Martinova gos ali raca

tema je zaklenjena

helgula  

član od: 21.4.2006

sporočila: 551

tema odprta - 11. nov 2010 9:08 | ogledi: 12.977 | odgovori: 3

Pozdravljeni vsi tukaj!

Zanima me, kaj po vašem okusu je boljše: pečena gos ali raca? Katero meso je bolj mehko in sočno? Kakšne so vaše izkušnje? Ne morem se namreč odločiti, kaj naj pripravim za nedeljsko kosilo.

Hvala.

helgula

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

11. nov 2010 10:05

Enemu je boljša gos, drugemu raca, stvar okusa. Meso je pri obeh sočno, če ga pravilno spečeš.

Vendy pravi, da če se ne moreš odločiti, katero stvar od dveh bi imel, vzemi obe. 

Gos je bolj  mastna kot raca, če ti ta podatek kaj pomeni, tudi mesa je na njej nekoliko več.

Malo pobrskaj za raličnimi recepti, pa se morda na podlagi tega lažje odločiš.

 

Tule je en, sem ga skopirala iz ene od debat na temo raca ali gos.

 

Raca s pomarančno omako

ena mlada racaen korenček, ena korenina peteršilja, ena srednje velika čebulatri pomaranče, ena limonažlička soli,malo belega mletega popradve žlici olja3,75 l vroče kokošje juhe (lahko tudi iz kocke)70 g sladkorjaštiri žlice visnkega kisaštiri žlice cointreauja (pomarančnega likerja)dve žlici jedilnega škorba, dve žlici pomarančne marmeladeRaco splahnemo z mrzlo vodo, dobro obrišemo in natremo s soljo in poprom.Korenček in peteršilj ostrgamo in zrežemo na kocke, enako čebulo. Olupimo eno pomarančo, odstranimo belo kožo injo razdelimo na krhlje. Preostali pomaranči tanko olipimo, enako limono, in lupine zrežemo na čisto tanke rezance, iztisnemo sok.V pečici, segreti na 200 stopinj, v manjšem pekaču segrejemo olje in dresirano raco položimo na vroče olje s prsno stranjo navzdol. Pečemo 15 minut, potem jo obrnemo, naložimo okoli nje korenje, peteršilj in čebulo in pečemo še 15 minut. Potem jo znova obrnemo, tokrat prelijemo z vročo juho, damo posodo na nižjo letvico v pečici in pečemo nadaljnjih 25 minut. Prekontroliramo, ali je že pečena, in po potrebi pečemo naprej, če pa je meso že pečeno, raco denemo iz posode in jo pustimo v topli pečici, najbolje na servirnem krožniku.V tem času karameliziramo sladkor in dodamo zrezane pomarančbne in lominino lupino, prilijemo iztisnjem sok od pomaranč in limone in kuhamo, na srednji vročini, okoli polure.Iz pekača oziroma z zelenjave odstranimo odvečno maščobo, zelenjavo oziromapreostali sok dodamo pomarančnemu soku, kuhamo še kakšno minuto ali dve in potem dodamo še liker. Škrob zmešamo z dvema žlicama hladne vode, vmešamo v omako, zavremo in vmešamo še marmelado ter damo z ognja. Omako potem solimo in popramo.Raco razrežemo, okoli nje na krožnik naložimo pomarančne krhlje, poškropimo z malo omako, ostalo ponudimo posebej v primerni posodici. Zraven se podajo kakšni kroketi ali mlada zelenjava. Mi smo to delali že tudi za MArtinovo.

 

Mamamia

mamamia

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

11. nov 2010 10:11

Obe ptici sta dobri, zelo dobri. Gos ima svoj okus, raca svojega tako da je težko reči kateri je boljši. Meni sta všče oba in zato tudi pripravljam tako gosi kot race. Seveda je tudi tukaj mnogo nians: od tega ali gre za svežo žival ali zmrznjeno, od kje je, kako jo pripraviš,.......in še in še. Poleg tega je pomembno tudi to, za koliko ljudi boš kuhala. Gosi ,ki so trenutno na tržišču tehtajo okrog 4 kg in z eno lahko nasitiš vsaj 6 povprečnih jedcev, lahko tudi več. Race tehtajo pol manj ,od tega se ti bo izcedilo za okoli pol litra maščobe, pa kosti so še tu tako da je za štiri skoraj premalo. Tudi sicer pravijo, da je ena raca za enega preveč za dva pa premalo. Okus gosi je bolj nežen, raca je bolj intenzivnega okusa. Obe ne potrebujeta ne vem kakšne začimbe: sam jo samo dobro nasolim in posujem z malo timijana, v trebuh dam eno čebulo in eno jabolko in to je vse. Tako da se boš morala odločiti sama, ti pa svetujem, da enkrat spečeš gos, drugič pa raco in potem se boš lažje odločala v prihodnje. Želim ti dobro kuho in slastno kosilo. lp hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti