Davek na npremicnine( poskusni izracun)

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

tema odprta - 2. okt 2010 7:03 | ogledi: 9.570 | odgovori: 74

Dobila sem obvestilo o poskusnem izracunu vrednosti nepremicnin.

Poleg tega, da je v njem precej napak, (recimo nepremicnine, ki niso moje, ampak so jih podedovali moji necaki), so tudi podatki, ki ne veljajo vec.

Primer:

parcela ta pa ta, delez lastnistva 1/2, povrsina 12000 m2, boniteta 30, dejanska raba 100%, namenska raba 100%, spravilo lesa s traktorjem , razdalja 800 m, vrednostna raven 5, vrednost 7543 evrov.

Kaj to pomeni? Ali je teh 7543 evrov ze izracunana moja polovica in je to osnova za placilo davka? Koliko bi priblizno znasal davek na ocenjeno vrednost? Verjetno stopnje se niso dolocene, ampak vsaj okvirno?

Predvsem me pa moti tole.

Pise namrec : dejanska raba 100%, spravilo lesa s traktorjem.Parcela je pa ze vec kot trideset nedostopna in se celo pes tezko pride do nje !

Doslej nisem placevala davka, pa tudi sicer v Slo nimam nobenih dohodkov.

Ce kdo dela na geodetski upravi, ali pozna zakone o kmetijskih zemljiscih, bi bila vesela

pojasnila.

Posebej se , ker ne zivim v Slo in se na zakone, predvsem pa spremembe v zadnjih letih, ne spoznam vec.

Hvala in lepo soboto vsem!

lp lučka

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

3. okt 2010 11:08

Pa ne da sem edina lastnica nepremicnin na Kulso ? Kakorkoli ze, ocitno sem bom morala osebno odpraviti na Geodetsko upravo po pojasnila. V upanju, da mi bodo znali kaj povedati. Ezoj ima prav...hoteli smo kapitalizem, zdaj ga imamo. In vse kar spada zraven, tudi. lp lučka

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

3. okt 2010 11:15

Meni so napisali stanovanje, iz katerega sem se pred 3 leti preselil in ga nimam več... Prebiral 42 listov dolg dokument, zapravljal svoj časa zaradi tuje napake... vidim da lahko v online aplikaciji to nekako popravim... žal niso napisali spletnega naslova. No sem le našel... spletna aplikacija še ne deluje... lol...

 

Jernej - zasebno mnenje

Ebonlass  

član od: 25.8.2002

sporočila: 242

3. okt 2010 11:58

Pri nas sta informativni izračun dobila pokojni oče in pa brat kateri je dedič ... pa zapuščinska je bila pred 3 leti .. toliko o ažurnosti podatkov Ebonlass

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

3. okt 2010 13:28

Naš vikebd, ki smo ga prodali  in ga je ocenil cenilec, ki je vedel, da si želimo čimvečjo vrednost, je država ocenila 5 x višje.

Še nisem pogledala, vendar pa bi rada opozorila na nekaj, kar smo krivi sami. Oseba postane LASTNIK šele v trenutku, ko je njeno lastništvo vpisano v zemljiško knjigo.

Prodajalec in kupec imata OBVEZNOST, da uredita vpis v zemljiško knjigo, kar res lahko prevzame samo ena stranka. Šele Sklep o tej sprememebi se pošlje na Geodsko upravo, DURS, kjer se opravijo spremmembe.

Vsak davčni zavezanec ima pravico in dolžnost, da DURS opozori na spremembe v zvezi s predmetom obdavčenja, kar nepremičnina zanesljivo je in mora spremljati status svoje nepremičnine, zlasti takrat, ko mu je znano, da je prišlo do spremembe.

Nekateri pač mislijo, da je nepomembno, pa so stvari desetletja neurejene.

Še namig: ali imate v svoji dokumentaciji zadnji izpisek iz ZK vaše nepremičnine ( če je nepremičnina vpisana), ali imate skico parcel, ki se dobi na Geodtski upravi, da se vidi stanje nepremičnine v naravi, ali imate posestni listi, kjer je zapisano, kakšne vrste je vaša parcela in kaj na njej raste in kaj ne raste.  Ali imate pogodobo, sklep, s katerim ste pridobili nepremičnino in jo lahko najdete takoj.

 

Tisti, ki ima to v eni mapi in potrebuje pet minut, da preveri podatke, se lahko upravičeno razburja nad delavci javne uprave, ki svoje delo včasih malomarno in neodgovorno opraviljo in nepopravijo, pa v tem štrajku ne kričijo, da so njihovi organizatorji ( tj šefi), krivi, da imajo težave pri delu in da jih državljani sovražijo prav zaradi neučinkovitega organiziranja.

Trenutno sem član tima, kjer pridobivamo ISO standard za neko dejavnost in sem padla na rit, ko sem ugotovila, da so celo fonti za pisanja določeni. Profesionalno pokvarjena sem bila prepričana, da je so za ISO dovolj samo organizacijski predpisi.

Le zakaj javni upravi ni poterbno doegati ISO standarda.

PS Če teh dokumentov nimate, jih le poiščite in spravite skupaj. Zna koristiti.

 

F r i n a

kalcicl  

član od: 10.7.2005

sporočila: 435

3. okt 2010 16:41

Vse lepo in prav Frina,ampak mi smo na vpis v zemljiško knjigo čakali celih pet let,kljub temu da smo se hitro pobrigali za to.To pa je ažurnost,ni kaj!O napakah,za katere pa nismo krivi mi,pa raje ne bi tukaj razglabljala,ker me kar pogreje.Pa nisem edina glede tako dolgega čakanja v zemljiško knjigo.

kalcicl

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. okt 2010 17:56

Lučka, to je informativni izračun vrednosti nepremičnine, ki je na področju Slovenije. Generalna ideja je v tem, da naj bi davek na nepremičnine zamenjal nadomestilo za uporabo zemljišča. In tako so pač naredili ne popis nepremičnin, ki jih posedujemo v Sloveniji. Dopisu je tudi dodana informacija o tem, kaj se človek obrne po več informacij. Na geodetsko upravo. Kjer bodo tudi sprejamali ugovore, popravke in kasnejše uskladitve z realnim stanjem. Predvidevam, da so delali izračune na bazah, ki so veljalae na dan ta-in-ta in kar se je zgodilo po tem, ali pa v primeru, če v bazah še niso bile vnešene spremembe - vse to vodi do razlik med realnim stanjem in zapisom na tem izračunu. Ideja obdavčitve je v tem, da smo davčni zavezanci vsi, ki imamo v lasti nepremičnino na področju Slovenije. Kakšno je naše državljanstvo, kje živimo, kje dobivamo prihodke.. v tem primeru ne določa zavezanosti za davek. Pač pa dejstvo, da posedujemo nepremičnino. Ker bo (ideja je taka) davčno stopnjo določala občina in ne država - slednja samo določa najvišjo mejo, do kod se te nepremičnine še lahko obdavčujejo, boš morala, lučka, pa tudi vsi ostali, pogledati, kako bodo to določale občine, v katerih se nepremičnine nahajajo. Hope this helps. Pa še brez pravičniškega jamranja, kako je pri nas vse narobe, je šlo..... Vendelina jr.

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

3. okt 2010 19:16

Sem uredil ZK vpis pri prodaji nepremičnine. Zakaj bi moral podatke še geodetom pošiljati? Ali smo v letu 2010, ko poznamo baze podatkov ali nismo? Ne morejo geodeti dobiti podatkov iz Zemljiške knjige? Očitno ne. Saj če banke ne morejo porihtati, da bi videl, koliko sem kot odjetnik zapravil na kartico v petih letih, je iluzorno pričakovati, da bi lahko podatke za ZK poslal le enkrat. Le čemu.

Morda sem slep in me kdo razsvetli, namreč na tistih 34 straneh obvestila ne najdem spletnega naslova kjer je aplikacija za popravke. Morda zato, ker je (še) ni?

Pri nas ni vse narobe, veliko pa je. Tule sem tudi konkretno napisal kaj me (tokrat) žuli.

 

Jernej - zasebno mnenje

kača  

član od: 11.1.2004

sporočila: 829

3. okt 2010 19:41

Mislim, da je bilo kakšen dan nazaj v Odmevih rečeno, da bo spletni naslov objavljen oz. deloval od ponedeljka dalje. Je pa tudi moj mož že rekel, da bo potrebno "zadevo vzeti v roke", saj so nepremičnine ocenjene pod vsako razumno mejo. Jo za vrednost, ki so jo izračunali, takoj odprodam, če mi le zagotovijo kupca!

kača

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

3. okt 2010 20:03

Tudi mi smo postali blazno bogati, ni variante, da toliko dobimo za hišo kot je ocenjena. Je pred kratkim prodajal sosed, katerega hiša je skorajda ravno take kvadrature kot naša, parcela pa celo večja, in ni iztržil tako visokega zneska.

mizarka(http://mizarka.moj-album.com/

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

3. okt 2010 20:18

Hehehe, naju so pa očitno prodajalci stanovanja nasankali, saj je država najino nepremičnino ocenila 20% manj, kot sva jo pred tremi leti plačala, s tem, da sva midva še marsikaj vložila vanjo, da je danes taka, kot je.

Podatki pa... v ZK sva po silnih mukah pred dvema letoma končno dosegla "čisto stanje" - parcelacija in vse, preverjeno pred enim tednom, da vse štima. V temle informativnem izračunu pa uporabljajo podatke (npr. številke parcel) izpred treh let. Navajajo pa, da so podatki iz xx. septembra 2010. V informativnem izračunu so pozabili tudi na parcelo, ki v naravi predstavlja najina parkinga.

Tole je res ena zmeda, ki je ne bi pričakovala ob popolni elektronizaciji ZK, popisu nepremičnin pred par leti, ki naj bi domnevoma ugotovil dejansko stanje.

Tista spletna aplikacija pa začne delati šele 4.10., ja.

tjas

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti