Pečena koruza

Artos  

član od: 23.11.2009

sporočila: 30

tema odprta - 23. avg 2010 18:30 | ogledi: 21.039 | odgovori: 4

Imam kar nekaj vprašanj na temo koruze? Najbolj pa me zanima vse z pečenjem le te.

Katera koruza je najbolj primerna za pečenje? Kje kupujete semena? Kdaj je najboljši čas za obiranje? Je kaj pomembna velikost storžev?

Mogoče veste kje koruzo za pečenje tudi prodajajo? Zanimajo me bolj kmetije oz. domači pridelki ne toliko ponudba velikih trgovin?

Kje in na kakšen način jo najraje pečete (žar, rešetka, ponev, pekač) ?

Koliko časa se jo peče?

Kako jo pripravljate (mogoče kakšen drugačen način priprave)?

Vprašanj je ogromno in vrjamem, da vas je polno tukaj, ki imate vsaj kako izkušnjo če ne drugače z tisto ki si jo privoščimo na morju. Vsak doprinese nekaj in na kupu bo polno koristnih nasvetov. Vsem pa se že v naprej zahvaljujem.

Artos

Temo je spremenil(a) Artos dne 23. avg 2010 18:32

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

23. avg 2010 20:06

Ufff nisem ravno nek koruza majster, a na del vprašanj lahko odgovorim. Tisto o vrstah semena pa nakupu nimam pojma. Kar se časa obiranja tiče je pa v povprečju nekako sedaj, se pravi sreda avgusta, pa tudi do konca meseca še, ker pač lahko koruzo poseješ malo prej ali pa kasneje in temu primerno je tudi potem zrela prej ali kasneje. Moje vodilo je, da morajo biti zrnca zelooo svetlo rumene barve in mehka ko vanje zasadiš noht. Z drugimi besedami, koruza mora biti še mlečna. Kar se prodaje tiče, se jo pomojem da dobiti na večini malo večjih tržnic, videla sem jo tudi na zagrebški tržnici, če si slučajno iz tistih koncev. Bi pa dodala en malo nelegalen nasvet- če je ne misliš pripravljati za kako skupino ljudi nad 50 članov, 1 teden vsak dan zapored, ti predlagam, da se malo zapelješ po okoliških njivah in narabutaš par storžev. Mislim, da par storžev, ki bi jih vaša družina pojedla za poletno večerjo kmet ne bo pogrešal. Seveda pa ne pozdravljam kakega masovnega rabutanja, ki močno oškoduje lastnika ;) Mi jo ponavadi pripravljamo na rešetki na električnem žaru iz preprostega razloga, ker smo sredi mesta in kaj drugega ne pride v poštev. Pečemo jo pa...hmmmm...da ti prbijem tisto klasično "dok ni pečeno". Nevem no, sej se vidi, ko zrna začnejo spreminjati barvo, ko malce porjavijo...Eno rundo naredi po občutku, naslednjič pa pač par minutk več/manj glede na prvič. Edino alternativo peki, ki jo pri nas izvajamo je kuhanje. En velik lonec, noter žličko masla, žličko soli pa žličko sladkorja, naj se malo segreje, koruzo noter, potem pa spet ene 10 min pa je. Evo to lahko prispevam k koruzni modrosti, več pa kdo drug :D Viva Meier

kaja_v  

član od: 19.6.2009

sporočila: 2

23. avg 2010 20:39

ostalih stvari tudi jaz nevem. drugace pa jo pri nas pecemo nad ognjem, ki ga zakurimo zunaj. koruzo pecemo toliko casa, da zacnejo zrna pokati, ko kaksno zrnje poci, je koruza zagotovo pecena. nato jo po okusu osolis in zavijes v papir. ce peces koruzo tako kot mi nad ognjem, jo, preden jo pojemo obrisemo/zdrgnemo s papirjem, da "obrisemo" saje ;) kaja_v

STASY  

član od: 24.2.2007

sporočila: 48

24. avg 2010 13:22

Pri nas nismo neki strokovnjaki, ampak za naš okus vedno zadeva uspe po čisto preprosti poti. Pečeš po občutku posoliš po okusu in daš v koruzne liste. Mi smo jo vsa leta pekli na rebrasti rešetki in se odlično speče.

Koruzo smo letos tudi prvič posejali,  za pokušino je mami kupila (mislim da v semenarni) semena sladke koruze. V vrečici je bilo 10 semen in so še kar draga (natančne cene ne vem). Pa vendar zrastlo je vseh 10 in imajo ogromne plodove. Kdaj jih je točno sadila ne vem, vem pa da se storži pobirajo avgusta in septembra. Sladka koruza tudi prej dozori, saj naj bi rastla samo 70 dni in jo zato lahko posejemo večkrat na leto v primernih pogojih (temperatura tal itd...).

Zrela naj bi bila takrat ko laski porjavijo. Na isti način lahko pečemo tudi drugo koruzo, vendar mora biti mlada (mlečna). Kdaj ta zori oz. je najboljša za obiranje ne vem. Smo pa mladi ravno tako robutali v kakšnih večjih nasadih avgusta, septembra, čas je kar pomemben saj pride koruza trda, če jo oberemo prepozno.

Za kmetije kjer bi se takšno koruzo dalo kupiti ne vem, upam pa da bo kdo drug uspel podati kaj več inf. o tem.

V kratkem se bo našo koruzo pobralo, ni je veliko pa vendar za koštat bo. Potem pa poročam, kakšna je bila. Mislim, da že zato ker je sladka, bo še toliko boljša.

 

STASY

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti