Oblačilni report za jesen-zimo 10-11

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

tema odprta - 23. avg 2010 15:34 | ogledi: 33.483 | odgovori: 387

Cenjeno občinstvo

Ne vem, kako je z vami, ampak meni vsako leto, ko gre poletje h koncu, prime ena meteorološka otožnost. Tista septembrska ohlajevanja mi preprosto nikoli niso potegnila in mi na tej polobli nikoli ne bodo. Zato prosti čas v septembru porabim za silno sledenje tednov mode po svetu (ker se septembra napovedujejo trendi za pomlad naslednjega leta) in se pripravljam na oktober, ko je pa že čas, da se človek obleče v kakšne dobre plaščke in čeveljčke in tudi predela tisto septembrsko depro.

No, ja, če mi že klima in nov letni čas v septembru nikakor ne potegneta, tega ne morem reči za oblačilne stvari v prihajajoči sezoni. Tozadevno sem že zdaj navdušena.

Tokratno sezonsko diskusijo začenjam s temo, ki sem jo malo zanemarila in sedaj popravljam– moškim oblačenjem. Modna in kozmetična industrija že vrsto let nagovarjata tržni segment, ki je bil neupravičeno zapostavljen – moške. In moški končno dobivajo več možnosti, da realizirajo svojo pravico po nečimrnosti. Mimogrede, zdrava nečimrnost, to, da ti ni vseeno, v kakšnem stanju in videzu je telo in splošni vtis – to je eden od konstitutivnih momentov psihičnega in fizičnega zdravja.

Na kaj moramo paziti pri moškem oblačenju?

Prvič, v moškem oblačenju je manj osnovnih kosov. Imamo hlače, srajce, suknjiče, pulover, jopico, površnik, nogavice, majčke, obuvala in to je v osnovi to. Manj osnovnih kosov naredi manjše število kombinacij. Ampak dobra stvar tega je: težje je zelo udariti mimo.

Druga stvar: moška garderoba je barvno manj pestra. Je za to vrsta razlogov (lahko v nadaljevanju tudi o njih, če koga zanima). Tudi je za moške manj kozmetičnih barvnih pomagal. Mejkap je pri moških bolj izjema in statement, medtem ko je pri ženskah to rutina in je nemejkapiranje izjema (ki je v resnici nisem nikoli čisto razumela). Skratka, medtem ko si ženske lahko v večini leta pobarvamo obraz in s tem izboljšamo svojo naravno lepoto…..so moški pri tem bolj omejeni. Zato morajo bolj paziti, katere barve izbirajo, ker jih lahko izbira napačne barve dobesedno obrazno zdradira. Tako recimo belce v nepoletni sezoni temno rjavo oblačilo poje in zradira. Preverjeno tudi na lepotcih. Po drugi strani je modra barva velika prijateljica fantov vseh starosti in vseh pigmentov. Od rojstva dalje. Takrat je sicer bolj v pastelni verziji, potem pa v vse smeri. Modre v moški garderobi ni nikoli preveč.

Tretja stvar: Moške postave imajo naslednje oblačilne koordinate: višina, obseg torza, širina ramen. Potem se pa pri krojenju upošteva, da je obseg pasu (pet centi nižje od popka) v idealni varianti do kakih 10 centi manjši od obsega torza, v resničnem življenju sta številki tu-na-bridko-žalost-enaki. So pa tudi fantje, ki iz solidarnosti do kakšne noseče ženske v familiji večino odraslega življenja prenašajo svoj trebuh….dokler ne pristanejo na internističnem oddelku. Skratka, pri oblikovanju moških oblačil se ve, da zna biti kritično moško področje v rastru trebuha (lahko tudi na ledveni strani), medtem ko druge krize ne bo na vidiku. Če odštejemo višino. Nima samo Sarkozy tega problema. Pa če odštejemo plešavost (ženske celulit, moški plešavost, narava je bila v tem bridkosti neverjetno pravična). Hočem reči, moški ne bo imel problema z »malo širšimi meči in kako to skriti«, pa oprsja jim tudi delajo manj težav (razen tega, da so eni primorani depilirati tista svoja telesca, ker bi brez tega človek utegnil pomisliti, da stalno nosijo »pižame iz moherja«)

Četrta stvar: Velikosti oblačil (tule malo citiram samo sebe iz prejšnjega reporta)

Osnovno številko konfekcije definiramo tako, da izmerimo ramensko razdaljo (od rame do rame) in številka, ki jo dobimo, je ponavadi tam nekje med 49 in 54 in to je več-ali-manj tudi dobra osnova za konfekcijsko številko. Ker moški, ki bo imel v ramenih kakih 52, bo nosil konfekcijo 52, če je višine pod 180 cm in 104, če je višji od 180 cm. Smiselno podobno veja tudi za ostale številke.

Srajce – izmera obsega vratu je hkrati tudi velikost ustrezne srajce. Če izmerite 43,5 cm, naj bo srajca raje števlika 44. Nižjecenovne srajce so pa itak v rastru s, m, l in xl.

Moške mere: za presojo postave ponavadi gledajo višino, širino ramen, obsega torza in obsega bokov in sedala na najširšem mestu, razkorak in dolžino nog.

Na fitnesu so si izmislili tudi adonisov indeks. Izmeri se širina ramen in obseg pasu v višini popka. Razmerje med širino ramen in obsegom pasu, če je 6:8, to je tista idealna mera, ki jo potem moški poskušajo doseči in temu se reče po novem tudi adonisov indeks. Skratka, če ima fant tak proporc, potem definitivno . Če pa ima kdo 6:7, kupi nižjo številko hlač.

Moški celo življenje nosijo hlače in posledično bi morali znati izbrati dober kroj. Ampak v praksi ni čisto tako. Zelo veliko fantov vztraja s premajhnimi številkami hlač (nekoč v mladosti so bile velikosti prave), ki jih potem s hudo muko zapnejo nekje pod trebuhom, korak pa visi nekje pet centi in več nižje, kot bi moral biti. In seveda, ko se sklonijo, tiste hlače lezejo dol….ajoj. Hočem reči, tisti moški, ki imajo zanimive zadnjice, da jih z veseljem pogledamo, tisti nimajo takega trebuha. Got it?

Skratka, če se je kdo zredil, potem naj si kupi večjo številko hlač. In če je šel trebuh odločno proč od Adonisa, potem si omislite zanimive naramnice. S tem boste dokazali, da zmorete nositi svojo osebo, ne glede na to, kakšne mere ima. In ta sposobnost, da nosiš svojo osebo, ne glede na to, kakšne mere ima, to je seksi. Velja za oba spola.

In glede hlač še ena: Fantje naj si za božjo voljo ne vlečejo hlač tja gor skoraj do podpazduhe! To se vidi pri kakšnih starejših fantih. Ki ponavadi živijo s kakšno dolgočasno žensko, ki jim nadomešča mamo in nadaljuje tam, kjer je slednja končala. In najeda v smislu, da je treba majico zatlačiti v spodnjice in potem še srajco fino zabasat v hlače in hlače fino potegniti gor….in nastane Steve Urkel v živo (Urkel je drugače the geekest geek ever).

Peta stvar: Perilo. Ponavadi je tako, da moški navado, da je treba imeti lepo perilo, da elastike ne smejo biti razvlečena in da majice (če jih nosijo), ne smejo biti raztegnjene in razbarvane, prinesejo od doma. V smislu, če jih je mama naučila, da morajo imeti te stvari urejene in če jih je tudi zraven naučila, da se nogavice zlagajo v paru, tako da se ne izgubljajo. Mame iz prejšnjih generacij so bile toliko pametne, da so juniorje primorale, da so zbrali nogavice po parih in jih potem tako zložili. Tisti, ki so to znali, so prednost tega opazili, če ne prej, takrat ko so morali v Jugi iti za eno leto v vojsko….Če pa katera zlaga štumfe svojemu dvajsetletniku, potrebuje strokovno pomoč. Če pa katera zlaga štumfe svojemu sinu in svojemu partnerju….bo strokovna pomoč trajala dlje časa. Lahko pa poskusi z metodo butnskale.

Nevertheless, fantje, perilo. Če je vaše perilo raztegnjeno, nerazpoznavne oblike in ne veste točno, kakšne barve je….potem lahko z njim pomivate okna. Ali pa razrežete na male krpice, s katerimi boste polirali avto. In čekirali nivo olja. Got it? Ker v trgovinah so na voljo srčkane bokserice in tiste srčkane majice iz zelo kvalitetnega bombaža, v katerem vsak vsaj malo spominja na Davida Beckhama.

Šesta stvar: Oblačilna baza za hladnejši del leta za vsakega moškega je sestavljena iz

- Temne obleke (suknjič in hlače) – to v več izvodih (temno sivo, temno modro, črno in potem to večkrat)

- Kežual suknjič (tvidaste rešitve za jesen/zimo, mornarsko modre za pomlad)

- Trenč (s strateškimi nakupi se pride do dveh in ste spodobno oblečeni, en nevtralne barve in en temen, za sladkousce ni omejitev)

- Zimski plašč

- Kežual jakne (namig. Izvrstne so tiste iz »jadralne mode«, skratka nekaj temnomodrega, kakšne Helly Hansen ali Muslo)

- Avirexova »pilotska« jakna.

Obutev: čevlji na vezalke v n-izvedbah, škornji za zimo.

Kaj mora pod nujno proč iz omare? Toplo priporočam, da se znebite vseh zelenkasto-rjavkastih-do-nedoločenih kežual jaken, ki so iz kakega ofucanega žameta ali usnja in imajo zraven kak pleten patent. To oblačilo v bistvu vpije tole: Pred trideset in več leti, ko sem bil še v osnovni šoli, mi je mami kupila tole utokovo deško jakno in v bistvu nekaj takega nosim še sedaj, ker v bistvu ga ni čez komot in v bistvu hočem ostati mlad in v bistvu nikoli nisem odrasel…. Skratka, tiste kao-jakne kao-kežual, v resnici pa kroj brez koncepta – to je oblačilo, v katerem fantje zgledajo kot Petri Pani. Raznorazne primere tega vidite v našem mestu po navadi ob sobotah na tržnici in v lokalih tam okoli, če pa niste iz Lj, sem prepričana, da imate tudi v vaši lokalni skupnosti podobne punkte, kjer se zbirajo lokalni Petri Pani.

Sedma stvar: Namesto kežual jaken brez konceptov (ki smo jih dali proč, a ne?) se nosijo suknjiči. Osnovno pravilo pri suknjiču je: končati se mora v višini koraka. Daljši suknjiči so dizaster, ker optično skrajšajo noge (to je problem fantov pod 175 cm, pa Sarkozy ve o tem najbrž tudi veliko povedati). Od krojev je za vse fante in vse postave prijazen kroj s povprečno širokim reverjem (6-8 centi) in z enorednim zapenjanjem z dvema gumboma. Vsi ostali kroji so samo za Adonise. Če vam meritve povedo, da to niste, ostanite pri univerzalno prijaznem kroju. Dvoredno zapenjenje suknjičev, pa tri ali celo štirije gumbi .- to so za oblačilno osveščene Adonise.

Sedaj pa nekaj slikovnega materiala. Pri tem velja splošno opozorilo: na fotkah so stilistične rešitve, tako kot jih vidjo stilisti v vsaki oblikovalski hiši, kjer se pač stilira do nivoja, ko je kombinacija že artefakt. Od opazovalca je pa odvisno, kaj od tega bo prevzel. Ni treba vsega. V bistvu je totalno mimo, če se prevzame vse (kopije in original in te stvari). Namesto tega glejte, npr: kako se en kos, npr suknjič kombinira z ostalimi. Pa npr, če gledate plašč, izberite tri fotke plaščev in potem glejte, kakšne kombinacije se delajo…… Smiselno enako velja tudi za ženska oblačila.

Največ namigov, kako se obleči (v smislu, kakšne kose iskati in kako kombinirati), se najde v kolekciji Victor & Rolf. Dobra izbira barv – kako sivi dodati barve, dobra izbira v modri in sivo-bordo-melancana barvi. Dvobarvni čevlji so itak zakon in letos bomo tako fantje kot punce iskali model nizkopetne dvobarvne stvari na vezalke. V resničnem življenju vseeno svetujem izbiro hlač z daljšimi hlačnicami, ni treba tako dobesedno vzeti tehle fotk

http://www.style.com/fashionshows/complete/F2010ME

V tejle kolekciji opozarjam predvsem na dobre rešitve plaščev in jaken in zanimivega barvnega kombiniranja. Je pa samo za tiste, ki se že znajo oblačiti.

Pri rjavih oblačilih raje mižim.

http://www.driesvannoten.be/movie.html

Tole kolekcijo sem pripela zaradi tega, da se vidi, kako se nosijo črne stvari s črnim. Za osveščene metroseksualce je potem še namig, kako se nosijo svetle stvari pozimi. Hlačnice naj bodo v resničnem življenju vseeno daljše. Če nič drugega, manj bo zeblo. Za ogled strani boste morali najprej vstopiti, potem pa iščite Winter 2010 ali pa Hiver 2010 (odvisno od tega, kateri jezik vam je bližje), potem pa kliknite Photos in se bo odprla pps prezentacija

http://www.diorhomme.com/content/homefr.html

Moški kežual tako kot to mora biti. Meni je totalno zabavno to, kako pri Missonij organizirajo revije: oblečejo manekene in jih pošljejo na ulico (sedaj jih v tem posnemajo tudi drugi) in se bolje vidi, kako stajling funkcionira. Kliknite na tole povezavo in potem do MAN, nato pa na winter 2011

http://www.missoni.com/ing.html

Sedaj pa so na vrsti punce vse starosti in velikosti.

Sedaj se o oblačilih že toliko časa pogovarjamo, da ste verjetno tudi začetnice že skoraj pri koncu začetnega nivoja. Začetni nivo – to je tisto, ko prepoznaš svojo postavo in barvni tipi in potem veš, kakšni kroji in barve grejo na to in kako se kombinirajo temeljne stvari iz oblačilne baze. Na srednjem nivoju se pa počasi že ustvarja nekaj, čemur rečemo prepoznaven osebni stil oblačenja. V tekstih se večinoma dotika začetnega nivoja, kljub temu pa vseeno rada navedem kak namig iz srednjega nivoja.

To pot začenjam pri laseh in ličenju. Drage moje, sedaj ste (če ste kolikor toliko zdrave in spočite) v najboljši možni izvedbi. Poleti so naši organizmi praviloma najbolj zdravi in v formi. Kar pomeni, to, kar zjutraj vidite v ogledalu, ko se pogledate – to je več-ali-manj najbolje, s čemer lahko razpolagate. Pustimo sedaj geštel, poglejte svoj obraz in lase. Če zjutraj v brez mejkapa in delujete kolikor toliko sveže, potem je okej, ker od tu se gre v dnevu samo navzgor. Če pa v tej izvedbi delujete malo sprano, utrujeno, pa oči se ne vidi (in si mislite, z debelim črnim svinčnikom okoli se bodo bolje videle – ni res, videl se bo svinčnik), potem vaša barva las ni dobra. Pa verjetno je pri obliki frizure tudi kakšna rezerva. Namreč poplava produktov za domače barvanje las je povzročilo to, da po cesti hodi ogromno žensk s čudnimi barvami las. Drage moje, tisti produkti so samo za to, da greste z njimi en odtenek vstran od svoje naravne barve in potem vztrajate na tem odtenku. V tem primeru to zdrži. Če pa mislite, da boste s tistimi produkti same spreminjale vašo n-krat spremenjeno barvo las, potem mislite narobe, to ne bo zgodilo. Poskusile boste enkrat, dvakrat, trikrat in v četrtem poskusu boste šle k frizerju. Ki se bo obupno mučil, da bo spravil vaše barve dol in pri tem ravno ne skuril tistega, kar bo od lasu ostalo. Prihranka pa ne bo nobenega. Skratka, če z obstoječo barvo las kljub dopustu in počitku in korekntem zdravju delujete sprano in dolgočasno, potem pojdite k frizerju. Pa ne v kak vaški frizeraj (lučka, živjo, si nisem mogla kaj:…) Naslednja stvar: ličenje.Zmerno zagorelost na tem koncu sveta povezujemo z zdravim videzom. In zaradi tega in tudi zaradi temperature je ličenje poleti drugačno kot pa je v mrzlem delu leta. Ko se zahvaljujemo tistim, ki proizvajajo pudre in korektorje. Za to, da bo puder sploh prijel, je treba kožo lepo pripraviti. To znajo najbolje kozmetičarke. Lepo pripravljena koža (piling, čiščenje, dodatni serumi, vlaženje….) sprejme tako negovalno kot dekorativno kozmetiko. Če pa koža ni pripravljena, je pa vsem kremam navkljub pusta in suha. In če mislite, da je za vsa samo ta-in-ta produkt, ostali vam pa ne pašejo (in nimate kartoteke pri dermatologu), potem se vprašajte, kdaj ste bile zadnjič pri kozmetičarki. Poleg dekletu prijaznega pudrnega izdelka letošnja mejkap sezona punuja zanimive produkte za oči (meni so simpatilčne sence za veke v obliki flomastra, kjer v bistvu z gobico nanašamo prah in mešamo barve na veki, zlasti različni zlati toni se lepo mešajo) in brez eyelinerja vernice ličenja letošnje sezone ne bomo zdržale.

Tudi v letošnjem ličenju velja: ali poudarimo oči (poleg črnih smokey eyes se da to doseči tudi z zeleno in škrlatno) ali pa ustnice (holywood red), ali pa gremo na zmerno poudarjanje obojega, s tem da v tem primeru vendarle en del poudarimo bolj (drugače je obupno dolgočasno).

Prihajajoča sezona je prijazna zaradi tega, ker je obudila mnogo kosov, ki smo jih že nosile in če se vmes bistveno spremenile, jih lahko spet nosite. Kaj vse lahko letos recikliramo:

- Za punce velikosti od S do L, vse višine so okej:Plisirano krlo do kolen (nosile smo ga v zgodnjih devetdesetih v kombinaciji s kratkimi blazerji). Ta kos se ponovno nosi, lahko pa ga kombinramo s pletenino, z usnjenim kratkim jopičem, s trenčkot jaknico s pasom. Obutev zraven od nizkih čevljev do štikel, lahko tudi klasiš škornji

- Za punce vseh velikosti, ki so višje od 165 cm: Dolgo krilo z visokim razporkom (nekje do sredine stegna): to smo nosile takisto v začetku devetdesetih. Če še imate katero od tistih kril (bodisi tenek material ali pa kakšna tvidasta zadeva, oboje je okej), ga kar uporabite. Tenek material kombinirajte s finimi pleteninami, ki grejo do bokov in se malo svetijo, tvidaste stvari se kombinirajo bodisi s močnejšimi pleteninami, bodisi s kombinacijami moških brezrokavnikov in svetlečih bluzic – o tej kombinaciji več v nadaljevanju)

- Črn usnjen plašček z začetka tega stoletja: dodate mu super usnjen pas in to je to. Črn plašček s pasom je itak ultimativen kos prihajajoče sezone. In zakaj kupovati novega, če ga že imamo?

- Zelene torbice izpred petih let: se spomnite ene sezone, ko je bila zelena zelo aktualna barva? No, če ste takrat kupile torbico in je potem niste več nosile, ta torbica se super kombinira v primerih, ko so vsa ostala oblačila črna. In zraven si omislite veliko nakita iz žada. Oziroma recite Dedku Mrazu, da lahko pride že konec oktobra. Seveda pa preberite pasažo nekaj odstavkov naprej, kjer opozarjam, da z zeleno ne gre pretiravati.

Barve: S črno se seveda težje zmotimo. Samo, če hoče industrija kaj prodati, mora predstaviti tudi kaj v barvni verziji. Načeloma velja takole (sicer se mi zdi, da sem to že omenila, ampak velja ponoviti). Barve oblačil se prilagajajo barvam ki so v naravi v tistem letnem času. Naše oko in glava se na ta red navadita in kak silen kontrast obupno moti. Tako imamo vedno naslednje barve:

Pomlad/poletje: barva neba, barva morja, barva jader, barva koral, barva morskega dna, barve cvetov, barve mladega zelenja

Jesen/zima: barve jesenskega gozda, barve vina, barve sadežev, barve okraskov za novoletno jelko (v svetlečem formatu), barve meglenih pejsažev….

Skratka: barve vina in jesenskega gozda – te barve v pomladnih oblačilih težje funkcionirajo, barva mladega zelenja in sveže roza pa slabo prenašajo jesensko-zimsko sceno. Saj ne rečem, da se ne da, ampak ponavadi ni dobrega učinka. Če niste maksimalno suvereni in če nimate genov, ki bi vam naredili lepo afriško polt (na tisto grejo pa več-ali-manj vse barve), ne eksperimentirajte v to smer. Raje sledite logiki barv za letne čase..Znotraj te logike pa vsak potem poišče tiste barve, ki podpirajo njegov/njen barvni tip (smo o tem na veliko diskutirale lani ob tem času, za tiste, ki ste na novo na tej temi, poglejte pod rubriko Moda in tam so shranjeni prejšnji topici).

Ampak tudi tule velja paziti. Sta barvi, ki funkcionirata dobro v več-ali-manj vseh kosih od hlač, suknjiča, plašča in dodatkov. To sta črna in siva (govorim za mrzli del leta), za določene barvne tipe pa bi to lahko rekli tudi za barvo kamelje dlake.. Potem so pa barve, kjer je en kos dober, dva sta ravno prav….vse ostalo je pa že na meji pretiravanja. Recimo: rdeč plašček funkcionira, rdeč kostim s krilom tudi, rdeč hlačni kostim je pa nekaj, kar ne funkcionira niti na kolekciji Bottega Veneta,, v resničnosti pa sploh ne. Tudi vijoličasta čisto dobro fukcinoira v obliki torbice, bodisi v obliki čevljev (že to dvoje skupaj je pa na meji too much information). Če pa imate več kot dva kosa vijolične na sebi, pa spominjate na a) vijoličnega telebajska, b) hodečo melancano, c) hodečo mačico ki je zbežala s pokopališča, d) nekoga, ki je sunil material za oblačila, ki jih v cerkvi nosijo v advetnem času…Got it? Podobno velja za zeleno barvo. Zelena barva je zelo lepa, ampak to lepoto je treba dozirati. Kobinirajte jo s črno, kameljo dlako, zlato…..in boste super. Za monokromatske kombinacije pa zelena ni dobra barva. Ker boste v total green nekaj od tega a) Rusalka b) Papagena c) Esmeralda, d) hodeča zelenjava, e) gozdna Jožica, f) Lidija od Zorana Predina g) hodeča prazna steklenica ….Skratka, too much green information

Potem pa so v jesenko-zimski sezoni tudi močno uporabne barve, ki jim pri sosedih pravijo colori-non-colori. Skratka masa peščenih, zemeljskih, skalnatih in ostalih sivo-drap odtenkov. Izvrstna barva za trenčkot, plašček, obutev. Tudi total look v teh barvah zelo dobro funkcionira, samo opozarjam, za te barve je treba obvezno biti velika vernica ličenja in ljubiteljica malo močnejših accessories (torbice z zakovicami, veliko bižuterije), ker colori-non-colori rabijo eno protiutež v dodatkih in mejkapu, drugače se dobi spran občutek.

Ko se bo diskusija nadaljevala, bomo še kakšno rekle o dobrih barvah in kako iz vijola preiti v indigo modro in kobalt modro in kako uporabiti petrolejsko zeleno.

Moška oblačila: v žensko modo ves čas vstopajo oblačila, ki so bila prvenstveno delana za moške, potem pa so jih predelali še v ženske kroje. Tipični primer je ženski blazer (manira krojaštva na ženske mere), pa hlačni kostim, pa kežual hlače….Pa to še ni vse. Vse bolj tudi kupujemo zase na moških oddelkih. Za letošnjo mrzlo sezono velja poiskati nekaj od tega

- Moški pleteni brezrokavnik: bodisi enobarven ali pa tudi s kakim oxfordskim karom. Izbirajte med številkami XL, L in M na moški strani. Ta kos deluje ohalpno in ga potem stisnemo v pasu ali pa na bokih (če ste XL punca, potem imate XL brezrokavnik in ga lovite z ohlapnim pasom na bokih). Ta kos se super kombinira s svetlečimi bluzicami in z dolgim ozkim krilom z visokim razporkom (ki smo ga reciklirale izpred n-let). Druga možnost je (samo za punce z največ L), da tak kos kombinirate s širokimi hlačami in nizkopetnimi dvobarvnimi čevlji na vezalke (drug »moški« kos)

- Moška kapa s šildom ali pa klobuk. Ampak v tem primeru morate imeti lase vsaj do ramen, oziroma morajo lasje dajati ženstveno komponento, v nasprotnem se zna taka kombinacija sfižiti. Oziroma, to je v resnici za vsaj srednji nivo oblačilne veščine.

Strateški nakup za mrzlo sezono – bolj zimsko kot kaj drugega – nekaj iz umetnega krzna (glej nadaljevanje). Jakna bo super za kombinacijo k dolgemu krilu. Če pa uspete dobiti maksi plašč (po letih kratkih plaščev, se vračajo maksi plašči, jaz sicer kupujem en-te-isti-kroj maksi plašča vsake tri-štiri leta in sem ga poceni nabavila že lani) boste lahko še bolj kombinirale z daljšimi krili. Poudarjam: dolgo krilo je tisto, ki se konča do max 10 centi nad gležnjem. In zraven nosimo škornje, po možnosti nizkopetne ali pa nizkopetne čevlje na vezalke. Salonarji na to dolžino ne grejo, oziroma naredijo tako obupen vtis, da še ni besede, ki bi označila tako grozo. Gležnarji na dolgo krilo so kiks (to je »oblačilo nune, ki gre v nakupovalni center«) bulerji in druga obuvala do sredine meč pa vas bodo ovirala pri hoji.

Obutev: ker sem že omenila nizkopetne čevlje na vezalko: gre za obutev, ki je v osnovi moški čevelj, samo da je to pot v ženskih številkah in tudi različnih barvah. V Bati in Zari jih že imajo. Jaz sem si en par že kupila. In predvidevam, da bodo ostale Imelde tudi to storile. Ultimativni must, zlasti zato, ker je prijazen velikemu številu punc.

Škornji. Čez klasiš škornje do kolen, s solidno peto in po možnosti se material malo sveti, čez to obutev je ni. Če jih kje vidite in se tuba lepo oprime meča, potem to kar kupite. To je investicija.

V letošnji sezoni pa se na veliko pojavljajo škornji (po navadi v velur verziji) čez kolena. To smo nosile na začetku devetdesetih v kombinaciji z zimskimi kratkimi hlačami in krajšimi krli in s pajkicami in tunikami. No, letos bomo to spet. Škorenj je enostaven, ker ima do sredine zadrgo (tako, da je sezuvanje inobuvanje okej in se prime noge), od sredine naprej je pa bolj v nogavični verziji in podložen z elastičnim materialom (kar razloži, zakaj je tak kos večinoma v velur izvedbi, velur bolje prenaša gubanje od gladkega usnja). Obstaja tudi taka verzija v gladkem usnju in visokih petah. Samo tej obutvi se je odpovedala tudi Julia Roberts v Čednem dekletu, tako da….odsvetujem. če pa delate v industriji za odrasle, vam bodo pa najbrž tam tako obuvalo priskrbeli v svojstvu službe, tako da ga ni treba kupovati s svojo kartico.

Še malo sklic:

Dobri namigi, kako se nosi majhen črn usnjen plašček

Poleg tega je tule Blumarineov pozdrav za vernice animal printa. V resničnem življenju modra ni treba naenkrat obleči toliko animal printa (razen, če niste glavni v Lion kingu), ampak kakšna torbica v kombinaciji s črnim, ali pa samo zebra plašček v kombinaciji s črnim, sivim srebrnim…..to je pa okej

http://www.style.com/fashionshows/complete/F2010RT

Potem je tule lekcija, kako se dobro kombinira /razen hlače, dolžine hlač v tej kolekciji se ne da razumeti). Če dobro pogledate, verjetno imate nekaj smiselno podobnih kosov že doma. Evo, kako se kombinira črno in belo in nekaj slivovo vijolične in se potem zažiga v službi. Všeč mi je tudi kombinacija črnega krila in bele čipkaste bluzice, pa črne oblekice in bele čipkaste bluzice. Skratka, kakšna bela čipkasta bluzica bo prišla prav. Ponavljam, gledamo in kopiramo kombinacije s krili in oblekami. Pa plaščki so tudi okej

http://www.style.com/fashionshows/complete/F2010RT

Lanska zima je bila mrzla in so oblikovalci to razumeli kot lekcijo. V letošnjih kolekcijah se najde precej umetnega krzna. Umetno krzno je statement, medtem ko pravo krzno – okej, če bi živeli v Sibiriji, Jakutiji in bi si nastreljali živali, jih ustrojili in si naredili oblačilo. Ker pa ne počnemo nič od tega, bomo pustili živalim, da nosijo svoje krzno.

Mi bomo imeli pa fake.

V kolekcijah se pojavljata dva kosa (in smiselno se bosta tudi v trgovinah). Eno je krznena jakna ali pa plašček. S plaščkom iz umetnega krzna (pa še malo reference na animal print lahko tako dobite), boste na toplem.

Se pa umetno krzno pojavlja tudi na škornjih. Oziroma škornji se križajo s ski-boots in nastane to, kar so imele punce na Chanelovi reviji. Se pa tako obuvalo pojavlja tudi drugod in upam, da se ga bo letos dalo dobiti v več verzijah. Gre za topel škorenj, ki se nosi k formalnim oblačilom (to nosimo, ko v službenem času hodimo na sestanke ipd, skratka za službeni outdoor). V pisarnah pa imamo vseeno raje čeveljce. Ampak s tem kosom smo punce dobile nekaj, kar bomo kombinirale s kostimi, pa nas vseeno ne bo zeblo, pa tudi če bo zelo mrzlo.

http://www.style.com/fashionshows/complete/F2010RT

Ko sem gledala tole kolekcijo, mi je šlo po glavi, da tole je pa cukrček za punce, ki so že na medium-level v veščinah oblačenja in kombiniranja. Skratka, tole je nekaj dobrih rešitev za tiste, ki so že osvojile kombiniranje črne z ostalimi barvami – in grejo lahko sedaj na naslednje, to je, kako se obleče BREZ črne v jeseni in zimi.

Pa za tiste, ki vedo, ali njihova postava prenese blazer z zelo širokim krilom (če je katera v dvomih: če ste višje od 172 centi in imate največjo konfekcijo 40, če ne pašete v to skupino, potem to ni za vas)…. No, vsekakor so pa dobre kombinacije pletenin in plisirk do kole in tudi kombinacija dolge pletenine in daljšega krila je nekaj, kar je prijazno za različne tipe postav.

Ampak ponavljam, tole je za punce, ki so vsaj na medium-level. V nasprotnem primeru tega raje ne počnite.

http://www.style.com/fashionshows/complete/F2010RT

Tole je pa my cup of tea – od začetka do konca

http://www.style.com/fashionshows/complete/F2010RT

XL punce me večkrat sprašujejo, kaj naj oblečejo. In ko sem gledala tole kolekcijo, sem mislila na njih. Namreč, tile kosi so resda narejeni v velikosti 36-38, ampak čisto vsi kosi dobro funkcionirajo tudi v izvedbi 42-44. Tale linija (Armani Privé) je itak narejena za dame, ki kupujejo po meri narejene zadeve in potem izvedbeni kos stane ohoho veliko. Ampak štos je naslednji – ni treba iti na privatne ure k Giorgotu – dober kostim v barvi bele kave ali kakšna dobra tvidasta zadeva super deluje tudi v cenejši izvedbi.

V resničnem življenju se tudi nosijo daljše hlače. Tale dolžina hlač funkcionira samo na brvi in nikjer drugje. Pa še čevlje so morale pokazati.

Čevlji so mi drugače super. Asimetričen pašček čez nart ali pa asimetrični rezi čevlja – tega je v sezoni veliko. Tudi pri nižjih cenah.

http://www.style.com/fashionshows/review/F2010CTR-

Zelo nosljivo (okej, namesto odprtih čevljev bomo zadevo reševale s škornji in gležanrji). Opozarjam na: oblačila v barvi zlata, za vitke postave je zelo okej monokromatska alt-gold verzija, od XL naprej se pa zadeva super kombinira s črno. Za medium in master level – če najdete ta pravo sivo (mora malo vleči na zeleno, samo ne sme biti zelena), boste videle, kako se tole super kombinira. Tudi dečki na passarelli so okej.

http://www.style.com/fashionshows/review/F2010RTW-

Izvrstni predlogi za malo mlajše (za študente, za manj formalne priložnosti….)

http://www.style.com/fashionshows/review/F2010RTW-

Toliko za sedaj, ko se prebijete čez materijo, pa nadaljuemo z diskusijo.

Vendelina jr.

minutka  

član od: 15.5.2008

sporočila: 128

23. avg 2010 17:15

OMG, Vendelina, dopust rabim za tole prebrat, ampak prosim, prosim, prosim, nadaljuj... minutka

Kotarca  

član od: 13.6.2010

sporočila: 614

23. avg 2010 22:36

Krasno napisano. Kotarca

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

23. avg 2010 23:15

jasna

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

24. avg 2010 11:49

Pravkar prebrano, Vendelina odlično!

Pregledala sem tudi vse linke, tale dva sta identična, je to ok?

Vendelina jr. je napisal/a:
Ampak ponavljam, tole je za punce, ki so vsaj na medium-level. V nasprotnem primeru tega raje ne počnite.http://www.style.com/fashionshows/complete/F2010RTTole je pa my cup of tea – od začetka do koncahttp://www.style.com/fashionshows/complete/F2010RTVendelina jr.

BTW na mnogih odkrila svojo sestrično, ki jo leta nisem videla.

Razmišljam, kako bi svojega pritegnila k branju prvega dela.

Ob branju tistega slikovitega dela z nuno sem na debelo požrirala slino. Rabim še čas, da si odpustim ta dolgoletni kiks.

Tistih čevljev na vezalko si ne predstavljam na svojih nogah, bom pa jih poskusila. Mogoče bom presenečena. Kakšni dve osnovni barvi priporočaš za začetni nivo?

Tistih ski boots si sploh ne predstavljam na svojih nogah in jih ne bom poskusila.

Pa še vprašanje, imam "probleme" s trenčkoti. Spomladi sem ji sprobala res ogromno, pa mi noben ni sedel. Ko zavežem pas, me naredi široko čez tazadnjo. Zdaj pa ne vem, ali bi mogoče rabila daljši model (do kolen) ali pa širši kroj (res je, da sem sprobavala samo ožje). Skratka za kak namig bi te prosila.

Pa hvala za pomoč. To, že spisano in tisto, ki še sledi.

Vilma

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. avg 2010 11:59

Ups, dvakrat en link. Ajoj Tale je ta pravi - tu mi je vse všeč http://www.style.com/fashionshows/review/F2010RTW- Glede nizkopetnih čevljev na vezalko - to se super kombinira s hlačami - trenutno videla v trgovinah naslednjem kombinacije - bež-črno (črna lakasta peta in prsti) - sivo - črno - črno mat in črno lakasto Vse kombinacije so okej, dokler imajo črno lakasto peto Pri probavanju trenčkotov je tako, da si punce nadenejo trenč, zavežejo pas in potem od spredaj stvar zgleda, potem se pa obrnejo in sicer tako, da se na pol zasukajo - in pogledajo nazaj. V taki drži so vse zadnjice optično večje za eno številko Ponavadi se stvar reši, tako da se zadeva pogleda v kakšni boljši pmerjevalnici. Skratka najti je treba lokacijo, kjer sta dve ogledali ena nasproti drugega in potem se hkrati vidimo z obeh strani, ne da bi se silno obračali. Potem stvar dobi boljši videz. Vendelina jr. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 24. 2010 12:01

uv  

član od: 19.12.2007

sporočila: 105

24. avg 2010 12:30

Vendy, a bi se dalo dobiti link s slikico še za: Obutev: ker sem že omenila nizkopetne čevlje na vezalko: gre za obutev, ki je v osnovi moški čevelj, samo da je to pot v ženskih številkah in tudi različnih barvah. V Bati in Zari jih že imajo. Thx. U uv

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. avg 2010 12:45

UV, z linki bo ta trenutek težko. Namreč, čevlji kolikor toliko dobro fotkani so v linkasti obliki takrat, ko se začne tudi sezona za e-prodajo novih kolekcij. In po navadi se ta sezona začne v prvem tednu septembra (tam nekje 2. septembra letos, tako se mi zdi). Ampak te šuhe imajo v Lj v vseh izpostavah (tudi v nakupovalnih centrih) omenjenih brandov. Bata ima trenutno kombinacijo dveh barv, zara pa ponuja modre in rjave modele...tako da, če si kolikor toliko blizu kraja, kjer so itak te prodajalne, jih boš brez problema našla. Vendelina jr.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. avg 2010 14:37

Evo, našla kolikor toliko uporabno fotko udobnega čevlja. Pra-oče moškega nizkopetnega čevlja za punce se imenje Fred Flat in so ga oblikovali, jasno pri Louboutinu za kolekcijo pomlad/poletje. Fotka je na blogu ene punce, ki misli, da ima nekaj pojma o fešnu, ampak po sliki sodeč (obupna uporaba vijoličaste, škornji kot bi jih sunila na karitasu, frizura ajoj...) , na kulinariki bi jo posedli v začetni tečaj. Skratka, mižite pred tistim vijoličastim na desni, glejte čevelj. http://cafefashionista.blogspot.com/2010/02/thrifty-thursday-fred Nekaj smiselno podobnega so potem v poletni sezoni že ponudili pri Zari v beige barvi, sedaj pa imajo modre in rjave - velur. V Bati imajo pa dvobarvno varianto, enobarvno varianto z dvema tipoma usnja....skratka dober šuh, ni kaj. Tale čevelj se kombinira na kakšne širše krojene hlače (tiste, ki so tudi v spodnjem delu široke), skratka, če se malo inspirate po Marelene Dietrich. Potem se tak čevelj super kombinira z dolgim krilom z razporkom (in zraven še kak moški brezrokavnik v kombinaciji s čim zelo svetlečim, da se igramo z moško-žensko v oblačenju Za punce na medium-level: tak čevelj se super kombinira tudi z malo črno oblekico brez rokavov, če se vam ravno vedno k tej oblekici ne da obuti štikel. Za mlajše punce in bolj kežual punce: poleg tega nizkopetnega čevlja so najdejo tudi čevlji, ki zgledako tako, kot usnjena superga. Dobesedno: spodaj je guma, tisto, kar je pa pri supergah in allstarkas platno, je pa to pot usnjeno. Videla v črni, sivi in rjavi barvi v Humanicu. Vendelina jr. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 25. 2010 14:40

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

25. avg 2010 16:51

[citat=--Vendelina jr.--] Skratka, če z obstoječo barvo las kljub dopustu in počitku in korekntem zdravju delujete sprano in dolgočasno, potem pojdite k frizerju. Pa ne v kak vaški frizeraj (lučka, živjo, si nisem mogla kaj:… , evo mene.V dokaz da te berem In to z veseljem. lp lučka

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

25. avg 2010 18:36

zelo lepo in slikovito anitram1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti