Rojstnodnevna zabava v naprej?

Sandra_a  

član od: 6.12.2010

sporočila: 447

18. jun 2014 12:54

No, pri svojem odgovoru testeninci sem tudi jaz čisto zapostavila vegetarijance... verjetno zato, ker smo pri nas vsi mesojedci :).

 

enkrat sem za piknik doma spekla paprike (eno veliko zeleno, eno rdečo in eno rumeno). Narezala sem jih na daljše trakce, marinirala v mešanici začimb za zelenjavo na žaru, kateri sem dodala strt česen, olivno olje in malo mletega belega popra. vse skupaj sem spekla kar v pečici. spomnim se, da je šlo zelo v promet poleg sira pečenega na žaru in lepinje :). 

 

zelo dobra je tudi pečena mešana zelenjava (bučke, melancane, krompir, paprika, mlada koruza...), vse vrste zelenjavnih musak in zloženk (če jedo sir še toliko boljše), lahko tudi zelenjavna nabodala z mocarelo ali pa kakšna pita, narastek, kot pravi limnol.

 

se tudi jaz posipam s pepelom, ker sem tako malomarno izključila nemesojedce... :)

Sandra_a

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

18. jun 2014 13:17

Ja, vegetarianci so običajno v slabšem položaju kar se tiče izbire jedi, ker mi, zapriseženi mesnojedci, itak da lopnemo tudi po brezmesnih jedeh, obratno pa ne, če je kaj prav. Ampak danes nikoli ne veš, morda tudi vegetarianci niso več tisto, kar so včasih bili... še cerkvenemu koledarju in "pratkvam" ne verjamem več; a je danes pepelnična sreda? 

LP, V.

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

18. jun 2014 13:28

Bistvo vsega je da moram jaz vse jedi spraviti na lokacijo pa še slavljenca zraven, brez da karkoli posumi.

Zato so tudi take jedi ki se lahko pripravijo preje, oz jih bodo pripravili drugi (odojek, torta).

Upam da bo res vsega dovolj in bo dobro izpadlo.

Skrbelo me ker sem mislila da odojek zadostuje za 20oseb.

testeninca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

18. jun 2014 14:08

Mi smo zabave na prostem, na katerih  je bilo več kot 25 ljudi, organizirali tako, da je bil zraven odojka  ali kozlička vedno še kotliček. Smo kar tam začeli s kuho, je bilo še malo zabave ob pripravi hrane zraven.

Vegetarijancev sicer v družbi, niti širši, nimamo, je pa vedno dovolj različne zelenjave in solat (nikoli testeninskih ali riževih), da bi tudi morebitni vegiji ne bili lačni.

Pri nas je šla vedno v promet koruza s curryjem - na olivnem olju segrejemo odcejeno koruzo iz pločevinke, jo potresemo z malo soli in popra ter mešanico curry (po okusu), zalijemo s čisto malo vina in ko tekočina povre, umanemo z ognja. Ko je koruza še mlačna, vmešamo kislo smetano.

 

Za piknike so pripravni tudi jajčevci s sojino omako in česnom. Pripravimo jih že dan prej, drugi dan so še boljši.

Pa še kaj se najde.

mamamia

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

18. jun 2014 19:37

Mamamija tvoji komentarji so vedno na mestu, zato bi te prosila za recept jejčevcev s sojino omako. Mi jih pripravljamo le na način da se popečejo in naredijo s česnom ter olivnim oljem.

Na kotliček sem tudi pomislila vendar nekako nebo časa...

Sem se pa danes spomila in bo na voljo tudi hobotnica v solati, čeprav to ni za vegije.

Nad curyem nekako nisem navdušena in ga neznam uporabljati .

Mamamija ali lahko navedeš še kako solato mogoče. Nam je recimo testeninska super, sploh ker se skoraj vse sestavine takrat že nebere na vrtu...

 

testeninca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

18. jun 2014 20:40

testeninca,  jajčevce s sojino omako pripraviš tako, da jajčevce najprej narežeš na kockee, nič jih ne lupiš, in jih prepečeš na olju, da so lepo zapečeni. Shraniš jih na toplem. V posodo, v kateri so se pekli, daš sojino omako, malo riževega kisa (ali navadnega, če nimaš riževega), malo rjavega saldkorja in strt česen ter pustiš, da zavre. Potem daš v posodo še jajčevce in mešaš, da se jajčevci prepojijo z omako. Streseš v skledo, po želji še soliš in popraš, lahko dodaš še sojine omake,, in potreseš s sesekljanim peteršiljem (mi sicer uporabimo koriander, a tega ne mrajo vsi). 

Pri nas gre v promet tudi solata iz koenja, brokolija in cvetače. To skuham na pari, da ohrani lepo barvo. Mlačno zelenjavo prelijem s polivko iz olivnega očja, kisa, limoninega soka, soli, popra, malo česna in veliko sesekljanih zečišč (peteršilj, drobnjak, bazilika, majaron ...) rahlo premešam in pustim v zaprti posodi nekaj ur ali čez noč.

 

V testeninsko pa daj grašek, korenček, drobno sesekljano žalotko in na trakove narezano zeleno solato, pa raznobarven (bel, rjav, rdeč) fižol in vse premešaj le z jogurtom, kateremu dodaš malo olja, sol in poper

 

Tudi ajdova kaša z zelenjavo je sila uporabna reč, tako za prilogo kot solata:

http://www.kulinarika.net/recepti/5964/ostale-jedi/ajdo

 

Pa bučke z jogurtom: neolupljene biučke naribaš kot jabolka za zavitek, dodaš sol, poper in sesekljana zelišča ter čvrst jogurt ali kislo smetano in solatka je nared.

 

 

mamamia

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

19. jun 2014 3:20

limnol je napisal/a:

torej, testeninca,

mislim, da je na tvojem seznamu vsega dovolj in preveč, razen za vegetarijance; za te pa ni ravno dobro poskrbljeno. Če so že zraven in že delaš nekaj za njih, potem bi lahko bilo kaj bolj izvirnega kot makaroni. Recimo kaj iz mešane zelenjave in zraven nekaj stročnic - loparnica ali pita, burek, narastek, odvisno, koliko zagrizeni so (ali prenesejo sir in jajca ali ne), kak dober zelenjavni namaz na bazi čičerike ali fižola....



Sonja

Tule se zelo strinjam z limnol. Kajti, tudi "če bosta vegetarijanca samo dva," kot sem razumela avtorico vprašanja, to ne pomeni, da se bosta dobro počutila ob sirovem narezku in testeninski solatki, medtem, ko bodo vsi ostali deležni (pre)velike izbire (narezek, odojek, ocvrt piščanec, pa še hobotnica) + vse ostalo.
Če je že praznovanje zasnovano tako, da je toliko poudarka na hrani, je prav, da so zadeve malo bolj enakopravno zastavljene. Govorim iz prve roke in ne "na pamet", velikokrat se mi zdi pač žalostno čemeti na kakem pikniku, kamor te povabijo, pa vedo, da si vegetarijanec in na koncu "izvisiš" ob krožničku kislih kumaric in paprik, košari kruha, kakem namazu in kdo še namigne "saj je ful peciva". Ni vljudno, evo. Človek se počuti precej bedasto, ko lahko brska zgolj med prilogami in solatami.

 

Zato bi ti prijazno svetovala, da poleg odojka in vsega ostalega mesnega tudi vegetarijancem pripraviš kaj primerljivega. Pečenega, toplega, samostojno jed in ne zgolj "prilog".
Kot opazovalka opažam, da na "feštah", kjer imajo odojka ali jagnje, nihče ne sprašuje po "še" mesa, ampak gredo hitro v promet različne, hladne ali tople, brezmesne jedi.
Pa naj gre za preprost pladenj pečenega krompirja z obilo zelenjave "izpod peke", kakšno slano pito, seveda pa tudi brez "svežine" v obliki surove zelenjave (solate) ne gre.

Če vegetarijancem (in ostalim) spečeš kakšno dobro zelenjavno lazanjo recimo, je to bistveno bolje, kot hladna testeninska solata. Prav tako je dobra odločitev v pečici pečena polnjena zelenjava ali morda "filane" paprike, kjer meso nadomestiš z jajčevci, čičeriko in drugo zelenjavo.
Slana pita, "quiche" z jurčki, morda. Ali kaneloni, polnjeni z zelenjavo ... Zelenjavne tortilje?
Bi bilo fajn vedeti tudi, kakšne vrste vegetarijanca sta, da ti lažje pomagam s konkretnimi predlogi.
Mamamia in limnol sta nanizali že nekaj zanimivih

Za primer, če jesta tudi mlečne izdelke in jajca, si lahko pomagaš z nekaj recepti tule:
http://kulinarika.net/recepti/dish_type:419/section

http://kulinarika.net/vegetarijanske-glavne-jedi/

... sicer pa vprašaj, z veseljem ti pomagam z idejami

 

 

 



Mojca



Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 19. 2014 03:22

Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 19. 2014 03:26

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

19. jun 2014 3:45

Se opravičuje, zgornja linka ne delujeta, dvakrat sem ju popravljala, pa mi ju na koncu samo spremeni v "http://kulinarika ..." - gre pa za druge spletne strani Bom poskušala drugače.

Alora: vegetarijanske glavne jedi 1 (klik)

vegetarijanske glavne jedi 2

- lazanja z bučkami (praktično vse to lahko pripraviš dan prej in spečeš na dan zabave)

- gratinirana blitva

- vegetarijanska polnjena paprika

ogromn receptov je tudi tu, na KulSlo:

- zelenjavni mix v pečici

- ajdov narastek

- pisana zelenjavna pita

- bučkina pita s feto

- kuskus mix ...

Mojca

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

19. jun 2014 8:05

Kot vegetarijanka lahko samo potrdim vse zgoraj navedeno in tudi svetujem, da se naredi kakšna vegi lazanja, pita, musaka ipd. Pa še praktično je, ker lahko narediš en dan prej. Jaz sem to lani naredila za sinov rojstni dan (3 različne narastke), jih narezala na majhne koščke, da so jih lahko jedli tudi z zobotrebci, malo segrela pred postrežbo in je bil to praktično hit;) Nihče ni spraševal po še mesa (čeprav smo bili vegi v manjšii), ampak po še vegi zloženkah;) Enkrat sem pripravila tudi špansko tortiljo, eno s krompirjem (klasiko), drugo pa z zelenjavo. Tudi to se je odlično obneslo.

Letos pa sem ji postregla s 4 različnimi vegi namazi in domačim kruhom - v časovni stiski je bila to dobra rešitev.

Pečena zelenjava je nekaj, česar imamo vegi res dovolj, sploh ker redko je spečena tako, kot je treba... običajno s preveč olja in ker jo spečejo najprej (pred mesom, kar je logično), je do časa zaužitja že vsa postlana... Če pa boste to delali, svetujem, da je ne polagate eno na drugo, ampak na kakšen velik pladenj eno poleg druge.

Titikaka

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

19. jun 2014 8:30

Hvala za predloge.

Vendar toplega ne morem postreči nič, razen oddojka ko bo direktno pripeljan, vse ostalo pa moram pripraviti dan preje, peka zelenjave in podobno torej odpade... Zabava ne bo doma ampak v naravi...

Razni narastki in tortilje ko so mrzli mi niso ravno apetitlih.

Poleg tega je potrebno vedeti da slavljenec nesme posumiti nič! Zato tudi tako poenostavljam zadevo, drugač bi najbrž komplicirala kot ponavadi...

Mamamija hvala za predloge, te solate poznam, razen jajčevcev s sojino omako, in jih pogosto pripravljam, vem pa da imajo radi testeninsko zato sem pomislila najprej najo.

Racepti od MamaF so mi poznani in jih dostikrat pripravljam, oz. sem že skorajda vse pripravila letos... bom pa kakšnega še ponovila...

Drugače pa vegetarijanca zelo dobro poznam, ker dejansko skorajda živimo skupaj, tako da mislim da nebo bistvenih problemov s tem.

testeninca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti