Peka roastbeefa

lartep  

član od: 19.11.2008

sporočila: 165

tema odprta - 17. nov 2010 9:16 | ogledi: 9.624 | odgovori: 9

Imam lep kos roastbeefa. Vem, kako ga speči, da je notri še rožnat, ampak otroci takega nočejo jesti.

Koliko časa ga moram peči v pečici ( po tistem, ko ga na štedilniku popečem ), da bo skoz pečen, ampak še mehak, ne presuše. Pa nimam termometra.

Pa mogoče še to: kaj naredite, da je zraven še kaj omakce ?

Hvala za nasvet.

lartep

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

17. nov 2010 9:20

Roastbeef speči tak kot mora bit, otrokom pa hrenovke. Škoda uničit dober kos mesa.

Commis débarrasseur

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

17. nov 2010 9:25

S tem, ko ga najpreje opčeše v ponvi, že preprečiš, da bi se meso med peko v pečici izsušilo. Pazi tudi, da meso obračaš z lesenimi lopatkami, nikdar ga ne prebadaj s kakšnimi vilicami, saj tako tudi izteče sok.

Če želiš, da bo rostabeef sočen, a skoz in skoz pečen, ga peci na nekoliko nižji temperaturi in kakih 10 do 15 minut dalj kot to sicer počneš, pekač lahko tudi proti koncu prekriješ s folijo.

Med peko meso nenehno zalivaj s tekočino, ki nastane med peko. Da nastane omaka, v pekač med peko občasno dolivaj toplo vodo, bistro juho, dodaš lahko tudi žlico ali dve vina (brez skrbi zavoljo otrok, alkohol itak izpari).

 

Po prvi polovici predvidene peke lahko po dnu pekača dodaš kakšno zelenejavo. Ko je meso pečeno, ga zavij v folijo in putsi na toplem, s pekača pa pobereš zelenjavo in sok od pečenja in vse skupaj zmiksaš, daš v primerno ponev in omako dodelaš do konca - dodaš kakšne začimbe, malo masla, smetane - kakršno omako pač želiš.

Če ne dodaš zelenjave, potem dodelaš samo sok, ki je nastal med pečenjem. Dodaš maslo, kanček konjaka, po potrebi dodatno začiniš, če želiš bolj konkretno omako, dodaš sladko smetano.

 

Mamamia

 

mamamia

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

17. nov 2010 9:27

zzak1977 je napisal/a:

Roastbeef speči tak kot mora bit, otrokom pa hrenovke. Škoda uničit dober kos mesa.

Commis débarrasseur

 

Glej, mi doma nismo faulirali na prvo žogo, ampak smo šli lepo počasi. S komaj prepečenim, a še vedno dovolj sočnim roastbeefom, in so se otroci postopoma navadili tudi na še rožnatega v sredini.  Zakaj bi ostali zgolj pri hrenovkah, če pa se z malo dobre volje lahko navadijo še na kaj drugega?

Mamamia

mamamia

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

17. nov 2010 9:35

Moj otrok zaenkrat je vse, sicer je star še ne dve leti. Če otrok nečesa ne je, mu je bilo predstavljeno kot krvavo, surovo... ali nekaj podobnega očitno. Tako da jedla je že medium steak kot tudi rožnato jagnjetino, pri steaku sem sicer pazit da sem ji rezal bolj pečen rob. Ampak mala bi z veseljem jedla vse.

Bodo že sami kasneje razvili okus za te stvari, nekateri jih pač nikoli. Da bi pa ostali jedli prepečen kvaliteten kos zaradi muh ali razvad otrok, to pa pri meni ne gre skozi. Žal. Ne trdim da gre tu za dotičen primer, ker jih pač ne poznam.

Če pa ene ali dveh stvari pač res ne mara, pa tudi ni problem speči še kaj drugega zraven.

Commis débarrasseur

ajmar  

član od: 7.12.2009

sporočila: 142

17. nov 2010 9:41

Kakšen čas peke je priporočljiv (na količino) rostbeefa, da je meso v sredi še rožnato? Obstaja kakšno pravilo?

ajmar

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

17. nov 2010 10:14

Čas peke je odvisen od več fakorjev: teža , starost krave, pečica...najvažnejše pa so izkušnje. Ponavadi je pravilo da se 1 kg peče 1 uro, za vsak nadaljni se podaljša za eno uro. To velja za povsem (pre)pečeno meso za sve ostale nianse pa je potrebno čas prilagajati. Sam delam po občutku, ura je le okvirni orienter. Sem pa že doživel, ko je bil sicer čudovit kos mesa povsem uničen zato velja pri pripravi prava mera subtilnosti in pozornosti. Naj ti uspe. lp hedonist

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

17. nov 2010 10:15

Verjetno obstaja, a jaz se bolj zanašam na izkušnje. Tudi pečice različno grejejo.

Sama poskušam s pritiskom na meso. Ko s prstom malo pritisnem in se malo "poti", torej da kaže, da bi se ob močnejšem pritisku pojavilo še nekaj tekočine, ugasnem pečico oziroma končam s peko. Je bilo meso praviloma znotraj še vedno rožnato, ne pa več krvavo; tega ne maramo.

Sem pa že tudi mimo usekala, enkrat smo meso dopekli, drugič je bilo skoz in skoz pečeno, ampak dobro, na napakah se učimo.

Mamamia

mamamia

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

17. nov 2010 11:19

Lartep, nič ne kompliciraj, ko bo meso ravno prav pečeno za odrasle, odreži od pečenke kos, namenjen otrokom in ga vrni v pečico za kakšne četrt ure.  Odrasli roastbeef pa naj malo počiva ta čas in boste vsi zadovoljni.

Aja, pa še to. Cel kos peči na rešetki (ali mrežici). Pod pečenko pa nastavi pekač v katerega vlij mešanico

mleka, moke jajca in soli - približno tako gosta naj bo kot za šmorn - . Klasičen jorkširski puding, vsi ga bodo radi jedli, odrasli in otroci.

 

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti