Darilo za rojstni dan 8 letnika

laik  

član od: 10.10.2008

sporočila: 156

tema odprta - 17. sep 2010 8:26 | ogledi: 22.044 | odgovori: 79

Pozdravljeni, začelo se je - rojstni dnevi sošolcev.

nisem ravni na tekočem z željami in zabavo 8 letnikov, pa me zanima, kakšno bi naj bilo darilo, naj samo dodam, da je vseh sošilcev 14 in da bo verjetno skozi leto potrebnih tudi toliko daril, kar pa je za družinski proračun kar precej.

Prosim za predloge in nasvete.

laik

kroki  

član od: 22.10.2003

sporočila: 508

17. sep 2010 9:01

Meni osebno so zelo luštne škatlice, ki jih dobiš v BC ali najbolšem sosedu in itd. V teh škatalh so eksperimenti, katapult za papirnate letala ali robotki in podobne spodbudne zadeve za možgane. Cene so pa tam med 10-20 eur. http://b2c.baby-center.si/WebClassification.a evo na spodnji strani se začnejo, če ti link ne odprev v bc spletni trgovini na 3 strni ustavarjalnih igrač. Drugače pa še kakšnja primerna knjiga za njihovo starost. http://www.mojalbum.com/jagikroki/torte

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. sep 2010 9:10

laik je napisal/a:

 nisem ravni na tekočem z željami in zabavo 8 letnikov,

 

Kolega, jaz iskreno upam, da se ti je tale del stavka zapisal, preden so ga začeli možgani v resnici predelovati.

Ker, če ima človek 8-letnika, potem mora biti na tekočem z željami osemletnikov. Ko ima devetletnika, pa z željami devetletnikov. In tako dalje, z leti naprej. To pa zaradi tega, da bo imel čez leta še kakšen pogovor s svojim trinajstletnikom, da mu bo ta isti človek pri šestnajstih še povedal za kak problem (in ga ne bo odpravil s "kwa najedaš, spel se mi da ti  nom kej naredu"

 

Tudi ni nič narobe, če se osemletnika začne učiti socialnih veščin. V smislu, da se (v dogovoru z ostalimi starši) dogovorite, koliko se bo prispevalo za darila, do kakšne višine naj bodo darila in tudi s tem, da otroci zberejo denar in skupaj nekaj kupijo - to se da z osemletniki že osvojiti.

Ker, če tega ne boste naredili, se bo zgodilo to, da bodo rojstni dnevi postali nekakšno tekmovanje staršev v tem, kakšna darila izbirajo in koliko zmorejo za darila sošolcev svojih otrok.  In tako svojih otrok ne boste naučili ničesar kvalitetnega.

Vendelina jr.

banana130  

član od: 22.12.2009

sporočila: 228

17. sep 2010 9:23

Pogrešam čase ko si kot otrok šel na rojsni dan z bombonjero.

banana130

laik  

član od: 10.10.2008

sporočila: 156

17. sep 2010 10:02

Pridružujem se mnenju Vendeline jr. in banana 130, vendar sem pri teh mnenjih osamnjena in ker sem v skupnosti nova, se pač (še zaenkrat) podredim mišljenju drugim. Ne morem pa otroka izločit iz okolja samo zato, ker pač razmišljam drugače. Otroka učim drugačnega (po mojem pravega razmišljanja glede teh stvari) in takršno razmišljanje tudi sprejema. Zaenkrat mi ne ostane drugega. Hvala za predloge. laik

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

17. sep 2010 10:47

laik, včasih pa le naredi po svoje, morda res presenetiš okolje, a ga lahko tako tudi zbudiš iz zaspanosti in monotonosti (ščuka med krape).

Jaz sem doma ravno z darili tako naredila. Ker je naenkrat obdarovanje preraslo v to, da smo kupovali vedno več, da se otroci ne bi počutili priatzdete, ker ima nekdo manjši kup ali cenejše darilo od drugega. In sem šla na duhovitost oziroma malenkosti, za katere sem si zapomnila (oziroma kar zapisala) da so si jih otroci zaželeli oziroma  omenjali, da bi jih imeli. Ko sem prirpavila samo en zavojček za vsakega, je bil učinek neprecenljiv: otroci so se veselili tega majhnega darilca, ki jim je bilo pisano na kožo in dušo, celo devedeji, velike sobne svetilke in kosi pohištva so ostali v drugem planu, pa čeprav je bil v moji škatlici čisto navaden majhen aparat za masažo (okoli 20 evrov stane) za malega športnika, če omenim samo en primer. In so se stroški za vse v družini ob obdarovanjih kar lepo znižali.

 

Takod a naj drugi začno razmišljat po tvoje - pogum, pa bo šlo. Mamamia

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. sep 2010 11:15

Laik, jaz sem svoji družini neizmerno hvaležna ravno tega, da  me z besedami in dejanji naučila razmišljtai in delovati po svoji vesti, pa magari kdaj pride do tega, da imam drugačno mnenje in ravnanje od kakih petindevetdesetih odstotkov.

 

In v resnici ne vidim čisto nobene dobre razlaga zakaj je treba osemletnika učiti potenciranega konformizma.

Saj razumem stisko - otrok je nov v okolju in starši bi radi, da bi se v tem okolju dobro počtil in dejstvo je, da so otroške skupine neverjetno iskrene in so tudi zelo krute in so že marsikoga zelo kruto izločile ali se mu posmehovale in se človek boji, da bi se njegovmu otroku kaj takega utegnilo zgoditi. Tudi je tako, da so eni otroci bolj vodje in drugi bolj sledilci in tisti, ki je po naravi bolj sledilec, bo težko vpeljal nov red v skupino, zlasti, če je sam nov.

 

Ampak, laik, ne poznam ne tebe ne tvojega otroka. Imam pa, zgolj iz tega topica in upam, da je občutek napačen in hm, kako naj tole rečem, a ima tvoj otrok problem z obdarovanjem ali imaš ti problem z vključevanjem ali kje je tule v resnici težava, da ne rečem negotovost....?

Ker osemletniki pa res še niso taki snobi (tudi če so podvrženi najbolj neprimerni vzgoji), da bi otroka sprejeli/zavrnili na temelju enega darila. 

In v resnici ne vem, zakaj malo ne pozoveš starše ....saj imamo vsi elektronsko pošto ...in z enim dopisom rečeš: "Dragi starši, naša familija je tule nova in zaradi tega sprašujem, kakšni so običaji glede obdarovanja sošollcev. To sprašujem zaradi tega, ker menim, da se morajo naši otroci zabavati, družiti in si pomagati. In tega jih lahko naučimo tudi pri organiziranju rojstnodnevnih zabav in obdarovanje. Vsi moramo paziti, da se take zabave ne bi sprevrgle v tekmovanje finančnih sposobnosti nas staršev in zaradi tega je moj predlog, da se dogovorimo o zneskih, ki so še primerni za višino daril. Prav tako sem mnenja, da je primerno, da otroke spodbujamo tega, da sami zberejo denar in sami izberejo skupno darilo, ker tako povečujemo njihove občutke za solidarnost in sodelovanje v skupini..... Kaj menite o tem?

 

Skratka nekaj v tem stilu. Me prav zanima, če bo kdo proti takemu predlogu. 

Vendelina jr.

Dobrojedka  

član od: 11.4.2010

sporočila: 282

17. sep 2010 11:47

No, pa vseeno - darilo gotovo bo. In če je že treba izbrati (pa od obdarovanca ali staršev ne bo nobenega namiga)... Meni je najbolj všeč kaj športnega (dobra žoga - teh načeloma ni nikoli preveč; diabolo, loparji za badminton, ping pong...) ali lepa knjiga. V Konzorciju na otroškem oddelku ti bodo tudi svetovali. Glede na vreme ta vikend, bi pa prav prišel ljubek kanu (odtavala, to je namig za darilo zame). Dobrojedka

laik  

član od: 10.10.2008

sporočila: 156

17. sep 2010 11:51

Predlog Vendeline jr. je (vsaj pri meni) padel na plodna tla, to bom naredila in po mojem se bo vsaj nekaj staršev s predlogom strinjalo. hvala vam za predlog in predvsem za razmišljanje. lp laik

ajetam  

član od: 28.6.2004

sporočila: 272

17. sep 2010 22:23

Če pa tvoj predlog ne bo padel na plodna tla pri ostalih starših, pa moja izkušnja z darili za 8-letnike. Otroci so pri slavljencih predhodno preverili, česa bi bili veseli, rezultat pa je bil v vseh primerih enak - deklice so si izbrale pet shop (to so takšne male živali, ki jih dobiš že za manj kot 10 EUR), dečki pa nekaj povezano z lego kockami (za 10-15 EUR se v bolje založeni trgovini dobi kar precej različnih zadev). So pa nekateri starši na začetku praznovanja rojstnih dnevov na vabilu navedli "pridi brez darila", kar sem nameravala uporabiti tudi sama, pa se večina tega ni držala.

HejHoj  

član od: 14.2.2008

sporočila: 135

18. sep 2010 7:52

laik je napisal/a:
Predlog Vendeline jr. je (vsaj pri meni) padel na plodna tla, to bom naredila in po mojem se bo vsaj nekaj staršev s predlogom strinjalo. hvala vam za predlog in predvsem za razmišljanje. laik
Rečem lahko samo:

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti