Kaj se dogaja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. nov 2010 19:17

Multi, a se spet zaletavaš v odprta vrata? Vendelina jr.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

20. nov 2010 19:42

Uuuuuu, pa smo tam, smo prišli okrog riti v žep: smo že Big Brother. Edino gospa Angelca nam še manjka (če ni že med nami pod kakim enigmatičnim partizanskim imenom). Sedimo raje vsak na svojo metlo (ežoj je našel novo ime: reklo se ji bo pacikelj) in odletimo v polno luno, dokler je še čas (jutri bo dež). Peace! Sonja

neznan uporabnik

20. nov 2010 19:55

Jst ne grem nikamor, se bojim volkodlakov.

japaja

neznan uporabnik

20. nov 2010 19:58

Volkodlakic

japaja

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

22. nov 2010 11:43

Vendelina jr. je napisal/a:
Če poskusim razložiti pomanjkanje razmišljanja na primeru kolesa:Ni fazon v tekmovanju na temo: kdo naredi najcenejše kolo. Tu je zmagovalec znanFazon je v tem, da se dogaja eno drugo tekmovanje in sicer: Kakšna nova prevozna sredstva lahko naredimo? Ali bodo šla po tleh ali po zraku (recimo, kakih 15 - 50 metrov nad cesto, ker je na ceti prevelika gneča...., Na kaj bodo šla ta prevozna sredstva (energenti), kje se bodo ta prevozna sredstva napajala z energenti, kako se bo način življenja spremenil, če bomo, npr na delovno mesto prihajali z vozili, ki bodo vozila v nižjih zračnih plasteh.... Hočem reči, treba je razmišljati o novih temah, drugačnih rešitvah, preskočiti iz obstoječe rutine, potem bo kaj boljše. In to velja tako na primeru koles, kot na primeru branja, gledanja televizije, urejanja družinskih in družbenih zadev in-tako-dalje-in-tako-naprej.Vendelina jr.

Opravičujem se za pozen odziv... sem si vzel nekaj časa za razmišljanje ;) (resno)

Če je zmagovelec znan, potem je razvoj brez smisla. V takem primeru je bolje, da se počaka na druge, se jih enostavno kopira in se jim s tako prihranjenim denarjem potem meša štrene na trgu. Zakaj bi sadil hruške, če že v naprej veš, da jih bo drug obiral in boš ti lahko samo sline cedil?

Če dovoliš, še nekaj 'gradiva' za tvoje razmišljanje:

Booris je v temi žarnic omenil majhen korak v pravi smeri. Jaz k temu dodajam, da so majhni koraki nadvse pomembni!

Kako majhni: Pred dobrimi štiridesetimi leti so v Sarajevu v tovarni TAS izdelovali (no, dejansko montirali) golfe, ki so kurili 7 - 8 litrov na sto. V teh desetletjih so strokovnjaki in znanstveniki pridno delali, uvajali nove tehnologije, gradiva, oblike in redno pošiljali na trg nove sodobnejše, boljše ter bolj ekonomične in okolju prijazne modele. Zadni, ki je cvet vseh teh desetletij naporov in kupov denarja, je seveda najbolj ekonomičen in okolju najbolj prijazen doslej in baje kuri samo še 7 - 8 litrov na sto!

Približno takrat, ko je golf kuril še 7 - 8, se je na Kitajskem poslovil Mao in na drugem koncu sveta je Lucas posnel Vojno zvezd. Kmalu po tem so Kitajci preplavili svet s plastičnimi laserskimi meči za otroke. Danes, ko golf baje kuri samo še 7 - 8, Kitajci ponujajo industrijske CO2 laserje po desetkrat nižji ceni od evropskih. Če koga zanima, pomenljiva in kratka debata: http://www.strojnistvo.com/viewtopic.php?t=30988&hig

Zdaj me zanima: V čem je po tvoje bistvena razlika in kakšno motivacijo lahko to okolje ponudi meni, da se sploh lotim dela in če sam najdem motivacijo, kako lahko sploh pridem iz sence velikih strokovnjakov kot so recimo v VW?

Da ne bo pomote. Razumem kaj si mislila z letečimi avtomobili in vsaj na področju bivanja ter prometa imamo v moji skupini precej v detajle razdelano vizijo. To tako, da bi se bivalni standard malenkost zvišal, potovalni pa kar korenito popravil. Vendar take rešitve tukaj niso sprejemljive. Jih pa zato Kitajci počasi eno za drugo realizirajo. Dejansko zato, ker niso nič posebnega in vsak jih lahko vidi, če jih hoče.

Sergej

Sporočilo je spremenil(a) Sergej C dne 22.nov 2010 11:47

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

22. nov 2010 12:20

Sergej, daj naredi eksperiment: sedi v golfa iz leta 1990 iz TASa, ki je kuril 7-8 litrov na 100, potem pa za primerjavo v tega iz leta 2011, ki kuri 7-8 litrov na 100, pa se malo pelji naokoli. Ni treba veliko. Bi bilo preveč zlobno, če bi rekla, da tudi ni treba napisati, če si opazil kakšno razliko. Lahko pa bi, recimo, prilepil kakšen link na tabelo performanc enega in drugega. Mogoče bo pa primerjava ponudila motivacijo komu drugemu. Lep pozdrav, Sonja

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

22. nov 2010 12:32

Limnol!

Noli tangere circulos meos, a ne? Saj ti pravim, da se rešitve nesprejemljive. Vse je točno tako, kot mora bit. :) ;)

LP

Sergej

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

22. nov 2010 13:08

Nima smisla pametovat po forumih. Tisti, ki na spremembah delajo, so lepo tiho,ker za forume nimajo časa in stopajo korakec po korakec naprej. Velikih "bum" odkritij je zelo malo, do vseh ostalih se je prišlo počasi. Včasih po namenski raziskavi, velikokrat kot stranski produkt ali celo po pomoti.

Kljub neprijaznemu okolju se lahko marsikaj naredi in če bo vsak naredil, kar lahko, na kateremkoli področju že, bo to korak naprej.

Tega pa ne bo, če bomo vsi preveč mislili samo nase, na svoje udobje, na svoje plače, na svoj ugled, moč, ponos. Predanost stvari zahteva namreč veliko tihega in tudi neplačanega dela. Raziskovalci "na uro" niso najbolj uspešni.

 

Cila

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

22. nov 2010 13:52

Sergej C je napisal/a:

 

Zdaj me zanima: V čem je po tvoje bistvena razlika in kakšno motivacijo lahko to okolje ponudi meni, da se sploh lotim dela in če sam najdem motivacijo, kako lahko sploh pridem iz sence velikih strokovnjakov kot so recimo v VW?

Sporočilo je spremenil(a) Sergej C dne 22.nov 2010 11:47

 

 

Iz sence strokovnjakov (ali ta velikih) lahko prideš na žalost samo z denarjem. Do tega prideš s fenomenalno idejo ali nekim znanjem in ko (če) prepričaš investitorske firme, da je izdelek (ideja), vredna naložbe. Ko dobiš $$ ali Evre, te dajo pod lupo, kako denar "zapravljaš".

Potem je dobro imeti zaledje države, ki ti daje možnosti nebirokratskega širjenja firme. Sem spada: Kako firmo odpreš, kako zaposluješ delovno silo, koliko jih plačaš (pri slednjem ravno tako velja pravilo, da je za malo denarja malo muzike),  kako jih odsloviš, če ti vmes zaškripa in moraš preživeti, jih spet zaposliš, ko se stanje popravi. Država pri vsem tem srčno upa, da ti bo res uspelo, ker ji boš s tem plačeval davke in odvzel kar se da veliko imen z njenega seznama nezaposlenih. Seveda, ker boš služil na eni strani, boš denar zapravljal na drugi... in svet se bo vrtel lepo naprej (če citiram Menarta). Pri ne smemo pozabiti, da so neka načelna pravila postavljena in seveda druga, ki jih ni pametno prekršiti. Sem spada plačevanje davkov, minimalno določena plača, varstvo pri delu, varstvo okolja.

 

 

Zdaj pa vprašanje z moje strani, za tiste, ki se na to spoznajo: A nima golf danes močnejšega motorja, je težji ipd., kot je bil tisti ia časa vojne zvezd. Če je to res (mogoče ni, jaz se spoznam samo na barvo avtov, ), a ni potem vseeno nek napredek, če avto še vedno kuri samo 7 do 8 litrov na 100km?

 

 

Vanja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

22. nov 2010 14:01

Kakšen napredek, če pokuriš enako, prideš v enakem času........pa kaj, če je težji, da ima močnejši motor, to samo poimeni, da je več porabljenega materiala, več onesnaženja, več,....ne vem, no, zame to ni ravno ne vem kak napredek.

Ah, sem pač ženska, ki ima  avto, da jo prepelje s kraja A na kraj B. Aja, pa ne WV, brez pannike.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti