Pomoč-ajvar

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

30. avg 2010 11:14

Če odšteješ cepkane paprike, Vlado.

rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 30. 2010 20:49

Noel  

član od: 12.3.2004

sporočila: 268

30. avg 2010 19:21

Ali dela kdo ajvar s hrenom? Noel

jankica  

član od: 12.10.2005

sporočila: 856

16. sep 2011 8:14

Prosim za nasvet, kaj naj naredim, da bi rešila ajvar, ki mi je po dobrem tednu zavrel v kozarčkih (napihnjeni pokrovčki). Delala sem ajvar iz paprike, čebule, paradižnika in dodatkov, v hladnega pa sem vmešala še gorčico (hladno polnjenje).

Kasneje sem delala ajvar še po enem drugem receptu, tudi z gorčico na koncu in hladnim polnjenjem, ta pa je v redu. Ne morem ugotoviti, kaj sem naredila narobe pri prvem postopku, vseeno pa me zanima, če lahko še kaj popravim.

jankica

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

16. sep 2011 8:27

Jaz bi ga zagotovo vrgla, če je začel vret.

Sicer pa sama ajvar vedno vroč nadevam v vroče kozarčke in dam v pečico, ogreto na 200 stopinj (ko dam kozarčke v pečico, jo ugasnem), da se notri počasi ohladijo in potegne pokrovčke navznoter. Se mi zdi, da je preveč dela s pripravo, da bi se šla riziko, al bo uspelo, al ne.

Ognjič

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

16. sep 2011 19:44

Se pridružujem mnenju ognjičke - ajvar, ki je zavrel, se je skisal, spremenil okus in je res samo še za stran vrečt. Na žalost.

Hladnega polnjenja jaz pri ajvarju ne bi prakticirala.

lp

cervus

neznan uporabnik

16. sep 2011 20:09

Mene je ena moja dobra frendica iz Ljubljane enkrat povabila, da vidim. Drugač je Beograjčanka, samo že tu živi menda 35 let. Ampak nima veze. Šla sva na tržnico in kupila 15 kil paprike rdeče. Pol na trolo in h njej. Paprike sva oprala. Ona ma malo stanovanje in nima kakega žara ali kaj, in še v bloku je. V glavnem sva to celi lubi dan pekla na elekrični plošči na štedilniku. Polovico sva olupila, polovice ne. Potem sva to na roke naseckala, na olju malo čebule in papriko gor, sol. In na teh 15 kil paprike sva dala 3 kile melancanov. Čisto nič drugega. Absolutno nič kisa. Men se zdi, da eno al dve žlici jušni sladkorja. Na koncu je tega prišlo okol 6 do 8 litrov. Tako za kake 12 kozarcev onih po 500 ml. Sva prej kozarce segrela, to vročo zmes natlačila noter in povrh nalila olje in posolila. Nič v pečico. Pustila sva kr na pultu, da se je ohladilo, gor pokrove. Jaz sem si nato polovico odnesel v Maribor, in sem to v shrambi mel kako leto. Se ni čisto nič pokvarilo. Ko sem kozarec odprl, sem vedno dal v hladilnik. In vedno samo jemal s čisto žlico ven. Al pa, če smo v toku enega obroka večkrat, je bila samo ta žlica za to. Nič oblizovanja vmes. Jaz vem,da sem bil skoz poleg in videl in ni dala nobene coprnije not. Enostavno je držalo.

Aha, tudi melancanov ni olupila. Samo na kake 2cm debele rezine, popekla in nato na kockice zrezala.

 

No, mi je pa povedala, da lahko v bistvu daš tudi bučke,čebulo,česen in kak ljuti feferon. Samo to potem ni več ajvar, neki približek lutenice recimo, ki je meni osebno še boljša od ajvarja.

Če hočeš pekoč ajvar pač naseckaš not hude rdeče paprike. Seveda pazljivo.

 p.s.-če ti je po enem tednu zavrelo pač odpri in eno žličko poskusi. Po mojem osebnem mnenju, se zastrupila ravno ne boš. Če boš čez par ur še pokonc, lepo to prekuhaj pa jejte pašto s tem. Odvisno seveda, koliko imaš tega. Pa kaj si to mela na soncu al kaj? Samo nisem prepričan čisto, tako da ne jemlji dobesedno. Če je samo en teden oziroma sedaj en dan bi jaz, ponavljam, da JAZ, poskusil, če mi ne bi nič bilo po par urah, bi pa prekuhal pa z makaroni. Da vsaj nekaj rešiš. Samo tudi, če si čisto na hladno polnila in dodala gorčico, se nekak v enem tednu ne bi smelo pokvarit. Odvisno, kje si hranila. Al pa raje res proč vrzi, če nisi top ziher.

 

MULTI_reloaded



Sporočilo je spremenil(a) MULTI_reloaded dne 16. 2011 20:27

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

17. sep 2011 11:39

Tudi pri naši hiši smo delali brez kisa, podobno multijevemu opisu le iz paprike in melancan, razmerje 1:1, namesto čebule česen (veliko). Rekli so mu "ruski ajvar".  Bil je take čudne, neugledne blede barve, a okusa božanskega! Se ga je pa pražilo najmanj 24 ur in smo ga v izmenah mešali, vključno z nočnim dežurstvom

Zavreti ajvar je, na žalost, samo še za v smeti, je škoda še pašto uničit

lp

mzm

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

17. sep 2011 13:38

Kar se tiče zavretega, bi jaz postopal enako kot multi: poskusiš in če štima, prevreš ter še enkrat začepiš.

Me pa kar srce boli, ko berem, kako pražite več ur ali pa celo pustite, da se od paprik odcedi "voda". Ste že kdaj poskusili tisto "vodo"? Je namreč okusnejša od tistega, od česar je odkapljala :) Jaz jo z zajemalko zajemam spotjo iz posode, v kateri kuham ajvar (večinoma delam kuhanega in ne praženega, a to je že druga zgodba), in jo vložim posebej. Ko je treba narediti kako zelenjavno juho ali golaž, jo porabim namesto vode. Če je ne spijem že prej kar tako! 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti