človeka.

Toliko.

Aleš

negluten

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

20. jan 2012 21:43

negluten, o kakšnih plevah pri sončnicah pa pišeš? Kaj je to? Pleve imajo le trave. Prosim za razlago.

Ne vem, zakaj bi izguba okusa po ribah pomenila, da je olje neuporabno.

Včasih so sončnice luščili, pa iz nih potem, med drugim, delali tudi nadeve za potice. Glede na tvojo nagnjenost k naravnosti, bi se morda lotil še tega. Moja mama pravi, da se je mnogo ur učila in hkrati luščila sončnice, pa bučnice tudi.

rimljanka

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

20. jan 2012 21:51

negluten je napisal/a:

V kontekstu tega zapisa o lanenem olju bi dodal še svoje mnenje in izkušnje, če temu lahko tako rečem. Okus lanenega olja takoj po stiskanju je bil prav fascinanten, spominjal je na okus po ribjem mesu (prijetno) in mislim, da so razlog za to omega3. Kar pa je zanimivo je to, da je ta prijeten okus izginil v približno treh tednih, kljub hrambi v hladilniku in temi. Iz tega sklepam ali pa predvidevam, da ima olje rok uporabnosti (logično), v mojem primeru (glede okusa) tri tedne, konvencionalno olje pa ima uporabnost eno leto ali več. Torej?

Strinjam se! 

Tole naj si natisnejo in nalepijo na vidno mesto vse trgovine, ki prodajajo več mesecev staro laneno žaltavino  

negluten je napisal/a:
 

Pa še to.

Orehovo in lešnikovo olje je super za pripravo kakšnih sladic, kjer se potrebuje rastlinska maščoba. Zanimiva iztočnica za sladice se mi zdi enostavna, in sicer prosena kaša, lahko riž ali pa polenta, kateri se doda nekaj tega olja, malce (dobesedno) sladkorja, lahko pa tudi še zdrobljena pogača od stiskanja. (če je pri rokah) Seveda je to zgolj izhodišče za kakšne kuharske entuziaste in dodelavo v končno sladico, kar pa je meni zanimivo je to, da preveč sladkorja dobesedno preplavi okus olja. 

Zaključek: z nekritičnim, predvsem pa s preveč izraženim pristopom k življenju na osnovi zakona "ekonomije"  (krajša in lažja pot) smo često ali pa na splošno oropani vrednosti, ki so povsem običajne in dosegljive, le iztegniti je potrebno roke. Pri slednjem sem imel predvsem v mislih hrano, s tem pa substance in izolate, ki dandanašnji dan prevladujejo v jedilnikih sodobnega človeka.

Načeloma se strinjam, le da je drugi odstavek nekoliko v nasprotju s prvim - orehovo olje je namreč v primerjavi s celim orehom na nek način izolat, in res ne vidim razloga, zakaj bi proseni kaši namesto orehov (to jem tako rekoč vsak drugi dan, zraven kako sadje/med ter mleko, skuto ipd.) dodajal raje orehovo olje...  


Sporočilo je spremenil(a) 666 dne 20. 2012 21:51

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti