Kam so šli plajški in štrampeljni

marko03  

član od: 18.5.2007

sporočila: 14

tema odprta - 17. okt 2010 14:05 | ogledi: 6.142 | odgovori: 19

Pozdravljeni!

Kot pripravnik za dedka , se zadnje dni sprašujem , kam so šla oblačilca za dojenčke in malčke , kakršna smo in so desetletja nosili otroci.

Ali je oblačilna industrija tudi v tem segmentu pokleknila pred uvoženo potrošniško miselnostjo , ki jo je širni svet z neverjetno lahkoto uspel vsiliti našim potrošnikom?

Važno je samo , da " dobro izgleda" , pa četudi bo oblačilo praktično nemogoče oprati ali zlikati in mu s tem omogočiti , da ga uporabimo velikokrat.

Tako za novorojenčka praktično skoraj ni mogoče dobiti več plajškov in drugih oblačil iz visoko kvalitetnih , naravnih in pralnih materialov.

Malčke pa vidimo na raznih družinskih slovesnostih načičkane v dolge obleke , suknjiče ,kravate , telovnike ,frake, hlače s pasom in podobno ; samo cilinder in sprehajalna palica manjkata, pa bi bili kompletni majhni "Neumni Avguštini".

Da bi pa kakšna mlada mamica (ali babica)kaj lepega napletla za svoje sončece , to je pa že velika redkost.

Vesel bi bil , če mi kdo od obiskovalcev teh forumov lahko svetuje , če se kje še najde kvalitetna oblačila za dojenčke in malčke , ki jih lahko uporabljamo kot smo bili navajeni v " starih" časih....

marko03

*Etka  

član od: 19.2.2004

sporočila: 744

17. okt 2010 14:15

Najprej pojasni kaj za ena oblačila so to. Potem pa lahko svetujemo. Se še vedno da dobit kvalitetna bombažna oblačila.

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

17. okt 2010 15:09

Časi se spreminjajo in z njimi tudi mi. S tem pa ne rečem, da je vse fajn, daleč od tega.

naor

nb  

član od: 29.11.2005

sporočila: 2339

17. okt 2010 15:33

Ne vem sicer kje se da dobit plajške (a jih ni več?), kaj so štrampeljni nimam pojma. Bi bilo pa zanimivo vedeti, ali bi te stvari rad našel samo ti kot pripravnik na dedka, ali si jih želita tudi pripravnika na mamico in očka.

Sicer so moji otroci že odrasli, vnukov še nimam, kakšno darilo pa vsake toliko časa za kakega otročka že kupim, tako da vem, da se da dobit veliko kvalitetnih, udobnih stvari zanje, več kot takrat, ko so bili moji otroci še majhni.

 

 

Nena

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

17. okt 2010 15:38

A lahko prosim podnapise?  S plajški mogoče misliš benkice (eni jim pravijo mako in tetra majčke)?  Se motim?

Štrampeljni pa so nogavice? No obojega imaš še vedno na pretek v vsaki malo bolje založeni trgovini, ki prodaja stvari za dojenčke.

Kar se tiče plajškov,jaz  jih nisem marala uporabljat. Če je seveda to tisto, kar sem napisala zgoraj.

Bolje so se obnesli bodiji z dolgimi rokavi na preklop čez pa pajac, ki se je z netkami odpiral od ovratnika do nogic. Imela sem tudi plajške, pa niso šli v promet. Moj je kar z očmi zavijal, če je bodijev slučajno zmanjkalo. Se jih nikoli ni naučil oblečt. Tako da svaka ti čast, če to obvladaš oz. se še spomniš od svojih otrok, kako to gre. Te majčke so strah in trepet marsikateri mamici že v porodnišnici.

Štrampeljne je pa pri nas nona pletla, ni boljšega kot tisti mali topli copatki za novorojenčkove nogice.

Vilma

marko03  

član od: 18.5.2007

sporočila: 14

17. okt 2010 15:54

Plajški so majice iz tetra tkanine -ponavadi z dolgimi rokavi , ki se zapirako na preklop in zavežejo z vrvico.Izgledajo kot majhno oblačilo za trening karateja(gornji del).To je oblačilo , ki pride direktno na kožo novorojenčka.Če se ne motim , jih v trgovinah skorajda ni , so pa sestavni del enega od paketov , ki jih dobi dojenček od države. Štrampeljni pa so žabice ,hlačne nogavice z životcem , ki se zapenja na ramenih s pritiskači.V njih so malčki kobacali po hiši naokrog-po nemško schtramplen , od koder ime oblačila.Ponavadi so se obrabili na nožnih palcih in smo jih zavrgli , ali pa pokrpali in prihranili za naslednjega otroka.Za današnji čas skoraj nepojmljivo. nb , bodoča starša sta seveda nekoliko omejena v iskanju garderobe za dojenčke vsaj s pomanjkanjem izkušenj.Zagotovo pa bosta imela s strani starih staršev vso podporo in pomoč , nikakor pa ne vsiljevanja , da ne bo pomote. Vidim, da se v trgovinah najde marsikaj in daje napačen vtis o "veliki izbiri" , ko pa tkanino preizkusite med prsti ali na licu , kot so to znale stare trgovke , se tisto , kar se " samo sveti" hitro loči od " zlata".Deklaracija o čistem bombažu na artiklu sama po sebi še nikakor ne zagotavlja kvalitete , kakršna je zaželjena na otroški koži. In takoj se izbira kvalitetnih oblačil močno skrči. Hvala za odzive ! marko03

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

17. okt 2010 16:20

Tudi pri nas smo "skoraj" tako poimenovali ta oblačila...no, mi smo rekli "plajček" in "štrampeljce". Se mi zdi, da je to dvoje kar lepo nadomestil "bodi", ki se tudi na "trokerčke" zapenja . Kot se skoraj več ne uporablja navadnih tetra plenic in povijalnega traku... Ognjič

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

17. okt 2010 16:31

Štrampeljne še dobiš, plajške tudi - stoprocentni bombaž - a ne išči v velikih trgovinah tipa Baby center ali Pikapolonica, temveč v manjših. V naši vasi jih imajo. Osebno so mi štrampeljni sila nepraktični, ker je treba otroka celega sleči, da ga lahko previješ. 'Moderne' hlačke, ki se odprejo na koraku, so krasne. Plajške sem uporabljala pri prvi hčeri, ko pa sem našla bodije v manjših velikostih, sem bila presrečna. Lepo prekrijejo hrbet in ne lezejo izza hlač.

Če bi tudi mamica rada omenjene kose in jih nikjer ne boš našel, ti na zs pošljem naslov naših lokalnih trgovinic, kjer jih imajo. Vendar prej preveri, če ne gre le za nostalgijo, ker se tako plajškov kot štrampeljnov marsikatera mamica močno izogiba. 

Kar se tiče čičkanja malčkov v srajce s kravatami in dojenčic v oblekice, ki jim potem zlezejo do vratu... se mi smilijo. Ker so tako oblečeni le zato, da so všeč staršem in ne zato, da bi se sami dobro ali udobno počutili.

tulka

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

17. okt 2010 16:51

Jaz pa mislim, da mladi starši običajno nimajo nobenih problemov s temi zadevami in je v bistvu edina napaka, ki jo naredijo to, da kupijo preveč oblačilc, saj ta bitjeca res hitro rastejo in običajno ne uspejo obleči vsega, kar so jim starši in še kdo, nakupili.

Sicer se pa spomnim, da sem tudi jaz uporabljala tiste tetra majčke in žabice, ki so se zapenjale na ramenih in ni bilo ne z enim in ne z drugim nobenih posebnih problemov pri oblačenju, so pa bodiji seveda neprimerno boljša rešitev - za starše in predvsem otroke. In v naših trgovinah se še vedno dobi veliko kvalitetnih oblačil za malčke, problem je bolj v tem, da so le-ta draga in potem se raje posega po cenejših in manj kvalitetnih oblačilih.

rrr

marko03  

član od: 18.5.2007

sporočila: 14

17. okt 2010 17:12

Hvala vsem za diskusijo in informacije. Seveda poznamo bodije..... Zanimivo je mnenje tulke , kako se teh oblačil marsikatera mamica močno izogibaZahtevajo pač malce več spretnosti in časa.Mlade mamice (in očki) se seveda zogibajo še marsičemu drugemu.Način življenja je precej drugačen.Časa si za marsikaj ne vzamemo več , pod pretvezo , da ga nimamo....... Nakupimo goro nekoristne krame , ki so nam jo vsilili z idejo , kako bomo to ali ono s pomočjo teh reči opravili dosti hitreje in nam bo ostalo več časa za nas same.Pa si zase in za svoje najbližje res vzamemo tisti prihranjeni čas? marko03

*Etka  

član od: 19.2.2004

sporočila: 744

17. okt 2010 17:41

No zdaj mi je jasno kaj si imel v mislih. Majčke na preklop in žabice. Bel bombaž. Oboje je imela moja mama spravljeno še od mene in brata in mi je dala vse, ko sem dobila mojo prvo .  Žal pa sem jaz to za mojo punčko bolj malo uporabljala, ker so bodiji na preklop (bog ne daj za čez glavo) in pajacki, ki imajo pritiskače tudi med nogicami veliko bolj praktični. V določenih primerih pa pridejo prav tudi majčke na preklop. Vse je pač odvisno od mamice, kaj ji bolj odgovarja.

Se mi zdi da imajo precej kvalitetnih bombažnih oblačilc v industrijski prodajalni Tosama v Domžalah.

Preden kaj nostalgičnega kupiš za vnučke, se prej prepričaj, če starši sploh želijo take stvari.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti