Kje kupiti "tajske" sestavine?

dardaj  

član od: 14.10.2010

sporočila: 1

tema odprta - 14. okt 2010 18:25 | ogledi: 25.179 | odgovori: 11

Živjo,

pred nekaj meseci sva z možem bila na Tajskem, kjer sem tudi obiskovala kuharski teča. Jedi so fantastične. Zanima me,

1.) kje je v SLO možno kupiti tajsko zelenjavo in ostale sestavine (tapioka moka, palmin sladkor, pasta iz rakcev, rdeča in zelena curry pasta, tajski ingver (je drugačen od "našega"), list kaffir limete...)

2.) zanimajo me slovenska ali nemška imena naslednjih rastlin - ali če veste, kje se kupijo te stvari (vsaj v italiji ali avstriji):

cadamon,

clove,

nutmeg,

star anis (je to naš navaden janež?),

lesser ginger or fingerfoot (? - stvar je drugačna kot od našega ingverja),

tumeric,

kaffir lime (oz razlika od navadne limete),

oyster mushroom (ostrigina goba? kje se kupi?),

wood ear mushroom,

straw mushroom,

šitaki gobe - kje kupim?

lemongrass (limonina trava (?) - je še nisem videla v trgovini, je pa kar pogosta...)

lemon / holy /sweet basil - kaj so razlike & kje katero kupim

dolgi jajčevec (je očitno drugačen kot naši..)

navaden tajski jajčevec

grahasti jajčevec

sadje:

durian

longan

long kong

mangosteen

jackfruit

sm kr gledala, ko so te zadeve vlekli iz stojnic na tržnici...

no, če mi kdo zna pomagati, bom neizmerno srečna moj mož pa sit :)

LPa

dardaj

dardaj  

član od: 14.10.2010

sporočila: 1

14. okt 2010 18:29

aja pa še to: če kdo pozna kakšne dobre alternative za te sestavine.. recimo meni so na tečaju povedali, da lahko water chessnut zamenjam ja jabolko v evropski kuhinji in bo okus zelo podoben. tapiokino mkoko pa za koruzno (če se prav spomnim...) LPa dardaj

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

14. okt 2010 19:49

cardamom je po slovensko kardamom,

cloves so klinčki ali nageljnove žbice,

nutmeg je muškatni orešček,

star anis je  zvezdasti janež,

turmeric je kurkuma,

oyster mushroom je ostrigar,

wood ear mushroom je mrtvaška trobenta,

šitaki gobe pa šitake gobe.

 

Vse našteto lahko nabaviš v večini običajnih trgovin pri nas.

 

lemon grass - limonino travo dobiš občasno na tržnici,

prav tako lemon/sweet basil - limonino in sladko baziliko - prva ima manše listke in aromo, ki povleče na limono, druga je običajna, genovska bazilika.

 

Mogoče se boš morala za holy basil - tajsko sveto baziliko malo bolj potruditi in jo morda celo sama gojiti na balkonu - pozanimaj se malo katera vrtnarija prodaja sadike.

Ima seveda svoj vonj - nekaterim se zdi, da spominja na meto, drugim na janež, tretjim na klinčke. V sili uporabi rdečelistno baziliko ali grško baziliko.

 

Za straw mushrooms - slamnate se imenujejo zato, ker jih Azijci gojijo na slami, povprašaj v kakšni trgovini z eksotično hrano pri nas ali pri sosedih, vendar dvomim, da boš dobila sveže. Konservirane ali posušene pa gotovo.

Mislim, da za lesser ginger ali finger foot zaenkrat še ni slovenskega imena, posušeno, vloženo ali celo svežo korenino boš tudi dobila  v kakšni od bližnjih ali dalnjih trgovin z eksotiko.

Liste kaffir limete pa tudi prav tam, skoraj gotovo posušene. Sem pa slišala (ne pa tudi preizkusila), da jih za silo lahko nadomestiš s kombinacijo naribane limonine lupine in limetinega soka.

Osebno bi prej dodala nekaj limoninih ali limetinih listov.

Seveda pa lahko vso konservirano in posušeno robo naročaš tudi preko spleta.

 

 

 

 

 

 

 

nola

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

14. okt 2010 19:58

Si si pa zadala:) Tapiokino moko dobiš praktično v vsaki večji trgovini, rdečo in zeleno curry pasto tudi. Da bi bil tajski ingver drugačen od našega, slišim prvič, ker konec koncev ingver izhaja iz tistih koncev. Da ga nisi zamenjala za galangal? Kaffir limes in svežo zelenjavo in sadje, ki ga naštevaš, pozabi, razen če si ne boš sestavin lifrala iz Londona. Sadike limonine trave pa so dokaj razširjene. Shrimp pasto dobiš v trgovini v Gradcu (že večkrat omenjena na tem forumu, malo pobrskaj za koordinate). strelka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

14. okt 2010 19:59

Seme tajske svete bazilike ima Semenarna Ljubljana v svojem naboru semen. In ni je "kunšt" vzgojiti, seveda se pa seje, da bo uspeh, spomladi, ko mine nevarnost slane, v lončke na varno pa lahko že prej, da so sadike primerne za presajanje na vrt sredi maja.

rimljanka

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

14. okt 2010 20:46

strelka je napisal/a:
Si si pa zadala:) Da bi bil tajski ingver drugačen od našega, slišim prvič, ker konec koncev ingver izhaja iz tistih koncev. Da ga nisi zamenjala za galangal?strelka

 

http://www.thaifoodandtravel.com/ingredients/gkrachai.html

nola

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

14. okt 2010 21:00

nola je napisal/a:

strelka je napisal/a:
Si si pa zadala:) Da bi bil tajski ingver drugačen od našega, slišim prvič, ker konec koncev ingver izhaja iz tistih koncev. Da ga nisi zamenjala za galangal?strelka

 

http://www.thaifoodandtravel.com/ingredients/gkrachai.html

nola
Zelo blizu, kljub temu, da sem spregledala navedek "lesser ginger" med sestavinami, ampak sem se ustavila že pri prvi navedbi o tajskem ingverju v tekstu strelka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

14. okt 2010 23:51

Vse naštewte sestavine, ki jih ni pri nas, dobiš v Gradcu, v eni  trgovini z azijskimi potrebščinami, je v neposredni bližini železniške postaje (glavne). Imam tudi točen naslov. Ti ga pošljemna zasebno pošto, če ti je Gradec blizu oziroma ti ni od rok za nabavo. Veliko sveže zelenjave in skoraj vse sestavine dobiš tudi v Metroju, razen najbolj specifičnih (škampova pasta - ta itak dolgo traja, dodaja se po malem, in je steklenička dovolj za kakšno leto dni).

 

Curry paste pa so suoper, če jih sama narediš, saj ni tako zahtevno (če potrebuješ, imam recepte).,

Tam, v tisti trgovini v Gradcu,  dobiš tudi svežo zelenjavo in včasih sadje, imajo na primer snake beans, ki si ga na Tajskem gotovo jedla, pa male bele okrogle jajčevce (baby eggplant), in tudi tiste podolgovate, limonino travo, sladki grah, galangal (nepogrešljiv za tajsko piščančjo juho s kokosom na primer), dobiš sveže kaffir lime liste, pa basil leavse, paste, pražen sušen česen, ki ga veliko uporabljajo v tajski kulinariki, sušene rakove repke, prav tako pripravne za uporabo v različnih jedeh.

 

Tudi sezamovo olje je tam cenejše kot pri nas, a ne bistveno, je pa bistveno cenejša sojina omaka in enako ostrigina. Pa tudi mountain sauce imajo, pri nas ga še nisem videla. Pa veliko izbiro različnih rezancev.

Jasminov riž tudi imajo, čeprav tudi pri nas ni drag in je vedno dostopen. Namesto tapiokine moke lahko uporabiš riževo, se pri nas dobi brez problema.

turemerik dobiš pri nas pod imenom kurkuma, taka živo rumena začimba je to.

 

Pri nas dobiš skorajda vse razen svežih zelišč in nekaterih vrst zelenjave, tudi ribja omaka, nepogrešljiva v tajski kuhinji, je na policah naših trgovin zlahka dostopna.

 

S čim kaj nadomeščat pa bi ti težko rekla, glede na to, da se skoraj vse dobi, ne pomnim, kdaj kake sestavine nisem imela pri roki.

Mamamia

mamamia

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

15. okt 2010 10:25

Opa, mamamia, tale podatek o zelenjavci in sadju je pa super. Sama sem zaenkrat zaman iskala, kar sem potrebovala. Je pa res, da se jajčevce da lepo nadomestiti kar z našimi (baby pač lepše izgledajo:) Imajo morda tudi sveže curryeve liste (sem usekana nanje)? strelka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

15. okt 2010 11:11

Curryjeve liste sem videla sušene, svežih se ne spomnim, in tisti lesser ginger tudi, ga imam doma.

Se sicer kdaj zgodi, da kakšne zelenjave ali svežih listov nimajo, a res redko in ne pomnim, da kdaj ne bi našla, kar sem iskala.

Razen te trgovine na Ghegasse (pri žel. postaji) je še ena na Annenstrase (št. ne vem natanko, 21 ali 41 tako nekako), kjer imajo tudi veliko stvari za azijske kuhinje.

 

V Metroju imajo manjšo izbiro začimb za te kuhinje, zato pa res veliko zelenjave.

 

Sem reavno v sredo naredila neko jed z rakci, limonino travo, galangalom in kokosom ter listi sladke bazilike.

Mamamia

 

 

 

mamamia

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

15. okt 2010 15:23

Poskušene se dobi tudi pri nas, ampak je povsem stran vržen denar (kot bi dodajal papir, brez veze). Sveži so pa zakon! Imam še nekaj zamrznjene rezerve, ki sem jo prešvercala iz Indije, potem bo pa treba v šoping:) strelka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti