Domači piščanci

tema je zaklenjena

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

26. mar 2011 10:17

Eh, Limnol, že Štoparski vodnik je to idejo vrgel na glavo ... Saj veš, bele miške delajo poskuse na ljudeh.

Atina

biba  

član od: 26.10.2004

sporočila: 542

26. mar 2011 15:39

No bom vrnila temo na star tir ;) heheh.

Tudi pri nas bomo imeli na voljo nekje 10 piščancev in če koga zanima se mi lahko javi na zs.

 

biba

tamalaursa  

član od: 29.3.2006

sporočila: 795

26. mar 2011 16:26

Atina je napisal/a:

p>

Neizmerno obožujem izjave 'kmetom gre samo za dnar' ... Me zanima, koliko takih veleumov bi bilo pripravljeno pri 30+ stopinjah grabiti seno (tudi ob strojni obdelavi je dostikrat treba kaj ročno), pa okopati 1 ha krompirja (ker škropiti ne smeš, ni 'bio'), pa vsak dan (ne glede na vse, tudi ob nedeljah in praznikih) vstajati zgodaj, da nahraniš živino (bolniške tukaj pač ne moreš vzeti, pa če se napol vlečeš), pa ves teden razvažati gnojevko in se pri tem tako odišaviti, da noben tuš in kopel ne pomaga, pa se pogajati z uradniki (ki jim seveda ne gre samo za d'nar, tako kot kmetom), da ti dovolijo npr. zasuti kakšno vrtačo, ker si želiš zmanjšati ročno delo, pa nemočno gledati ob poletnih nevihtah, kako bo narava v par minutah vzela vse, za kar si trdo delal vse leto, ah ja.

 

Če ti rata pet piščancev spraviti do skrinje, še ne pomeni, da obvladaš kmetijstvo. Bi bilo fino, ja :)

 

.

Atina
Pod tole se pa podpišem. Tudi pri nas imamo kmetijo in je veliko sošolk mi reklo da ker jo imamo smo pa bogati. Človek, ki ni doma iz kmetije ne more vedeti kako je to. Jaz sicer na žalost ne morem pomagat zunaj pri senu ker imam tako močne alergije na cvetni prah ampak vseeno dobro vem kako se moja starša trudita.

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

26. mar 2011 21:33

Me en dan ni na kulinariki , pa je toliko novega. Naše kure pa berejo Demokracijo. Takrat veselo nesejo jajca, če pa jim dam Delo pa same "klopoce".

mizarka(http://mizarka.moj-album.com/

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

27. mar 2011 9:58

Veste kaj, debate o tem kdo je bolj zgaran, kdo je večji revež, so pa v tem času precej "mimo". Živim v tipičnem delavskem okolju in lahko rečem, da se praktično nikjer več ne dela samo po 8 ur(po možnosti na toplem in suhem). Težko rečem koliko se "splača" enemu delavcu garati ves mesec za 600 evrov. Ima sicer pravico do dopusta, a z denarjem ki ga ima, pač nikamor ne more. Po možnosti gre kam delat, da zasluži za jesen, za šolo, kurjavo. Tudi v pisarnah dela par ljudi tisto, kar so petnajst let nazaj delale desetine (pa so že takrat imeli računalnike). Da se delovni dan "malo potegne", se pričakuje. Imam kmečke sorodnike, tudi njim se nič ne izplača. Pa ima 4-članska družina novo hišo, soliden avto, kmetijskih strojev pa toliko, da si očaran nad pogledom. Nekateri se sicer uporabljajo le parkrat na leto - a tam so. A oni so revni. In vsako leto znova sadijo isto kar je sadil že ded,tisto kar se ne "splača". In so potem razočarani nad odkupno ceno. Potem grem pa čez mejo, zahodna Avstrija, Bavarska - vsi bregovi pokošeni, vse "vukojebine" obdelane. Verjetno se jim splača, navsezadnje imajo kapitalizem že dolgo časa. Šla sem na Sicilijo (me je Proxima tako navdušila, da ni šlo drugače) - tam so obdelane take strmine, da morajo imeti traktorje goseničarje. Tudi tam se jim obdelovanje - splača. Pa so "južnjaki" - za te se pa ve.... Kaj vem, morda bo treba enkrat vprašat strokovne službe kakšno pomoč dajejo starim kmetom, mlade pa v šoli podučiti o podjetništvu. Po starem v nobeni branži več ne gre. Še v privatnem življenju ne. Lisa

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

28. mar 2011 16:00

Lisa tale tvoja izjava je pa tipična za  nevoščljivega slovenca. To se pravi,  da en delavec ki dobi 600€ plače težko preživi , en kmet pa z vso lahkoto, vmes pa še vse štiri od sebe drži. Ti kar preveri koliko dobi en "stari kmet" kot mu ti praviš. Pa mi verjemi, da boš zelo razočarana in presenečena.

 

Če se ti zdi, da je res tako zelo lahko kmetu, ti lahko na zs pošljem naslove kmetij , ki se odprodajajo, ali pa dajajo v najem samo za uslugo vzdrževanja, pa boš potem tudi ti srečen kmet in boš imela vsega dovolj.

Pa ne pozabi nam poslati eno lepo slikico , ko boš zadovoljna kmetica.



mizarka(http://mizarka.moj-album.com/

Sporočilo je spremenil(a) mizarka dne 28. 2011 16:01

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

28. mar 2011 16:08

Še enkrat preberi kar sem napisala in zajemi sapo. Nisem rekla, da je kmetom strašno super, ampak da danes nikomur ni (no ja, nekaterim že, a v njihov krog težko prideš). Zato je brez veze kar "napočez" misliti, da je kmetom vedno slabo, da so zdravniki vedno slabo plačani, da rudarji najbolj garajo, da strojevodje zaslužijo boljše...kakor kdaj, kakor kdo. Nikoli vedno vsi. Lisa

radiček  

član od: 15.7.2008

sporočila: 30

4. apr 2011 14:04

Mislim, da je čas da še jaz povem nekaj na to temo ki ste jo raspletli v moji odsotnosti. Lisa ima zelo prav, kje pa kakšen kmet ve kaj je točna ura, ni važno za njega ura dol ali gor v zimskem času ne vstaja pred danitvijo, vsaj tako pravijo ni kaj delat je tema, kje je takrat že delavec za borih 600 evrov ali tudi manj. Kmet ima doma meso zelenjavo in še kaj če je priden, kaj ima delavec v bloku-položnice in slabo prebavo ker je šrot. Kmetim danes se res ni treba pritoževati saj ima subvencijo prav za vse"le s...t gre še brez nje. Nič vam ni hudega, po tri trahtorje, stroji za vsako opravilo pa še plačani ste za to če travnik pokosite, ma ne saj ste plačani tudi za to če ima krava teleta. Nikjer v svetu ni toliko traktorjev na kmetijo kakor pri nas, zakaj ker vam je slabo? ma nehejte s takim, bili so težki časi za kmetistvo sedaj pa so zlati, če bo tako naprej ste lahko zelo zadovoljni. Potrebno je pogledati na delavca v teh hudih časih, nima dela in nima kaj dati v lonec za svojo družino, to se vprašajte vi kmetje z "polno ritjo" Bila sem kmet in bila sem delavec sedaj pa sem nekaj vmes tako da poznam obe strani. Ne jokat ko imate polne sklede, delamo pa vsi, delavec danes dela efektivno osem ur in še popoldan da preživi in nima nič več, kot iz rok v usta, če dela kmet vsak dan tako ima vse narejeno in vsega preveč. Še odgovor za nazaj, nobenega nisem žalila, res so kmetje ki so pošteni imaš pa tudi"barabe" in teh je kar veliko. Piščanci so boljši od kmetov ali pa tudi ne, samo mene moti sam naziv "domači" in včasih še kaj zraven. Domač naj bo res domač, drugače pa je samo piščanec brez domač. radiček

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

4. apr 2011 14:56

Ja vidite punce, mlade in malo manj mlade.  Najbolje se bo omožit na kmete . Tistim pa, ki ste svojčas že izbrale delavce namesto kmetov, ostane le obžalovanje. In to pri vseh kmečkih fantih, ki so ostali samski v glavnem zato, ker puncam kmečko delo ni dišalo . 

Domačih piščancev, takih, ki bi se od malega naprej pasli v naravi in zraven dobivali izključno domače žito ter kvečjemu še sem in tja ostanke iz domače kuhinje, jaz niti ne bi prodajala. Tistih par, ki jih tako lahko vzrediš, komot poješ doma.

Cila

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

4. apr 2011 15:06

Mene pa povsem resno zanima, zakaj je potemtakem toliko kmetijske zemlje neobdelane, tudi množica kmetij, katerih neposredni nasledniki so delavci. Pa ne samo nekje v hribih, tudi na ravninah, recimo v Prekmurju. Mi, radiček, znaš to razložiti?

Kaj pa si, če si nekaj vmes med kmetom in delavcem? Saj, konec koncev v lastni skledo pljuvaš, je ja lažje biti kmet, ker zjutraj lahko malo poležiš......

Toliko nestrpnosti in še česa, kot veje iz tvojega zapisa.....ne vem, no.

 

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti