Zarnice

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

19. nov 2010 12:38

ribaracarak, hvala. Ja ta svetloba sveti v luft, samo, če hočeš brat, mora bit vseeno svetlo. Za gledanje tv-ja pa je seveda dovolj.

Teka

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

19. nov 2010 12:42

Teka, nikakor nočem biti vsiljiva, ampak ti kljub temu predlagam, da si omisliš luč, s katero si boš lahko usmerila svetlobo na knjigo, časopis.... in potem bo tudi 60w žarnica dovolj.

rrr

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

19. nov 2010 13:00

Imam v planu, ampak vedno pridejo na vrsto pomembnejše stvari.

Teka

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

19. nov 2010 14:04

Klinc pa te varčne žarnice. Zadnjič sem kupovala nočno lučko, pa je izpadlo, da je varčna žarnica zanjo bila dražja kot lučka sama (17 EUR!). Tudi meni niso všeč in sem dala notri kar navadno. Me nič ne moti, če me še malo greje in hkrati sveti. Tale EU je tako pametna, da glava boli. Sweetie

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

19. nov 2010 14:26

Ma pusti glavobol... odmisli ga! Rajši si privošči eno idealno krivo banano ali optimalno ravno kumaro. To sta intektualna vrhunca EU komisije zadnjih let.

Sergej

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

21. nov 2010 23:34

Ne strinjam se z večino tukaj pisočih. Svoj planet smo že toliko zasvinjali, da je vsak korak k izboljšanju stanja dobrodošel, pa čeprav je to samo droben korakec k izbiri varčnih sijalk. Ta korakec je v splošni še vedno pretirani potrošnji energije in fosilnih goriv malodane neopazen, ampak je le korakec v pravo smer. Dokler bomo drobencljali v pravo smer, imamo nekaj upanja, da bomo svoj planet v kolikor toliko uporabnem stanju zapustili zanamcem. Sicer pa ne. Zamere direktivam EU in vladajoči SLO politiki gredo po mojem mnenju bolj na račun socialnega stanja, kakršno pač je v tem času, ne toliko na direktive o varčevanju z energijo. In ko enkrat kritiziramo, kritiziramo vse vprek. Usmeritev k varčnim sijalkam je dober ukrep. Pri enem gospodinjstvu se niti ne pozna, če pa bi vsa gospodinjstva v Sloveniji prešla na varčne sijalke, bi prihranili elektrike, kolikor jo proizvaja ena lektrarna! Če je to termoelektrarna, koliko ton CO2 bi šlo manj v ozračje?! Lep dan! Boris booris

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

22. nov 2010 9:43

Aha, booris, in varčne žarnice pa Dedek mraz prinese? 

lp

mzm

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

22. nov 2010 10:19

Jaz se spomnim časov, ko smo z grozo brali o varčevalnih ukrepih v režimu romunskega diktatorja Ceausescuja, ki je prepovedal, da bi ogrevali prostore nad 17 stopinj, in trepetali, da bi kakšen od naših veleumov poskusil to idejo uvesti tudi na naša tla. Prav tako zadnjih 20 let poslušamo, kako se je bilo pod komunizmom treba voziti po sistemu par-nepar, kako ni bilo dobiti bencina in tako naprej (pustimo to, da se tega najbolje spominjajo tisti, ki jih v tem času še ni bilo niti na svetu, zato ne vedo, da se je to dogajalo pod vladavino Milke Planinc le nekaj let v začetku osemdesetih). Ampak po današnjih kriterijih vidim, da je šlo v obeh primerih samo za skrajno prosvetljene, daljnosežno v ekološko prihodnost zazrte duhove, in da bi ljudstvo še dandanes povsem mirno sprejelo kakršnekoli kretenizme, če bi jih le zavili v ekološko ideologijo (ki ji bo cez nekaj let najbrz sledila kaka druga). Z isto pravico lahko namreč prepovedo več kot enega (ali celo nobenega) otroka (po zgledu Kitajcev izpred nekaj desetletij), ekspanzija človeške rase je namreč tista, ki največ prispeva k svinjanju planeta; letalske polete, ki zahtevajo orjaško porabo goriva (razen v izjemnih primerih, na primer, kadar se tolpa že pred nekaj posti omenjenih tatinskih lopovov sprehaja iz svojih matičnih držav do Bruslja in nazaj), ali praktično karkoli drugega. Jaz mislim, da imamo svobodni državljani pravico do izbire, država pa ima prek modrih predstavnikov pravico, da nam to izbiro olajša ali celo s subvencijami ali davki (seveda po temeljitem in kritičnem razmisleku) nagne v eno ali drugo smer (in kot vidimo, ravno modrih predstavnikov ni ravno na pretek), kadar pa nam eno stvar enostavno prepovedo oziroma onemogočijo, pa govorimo o diktaturi. A smo se zato boril, kot so rekli nekdaj v Diareji :)))) lp, proxima

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

22. nov 2010 11:39

Sem si kar oddahnila, ko sem videla, kako spodobna je družba meni podobno onezaveščenih porabnikov starih žarnic ... mož je dobil popadek in zamenjal ne vem koliko navadnih žarnic z varčnimi. Seveda je iz trgovine hodil bled, ker se mu jezdelo, da če že Eu in država propagirata varčne žarnice, da bodo te pač tudi dovolj poceni, da jih bo zmoglo vsako slovensko gospodinjstvo (iz razloga, kot ga navaja boooris). But ...

 

No, ko smo se v garderobi začeli zaletavati v omare (ker preden je tisto varčno čudo zasijalo, smo naredili nekaj korakov in če si prepozno zavil v ovinek, jerama bolela), ko pri kuhinjski mizi proti večeru v krožnik nismo videli, ko si ob vstopu v predsobo moral nekajs ekund stati, da si lahko krenil v pravo smer ... sem zaropotala, bentila in počela podobno, dokler jih nismo zamenjali.

Seveda žarnic ne tipam, da bi me spekle (oddajanje toplote je ena izmed članic navedla kot bistveno razliko med starimi in novimi), žarnice mi pomenijo svetlobo. Da ima mož dober občutek da varčuje, imamo varčne žarnice v lustru nad jedilno mizo v dnevni sobi .... je okoliške svetlobe dovolj.

 

Tako da se strinjam s proximo in ostalimi. Varčevanje za lepše in boljše okolje da, a na pravi način.

Jaz sem v tej smeri nekaj že naredila: namesto z letalom sem oktobra iz Evrope v ZDA potovala z ladjo ....

 

Mamamia

mamamia

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

22. nov 2010 11:55

Jaz sem v tej smeri nekaj že naredila: namesto z letalom sem oktobra iz Evrope v ZDA potovala z ladjo ....

 

Mamamia

mamamia[/citat]

 

Sijajno! Lahko napišeš kaj več o tem potovanju?

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti