Omake za ozimnico

AAndrejaa  

član od: 19.8.2010

sporočila: 5

tema odprta - 22. okt 2010 15:47 | ogledi: 15.568 | odgovori: 7

Pozdravljeni!

Imam orjaško bučo, težko 12 kg in bi zelo rada iz nje kaj napravila. Ker pozimi zelo prav pridejo razne omakice iz kozarcev, me zanima, če ima kdo kakšen dober recept za omako iz buč, ki bi se jo dalo shraniti v kozarce s pasterilizacijo. Doma obožujemo takšne in drugačne omakice (sataraš, paradižnikova mezga, džuveč), še posebej pozimi zelo prav pridejo, ko ni frišne zelenjave.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Andreja

AAndrejaa

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

22. okt 2010 15:54

Bučo olupiš, odstraniš semena, popečeš ali skuhaš nad paro, tako da je čisto mehka. Narediš pire, ga daš vročega v steklene posode in zapreš. Brez soli ali sladkorja.

Pire uporabiš za juhe, sladice, pire... karkoli. V bistvu je čisto navadno domače konzerviranje.

Sicer še nisem delala, ampak v preteklosti sem velikokrat kupovala kar pire v pločevinkah ali v steklenih kozarcih, zdaj pa že ene dve ali tri leta kupujem kar svežo. Imam nekoliko več časa, zato.

Vanja

AAndrejaa  

član od: 19.8.2010

sporočila: 5

22. okt 2010 16:11

Kaj pa kakšen recept za omako? Nekaj sem našla, ampak je potrebno dodati še paradižnik in papriko, česar mi je pa na vrtu že zmanjkalo. Torej, imam še nekaj korenčka, veliko pora, zelene, brstičnega ohrovta, peteršilja in pa to ogromno bučo. Kaj če bi pač bučo pokuhala, dodala malo korenčka, pora, peteršilja, vse skupaj zmiksala s paličnim mešalnikom ter dobro pokuhala in kasneje spravila v vroče kozarce. Mislite, da bo vsaj malo okusno? :-D AAndrejaa

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

22. okt 2010 16:18

Za vlaganje takih omak v kozarce nimam pojma, kako bi se obneslo. Raje  vse narežem na kocke in tako shranim v vrečkah v zamrzovalniku, potem pa uporabim, kot mi v danem trenutku odgovarja - ali kar kocke ali pa skuhano ali dušeno spasiram.

Meni pač ozimnica v kozarcih nekako ne "sede", razen kislih kumaric.

 

Mamamia

mamamia

AAndrejaa  

član od: 19.8.2010

sporočila: 5

22. okt 2010 16:33

Najverjetneje bom naredila kar po tej ideji, ki sem jo dobila. Malo bom prepražila čebulo, dodala česen, potem pa na kocke narezano bučo, morda še kakšno začimbo. Potem bom s paličnim mešalnikom vse pomiksala, nadaljevanje pa isto kot z ostalimi stvarmi za ozimnico - zadevo prevreš, ogreješ čist kozarce, jih napolniš z še vročo vsebino ter potem čez noč pustiš v pečici, da se počasi ohlaja). ko bom potem kuhala kosilo, bom dodala še malo smetane in mislim, da bi moralo priti dokaj okusno, če se mi ne bo kaj ponesrečilo. Če ima morda še kdo kakšen nasvet, pa kar na dan z njim. Najverjetneje se bom jutri lotila dela. Lp, Andreja AAndrejaa

linolina  

član od: 15.3.2008

sporočila: 531

24. okt 2010 18:56

Omako lahko narediš tudi takole: olivno olje, 2 čebuli, 3-4 stroke česna,1 večji jajčevec,2 korenja,1 rdečo in 1 zeleno papriko,2-3 kg bučk,1/2 do 1l paradižnikove omake,bazilika,sol,poper. Čebulo in česen olupimo in na drobno sesekljamo.Prepražimo na ol. olju. Dodamo naribano korenje, na kocke narezan jajčevec in papriko.Pražimo in mešamo, da se zelenjava zmehča. Nato dodamo naribane bučke, paradižnikovo omako,sol in začimbe. Na zmernem ognju kuhamo približno 1/2 ure, da voda malo izpari.Če želimo bolj kremasto omako, jo zmiksamo s paličnim mešalnikom. Vročo nalijemo v kozarčke in dobro zapremo. Pokrijemo z odejo, da se počasi ohladijo. To omako sem naredila več kot mesec dni nazaj.Je zelo okusna predvsem za testenine in vedno pri roki, samo malo jo je treba pogreti. Nadevala sem jo v manjše kozarčke in ko ga odprem, ga hranim v hladilniku. linolina

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. okt 2010 16:57

Pasirana bučna zadeva je v formatu omake...obupno dolgočasna, zato pri takih receptih dodajajo paradižnike, papriko...da vsaj vse skupaj dobi okus in barvo. Medtem ko pa mešanje buče s porom, zeleno....to naredi eno tako barvo, ki za hrano ni posebej, hm, kako naj rečem, vzpodbudna. Pa tudi okus ni bogvekaj. Sama bi buči dodala tudi kaj janeža in ingverja in orehe/mandlje in cimet in mleto papriko in potem še kakšno rdečo zelenjavo, da so barve v razmerju ena proti ena in potem bi to narezala na koščke, pekla kakih 90 minut na 150 stopinj (v pekaču, na maslu) in potem bi gosti del tega spasirala in dala v kozarce. Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti