Piranski brancin

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

1. okt 2010 17:58

Če bi bile tiste "ne Fondine" ribe res tak gravž, bi ežoja že zdavnaj pobralo, pa še koga. Se pa zelo strinjam s tem, da je krivično kar povprek grdo govorit o LJ ribarnici oz. katerikoli pač, če ima le nekdo slabo izkušnjo. Če sta meni dva iz nekega kraja malo manj pri srcu, še ne pomeni, da so tam kar vsi zoprni. Sicer pa nisem iz LJ in ne hodim tja po nakupih rib, le ni mi všeč posploševanje in v "nič metanje" mnogih pridnih prodajalcev rib v ribarnicah, ki z napol otrplimi rokami od tistega ledu še vedno, vsaj večina, zmorejo prijazen nasmeh in lepo besedo. Ognjič

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

1. okt 2010 18:01

Ne vem, tudi v Elecrercu je škarpena 24,90 se mi zdi, mogoče z nekaj evri odstopanja, in to že precej let. Tako da si upam reč da govoriš kar na pamet. Tolikor kolikor govoriš ti, je cena kilograma v neki povprečni restavraciji.

 

Če pa že nekaj let nisi bila, pa tako ali tako govoriš v luft.

 

Sporočilo je spremenil(a) zzak1977 dne 01.okt 2010 18:19

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

1. okt 2010 18:43

Čista bedarija , Strelka, je tvoja trditev o 45 evrih za kilo škarpene. Kje si to videla ne vem, je pa vse skupaj očitno naperjeno proti ribarnicam , ki so po tvojem vse za zapret. Smrdijo, ne vem sicer kako lahko riba smrdi, ima lahko močnejši duh ampak meni še nikoli ni nobena smrdela tako "da bi se ljudje ozirali za menoj". Moje stališče je pač tako, da mi gojene ribe niso pri srcu in mi nikoli ne bodo, pa četudi so gojene z bio brikritrano hrano, ki je po tvoje grozno super in če jih hvalijo ne vem kaki italijanski kuharski mojstri (mimogrede, a vemo da je to sploh res, a smo videli te ocene, a vemo iz kakšnih restavracij prihajajo - pa če tudi bi vse to držalo je to še vedno subjektivna ocena s katero ni nujno da se vsak slepo strinja- imamo pač različne nivoje okušanja in stopnje ocenjevanja, hvala bogu). Tudi meni so kot kolegu ZZaku bolj vešč orade kot brancini in me niti toliko ne moti, če so iz FAO področij, da le ne goltajo brikete, ki so speštani iz kdove kakih substanc. Riba je zame sveta reč in se do nje tudi tako obnašam. Pripravljen sem odšteti veliko denarja zanjo edini pogoj je , da ni gojena ampak da je v celoti zrasla v svojem naravnem okolju, svobodna in prosta. Vse kar je drugače me preveč spominja na farme kur, puranov ,......... Aja, Strelka, pa lepo pozdravi Ireno ! hedonist

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

1. okt 2010 20:00

Evo, jutri grem v ribarnico na ljubljanski tržnici.Tole govorjenje o strašnem smradu pa je pretiravanje in pol .Če bi res tako smrdelo, bi že ukrepala inšpekcija. Riba pa ima seveda specifičen vonj in res ne diši kot vijolica. Nisem bila nekaj časa, sicer pa že miljonkrat kot se reče, pa še nisem zavohala takega smradu kot pravi strelka. Ampak bom pa poskusila tudi Fondine ribe, hvala za obvestilo.

naor

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

1. okt 2010 21:14

Opazke "na pamet", "v luft", "bedarija" in podobno povedo veliko o tistemu, ki jih izusti. Tisti, ki ne premore argumentov, vedno debato spravi na osebni nivo, ampak jaz se tja ne mislim spuščati. Povsod se govori o packarijah v prehrambeni pridelavi in predelavi, le pri ribah si večina zatiska oči. To mi je popolnoma nedoumljivo. Dejstvo pa je, da je ribolov marsikje sporen tako po načinu izlova kot njegovi količini, da o onesnaženosti različnih predelov niti ne govorimo. In če je pri tem morala riba prepotovat pol sveta (kar se, BTW, ne zgodi v enem dnevu), who cares. Skratka, ni važno, od kje je riba prišla in če je jedla z nafto zastrupljeno hrano, važno je le, da jo je prostovoljno in pri tem prosto plavala. Četudi ji ribarji čez kak debel teden malo pomagajo, da izgleda v boljši formi. Ampak kot rečeno, vsak si hrano za svoj krožnik izbira sam in naj pri tem tudi ostane. Samo še tole hecno naključje: Pred tedni sem računovodkinji odnesla papirje, pa me je že na vratih prestregla z opravičilom, da je šla v dotično ribarnico po ribe za kosilo in da zato "malo smrdi". Zdaj pa res lahko zaključimo. Avtorica je (upam) dobila dovolj informacij, da se bo sama odločila, tako da administrator lahko zaradi mene temo tudi zaklene. strelka

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

1. okt 2010 21:40

Takih povabil na zaklepanje teme pa jaz ne razumem! Če je neka svobodna debata lahko pač vsak pove svoje mnenje in se mi zdi popolnoma odveč, da nekdo užaljeno želi, naj se tema zaklene. Meni sta zanimivi obe strani in bi bila vesela še kakih argumentov od obeh strani! Kar se tiče vonja na ljubljanski ribji tržnici pa se strinjam, da je neprijeten, a meni se je zdel približno tak tudi na drugih ribjih tržnicah, kjer sem bila (npr. v Zadru, Puli). Še bolj mi smrdijo mesnice, ampak se mi zdi, da je v teh primerih dojemanje vonja precej subjektivna stvar. perpetua

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

1. okt 2010 22:07

Mah, perpetua, kakšna užaljenost neki. Le prenekatera debata tukaj gor se je v zadnjem času že sprevrgla v kaj neokusnega in ta v nekaterih prispevkih malo diši na to. Pa bi bilo škoda. Če je za zaklenit ali ne, bo pa itak moderator odločil. strelka

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

1. okt 2010 22:07

Jaz sem ti dal argument, link in ceno iz konkurenčne tržnice, pa še kar vztrajaš pri svojem, ta moj argument tvoje besedičenje postavi na laž.

 

Kdo ali kaj si ti, da boš določala kdaj in zakaj se tema zaklene? Niti je nisi ti odprla.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

1. okt 2010 22:14

Strelka, čist se strinjam s perpetuo glede zaklepanja tem. To mi diši po večvrednostnem kompleksu, češ sem povedal(a) kako je in sedaj zaklenite.

Drugač, kaj je narobe s tem, da je riba morala prepotovati pol oble, da bi prišla do moje mize? Po zagotovilih strokovnjakov ( se moramo vsak za sebe odločit komu verjet ) je riba ulovljena nekje v vodah avstralije in par minut po ulovu globoko zmrznjena, in prišla na mojo mizo po pol leta,  bolj sveža od tiste ulovljene pri Zadru okrog štirih zjutraj in je brez hladilnikov čakala do poldneva, da pride na mojo mizo. Da ulova v takih zaprtih morjih ( polnih nesnage če hočete ), kot je jadran, niti ne primerjamo s ulovom v širjavah oceanov.

Drugač, vaša mnenja glede " divjakov " imam za navadno preseravanje in ne verjamem, da bi kdorkoli od vas ločil, če bi na krožnik dobil dve enaki ribi, ulovljene ob istem času in pripravljene na enak način. ( pa me popljuvajte kolikor hočete ).

Cene rib so posebna zgodba. Srdele, skuše, šnjuri, s ceno okrog 5 €/kg,  štejejo za drugorazredno manj vredno modro ribo in jih večina snobov niti ne pogleda, in so pripravljeni plačati dvajset ali več evrov za " kvalitetno " belo ribo. Meni je tudi prav, ker so prej omenjene ribe izvrsne ( resda mal bolj občutljive če se ne porabijo frišne ).

ežoj

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

1. okt 2010 22:20

zzak1977 je napisal/a:

Jaz sem ti dal argument, link in ceno iz konkurenčne tržnice, pa še kar vztrajaš pri svojem, ta moj argument tvoje besedičenje postavi na laž.

 

Kdo ali kaj si ti, da boš določala kdaj in zakaj se tema zaklene? Niti je nisi ti odprla.

Evo, I rest my case. In ja, vztrajam pri tem kar sem na lastne oči videla pri svojem zadnjem obisku ribarnice. In kdo si ti, da me obkladaš z lažnivko? Za razliko od nekaterih tukaj gor, komentiram izključno stvari, ki jih poznam / vem dovolj / imam izkušnje iz prve roke. Nikoli ne solim pameti na suho. Prav tako se tega držim tudi sicer v življenju. In nisem *določila*, da se temo zaklene, temveč rekla, da jo zaradi mene lahko. In da bo o tem tako ali tako odločil tisti, ki o tem odloča. Eh, pa sem rekla, da se ne bom spustila na osebni nivo strelka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti