Orehova umazana jedrca

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

21. jul 2010 21:49

Ma ja, saj ti pravim, gre za eno navado. Saj tudi kave ne spiraš pod tušem, ali pač?

nola

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

21. jul 2010 22:16

Že ko smo pri taki temi, meni pa čisto zares ni všeč, da se sadje in zelenjava, sedaj res tako vabljivo in priročno razstavljena v vsakem marketu otipava, po možnosti celo brez rokavic.

Bom mogoče  in celo zelo verjetno krivična. Vsaj pri nas smo se lokalci, mogoče tudi zaradi ne zelo ljubeznivih opominov čez bivšo mejo, navadili na pravilo - preden tokaš vzemi rokavico.

Aaa, od konca junija pa do začetka septembra jih imaš - stiskalce breskev, pomidorov, celo čebule pa pora, pa otresače solate in poslušalce melon. Pa če jim ponudiš plastično rokavico in spodobno rešitev, češ, pri nas so malo bolj skrite se ti eni zahvalijo, drugi te pa nahrulijo. Jaz reagiram odvisno od svojega razpoloženja, temperature in simpatičnosti in lepote šlatalcev in šlatalk.

Včasih jih naperem, včasih se malo posmejemo ampak breskve, avokadi in tako so pa še vedno podpluti.

Pa res nikoli ne bom razumela, zakaj je treba stiskat pomidore. Povohaš že, ma ne tokaš.

Pa prav predvčerajšnjim srečam v lokalnem nizkocenovniku dve (po akcentu sodeč) predmestni ljubljanski frajli. Sta si vzeli prav čas, pa prešlatali vse od marelic do zelja. In sta bili, moram priznat, prav prijazni in razumevajoči do dejstva, da če nisi slep ali grozno slaboviden  ni treba vsega pošlatat. Sta se celo od srca nasmejali pripombi, da sta verjetno tega sami vajeni, ampak da bo še mnogo let minilo do njune zelenjavne faze in da je veliko vprašanje, če ju bo takrat  sploh hotel tokat.

Zelo lušne in simpatične punce, sta takoj vzeli rokavice in obljubili, da zelenjave ne bosta stiskali bolj, kot bi si sami želeli, da kdo njiju stiska - ampak - ma u Lublan pa tega ni . Res ne?

 

nola

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

22. jul 2010 6:16

Nola, u Lublan šlatalce z rokavicami lahko na prste prešteješ.  Pred precej časa sem se tule na forumu prav sama obregnila ob to in ... dobila hladen tuš od članic kulinarike.  Še najbolj dobronameren je bil nasvet, naj kupujem pakirano sadje, če sem že tako "aklih" (občutljiva, se reče po domače).

Kaj čemo, svet je poln ljudi, ki so zazrti vase  in jih občutki ostalih malo brigajo. Ljubljana pa v tem očitno prednjači.

Orehov pa ne perem. Kupujem pakirana in predvidevam, da je dandanašnji vse delo opravljeno več ali manj  strojno. 

Cila

jankica  

član od: 12.10.2005

sporočila: 856

22. jul 2010 7:56

Nič nimam proti pranju orehov, pravijo celo, da jih je dobro oprati v vroči vodi in potem osušiti, ker s tem izgubijo tisto, kar povzroča zgago. Oprane in posušene pa se lahko shranjujejo v zamrzovalniku, da ne postanejo žarki.

jankica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

22. jul 2010 10:46

Cila, jaz sem pa nekajkrat prijazno razložila ljudem, da tisto stojalce zraven vrečk, da tam so pa rokvice In potem s takim zelo prijaznim nasmeškom čakala, da se mi zahvalijo za informacijo Najprej so bili zmedeni, potem je pa ponavdi šlo. Znam tudi kurjo verzijo tega istega - ko se je kdo z rokami lotil nabiranja, sem stopila zraven in vprašala, kje da je tisto stojalce z rokavicami.... Vendelina jr.

Pecenka  

član od: 23.1.2007

sporočila: 225

22. jul 2010 11:50

rimljanka je napisal/a:

Seveda, ne samo enkrat smo orehe prali. Če so stari, če hočejo postajati žarki, če se ti zdijo "umazani" - preliješ jih z vročo vodo, premešaš, odliješ vodo, postopek ponavljaš, dokler ni voda, ki jo odliješ, čista.

Potem orehe daj na kak servet, še bolje staro brisačo (bodo pustili barvo, ki ne bo šla dol, vsaj take izkušnje ima moja mama), da se osušijo, potem jih na kake 50 stopinj presuši v pečici.

rimljanka
Moja babica tudi dela po takem postopku. Vedno jih večkrat spere z vročo vodo, pravi, da tako tudi manj "pečejo" . Pecenka

Tosca  

član od: 29.6.2004

sporočila: 11

29. jul 2010 23:22

Še ena pozitivna izkušnja s pranjem orehov. Zadnja leta tudi moja mami vedno spere orehe v vroči vodi in potem posuši v pečici in vsi, ki jemo njeno potico s takimi orehi ugotavljamo, da nas po njej nikoli ne peče zgaga, prej pa nas je. Poleg tega so se prej meni v ustih od orehov vedno naredile male boleče pikice, sedaj pa teh problemov nimam več. Pere pa tako domače kot kupljene orehe.

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

29. jul 2010 23:51

Jaz pa vedno operem lorbarjev list, preden gre v jed.Poslej pa bom oprala tudi orehe, ste me prepričale.Nikoli si ne bi mislila, da toliko gospodinj pere orehe.Ja,človek se pa res kar naprej uči. naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti