Prežganje

neznan uporabnik

tema odprta - 23. nov 2010 13:59 | ogledi: 57.804 | odgovori: 38

Določene enolončnice kuham s konkretnim, starinskim prežganjem.

Postopek je bil: maščoba, moka do zarumenitve, sesekljana čebula do zarumenitve in hop! v jed.

Zadnje čase opažam, da se moka takoj prežge, pri nekaterih receptih vidim, da se najprej na maščobo da čebulo in šele potem moko..

Meni je všeč tisti vonj po prežganju, zimske enoločnice so mi bolj všeč s tem zdravim/nezdravim ampak zame dobrim prežganjem.

Ali je moka drugačna kot včasih oz. kako (če?) delate ajnpren vi?

 

japaja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

23. nov 2010 14:26

Če delam prežganje, uporabim svinjsko mast (ak' je bal,nek' je bal) in gladko moko, na zmerni temepraturi in nimam težav, da bi moka prehitro porjavela oziroma se žgala. Ne dodajam pa prežganju čebule, za pasulj ali segedin dodam mleto rdečo papriko in česen... kako to lepo diši ....

 

Kako že gre tista? Ni zdravo, je pa dobro ...

Sem raje zadovoljno kot zdravo truplo ...

 

Mamamia

mamamia

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

23. nov 2010 15:13

Prežganje delam v bistvu samo za fižolovko in sicer na svinjski masti popražim čebulo in potem dam na to gladko belo moko in pražim dokler moka ne porumeni. Potem pa tega ne zamešam direkt v fižolovko, pač pa delno potopim v fižolovko cedilo in gor vlijem prežganje. Potem pustim par minut, da se zadeva pokuha in s cedilom odstranim čebulo.

 

Pri segedinu pa ne dajem prežganja, pač pa popražim čebulo in meso in ko je meso dobro prepraženo in podušeno, oboje poprašim z mleto papriko in stisnem dva ali tri stroke česna......ko gre vse skupaj proti koncu, pa posebej zmešam žličko ali dve moke, malo kisle smetane in vode ter dodam segedinu.

rrr

s0ncek*  

član od: 23.4.2007

sporočila: 1191

23. nov 2010 15:46

Jaz, kadar ga delam, ga delam tako: najprej na maščobi prepražim moko, dodam mleto rdečo papriko in malo kisa, premešam in zlijem v jed. Ta vonj je meni nekaj najlepšega, saj se vedno znova spomnim, kako diši v babičini kuhinji, kadar kuha s prežganjem. :) s0ncek*

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

23. nov 2010 16:13

Dekleta, prav imate, zaradi malo prežganja nas ne bo pobralo. Kot pravi mamamia, ak je bal, nek je bal.

naor

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

23. nov 2010 16:29

Jaz sem menda tukaj na kulinariki edini, ki prežganje dokaj pogosto uporabljam In ga je več sort. Za pasulj  in kislo zelje/sarme je mal močneje praženo z dodatkom paprike ( včasih pekoče ), za filano papriko, namesto rdeče paprike veliko paradižnika/mezge, za čorbice/obare je bolj rahlo, toliko, da se moka zapeni, če prej nisem dal česna, dam ga v prežganje, včasih tudi čebulo, če se mi zdi obara preredka, ............

Od maščobe pa navadno olje, redko kdaj tudi maslo, moka je zadnje čase vglavnem ostra.

Da se zažge, to pa ne, morda si štedilnik zamenjala pa sedaj močneje greje, zmanjšaj gretje...........

Pa odkod je to prišlo, da je prežganje škodljivo? Pri praženju moke, se škrob na višji temperaturi spremeni v dekstrin, ki je tudi ena variacija škroba/sladkorja in je temne barve. Pa če se vam to zdi škodljivo ( meni se ne dopade okus po prežganju take vrste, v zelenjavnih obarah, zato moko dam na vročo maščobo sam da se speni in se potem ne delajo kepice........, obara pa dobi boljši videz in tudi nekaj na okuso ( seveda s količino prežganja ni treba pretiravat, toliko, da se obara zamoti.

ežoj

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

23. nov 2010 16:43

In ni ga čez dobro prežganko, takšno rjavkasto, z mleto rdečo papriko in poprom, kančekkisa, not pa nadrobljen kruh. Brez vtepenega jajca zame, za otroke z.  Mljac.

Mamamia

mamamia

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

23. nov 2010 16:47

Jaz za zgoščevanje navadno uporabljam kar podmet, včasih masleno kocko, prežganje pa ne sme manjkati v pasulju (svinjska mast, moka, sladka in ljuta paprika), krompirjevi juhi z gobami (s svetlo prepraženo čebulo na maslu), joti (takisto s prepraženo čebulo, le da na masti) in nekaterih prilogah (zimska koleraba, sladko zelje, matevž in podobno), kjer ga včasih naredim na masti, včasih pa na ocvirkih, zaseki, prepraženi panceti ali pršutovi masti (odvisno od zalog v hladilniku). Zaradi škodljivosti se čisto nič ne vznemirjam, ker sodim, da morajo žile vsake toliko časa dobit en pošten šus holesterola, da potem sploh opazijo razliko. lp, proxima

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

23. nov 2010 16:50

Pri nas je vse brez moke, gostim s čebulo, fižolom ali krompirjem, kjer je to nujno, zelenjavne mineštre pa so tako le juhe. "Šefu" moka ni pogodu, pravi, da mu "obleži", si pa včasih privoščim (če sem sama) tisto pravo "pržganko" s kimljem, veliko kimlja...

proxima, iz tvojih črk v njegove oči, pa upam, tudi možgane

lp

mzm

Sporočilo je spremenil(a) mišzmoke dne 23.nov 2010 16:53

neznan uporabnik

23. nov 2010 16:59

Joj, prežganka! Take, "ta rjavkaste", pa že kar nekaj časa nismo jedli pri nas. Ampak jaz sploh več ne dohajam vseh teh idej, enkrat tisti fileji brancina od Sarabandeja, danes prežganka, vmes grenadirmarš, Ežojeve ribe in brokoli in olive...Gogina alpska torta, piščančji žur.....ne dohajam, evo.

Zdaj, odkar so se pa še slike začele tako nnožično gor popat, moram  Kulinariko zapret, kadar mi kdo za hrbet pride...mi samo še s prstom kažejo: "Tole bi!"

 

 

japaja

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

23. nov 2010 20:38

Multi, kure majo kremplje, ne pa parkljev, no ... 

Blanchy

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti