Darilo za rojstni dan 8 letnika

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

21. nov 2013 10:54

Otroci niso sami po sebi skromni ali lakomni ali razvajeni. Vse to mi naredimo iz njih, in ne moreš kriviti otroka, če si zaželi drago darilo. Problem je v tistih na oni strani, ki ta darila kupujejo, ampak žal je  starim kar koli razložiti in dopovedati veliko težje kot mladim.



Sonja

Sporočilo je spremenil(a) limnol dne 21.nov 2013 11:03

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

21. nov 2013 11:15

Pri 13-letniku je poleg tega, koliko se je zanimanja in navdušenja in "to pa moram imeti" naučil od staršev, pomembno tudi to, kako se počuti v skupini vrstnikov. Ker v najstniških letih je skupina vrstnikov tista, ki določa vrednostni sistem in je zelo odvisno, v kakšno skupino vrstnikov otrok pride, oziroma, za katero skupino si želi, da bi ga sprejela. In ni posebej neobičajno, da veliko otrok misli, da mora imeti to-in-to, ker potem jih bo pa točno ta skupina sprejela. To s krizo ali potrošništvom nima direktne zveze, te iste stvari so se pojavljale tudi v našem najstnišvu in tudi pri naših starših.... Razlika je samo v tem, kolikokrat so starši rekli NE. In se mi zdi, da ima današnja generacija staršev težave s to besedo (sicer ima težavo tudi s hvala in prosim, ampak to je druga zgodba....)

Sama sem imela srečo: zrasla sem v okolju, kjer je bilo veliko ljubzeni in tudis tarša sta mi lahko kupila vse, kar sem si zaželela. Ampak to ne pomeni, da sem dobila čisto vse na način: jaz rabim-ti kupi.  Se je od mene tudi kaj pričakovalo. Npr: za večje materialne stvari sem morala tudi sama en del (kakih 10%) privarčevati, ostalo sta financirala starša (in sem se tako naučila, da z lufta nič ne pade). Za decembrska in rojstnodnevna obdarovanja sofinanciranja seveda ni bilo, ampak nekako mi je bilo jasno, da mora človek za darila tudi kaj narediti - npr, da lepo delam v šoli in če se le da, da se ravno ne spotaknem ob vsako težavo in me je treba potem reševati. Obdarovanje je vedno samo manjši del v odnosu, ki traja ves čas.

In morda tudi zaradi tega nisem v najstniških letih imela hude potrebe po tem, da bi me skupina sprejela - ker sem bila tako nabildana s samozavestjo, ki sem jo dobila doma, da....hm...sem bila prej trendseter kot pa posnemovalka 



Vendelina jr.

Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 21.nov 2013 11:18

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

21. nov 2013 11:17

Mi smo imeli retos zabavo za  sinov prvi rojstni dan. Najprej na kosilu samo družina. prinesli  so mu stvari za katere smo se vnaprej dogovorili da mu bodo prišli prav (gugalnica, poganjalček...).

Popoldan pa smo imeli prijatelje, v naši ulici je ogromno majhnih otrok, kar 6 jih je bilo rojenih v istem letu :).

Ti pa so prinesli darila v vrednosti cca. 10 - 15€€ (kaj za obleči, kaka igračka, bon DM...), moje 2 najboljše prijateljice, ki imajo ravno tako majhne otroke pa so prinesle malo dražja darila. Njim dvem tudi jaz nesem malo dražja oz. nekaj kar rabijo. Ostalim pa isto v vrednosti okoli 10€, kar je čisto dovolj.

Vedno gledam da je darilo uporabno, oz. se vnaprej pozanimam kaj in kako. Saj ne živimo v časih da bi kupovali brezvezna daria in jih metali stran.

 

Kar pa se tiče Miklavža bom jaz vsem neko malenkost (male copatke iz blaga za dojenčke in suho sadje...). Malo večjim pa kako knjigico in sadje.

Božička pa imamo samo v hiši in za okoli ne kupujem nič.

testeninca

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

21. nov 2013 13:09

Nikoli nisem razumel podarjevanja sadja, ima to kak pomen za katerega ne vem?

Commis débarrasseur

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

21. nov 2013 13:15

V čem je pa potem zate pomen podarjevanja česar koli drugega?

Sonja

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

21. nov 2013 13:22

Zzakk,pri nas je običaj da Miklavž vedno prinese sadje,obvezno mandarine,suhe slive,fige,datelne,orehe,pistacije....Najbrž to izhaja še iz časov ,ko se je težko to dalo kupit.Zakaj tako ne vem..je pa ta običaj star že ohoho let..in mi ga prenašamo naprej.Otroci dobijo še kakšne pobarvanke,barvice ali igračo,starejši pa recimo tople nogavice,rokavice,šal.Včasih je prinesel kavo (ko se jo je težko dobilo)..novosodoben pa kakšen res dober čaj,med.Pač stvari ki so nucne.Obvezno je bila vmes tudi šiba..Miklavž pri nas obdari tudi muco Mici,z kakšno boljšo hrano.

Mož je vedno splezal skoz okno od kopalnice (k sreči mu sedaj tega ni treba več ) in rožljal pred hišo..tamali sta vriskali,in ko je prišel iz kopalnice smo šli vedno pogledat kje je kaj skril.Bilo je lepo..in upam,ma ne upam,vem da bosta hčerki to prenašali naprej na svoje otroke.

 

Vrtejbenka

Margot  

član od: 12.12.2008

sporočila: 260

21. nov 2013 13:28

Pri nas se tudi za Miklavža vedno podarja tudi suho sadje in mandarine in pa seveda tudi mandolat. :)

Margot

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

21. nov 2013 13:50

Tudi pri nas je v navadi, da se za Miklavža podarja suho sadje (fige, marelice, slive) in kakšne arašide, pomaranče... verjetno zaradi razloga, ki ga je navedla že Vrtejbenka. Ponavadi se je vmes skrivala tudi kakšna čokolada  pa ponavadi kaj uporabnega ali majhna, skromna igračka. Vse skupaj recimo v vrednosti 10€. Na splošno imamo pri nas navado, da se obdarujemo s stvarmi, ki jih potrebujemo, tudi za rojstni dan ali božič. Kakšno dražjo stvar pa za rojstni dan (samo ožja družina), ampak spet ne "kar nekaj".

JJ

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

21. nov 2013 14:19

Točno tako kot so napisale predhodnice. Obdarovanje s sadjem za Miklavža je že zelo star običaj in se mi zdi čisto fajn. Miklavž je skromen prinese uporabne zadeve. Poleg sadje, nogavice, kakšno čokolado, svinčnik, zvezek...

Jaz bom ta običaj prenesla na svojega sina in upam da potem on tudi naprej.

testeninca

Vrtejbenka  

član od: 15.2.2011

sporočila: 4004

21. nov 2013 14:24

Margot,hvala....ta glavno sem pa pozabila...mandolat ja,in to tisti ,klasičen,v jedilni papir zavit...tanartabulš 

Vrtejbenka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti