Baobab - opičji kruhovec

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

1. okt 2010 11:44

Res se nisva razumela :) Iščem kakšen pameten recept za drobno pecivo (piškote) pri katerem bi lahko dodal baobab moko. Gre za čisti eksperiment. Palačinke, kolači, biskviti... niso problem. Tam že v grobem vem, kako se obnaša. Tudi kakšni bio piškoti bi se mi verjetno pošli, kjer moko nadomestijo razni 'otrobi', ki z vodo ne vežejo in stvar lahko ostane krhka. Vendar bi rad nekaj iz kategorije 'mastno in slastno'. Tukaj imam zaenkrat samo to možnost, da vzamem nek klasičen recept z maslom, ga nadomestim z margarino in z izpadlo vlago raztopim baobab. Torej je vprašanje: Ali obstaja kakšen recept za piškote kjer osnova ni moka + maščoba in še mogoče jajca?

LP in hvala za trud

 

Sergej

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

1. okt 2010 12:27

mislim da ne. Za krhko testo je dejansko osnova moka in mascoba - seveda pa lahko eksperimentiras. Ne ljubi se mi iskat po bazi, ampak vem da se pri nekaterih piskotih doda malo mleka. Na misel so mi prisli vinski piskoti http://www.kulinarika.net/recepti/10587/sladice/vinski- , mogoce bi bila zanimiva ideja krhki flancati? http://www.kulinarika.net/recepti/9342/sladice/krhki-fl 

Z manj mascobe so se kaksni speculas in medenjaki, oz. piskoti kjer se uporabi sladkorni sirup - lahko naredis obratno pretvorbo in med nadomestis s sladkorjem in vodo (za 1C medu/sirupa vzames 1C sladkorja in 1/4C vode). Na forumu je ze bila debata o mehkih medenjakih, ki jih dosezes da v testo prilijes mleko po obcutku - ceprav ga ni navedenega med sestavinami.

Piskoti brez mascobe so pa tile: http://www.cenim.se/recepti/25-r.html

http://www.kulinarika.net/recepti/7127/sladice/ovsene-p

http://med.over.net/forum5/read.php?21,1076064,10

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

1. okt 2010 13:08

O Nola živjo!

Se opravičujem, ker sem pred objavo spregledal tvoj odgovor. Danes malo pišem in malo brišem. Včeraj sem razbijal ledeni blok malin in se mi je seveda razletel po celi kuhinji. Lahko si predstavljaš, da je zjutraj izgledala kot bi bil Hitchcock na obisku.

Praviš, da se v pudingu obnese. Kako gre skupaj z okusom vina moram takoj probat. Na to pa še nisem pomislil - hvala! Sicer bo to, da nima dominanten okus, verjetno njegova prednost.Za hitro zgoščevanje sadja. Včeraj sem kuhal maline skupaj s pečkami, da sem dobil zadaj še njihovo grenkobo in se baobab ne čuti. Moram ponovit še brez pečk.S temi marmeladami imam največ izkušenj. Gre brez problemov. Edino na to je treba pazit, da ne daš preveč, če nočeš močnato.

Še to sem opazil, da če se zmeša z jogurtom iz lončka, se ta občutno zgosti in mogoče bi se iz tega lahko razvila kakšna lahka krema za nadevanje. Tudi kombinacija z želatino bi znala bit zanimiva. Mogoče razbije tisto gladko trdoto in jo naredi bolj topno v ustih. Ravno zato jo jaz žal ne uporabljam.

Baobab bo na sejmu Narava - zdravje v Ljubljani in sicer sigurno na štantu Teotrade. Tam naj bi se lahko pokusil sok in mogoče še kaj. Kdo ga bo še predstavljal, če ga bo, pa žal ne vem, ker enostavno ne vem kako daleč so z dogovori.

 

Zlata si Rebecca - resno! Te recepte sem že preletel in verjetno bo finta vinskih keksov še najbolj perspektivna. Druga možnost, ki jo vidim je, da nekje smetano nadomestim z maslom in raztopljenim baobabom.

Pri piškotih imam res kar tremo. Moje zadje eksperimentalne brez maščobe smo čez noč namakali v mleku. ;)

LP

Sergej

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

25. okt 2010 11:47

Ponosno poročam, da sem pekel piškote in imel popoln uspeh že v drugem poizkusu. Za osnovo sem vzel recept:

0,5 kg moke + 0,25 kg margarine (masla) + 0,25 kg sladkorja + dve jajci + mala skodelica vode. Pri temu receptu sem sladkor zamenjal z dvema jušnima žlicama meda in dodal tri čajne žličke baobaba raztopljenega v deci vode. Piškoti so bili sicer dobri, samo ne tisto ta pravo. Med peko so strašno lepo dišali. Potem se med praktično ni čutil. Razen tega so bili rahlo elastični in močnati - "kruhovi".

Potem sem recept še poenostavil.

Torej : Rahli krhki piškoti brez sladkorja

0,5 kg moke

0,25 kg masla

5 čajnih žličk baobaba (suhega v moko)

1/5 stroka vanilije

ščepec soli

dve manjši jajci

3 - 4 jušne žlice vode (samo toliko, da je testo stoji skupaj).

 

Delal sem s prešo za piškote. Ne moreš verjet. Po mojih kriterijih popoln uspeh. Praktično v trenutku, ko sem dal v pečico, so vzhajali na dvojni volumen. Baobab je torej res nadomestilo za pecilni prašek! Piškoti so bili krhki in rahli. V ustih so razpadli v gladko maso brez kakih trdih zrn. Okus rahlo kiselkast. Vendar tak, da še jaz nisem pogrešal sladkor. Meni prijeten in tudi potem ostane v ustih nek svež okus.

Sergej

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti