Zdravniški pregled ob zamenjavi delodajalca

sreca  

član od: 8.1.2010

sporočila: 30

tema odprta - 29. avg 2010 21:58 | ogledi: 20.531 | odgovori: 27

Pozdfravljeni!

Malo neobičajno vprašanje, pa vendar, ali bom morala opraviti nov zdarvniški pregled, ko bom v kratkem zamenjala delodajalca, oziroma po štitih mesecih prekinitve zaposlitve sem dobila službo, nov delodajalec me je opomnil na zdravniški pregled, jaz pa sem v prejšnji službi pred 9 meseci opravila preventivni zdravniški pregled. Pa še to, nova zaposlitev je v bistvu enako delo, kot sem ga opravljala prej. Vem, da pred leti ni bilo potrebno ob novi zaposlitvi opravljati pregleda, če prekinitev ni trajala 6 mesecev.

Za odgovore se vam lepo zahvaljujem!

sreca

barbay  

član od: 4.1.2008

sporočila: 202

29. avg 2010 22:16

Živjo. Po mojih izkušnjah moraš opraviti zdravniški pregled. Sama sem nastopila službo, naredila zdravniški, po slabih dveh mesecih zamenjala službo( boljša ponudba), zopet delala zdravniški. Delo pa je tudi podobno, samo veliko bolje plačano. :) barbay

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

30. avg 2010 9:31

Postavi se malo še na drugo stran - recimo, na delodajalčevo. Delodajalec mora vedeti, če sprejema v delovno razmerje ljudi, ki bodo zmogli opraviti zahtevana opravila. In mora tudi zagotavljati take pogoje za delo, da ne bi škodovali zdravju, oziroma bi vsaj ustrezali minimalnim standardom. Resni delodajalci itak pošiljajo svoje zaposlene na redne zdravniške preglede in obisk zdravniškega pregleda spada med redne delovne obveznosti. Opozarjam tudi, da nekateri delodajalci pričakujejo od kandidata, da soglaša s tem, da opravi tako imenovani "test na droge"....in glej ga zlomka, v tem elementu se znajo pojaviti problemi, ker je belega prahu več, kot želimo priznati. Drugače pa se je že zelo veliko kroničnih bolezni našlo ravno na zdravniških pregledih, ki so jih ljudje opravili zaradi prehoda v novo službo ali pa zaradi tega, ker so bolezni opazili na rednih zdravniških pregledih. In vedno je bolje en pregled več, kot en pregled premalo, tako da v resnici ne vidim problema, če greš na dva pregleda v enem letu. Vendelina jr.

beatrice  

član od: 18.11.2009

sporočila: 137

30. avg 2010 17:22

Živjo! Vsekakor jepregled poteben, saj se opravi za točno določeno delovno mesto, ki pa je v vsakem podjetju nekako specifično,četudi oseba opravlja isto/enako/podobno delo. Ob tehp regledih se resnično ugotovi marikatera bolezen, ki je sicer skrita. Kar se pa testa na droge tiče, so rezultati nekje resnično neprijetno presenetljivi, sploh če gre za osebo, pri kateri bi človek tovstne zadeve najmanj pričakoval. Ne boj se, le opravi pregled. Še bolj resna podjetja pred ali najkasneje na dan nastopa organizirajo tudi tečaj iz varstva pri delu. Ne glede na to ali je oseba viličarist, skladiščnik, pisarniški delavec ali direktor. Srečno! beatrice

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

30. avg 2010 17:26

beatrice je napisal/a:

Še bolj resna podjetja pred ali najkasneje na dan nastopa organizirajo tudi tečaj iz varstva pri delu. Ne glede na to ali je oseba viličarist, skladiščnik, pisarniški delavec ali direktor. Srečno! beatrice

A ni to tako ali tako zakonsko predpisano? Mi smo tečaj delali pred nekaj leti, kar vsi.

rimljanka

anaboleyn  

član od: 18.1.2010

sporočila: 91

30. avg 2010 17:34

Draga Sreca, podlaga za zdravniške preglede je Zakon o varnosti in zdravju pri delu in na njegovi podlagi sprejeti Pravilnik o preventivnih zdravstvenih pregledih delavcev. Pregled je obvezen pred nastopom dela ( ko prvič sklepaš pogodbo o zaposlitvi) in pa če pride do prenehanja opravljanja določenega dela za več kot 12 mesecev. Sicer pa mora imeti več o tem tvoj novi delodajalec v splošnem aktu - sistemizaciji DM glede na oceno tveganja,( ki opredeljuje varnost in zdravje na delovnih mestih ) in tam opredeliti tudi pogostnost periodičnih pregledov, glede na konkretne nevarnosti ali "nevarnosti" na tvojem in drugih delovnih mestih. Ker gre za (obvezno!) njegov strošek, se ti topogledno ni treba nič bati, če pa je kaj narobe, kar bi rada zamolčala, ti na forumu itak ne moremo pomagati. Če boš odklonila, je vprašanje, če te bodo vzeli v službo, če so se odločili, da hočejo zdravniški pregled. Lp in veliko zdravja! anaboleyn

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

5. mar 2015 19:45

Bom kar tu vprašala.Sem napotena na zdravniški pregled, kot vedno vsake tri leta.Delodajalec plača ta pregled in kaj me muči, zakaj je potrebna kartica zdravstvenega zavarovanja? Kolikor vem, če greš na pregled samoplačniško ne rabiš kartice, in ta pregled je plačan iz strani delodajalca zakaj predložit kartico?

dari

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

5. mar 2015 19:54

Pojma nimam, jaz sem bila jeseni in se ne spomnim, da bi zahtevali kartico. Me pa zanima, zakaj te to muči.

Sonja

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

5. mar 2015 20:00

Piše, da moram imeti zraven kartico. Muči,no, če plača delodajalec, potem ni potrebe, da dam kartico zavarovanja, ker je plačnik delodajalec in ne jaz kot zavarovanec.

dari

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

5. mar 2015 20:08

Dari, vsa skrb je odveč.

Kartico zdravstvenega zavarovanja boš dala, da bo zdravnik videl morebitne bolezni, ali druge zaznamke, za katere zdravnik pri zdravniškemu pregledu ne bo opravil preiskav, so pa zabeležene v tvoji kartoteki. Upam da sem razumljivo napisala, in da vsaj približno veš kaj hočem povedati.

Pa srečno ! 

SMARTY1

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

5. mar 2015 20:13

Čisto enostavno katrico rabijo (mo) zato, da odčitajo tvoje podatke v računalnik (ime, priimek, datum rojstva, naslov), ker je treba podatke o tvojem zdravstvenem stanju, izobrazbi itd. vnesti v program. Kartica nima veze z zavarovanjem, ker za pregled zavarovanja ne potrebuješ.

jade

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti