Kaj jesti za večerjo in, da je zdravo?

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

16. okt 2010 8:18

Tudi jaz sem ugotovbila, da veliko lepše spim, in se tudi ne redim, če po 18. uri ne jem, še posebej ne kaj kaloričega. Tudi bolnice svoje bolnike "dobesedno našopljejo" z zelo obilno večerjo do 18. ure.,jedilnik je zelo podoben kosilu, razen juhe. Iz tega sklepam, da, če je večerja dovolj zgodaj si lahko privoščiš karkoli, kasneje pa le kaj res lahkega.

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

16. okt 2010 8:30

mamamia je napisal/a:

Sem se ravno vrnila iz Sarajevo bureka - tri bureke, dve rezini krompiruše  in na vrh pol porcije čevapov. Super je bilo. Pa šnopček za digestiv.mamamia

 

Hehe, si se pa najedla, Mamamia

jasna

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

16. okt 2010 9:00

mamamia je napisal/a:

Bi bila hvaležna za definicijo, kaj je to zdravo. Je to pusta, nekalorična hrana, eko - bio pridelave? Ali tisto, kar ti tekne in te naredi srečnega, zadovoljnega? Mamamiamamamia

Mamamia, po moje je HejHoj hotel(a) vprašati isto........................ Tudi jaz bi taiste definicije bila zelo vesela.

rimljanka

Dobrojedka  

član od: 11.4.2010

sporočila: 282

16. okt 2010 9:17

Saj ne vem, ali se norčujete... Res je, da je stanje okolja slabše in da je hrana vse bolj nasičena z vsem mogočim, ampak vsaka od vas točno ve, kaj je zdrava hrana, tudi če se smernic vselej ne drži (sploh pri tem, kar privošči sebi). Dame, kaj bi dale jesti svojemu petletnemu otroku ali vnuku? Zakaj pa mu ne bi dela za večerjo porcije čevapčičev s kajmakom iz bližnje čevapdžinice, mastne svinjske krače ali kar fino pohanega piščanca, lahko pa tudi kremno rezino, ki mu tako tekne, ali pa za kosilo škatle piškotov in pol litra mleka... In zakaj morajo že jesti sadje in zelenjavo, pa ribice, pa pusto meso? Ko je kje drugje govora o čem tretjem, je jasno videti, vaše smernice zdrave prehrane. Rimljanka, ti zmeraj izpostaviš - npr. da kumar ne stisneš, da ne izgubiš njihovega dragocenega soka. Druge poudarite čas kuhanja pri zelenjavi... Zakaj že? Samo, ko nekdo naravnost vpraša, ga malo pocvrete na vročem olju . Dobrojedka

kruci  

član od: 21.7.2007

sporočila: 14

16. okt 2010 9:26

Hmm... zanimivo, kako nekateri ljudje "pusta" in nizkokalorična živila smatrajo za neokusna. No, imamo različne okuse in mene lahka in "zdrava" hrana zvečer ravno prav nasiti, mi ne obleži v želodcu, mi tekne in naredi zadovoljno, ker sem naredila nekaj dobrega za svoje telo. Nimam odvečnih kilogramov in nimam zdravstvenih težav (tok-tok po lesu). Delam pa si različne solate,raznovrstno zelenjavo in manjši kos pustega mesa/ribe(vedno malo drugače pripravljeno), včasih zapaše juhica, doma narejeni kefir in pest oreščkov, zrnati sir z nasekljanim drobnjakom in pest semen(bučna,sončična,sezam,laneno seme)... Tako pač meni paše...smo si pa različni in mora vsak zase ugotoviti kaj mu najbolj ustreza. :) lp kruci

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

16. okt 2010 9:35

rimljanka je napisal/a:

mamamia je napisal/a:

Bi bila hvaležna za definicijo, kaj je to zdravo. Je to pusta, nekalorična hrana, eko - bio pridelave? Ali tisto, kar ti tekne in te naredi srečnega, zadovoljnega? Mamamiamamamia

Mamamia, po moje je HejHoj hotel(a) vprašati isto........................ Tudi jaz bi taiste definicije bila zelo vesela.

rimljanka

Veliko bi nas bilo veselo če se ne bi spotikali ob vsako malenkost na tem forumu. Saj imate tam kakšno temo z naslovom stare ladje, pa Ežoj vas tam zabava v kaj danes za kosilo. Je ta forum edino kar imate v življenju?

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

16. okt 2010 9:36

Dobrojedka, nikogar ne cvrem. Sem pa prepričana, da pretiravanje v nobeno smer ni pametno.

Večerja nekoga, ki ves dan fizično dela, nekoga, ki ima 5 let, nekoga, ki gre spat ob 21. in nekoga, ki je aktiven do polnoči, ne more biti enaka, se razume.

Definicij zdrave prehrane je pa toliko, kot je piscev o njej. Če si samo 1 mesec zadaš, da boš v vsem razpoložljivem tisku, ki ga lahko kupiš v dobro založenem kiosku in je v slovenščini, izpisala vse o tem, katera hrana je zdrava in katera ni, boš po enem mesecu ugotovila, da še od zraka, vode in ljubezni ne moreš živeti. Ker je vse od tega trojega lahko tudi škodljivo, nezdravo, ..... Vse ostalo pa enako. Se zgodi, da na levi strani rrevije piše, kako je prava kava škodljiva, na desni pa je notica o koristnosti prave kave. Kaj je torej res? Oboje ali nič od tega, odvisno od........marsičesa.

Kaj torej narediti?

Menda bo res treba prebrati Renate Salecl zadnje delo: Choice, zaenkrat menda samo v angleščini, izšla je v Londonu (tukaj nekaj o knjigi). Mimogrede, bralke in bralci Jane so jo med 7 nominirankami izbrali za Znanstvenico leta 2010.

Naj bo dovolj. Še vedno misliš, da koga cvrem v vročem olju?

rimljanka

mamka  

član od: 10.7.2006

sporočila: 434

16. okt 2010 9:50

Jesti zdravo - zame to pomeni jesti naravna, industrijsko neobdelana živila, doma obdelana v primerne porcije. (Kot so jedli naši dedje in babice in mislili, da je bel kruh zdrav, ha ha).

mamka

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

16. okt 2010 9:52

zzak1977, ne boš verjel, ampak tudi zvrhan krožnik ali skleda zelene solate lahko škodi in to zelo - ne vsakemu, marsikomu pa.

rrr

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

16. okt 2010 9:59

Zato pa nima smisla sploh karkoli pisat na ta forum, saj se v vsako malenkost nekdo obregne. Najbolje da se to prepusti peščici izbrancev na tem forumu in bo najbolje za vse.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti