Zajtrk/malica

Nastazija  

član od: 29.3.2009

sporočila: 12

tema odprta - 17. avg 2010 16:00 | ogledi: 8.340 | odgovori: 23

Živjo!

Čez 2 dneva pričakujem obisk meni zelo ljubih sorodnikov iz daljnih krajev. :) Pri meni ostanejo le do večera, zato sem se odločila, da ne bom izgubljala časa s kuhanjem kosila, ampak jih bom raje peljala na en supertruper kmečki turizem na njihov slavni narezek in božansko domače vino. Ker pa pridejo že zjutraj, sem nekoliko v dilemi glede zajtrka/malice (vse v enem obroku :)). Pri nas imamo navado, da gostom dopoldan ponudimo kakšne klobasice, salamice, sir, kuhana jajčka, zelenjavo in svež kruh, a to glede na planiran obisk kmečkega turizma seveda odpade. Kaj pa topli sendvički? Ima katera/kateri še kakšno drugo idejo?

Vem, da kompliciram, hehe. :)

Pozdravček in hvala že vnaprej!

Nastazija

neznan uporabnik

17. avg 2010 16:44

Pri nas goste za zajtrk pocrkljamo z dobro marmelado in belo kavo. Velikokrat skuham Projo, dober je pa tudi navaden benko ali kava z mlekom. Tudi v mehko kuhana jajčka so lahek zajtrk (da bodo lahko kasneje z apetitom jedli dobrote kmečkega turizma), postrežeš s kruhom, narezanim na paličice. Lepo zgleda in tudi praktično je. Morda še nekaj sadja (zdaj so slive, ki jih je v naših krajih v izobilju in tujcem še kako teknejo!), nekaj piškotkov, sadni sok, voda... Morda še par rezin sira in hrušk... Lepo pripravi mizo, vsakega malo, en majhen šopek na sredo mize... Še nekaj čokoladnih bonbončkov v stekleno posodico, lepi prtički... Kot si že sama ugotovila, premočan zajtrk ne pride v poštev. Obilo užitkov v naši lepi deželici želim! japaja

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

17. avg 2010 16:51

Če bo res zajtrk, morda pripraviš kake bolj razkošne muslije, npr. lično v posodice posebej nasuješ različne vrste kosmičev, semen, nasekljane pražene lešnike ali mandlje, nasekljano suho ali sveže sadje itd., potem pa jogurt in mleko ter si vsak sam nameša kombinacijo, ki mu je všeč. Meni so taki zajtrki zelo všeč Zraven pa sok/šejk iz svežega sadja, mmm. Če bo pa že bolj čas za malico, pa so kosmiči morda preveč "zajtrkasti" in lahko kaj spečeš? Gibanica, mafini, kaka sadna pita? Zraven pa kavica, se ve. Uživajte perpetua

ariella  

član od: 29.1.2010

sporočila: 16

17. avg 2010 19:20

Jaz sem bila enkrat v obratni vlogi-kot gostja ob taki priložnosti. Dobili smo domače kuhane žepke s skuto (podobno kot štruklji) s posutimi praženimi drobtincami in sladkorjem. Zraven pa so nam ponudili sok, kavo, čaj... Bilo je nasitno, toplo, dobro sladko... Lahko pa pripraviš sladke knedeljne z marelicami ali drugim sadjem. Mislim, da bodo vsi zadovoljni. Upam, da se bodo v naši mali deželici lepo imeli! ariella

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

17. avg 2010 19:22

Jaz bi se verjetno odločila za palačinke s sladkimi in slanimi nadevi in kako svežo/vloženo zelenjavo zraven. Ali pa mogoče za vafle na isti način.

tjas

klavdijaB  

član od: 31.3.2004

sporočila: 952

17. avg 2010 20:00

ali pa vroče čokoladne rogljičke, lahko tudi nekaj slanih vmes.... klavdija

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

17. avg 2010 20:09

Obloženi kruhki s prekajeno postvrjo. Zelo okusno, drugače, ne pretežko. Zraven ponudiš muslin hren, recimo.

Lahko pa zraven postrvi spečeš

http://www.kulinarika.net/recepti/14061/kruh/moje-struc 

ali

http://www.kulinarika.net/recepti/5228/kruh/koruzni-kru.

Ponudiš lahko še sušene paradižnike v olju, pečene olive, bučke...

Dodatke lahko ponudiš v original embalaži, meni bi se zdelo pomembno, da so slovenskega porekla.

Mmmmmmmmmmmm, pa starana kranjska gauda, ki si jo gostje sami režejo/lomijo.

Torej, mislim da bi lahko ponudila nekaj našega. Čeprav bodo na kmečkem turizmu jedli domače, je lahko tvoj zajtrk/malica samo slovenska, ni nujno da je "domače". Nekaj posebnega pač, pa ni nujno, da je astronomsko drago.

(Tale domače je bolj tako tako, vendar menim da vsak ve, za kaj se gre.)

peter

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

17. avg 2010 20:27

Ja,odvisno od kje so ti tvoji obiski. Naj ti povem mojo izkušnjo z obiski iz Danske. Tri dni so bili pri nas. Razkazali smo jim Slovenijo, jedli tu in tam, res smo se potrudili. Gospod je bil svetovljan, poznal je naš kraški pršut. V slast so mu šli kruhovi knedli z divjim prašičkom v smetanovi omaki, razni štrudli in štruklji, bograč, bakala. Res je užival in hvalil vse kar je zaužil. Veselo je vsak obrok poplaknil skozarčkom rujnega in zraven kar predel od zadovoljstva. Njegova gospa, sicer zelo simpatična, suhcana, pa je bila nekaj čisto drugega.  Vse ponujeno je prelagala po krožniku, pila je izključno vodo, čeprav ji okus ni bil ravo všeč, saj je bil na Danskem drugačen??!

In potem sem pripravila zadnji zajtrk pred njunim odhodom. Mudilo se je njimina in nam, saj smo šli na neko potovanje. Mizo sem pogrnila z lepim prtom in jo  okrasila s šopom narcis. Na mizo sem postavila narezek, pečena jajčka, kruh, domačo marmeladko, mleko, kavo in ravnokar pečene, še vroče žemljice iz bližnje pekarne.

No, za vedno mi bo ostalo v spominu, da je gospa po treh dnek končno JEDLA. Če se malo prostaško izrazim, ni le jedla, žrla je. In kaj jo je tako prepričalo? MLEKO IN TOPLE ŽEMLJICE.

mejačka

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

17. avg 2010 21:08

Mejačka, najboljše stvari so pač najpreprostejše, ane...

Ja, domača marmelada  s toplim domačim kruhom in maslom tudi vedno vžge. Velikokrat ljudem tekne nekaj, kar je narejeno posebej za njih. Seveda, z ljubeznijo. Vsekakor je pa odvisno od človeka. Gosta in gostitelja.

peter

Dobrojedka  

član od: 11.4.2010

sporočila: 282

17. avg 2010 21:29

Se lahko še jaz prišlepam na to temo? Rada bi popestrila zajtrke. Med počitnicami sicer še kar gre, a septembra bo spet eno samo hitenje - nismo zgodnji vstajači, Dobrojedkica ima ob osmih pouk, malico šele ob desetih, torej je treba res nujno zajtrkovati... ker prazna vreča ne stoji pokonci. Zdaj pripravljamo: - kruhke z raznimi namazi (med, marmeladice, skuta z dodatki...) - palačinke - jajca na razne načine - kus kus - cesarski praženec (kadar je več časa) - ovsene kosmiče z različnimi dodatki Kaj pa zajtrkujete pri vas? Dobrojedka

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

17. avg 2010 23:16

Dobrojedka moj odgovor ne gre direktno na tvoje vprašanje ima pa nekaj zveze s tvojo dilemo. Ista dilema kot jo opisuješ ti je bila pr nas doma, ko sem bila v letih tvoje male Dobrojedke (nekje OŠ domnevam). Edina razlika je bila, da so moji starši strašni jutranji ptiči, sama pa se zavem okolice nekje po 10ti. In do nekje 15tega leta so bili zajtrki doma obveza. Pa če smo vstajali ob 5ih ali 9ih. Morala sem zjutraj jesti, sicer zelo dobro pripravljene stvari s strani moje mame, a zame je bila vse skupaj ena sama muka, ker mi je bilo žal vsake sekunde spanja. Vsak grižljaj mi je bil ena sama žalost in prisila. Rezultat je bil oz. je takšen, da so se mi zajtrki "priskutili" in sem jih iz svojega dnevnega reda izbrisala prvi dan, ko sem se odselila od doma. Seveda prvo leto iz trme, potem se pač navadiš, da ješ ko pač kaj mimo pride, četudi je to prvič tam nekje ob 2 popoldan. Da ne zakompliciram preveč, kar skušam povedati je, da ni pomembno ali je zajtrk res pošten, postrežen v posodici in zaužit s priborom, ali pa je to samo štručka iz pekarne med vožnjo v šolo, važno je vzdušje. Poskušajte se naspati kolikor je to možno med norimi delavniki in potem pač malo improviziraj. Verjetno se kam vozite v šolo, torej ji stisni v roke/torbo kakšen muffin s salamo, sirom, košček kakšnega zavitka ki ostane od preteklih dni, banano, pa kakšno ovseno ploščico... cesarske zajtrke pa nadoknadite med vikendi ;) Četudi je obrok še nevem kako dober velja za moje pojme bolj malo, če ga zauživaš cel zaliman in obupan, vedoč da bi se lahko še malo pocrkljal pod odejo. Morda je pri vas drugače, nevem, to je samo moje skromno zaspansko mnenje Viva Meier

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti