Malica v vrtcu

dzeljan  

član od: 4.1.2004

sporočila: 79

10. sep 2010 19:26

glede malice - v našem vrtcu jo dajo za domov. bilo pa je obdobje, ko nam za domov niso dali mlečnih izdelkov (predvsem jogurtov), ker so se eni starši pritožili, da je njhov otrok, ki je doma pojedel iz vrtca prinešen jogur, po tem bruhal. v vrtcu so se zavarovali in hrane, ki je tudi krajši čas verjetno ne smeš pustiti v vročem avtu itd, nekaj časa niso dajali za sabo. zdaj so na to pozabili in dobimo spet vse za sabo.jaz sicer velikokrat nedotanjeno malico pozabim v avtu (v kletni garaži), tako da naslednje jutro postane tudi moj zajtrk v službi. ne me kregat, ful nezdravo živim odkar sem prišla iz porodniške. otroci pa itak dobijo še eno kosilo doma okoli 3h, ko jih pripeljem iz vrtca. samo tile moji palčki tako veliko pojejo, da mi sploh ni jasno. kakorkoli, še o spanju v vrtcu. pri nas spijo, kot jim paše. ampak moj otrok noče spat, čeprav je neskončno utrujen!!! jaz je čez vikend pač ne dam spat, ker noče, tam se pa vseeno potrudijo. in če jim rata, so popoldnevi veliko prijetnejši... verjetno so navade glede malic in spanja različne od vrtca do vrtca. pri nas vsakega otroka obravnavajo kar individualno, je takšna politika vrtca. se mi pa zdi najbolj važno, da otroci in starši dobijo vzgojiteljico, ki ji lahko zaupajo, ostale "navade" vrtca so bolj detajli. pa se opravičujem, če sem preveč zablodila ven iz teme.

Dark  

član od: 25.11.2009

sporočila: 40

10. sep 2010 20:43

Bi se še jaz malo priključila debati. Sem vzgojiteljica in v našem vrtcu vedno poskrbimo, da vsak otrok dobi malico za domov (tudi če odide takoj po kosilu), če je seveda ne poje v vrtcu. Glede spanja otrok bi pa dodala, da tudi pri nas otroke budimo okrog druge ure. To namreč res iz tega razloga, da jih do prihoda štaršev uredimo (jih previjemo, otroci pomalicajo me pospravimo ležalnike...). Če si popoldan sam v skupini in da je zunaj še lepo vreme (da gremo na igrišče) jih komaj do tretje ure vse urediš. Naša politika pa je seveda, da ob drugi uri ne zbudimo vse otroke hkrati, pač pa uredimo tiste, ki so že budni nato pa še ostale. Tako menim, da vsaj prinas upoštevamo kolikor se da individualnost vsakega otroka. Dark

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

12. sep 2010 18:21

Jaz imam kar dobre izkušnje z vrtcem in mali dobi malico za domov v vrečki, če ga pridemo prej iskat. Tudi glede spanja niso tečni in če kdo ob 2 še spi ga ne budijo. Jaz bi se glede malice posvetovala z upravo vrtca ali pa z vzgojiteljico.

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

13. sep 2010 9:12

Joan je napisal/a:
Pri nas so že na prvem roditeljskem sestanku povedali, da imajo zdrav režim prehranjevanja in da zato otroci pomalicajo v vrtcu, in ne šibajo s hrano naokoli, da pa ne dajejo pa malice za domov, saj se potem največkrat hrana valja po nahrbtnikih in avtomobilih, pa ni temu namenjena.
Meni se to pač zdi beden izgovor. Ne vidim povezave med zdravim prehranjevanjem in tem, da otrok ne sme doma pojesti jogurta, ki ga je dobil v vrtcu za malico. Če se hrana valja po nahrbtnikih in avtomobilih, so za to odgovorni starši, ne vrtec. Zato menim, da so starši tisti, ki se lahko odločijo, ali bodo vzeli domov jogurt ali ga bodo zaradi strahu pred tem, da bo ostal pozabljen v avtu oz. bo otrok imel prebavne težave, ker bo jogurt 2 uri na sobni temperaturi pustili v vrtcu. Jaz bi magari vztrajala, da podpišem izjavo, da prevzemam vso odgovornost. Pišuka, pa saj to je noro. Vrtci so že tako noro dragi, da pa še enega jogurta ne smeš vzeti domov, je pa po mojem absurd. Pri nas je tako, da od vrtca do doma porabim vsaj pol ure (promet...) in je res težko, če je otrok po nepotrebnem lačen. Jaz bi vztrajala!

Brgita  

član od: 17.8.2006

sporočila: 267

13. sep 2010 13:37

Poznam ta problem. V našem vrtcu so to odločitev zagovarjali s tem, da so se starši pritoževali, ker so otroci jedli v avtu, med potjo domov (posledica umazan avto) in potem še doma niso jedli kosila (prepozna malica). Ker smo bili zadnje leto v  vrtcu, se nismo s tem kaj dosti obremenjevali, saj jih večina ni več počivala. So bili pa tudi izjeme, zaspančki, ki pa mislim, da niso ostali brez malice (je pa veliko odvisno tudi od vzgojiteljice).

Zdaj imamo v šoli pa nov problem, saj se prvošolcev ne sme pospremiti do razreda , sicer je pa to že druga tema.

 

 

 

Brgita

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

13. sep 2010 14:07

Brgita je napisal/a:

Zdaj imamo v šoli pa nov problem, saj se prvošolcev ne sme pospremiti do razreda , sicer je pa to že druga tema.Brgita

Zakaj pa bi jih? Saj jih tudi v vrtcu (vsaj pri nas) do garderobe.

rimljanka

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

13. sep 2010 14:26

Brgita je napisal/a:

V našem vrtcu so to odločitev zagovarjali s tem, da so se starši pritoževali, ker so otroci jedli v avtu, med potjo domov (posledica umazan avto) in potem še doma niso jedli kosila (prepozna malica).

Tudi to se mi zdi le izgovor. Ni mi jasno, kako se starši pritožujejo zaradi takih stvari. Saj smo vendarle starši tisti, ki odločamo, ali otrok lahko je v avtu ali ne. Kar se tiče spremstva - pri nas otroke pospremimo do igralnice.

naj  

član od: 21.12.2007

sporočila: 69

13. sep 2010 14:42

Tudi pri nas v vrtcu dobi sin malico vedno s sabo, če ga pridemo bolj hitro iskat. Do sedaj s tem ni bilo nikoli težav.

Pri nas je včasih težava ker sploh noče domov ampak bi kar ostal v vrtcu

 

naj

Sporočilo je spremenil(a) naj dne 13. 2010 14:43

zima13  

član od: 27.3.2008

sporočila: 202

14. sep 2010 5:05

Pozdravljeni! Pri nas pa že lani v vrtcu niso več dobili malice za domov, če jo je pojedel tam prav, če ne pa nič. Smo se starši pritoževali na sestanku, ampak nismo nič dosegli. Vodstvo in ravnatelj so se zgovarjali na higieno in še na ne vem kaj, da polivinilaste vrečke niso primerne za prenos hrane, pa da je malica ostajala v vrečkah iz blaga, ki so na obešalnikih v garderobah in so jo včasih našli tudi že vso plesnivo... Skratka vse pritožbe so naletele na gluha ušesa in tako naprimer jogurt, ki ga mali v vrtcu ne poje in ga seveda plačam, sestrica pa ga je vedno imela najraje, ker je ga je bratec iz vrtca prinesel.... ostane tam! zima13

mala miska  

član od: 6.7.2009

sporočila: 39

14. sep 2010 8:35

nevem zakaj so ti vrtci naravnani tako, da obravnavajo vse enako. Moja punčka je do sedaj hodila v katoliški vrtec, kjer so čisto vsakega otroka obravnavali individualno. Vse se je dalo z njimi pogovorit, osebje je bilo več kot odlično. Skratka skrbeli so za njih bolj kot bi bilo v njihovem opisu nalog. Zaradi bližine smo sedaj otroka prepisali v državni vrtec. In pred očmi se mi podira zgodba idiličnega vrtca in šele sedaj razumem, kaj prestajajo mamice, ko puščajo otroke v vrtcih, kajti do sedaj nisem imela občutka, da puščam otroka v vrtcu, ampak pri ljudeh, ki ga imajo radi. Kako je z malico ne vem, poznam pa razliko med državnimi in privatnimi vrtci. Prepričana sem, da temu ne bi smelo biti tako! mala miska

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti