Darilo za rojstni dan 8 letnika

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

21. nov 2013 20:12

berny je napisal/a:

Vendelina jr. je napisal/a:

zzak1977 je napisal/a:

Nikoli nisem razumel podarjevanja sadja, ima to kak pomen za katerega ne vem?



Commis débarrasseur

 

..... in tistega hipebutastega vprašanja "otroci, a ste bili pridni" - ker to vprašanje sugerira, da bi otrok malo v sramoti rekel, da čisto priden pa ni bil, skratka, meni ta dresura v samosesuvanju nikoli ni sedla.

 



Vendelina jr.

 

A Dedek Mraz pa tega ne sprašuje?  Pa Miklavž je resnično živel, za Dedka Mraza pa nisem prepričana.



berny

In zemlja še vedno ni okrogla, ampak ravna v obliki srca...

 

 

Commis débarrasseur

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

21. nov 2013 20:39

Commis débarrasseur, samo zate:

 

 

 

Vanja

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

21. nov 2013 21:36

Vendelina jr. je napisal/a:

Mandolat (bolj sliši na ime mandolato), je slaščica ki je najbolj podobna marcipanu, v katerem je kandirano sadje... Poznajo ga v celem vzhodnem Sredozemlju.

V Španiji se pa temu reče turron.



Vendelina jr.

 

V mandolatu (narečno rečemo primorci mandulat) ni kandiranega sadja.Delan je iz beljakov,medu,sladkorja,dodani so mu olupljeni mandeljni,lešniki,indijski oreščki.Nvadno pride ovit v jedilni papir..zadnja leta pa je še nekaj drugim izpeljank.

Vrtejbenka

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

22. nov 2013 1:28

Tanarbulši mandolat dobiš na Andrejevem sejmu v "stari" Gorici, ane, Vrtejbenka ;)

 

Sicer pa Miklavž in sadje: je že Vendelina jr. lepo razložila, ena od legend o dobrem možu, Sv. Nikolaju pa pravi tudi, da je na okenski polici nekega pobožnega, revnega kmeta, ki je bil tako obubožan, da svojim trem hčeram ni zmogel priskrbeti dote in jim je torej grozilo, da ostanejo neporočene, pustil tri pomaranče oz. jabolka. Ko so se dekleta zjutraj zbudila in pomaranče vzela v roke, so se te spremenile v krogle zlata.

Ponekod naj bi zelo revnim družinam pomagal tako, da je ponoči na skrivaj skozi njihove dimnike metal zlate cekine (od tod lahko sklepamo, da se je razširil mit o "Božičku" (Santa Claus) ki skozi dimnik prinaša darove).

Zgodb o njegov dobroti in čudodelnosti je še veliko, od tega, da je na daljavo rešil na smrt obsoljene pred rabljevim meše, od smrti obudil tri šolarje oz. študente, v času hude lakote poskrbel, da je polna ladja žita prišla v neko bližnjevzhodno mesto, pomagal izgubljenim pomorščakom itd.

 

Vsekakor pa nek splošen običaj, da otroci so otroci na predvečer njegovega goda na okenske police nastavljali krožnike in težko pričakovali jutro, da bi videli, če jim je kaj prinesel, verjetno izhaja iz prve legende. Kolikor sem brala v Bogatajevih knjigah o praznikih, ima obdarovanje z jabolki, orehi in suhim sadjem (ponekod tudi rožiči in pomarančami) na Slovenskem precej dolgo tradicijo. Ob dobrotah pa naj ne bi smela manjkati še šiba - za poredne otroke.

Da se je to prevesilo v kupovanje takih in drugačnih igrač, tehnikalij in drugih bolj ali manj potrebnih zadev, je pač "krivo" potrošništvo in kapitalizem , bi dodal Ežoj, a ne

 

Nekaj na to temo najdemo v današnjem intervjuju z dr. Vesno Vuk godina:
"Danes vzgajamo otroke v zelo specifični in zahtevni družbi, ki se ji reče potrošniško kapitalistična družba. Težko je razumeti vzgibe te družbe, ki nas vodijo, vendar tisti, ki to kreirajo, zelo dobro razumejo, kaj želijo s širšo družbo oz. predpisanim vedenjem doseči. Kapitalizem je znanstveno voden sistem. In to je povezano z vzgojo. Vzgajamo potrošnike. To je razlog, zakaj kapitalizem ne more propasti."

http://www.siol.net/trendi/mesec_otroka/novice/ve



Mojca

Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 22.nov 2013 01:30

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

22. nov 2013 5:43

Mama F tako lepo si napisala.

Res ta pravi manudulat se dobi na andrejevem sejmu v stari Gorici in včasih je bil nebeško dober, ker smo ga pač samo takrat lahko kupili, v naših trgovinah ga ni bilo.

Sicer pa okrog obdarovanja ob tem najbližjem dobrem možu - kot otroci smo se veselili vsake malenkosti, ki nam jo je prinesel in več je bilo vsakdanjih drobnarij, večje je bilo veselje in občudovanje svojega kupčka. Še na kraj pameti nam ni padlo, da je mama sešila pižamo ali bluzo, spletla kapo.... Večkrat smo dobili tudi kakšne tople rokavice, nogavice ali kar smo takrat pač potrebovali. Starši so toliko počakali z nakupom neke stvari, ki bi jo tudi drugače kupili, da je bilo to v bistvu kar miklavževo darilo. Vedno se spominjam tudi kakšne igrače ali knjige (drugače nam igrač niso kupovali kar tako), suhih fig, arašidov, pa bonbonov, kakšne čokolade, pomaranče, mandarinov. In vse to smo si potem skrbno shranili in se potem še kar nekaj dni sladkali s tem.

Tudi pri svojih otrocih sem počela enako. Videla sem, da nekako bolj vžge darilo, ki je sestavljeno iz kupa drobnarij (npr kakšne perlice iz katerih narediš ogrlo, flumastov z bleščicami, kart z avtomobili,....), ki so si jih v zadnjih mesecih želeli. Pa kakšnega kosa obleke, copatov, sladkarij (te ob Miklavžu imajo poseben okus). Vse te stvari bi bile čisto vsakdanje, če bi jih kupili na navaden dan, ker jih je pa Miklavž prinesel so imele nek pridih čarobnnosti.

Še danes ob svetem Miklavžu podarjam drobne pozornosti.

Sem pa uspela ohraniti to, da je pri nas obdaroval samo sveti Miklavž. Ob novem letu sem otrokom podarila samo kakšno majhno pozornost - brez kakšnega posebnega rituala. Sem jim pa v dneh novem letu ponavadi namesto petard dovolila, da si na sejmu, ki smo ga slućajno obiskali ali v trgovini izberejo nekaj v znesku, ki so ga njihovi sošolci porabili za nakup petard. Pri nas nikoli, res nikoli nismo kupili niti ene petarde ali pirotehničnega izdelka, niti se to otrokom nikoli ni zdelo zanimivo, čeprav so bili sosedovi otroci enake starosti z njimi dobesedno obsedeni.

Kaj podariti 8 letnemu otroku - v teh časih je to težko, ko ima veliko otrok vsega preveč, drugi pa premalo.

Vem da je to zelo težko ampak vseeno - za 15-20 otrok in če je darilo do 10 € se med letom se nabere kar zajeten kupček denarja. Če se s starši poznate bi bilo mogoče dobro, da zberete skupaj denar - npr ob vsakem rojstnem dnevu na vsakega otroka po 2 € in potem ena od mam po vrstnem redu za ta denar nekaj kupi - za 30-40 € pa se že kar nekaj dobi. Ali pa druga varjanta - vsak otrok naj naredi darilo sam - nekaj drobnega - vem da je to bolj obremenjujoče za starše, bi se pa tako pokazala otroška iznajdljivost. Seveda pa bi bilo najbolj enostavno, da se dogovorite, da se enostavno ne boste obdarovali, kar pa mislim, da je skoraj nemogoče, ker bi slej ali prej nekdo prinesel darilo in potem bi bile zamere tu.

tedyka

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

22. nov 2013 10:45

Jaz pa sem zadnjič dobila iz Italije mandolat z dodatkom malin. Njami, tako je bil dober, da sem počasi celo ploščico po malem pospravila. 

Moj sin je imel letos za rojstni dan povabljena 2 najboljša prijatelja iz vrtca, sosedovo punčko in eno prijeteljico. 

Sosedova mu je prinesla album za lepljenje nalepk in eno manjšo škatlico lego. En prijatelj iz vrtca čokolado, zvezek in drobnarije, drugi pa kocke za sestavo lego čolna, ker je vedel, da si ga želi. Prijateljica pa mu je prinesla en velik kamion in je bilo kar čudno videt takšno darilo, verjetno so pri njih to navajeni, ne vem.Smo se spoznali letos na morju. To praznovanje je imel letos prvič in zabava je bila imenitna. To, da se je zabaval z najboljšimi prijatelji je največ vredno. Jaz sem pekla pice, mož je bil dj, hči se je igrala zraven, na koncu pa še nutelina torta, ki je ni ostalo niti košček, saj so se na koncu pridružili še starši otrok. Tako bomo tudi lažje kupili darila za njihove rojstne dneve, ko se bolj poznamo in vemo kakšne so želje. Čisto drug občutek kupiti nekomu, ki ga poznaš kot pa enemu iz vrtca ali šole, ki je povabil  vse ostale, da ima veliko praznovanje. 

Za Miklavža pa imamo običaj, da prinese nekaj sladkega in nogavice. Pod smrekico za Božič pa si pripravimo manjša presenečenja. 

 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

22. nov 2013 11:02

MamaF@...tanarbulši mandolat dobiš na Andrejevem sejmu v "stari" Gorici, ane, Vrtejbenka ;)

Ja MamaF..drug vikend je Andrejev sejem ali po naše "gremo na karočke" in tanartabulš je tam..tisti 3 komadi za 5€ so zakon ..že dolga leta.Seveda kot vsaka druga jed ,se tudi mandolat modernizira..nove recepture,z čili papriko,suhim sadjem,z olivami,z kostanjem,ra raznoraznimi oblivi,pa še kaj bi se našlo..eni so okusni,eni ne..klasika pa je le klasika.Saj juh imamo nešteto variant..ampak je ni čez ene dobre domače juhe z domačimi rezanci.

Vrtejbenka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

22. nov 2013 13:23

Pa saj so ti pojasnile, od kod ta običaj izhaja. Tudi pri nas je kakemu manjšemu darilcu vedno priložena pomaranča, morda kaki, mandarina, neko sadje pač. Pozorno preberi Vendelino in MamoF.

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

22. nov 2013 15:42

berny je napisal/a:

Vendelina jr. je napisal/a:

zzak1977 je napisal/a:

Nikoli nisem razumel podarjevanja sadja, ima to kak pomen za katerega ne vem?



Commis débarrasseur

 

..... in tistega hipebutastega vprašanja "otroci, a ste bili pridni" - ker to vprašanje sugerira, da bi otrok malo v sramoti rekel, da čisto priden pa ni bil, skratka, meni ta dresura v samosesuvanju nikoli ni sedla.

 



Vendelina jr.

 

A Dedek Mraz pa tega ne sprašuje?  Pa Miklavž je resnično živel, za Dedka Mraza pa nisem prepričana.



berny

Nak, dobri stari Dedek Mraz tega NE sprašuje.

Vendelina jr.

suziqatro  

član od: 25.4.2011

sporočila: 2526

22. nov 2013 17:03

Moja  mama ni nič spraševala okrog kakšno darilo kupit,enostavno je kupla dve Bazoki in smoki in če ne je v omari  imela Krašovo bonbonjero.Pa da ne bi kdo mislil da je bila škrt.

Jaz sem mnenja da naj bi bila darila čim bolj enostava ,še lepša so če so doma narejena.

 

suziqatro

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti