Goveji steak

rodin  

član od: 10.5.2016

sporočila: 13

12. maj 2016 23:08

Nisem rekel, da ne bi zmogle, temveč da "v veliki večini pač nimajo odnosa do napol surovega mesa". To najbolj dokazuje tvoja izbira medium pečenega steaka. Naj ti razjasnim obzorja - ne da se mi prevajati, ampak na kratko: pravi steak za poznavalce je le rare pečen steak, ki ga dame običajno ne marajo. Mediou ga že ubije in je znak da nisi poznavalec. Res je sicer, da je to stvar okusa, a tudi za odnos do Rembranda in Matissa velja enako. Eni cenijo ta in podobne, drugi pač jodlajo v luno in obožujejo vampe...

 

Blue

A blue steak is pretty much how it sounds – seasoned and seared gently on the outside, but completely red throughout. Because the meat is effectively raw, it's hard to chew and not juicy as heat hasn't permeated through the meat.

Rare

A rare steak is one for the beef purists out there. Often referred to as 'the perfect steak', a rare steak is seasoned and seared, and the insides are 75% red. After cooking and a brief resting period, the steak will be tender and juicy.

Medium rare

A medium rare steak takes the concept of the rare steak just a little further – the insides should appear 50% red. This level of steak doneness should still result in a juicy and tender steak.

Medium

A medium steak is seasoned and seared well on the outside so that just 25% of the insides are light pink. After cooking and resting, the steak will have a tougher texture and a less-juicy inside.

Medium well

A medium well steak is cooked throughout, with only a touch of pink inside, barely noticeable. This steak will be chewy and have very little moisture inside.

Well done

Some would say a well done steak is a waste of a good-quality piece of beef. Others like it for it's crisp outer, completely cooked insides and leathery texture.

 

rodin

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

12. maj 2016 23:52

No,glede steakov večioma drži, kar si pisal, s tem da sem pač v ž manjšini, po tvojem sklepanju, ki ima vendarle rada (tudi) rare. Sicer to niti ni pomembno. Malce sekaš vse povprek, in steaki niso samo moška stvar. Jasno?

Da pa je Texas latinskoameriška država, mi je povsem novo. Je sicer bolj na jugu ZDA, samo nisem čisto prepričana, da se že tam LA začne? Ok, rodin že ve. 

 

Pa z malo manj podcenjevanja bi tudi šlo, bi se lepše bralo, in ne bi dajalo vtisa, da si nek sitnoben jeznoritež. Ker zgleda da bolj ješ tofu kot rare steake ...    Bi bolj cenili tvoje znanje o steakih, o katerem, kot je že zzak1997 rekel, ni dvoma. 

 

Ampak, stil pa imaš. ni dvoma. 

Pa kakšno o spare ribsih še napiši, da vidimo kaj tam delamo narobe.

 

mamamia

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

13. maj 2016 7:05

Jaz sem pa navdušena nad Rodinovim pisanjem, ki je inteligentno in zabavno, pa niti pol tako podcenjevalno kot pisanje kakšne starejše (po stažu na KULSlo) gospe na tem forumu. Še kaj napiši, Rodin....

 

pirnica

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

13. maj 2016 8:03

pirnica je napisal/a:
inteligentno 

 

pirnica

Ja, očitno žretje (napol, 1/3, 2/3, you name it) surovega mesa in poznavanje 'znanosti' okoli tega blagodejno vplivata na možganske celice in te po toliko in toliko zaužitih stejkih prelevita v nadčloveka, katerega poslanstvo je osveščati nevedno rajo, kaj vse zamujajo/mo.

All hail our Saviour. /bowkneelkissground

 

 Gawd. plz ppl, plz.



Life is war against boredom~

 

 

Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 13. 2016 08:07

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

13. maj 2016 8:28

Rodin,

prav konsistenten nisi - če človek peče steak po tvojem receptu, potem pride well done, oziroma well well overdone.  

Vaginalna flora pa prave moške še kako zelo zanima, razen seveda tistih, ki z njo nikoli ne pridejo v stik. 

Sonja

rodin  

član od: 10.5.2016

sporočila: 13

13. maj 2016 8:37

Z ribsi se ne ukvarjam. Bo pa verjetno za marsikoga koristno osvetliti eno največjih zablod glede steakov, to je, da postanejo slabši, če izgubijo del tekočine. Celo mesarji delajo isto napako, ko ti ponosno prinesejo iz hladilnice cel šimbas v kosu in pravijo, da ga zorijo celega, da se ne izsuši. Takrat je čas, da zamenjate mesarja. Obstajata suho in mokro zorjenje mesa. Mokro je bodisi v vakumiranih vrečkah ali potopljeno v olja in razne marinade. (Mimogrede, steaki ne potrebujejo nobene marinade, saj iščemo izvirni okus govejega mesa in ne dodatkov in začimb kot npr. Jamie Oliver, ki z začimbami uničuje okus morskih rib) Anyway, pozabite mokro zorjenje, saj meso s tem dobesedno ne pridobi nič. Čisti placebo efekt. Fora je torej suho zorjenje. Heba je pa v tem, da doma zanj nimamo pogojev in smo zato prisiljeni v razne kompromise. Steaki morajo zaviti v bombažno plenico zoreti na 2-4 C vsaj 3 tedne, pri čemer mora zrak nenehno krožiti okoli, (zato profiji uporabljajo ventilatorje), da odvajajo vlago. V tem procesu izgubijo okoli 30% svoje mase, vse na račun vlage. A to jim ne škodi, pač pa nasprotno, dogajajo se kemijski procesi, ki meso zmehčajo in mu dajo bistveno bogatejši okus. Precej podobno, kot z braisingom, (dolgotrajno dušenje pri nizki temperaturi), dosežete razpad vezivnega tkiva in kolagena, ki iz "slabših" delov mesa naredi čarovnijo, pred katero je pljučna pečenka dolgočasna kot babica v bikiniju. Zato se južni Italijani samo prizanesljivo nasmihajo severnjakom, ki po Milansko delajo ossobuco iz telečjega, namesto govejega mesa.

rodin

rodin  

član od: 10.5.2016

sporočila: 13

13. maj 2016 9:08

"če človek peče steak po tvojem receptu, potem pride well done, oziroma well well overdone".

Če uspeš dokazati, da je 4 cm debel steak, ki je v sredini dosegel 50 C in potem na sobni temperaturi počival odkrit 10-15 minut, pečen well done in ne rare, dobiš poleg nagrade za negovanje flore in favne še nagrado za gospodinjske dosežke OŠ Marije Trudne iz Gornje Slivnice.

 

rodin

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

13. maj 2016 9:42

Če nima več kot 50 stopinj na sredini, potem seveda ne bo well done. Ampak če zapališ grill na maximum, pa ga pečeš 5 enot pečenja na eni strani in 5 enot pečenja na drugi strani in 5 enot pečenja na kosti navpično v zrak, bo imel na sredi več kot 50 stopinj, če je debel 3-4 cm. Sorry, tvoja navodila.

Sonja

rodin  

član od: 10.5.2016

sporočila: 13

13. maj 2016 9:52

"če človek peče steak po tvojem receptu, potem pride well done, oziroma well well overdone".

Če uspeš dokazati, da je 4 cm debel steak, ki je v sredini dosegel 50 C in potem na sobni temperaturi počival odkrit 10-15 minut, pečen well done in ne rare, dobiš poleg nagrade za negovanje flore in favne še nagrado za gospodinjske dosežke OŠ Marije Trudne iz Gornje Slivnice.

 

rodin

rodin  

član od: 10.5.2016

sporočila: 13

13. maj 2016 10:30

"Če nima več kot 50 stopinj na sredini, potem seveda ne bo well done. Ampak če zapališ grill na maximum, pa ga pečeš 5 enot pečenja na eni strani in 5 enot pečenja na drugi strani in 5 enot pečenja na kosti navpično v zrak, bo imel na sredi več kot 50 stopinj, če je debel 3-4 cm."

Kaj ko bi ti gospodinja razpalila grill, za enoto pečenja vzela minuto in s 4 cm steakom počela natančno po mojih navodilih ? Ugotovila boš, da steak nima v sredini niti 45-47 stopinj. Potem pa lepo ugasni grill, se pokri z ušesi, zlezi v kot in skromno zri predse v tla, dokler te kdo ne ogovori. 

rodin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti