Rana na želodcu in dieta

hruska  

član od: 13.4.2005

sporočila: 8

tema odprta - 15. jul 2010 11:27 | ogledi: 42.516 | odgovori: 10

pozdravljeni

pozivam vse, ki ste šli skozi to grenko izkušnjo, da mi svetujete pri kuhi dietne hrane, namreč močno mi zmankuje idej.

hvala in lp

hruska

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. jul 2010 13:19

Mediteranska kuhinja, s poudarkom "ribe na lešo". Več kuhanega, manj pečenega in to je to. V teh dneh so pa itak take temperature, da si telo dela hudo nasilje, če se zadeva s toplo hranov. Skratka, vsaj še nekaj dni so voda, zelenjava in sadje najboljša izibra za vsakogar, v vmesnem času pa lahko naštudiraš mediteransko kuhalnico. Vendelina jr.

vesnapavlin  

član od: 23.5.2009

sporočila: 25

15. jul 2010 14:27

Meni je v dneh ko sem imela velike težave z želodcem (rano na želodcu) najmanj pasalo sveže sadje in zelenjava. Moj želodec je najbolj prenesel kakšno juhico in pa pirin kruh.

Samo vsak mora sam zase preveriti in poizkusiti kaj mu koristi in kaj škodi.  Če ne boš probala ne boš vedela če bo tvojemu želodcu odgovarjalo.

 

O dietni hrani, ki naj bi jo uživali med boleznijo pa ne vem nič, mi tudi zdravnica ni vedela nič povedati o dieti pri rani na želodcu.

 

 

Lep pozdrav

vesna

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

15. jul 2010 17:51

Tudi zdravniki zdaj svetujejo, da nekako poslušamo svoje telo, ob upoštevanju nekaterih osnvnih pravil. Sveže sadnje in presna zelenjva znata ob želodčnih težavah povzročati neprijetnosti, ampak to, kar je rekla vendy, mediteranska kuhinja, je pravzaprav idealna dieta. Malo olivnega olja, veliko dušene zelenjave z zelišči namesto močnih začimb, kuhana riba in meso dušeno v lastnem soku in na vodi, ne na maščobah, so dober začetek. Govorim namreč iz lastnih izkušenj.

meso, sploh perutnina, se lepo opeče na teflonu ali na nekaj kapljicah olivnega olja, potem ga le zalivaš z vodo, da je mehko, in dodaš na koncu še sesekljana zelišča. Ribo itak n iproblem skuhat, uporabljaj na primer skuše, škarpeno, orado, brancina ...

Tudi kuhan krompir je zdrav vir ogljikovih hidratov, z ribo in mesom je čisto v redu obrok, sploh če ne ješ sveže solate.

 

sadje pa malo segrevaš na vodi, da se zmehča, dodaš malo cimeta in ga ješ v takšni obliki.. JAz sem to počela dve leti, pa je šlo.

 

mamamia

 

mamamia

leni1  

član od: 26.2.2007

sporočila: 295

16. jul 2010 6:25

Tudi jaz sem imela rano na želodcu,nič kaj prijetno ni bilo.Meni je zdravnik rekel da ne smem jesti kot prvo čebule,česna,svežega sadja sploh ne citrusov,teh ne jem se danes skoraj dve leti po tem,ker sem imela povišano kislino.Ne smeš no vsaj jaz tudi nisem jedla čokolade nič paniranega nič gaziranega.Ubistvu ješ lahko hrano,ribe piščanec lahko purana.Probaš če ti hrana paše jo je ješ drugače ne.Potrebuješ pa čim manj stresov,in čim več sprehodov v naravo. leni1

grozdje15  

član od: 8.6.2009

sporočila: 32

19. jul 2010 13:44

moj nasvet ,kako sem uspela prebroditi težave in danes jem vse, oziroma se hranim po občutku.začela sem vsak dan redno hoditi na sprehode-krajše in nato vse daljše,vsako jutro si prebrala eno misel iz knjige z naslovom Vsak dan je lahko nov začetek, pa knjige Luise Hay... ob težavah je moja jutranja prva hrana sveže izisnjen sok surovega krompirja(krompir olupim, naribam in ga precedim-sok spijem na tešče-naredi oblogo v želodcu-ni prijetno pomaga pa ), za kosilo krompirjeva juha,ali pa čebulna-prebrala sem knjigo Zdravljenje raka po Breussu-mala knjižica(opisan postopek za čebulno juho), pa kruh in tako nekaj dni pa pomaga.pomaga mi joga ali pa vsaj pol urno sproščanje v kotičku, kjer je mir...pa čimmanj sekiranja, če se le da, reševati težave sprotno in ne tiščati v sebi.. .IZ prehrane sem črtala prežganje..več lahko preko maila..prijeten dan še naprej grozdje15

adelaida  

član od: 22.12.2008

sporočila: 14

19. avg 2014 20:51

Je že precej stara tema, pa pišem kar v to.

Zdravnik je posumil, da imam rano na želodcu in mi predpisal tablete Emozul, ki jih jemljem že kakšna dva meseca in mi res pomagajo, če se držim tudi diete. Čim se malo pregrešim, miže nagaja želodec.

Osnovne napotke glede hrane vem, me pa zanima, kaj naj jem za malico oziroma vmesne obroke. Nimam priložnosti, da bi si petkrat na dan kuhala, zato me zanima, kaj mi priporočate.

Za kosilo si ponavadi skuham kakšno zelenjavo, pa sečem kakšno meso brez olja in pokrito, da se duši v lastnem soku. Za večerjo ponavadi jem ovsene kosmiče skuhane na vodi in malček mleka, da ni vse brez okusa.

Kaj pa zatrk in malice?

Zanima me tudi to, če katera ve, ali mi bo zdravnik hotel te tablete prepisati tudi za več časa, ne le tri mesece, glede na to, da si želodec ne opomore tako hitro?

 

adelaida

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

19. avg 2014 20:58

Tole (kot je meni znano) predpišejo za želodčni refluks, ne pa za rano na želodcu, ker v tem primeru bi dobila še kaj zraven. O tem, če ti bo tole še predpisal, pa bo ugotovil na osnovi izvidov vendar. Mleko pa zvečer v tvojem primeru nič dobro ne dene. Zanimivo je, da pišeš, da je zdravnik posumil, da imaš rano...pri nas se gre za gastroskopijo in potem se vidi, v čem je problem.

Ognjič

adelaida  

član od: 22.12.2008

sporočila: 14

19. avg 2014 21:19

Tudi jaz sem mislila, da gre samo za refluks, pa piše na navodilih za uporabo, da je za za zdravljenje "1. Gastroezofagealne refluksne bolezni, 2. razjed na želodcu ali zgornjem delu črevesja". Za gastroskopijo mi je rekel, naj grem, če Emozul ne bo pomagal, pa mi, tako da upam, da ne bo potrebna.

Drugače pa hvala za odgovor

adelaida

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

20. avg 2014 8:39

Veš kaj, najboljše je, da pustimo dohtarjem razmišljanje o primernosti zdravila, mi se pa ukvarjamo s tistim, kar znamo in se držimo navodil, ki jih dobimo.

Ognjič

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti