Boleče koleno najstnika

Petya  

član od: 8.1.2006

sporočila: 591

20. okt 2010 19:24

Sama sem pri 14ih trenirala odbojko... Ponesrečen skok na treningu in zvin kolena... 3 tedne mavca + 1 teden longete, sledilo 14dni  fizikalne terapije... Se je poštimalo, za nekaj časa. Nato vsake toliko koleno tako bolelo, da nisem mogla stopit na njega. Obiskovala ortopede 5 let, vsakič znova slikanje kolena, vsakič je slike gledalo več ortopedov, ki so rekli, da je z mojim kolenom vse ok in da si samo domišljam.

 

Ko sem že skoraj sprejela dejstvo, da je vse v moji glavi sem zvedela za dr. Pihila (UKC MB, ambulanta za poškodbe sklepov). Po 5 minutah pri njem, potipanju kolena in bežnem pogledu na slike je padla diagnoza: poškodovan hrustanec in premaknjena pogačica. Zdravljenje? Enkrat na leto mi pripada en teden fizikalne terapije, drugače pa ob bolečinah Naklofen duo ali Zaldiar, odvisno kako boli. Vsakih par let sem po kak mesec na berglah. Operacijo odsvetuje še kakih 40 let (aja, ob diagnozi sem bila stara 17), ker bi bile nato operacije potrebne vsakih 10-15 let, saj bi mi zamenjal kolno z umetnim; zdravila bi morala jesti do smrti (ne proti bolečinam, ena druga, pozabila kako se jim reče).

 

Torej, konstantne bolečine se navadila do te mere, da je ne občutim več, občutim ko bolj boli in je tudi hoja otežena.Takrat še preden vstanem iz postelje na koleno masažni aparat (z nekimi elektro impulzi, po 15 min se ugasne sam, lahko uporabljaš max 2x na dan), nato masaža kolena: najprej hladilni msm gel iz aloe vere, nato grelni heat lotion prav tako iz aloe vere in sem dobre vsaj pol dneva, če ne do večera. Pa če se le da, grelnik na koleno (tisti angora, ki se prodajajo v lidlu/hoferju, je čist ok). Pa včasih paše bolj led, včasih topli obkladki. In je to to ... Aja, letos si prvič nastavla divje kostanje na domače žganje, baje tudi pomaga, da s tem mažeš, bomo vidli ....

 

Malo sem se razpisala, ampak to je moja izkušnja z bolečinami v kolenih.

Petya

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

22. okt 2010 19:28

Tako, pa so tudi ljudje ,ki so imeli takšne težave napisali kako in kaj.In zato mislim,da čeprav je to kulinarični forum tudi takšna vprašanja niso smeti.Pač nam je ta forum ljub pa vprašaš kaj, saj vsi vemo,da zdravniško pomoč vsekakor poiščemo in se ne zdravimo preko foruma,ampak izkušnje raznih ljudi nam tudi marsikaj povedo.In tudi vem,da so velikokrat prišle prav,da smo dobili boljšo sliko.Jaz imam rada izkušnje ljudi,ker vem,da marsikaj prav pride. dari

sonic  

član od: 1.3.2006

sporočila: 319

26. okt 2010 21:27

Imel sem popolnoma iste probleme pri treniranju košarke. Po dolgotrajnem čakanju na ortopeda, mi je ta dejal, da me boli, ker imam sloke noge.. Čez dve leti sem bil operiran. Počen meniskus, bulica pa je bila cista, ki je rasla preko meniskusa. Vmes sem sicer lahko treniral, a je bilo zelo boleče. V vsakem primeru, čim prej k ortopedu.

sonic

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

26. okt 2010 21:48

Pozdravljeni.

Včeraj smo bili pri fizioterapevtu, ki je pomagal že veliko znanim športnikom.

Sin k sreči nima nobene poškodbe. Je pa rekel, da ima precej košarkašev iste težave. Naredil mu je 3 urno terapijo. In že po tej terapiji je občutil neverjeten rezultat. Prej se ni mogel dvignit iz počepa, po terapiji pa brez problema. Dal mu je tudi vaje, ki jih mora delat vsak dam in obvezno pred treningom.

Teka

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

27. okt 2010 6:12

Teka, zate in za sina  

Cila

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

27. okt 2010 7:21

Teka, super. Zate in za sina.

 

lp,

robida

neznan uporabnik

27. okt 2010 7:38

Tudi temu jaz rečem lepa novica. Super!

 

japaja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

27. okt 2010 8:48

Teka, sicer nimam izkušenj s koleni, pač pa z gležnji in mišicami - in seveda s fizioterapevti (pravzaprav z enim, s katerim sem nadvse zadovoljna). Po terapiji je normalno, da je fant kot iz škatlice in koleno kot novo. Vendar bo potrebnih več terapij, da bodo uspehi trajni, mogoče nekaj tednov, mogoče nekaj mesecev - ampak pomaga pa. Zato ne obupat, če bo čez dva dni koleno bolelo kot prej ali pa še bolj - ker je to normalno, s časom pa bo vedno boljše. Veliko dobre volje in potrpežljivosti - pa bo! Tiste vaje, ki jih je fant dobil za domov, pa naj si resnično zelo vzame k srcu, ker se bo splačalo. Lep dan - pa vse dobro za naprej, za kolena in vse ostalo! Sonja

Lejla13  

član od: 21.1.2008

sporočila: 390

6. sep 2012 12:13

Iskala sem nekaj na temo boleče koleno pa sem našla tole.

Sin ni v najstniških letih, saj bo star že 29 let. Odločil se je, da bo začel tečt, pa so se takoj pojavile težave. Med tekom in po njem ima bolečine v kolenu. Zdravnica mu je rekla, da se mora pred tekom ogreti. Poskusil je s hitro hojo, vendar to ne pomaga. Prosim vas, če mi (mu) lahko svetujete, kakšne vaje za ogrevanje naj dela, ali obstaja kakšno mazilo, ki pomaga, ali je najpametneje, da zahteva od zdravnice napotnico za specialista.

Vnaprej hvala za pomoč.

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

6. sep 2012 12:29

Po mojem bi bil vsekakor na mestu podrobnejši pregled pri ortopedu, kjer bo ugotovljen vzrok bolečin in verjetno tudi nasveti, kakšne vrste gibanja so sploh primerne za fanta. Na njegovem mestu se sama ne bi prav nič silila s tekom, če to prinaša same težave - torej je znak, da s sklepo ni vse v redu. Preden se stanje zaradi morebitne škodljive obremenitve poslabša, je bolje, da ne teče. Laično gledano bi rekla, da je plavanje ali kolesarjenje pri težavah s kolenskimi sklepi neprimerno boljša izbira.

Sicer pa - zdravnik specialist bo vedel najbolje, pa tudi fizioterapevti, če bo sin tja napotem.

Srečno!

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti