Kako pripraviti osliča?

Al-Ni  

član od: 23.12.2007

sporočila: 149

tema odprta - 29. jul 2010 8:25 | ogledi: 74.483 | odgovori: 26

Pozdravljene!

Ker sem že nekaj časa nazaj v Tuševi akciji kupila zamrznjenega osliča - takega čisto brez vsega, sem ga danes vzela iz zamrzovalnika za današnje kosilo.

Ker se pa cvrtja izogibamo, ob preveč pusti hrani pa se pri mizi vihajo nosovi, bi jih danes rada presenetila in iz tega osliča naredila res kaj odličnega. Prav tako, bi jih rada preričala, da je tudi ta riba lahko okusna. Ampak kako??

Brskala sem po receptih pa nisem našla nič takega kar bi me pritegnilo...Prosim za pomoč!

Al-Ni

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

29. jul 2010 8:39

Brodet. Recimo takole, pač en sama vrsta ribe. V zbirki jih je še kar nekaj, receptov, mislim. Pa polento zraven, ali pa kar bel kruh.

rimljanka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

29. jul 2010 8:52

Osliča malo poškropiš s sokom limone, rahlo soliš in popraš. Opečeš ga na zmerno razgretem olivnem olju, če ga ne uporabljate uporabi navadno belo olje. Poečenega osliča obloži z na trakove narezano zelenjavo - rdeča in zelena paprika, por, bučke, dodaj sesekljana zelišča in to naloži na pečene fileje, potresi z nsribanim sirom in zapeci v pečici, kakih 10 minut na 200 stopinjah, da se sir stopi, zelenjava pa je še čvrsta.

 

Ali pa narediš omako iz sladke smetane in sesekljanih kaper. Ne rabiš komplicirat, ko so ribe pečene, zalij s smetano in dodaj sesekljane kapre, lahko nekaj kapljic vina, na zmernem ognju malo pokuhaj in to je to.

 

Mamamia

mamamia

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

29. jul 2010 8:55

...............lej jo, lej jo, a da je riba lahko tudi okusna, kdo bi si misli, to si valja zapomnit.

Ne vem, zakaj se tako izogibate cvrtju, to pa je en postopek obdelave hrane, ki  za rezultat ima zelu okusno hrano. Vsebina maščob v ocvrti hrani sploh ni potrebno, da je velika, če se cvre v veliko maščobe in na pravšnji temperaturi. Pri cvrtju se meso ( krompir, riba......... ) segreva, voda izhlapeva, kar se lepo vidi po pni, ki se ustvarja okrog in maščoba ne prodira v živilo. Ko je jed ocvrta, iz vročega olja prestaviti jed v posodo z papirno brisačo na dnu, da vpije odvečno maščobo in voila, čudovito ocvrta jed je tukaj.

Glede osliča, za katerega sprašuješ: ko se odtali, mal ga stisni ( morda med kakšno brisačo ) da se znebiš odvečne vode, pomokaj in ocvri. Lahko še to izboljšaš in klasično pohaš ( moka jajce drobtine ). Za prilogo daj kar pomfri, solata ( kar ti paše ) in se prepričajte, kaj vse zamujate, ko se izogibate ocvrti hrani. Seveda zraven majoneza in morda tatarska omaka. Druge variante, morda pečenje v pečici, bo s filei osliča samo slabše.

Vidim, da si že dolgo član, oglašaš se pa bolj redko.

ežoj

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

29. jul 2010 9:27

Že vidim, bo treba v ribarnico.Oba recepta od mamemie in ežoja sta mi všeč, tako da bi žrebala, katerega bi uporabila.Morda pa danes enega, naslednjič drugega.Hvala za tele ideje.Čeprav ežojeve ribje podvige že kar dobro poznam! naor

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

29. jul 2010 9:37

Zdaj mi je še ena ideja kapnila: ribji file, začimbe (česen, peteršilj, - ali koriander, zeleni del seveda -, malo ingverja, sol, poper, česen in malo koruzne moke ter jajce zmiksaš v testo, dodaš grobo narezano mlado čebulo z zelenim delom vred, oblikuješ polpetke in jih zlato rjavo ocvreš. Mango narežeš na čisto tanke trakove, daš na pladenj, gor pa te ribje tortice. Namakaš jih v ribjo omako,v katero daš sesekljan zelen in rdeč čili. Če kdo ne mara pekočega, omaki ne doda čilija, namesto tega uporabimo kakšno že gotovo sladko-kislo omako. Ali pa katero od vzhodnjaških omak pripravimo sami, saj gre kar hitro in enostavno.

Mamamia

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. jul 2010 10:44

Osliča obrišeš s krpo, nakapaš z limonim sokom, potreseš z janežem. V ognjevarno posodo namazano z maslom in malo nakapno z olivnim oljem položiš zelenjavo (radič, rdeča paprika, prerezani pelati - meni je ta rdeča kombinacija okej, lahko daš pa tudi kaj drugega) in tudi kakšno sadje, če je na voljo, je okej (melona, rezine jabolka). To zadevo pečeš v pečici kakih 30 minut na kaih 120 stopinj. Po 30 minutah na to zelenjavo posteljo položiš osliča, vse skupaj pa lahko še malo potreseš z mletimi mandlji (ni pa nujno). To zadevo pečeš kolikor časa pač je potrebno peči. Na visokih temepraturah se peče v kratkem času, na nizkih je pa komot, ker tako pripraviš zadevo in imaš potem nekaj časa mir, ker pečica vse naredi sama. Vendelina jr.

Al-Ni  

član od: 23.12.2007

sporočila: 149

29. jul 2010 11:25

anamarija1 je napisal/a:

Nisem ljubiteljica rib, vendar, ko je Danuška tole pripravila je v trenutku bila ob polovici pekača.

http://www.kulinarika.net/recepti/9976/morska-hrana/osl

Za dober izgled imejte usta do ušes
Lahko pri tem receptu uporabim smetano od Dukata za kuhanje??? Al-Ni Sporočilo je spremenil(a) Al-Ni dne 29. 2010 11:25

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

29. jul 2010 11:33

Ja seveda da lahko, saj ni pomembno, katere znamke je smetana, tele z napsiaom za kuhanje so pa sploh uporabne (čeprav gre tudi z navadno, če te namenske za kuhanje ni pri roki). Tudi kisla smetana prav pride, le temeljito jo razmešaš pre uporabo, da je gosto tekoča.

mamamia

mamamia

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

29. jul 2010 11:42

Al-Ni ( to spominja na nekakšno aluminij /nikl zlitino ), eto nekaj predlogov kaj naj narediš. Sedaj je odvisno od tebe, da oceniš, kakšni so jedci tvoji družinski člani. Če imaš večinoma moške jedce, z večino predlogov jih boš težko prepričala, da so tudi ribe lahko okusne ( pa sploh ne dvomim v predlagane jedi, " buh vari " ), Če ste v glavnem jedke, morda jih tudi prepričaš, čeprav zvrhana doza psihologije ne bo škodila ( saj je zelenjava zdrava, saj ne redi...........  )

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti